Postao/la fedeltafrotta » 15 apr 2013, 13:39
Mislim da je krajnje vrijeme da se ljudi iz saveza pozabave, ako se već ne bave pitanjem skraćenja Premijer lige BiH.
Po meni, najidealniji princip bi bio od 12 ekipa. Tu bi stavio ekipe koje imaju ime (tradicija, uspjesi, navijači), te one koji mogu u budućnosti dosta napredovati. Tu bi stavio Želju, Sarajevo, Čelik, Slobodu, Borac, Velež, Zrinjski, Široki, Zvijezdu, Olimpic... Ostali klubovi su manje više upitni, ali ja bih ubacio Radnički Lukavac, jer smatram da su u zadnje vrijeme počeli ozbiljno raditi, a i imaju solidnu navijačku bazu, i možda Slaviju tu još dodati...
To je neko moje mišljenje u vezi klubova koji bi činili tu ligu, sada je pitanje koliko je to izvedivo i kako bi se kreirala uopće ta nova liga... to je do saveza..
Ono što je još bitnije po meni jeste da se odrede jasna pravila te neke nove lige.. dakle, minimalno 2-3 igrača ispod 23 godine, tj. koji su ponikli u klubu, maksimalno 3-4 strana igrača (izgledo nemoguće, ali je to sve zbog dobrobiti fudbala u BiH), zatim postojanje neke infrastrukture, ali ne ove sadašnje nego nešto slično što rade ljudi u Gradačcu... ima tu pitanje finansija, ko bi to sve organizovao, a po meni je tu rješenje da savez dogovori sa općinom/kantonom o nekom subvencioniranju i tako tome slično...
A kada je riječ u nižim ligama, definitivno ujediniti 1.FBiH i 1. RS-a, prvo dorediti neki broj timova, recimo nek bude isto 12, gdje ce prvi direktno ici u ligu, ili prva dva, ili drugi igrati play off sa predzadnjim iz premijer lige, to je najmanje bitno sada...
Dakle sistem takmičenja bi bio: Premier liga BiH, Druga liga BiH, niže lige, po uzoru na ove dvije, Kup BIH ( sve isto ostaje, ali u finalu jedna utakmica – Koševo/Bilino Polje), i dodao bih SuperKup koji bi se igrao na nekom od ova dva stadiona.
Mislim da je ovo jako solidna solucija za dobrobit našeg fudbala no mislim da bi bilo dosta polemika, nažalost, prije svega političkih i nacionalnih, i onda ispada opet da je bolje ništa ni ne mjenjati nego ostaviti sve kako jeste...
17.09.1921. Radnički klub ljudskih vrijednosti !
"Ma, Željo je, bolan, najveći i čast mi je igrati, čast je biti na Željinoj klupi, a ne još kapiten biti…"