Poznato mi je je Srbija opet vratila ligu na sistem koji mi igramo.Ali vjerujte da nemamo puno varijanti.Sad cesti derbiji jest da otupljuju draz,ali negdje moramo malo izgubiti da bi negdje dobili.Sve vise je onih koji misle da treba smanjiti ligu.Ligu ne mozes smanjiti na 10 klubova.Mozes ali je premalo.Mislim da je 12 optimala.E sad ne moze se igrati liga od 12 timova dvokruzno.Gdje god postoji liga sa 12 timova postoji i dodatni sistem takmicenja.Ovo sto sam ja predlozio mislim da je takodje optimalna varijanta ako igra 12 timova.Razloge sam naveo,a i kolega u postu gore ,iako u par nijansin ima razlike ali bit je ista.Bijeljina055 je napisao/la:Ljudi taj trokruzni i cetvorokruzni sistem takmicenja je primjenjen i u Srbiji pa je donio manje publike na stadionima ,upravo zbog cestih susreta istih timova.
E sada mi se za nesto moramo odluciti.Ovako ne ide ocito.Uz sve to sam zaboravio navesti da se kriteriji za igranje lige moraju pojacati.Infrastruktura je bitna.Ali ima jos nesto bitno.Ovaj sistem takmicenja daje manje sanse za stimanje i pustanje utakmica,iz razloga sto su svi gotovo zaintresovani za mjestou Evropi ili opstanak u ligi.
Ne manje bitno je i postenje u ovom takmicenju i to da realno sagledamo nas najveci problem.Nemamo ljude na tribinama.Iz vise razloga.Dva razloga su najbitnija.
1.Nepostena liga-stimanje itd.
2.Huliganizam i nacionalizam na stadionima.
I jedno i drugo se mogu iskorjeniti ako je vlasti to u interesu.Jednostavno donosenjem zakona gdje ce se za svaki najmanji incident na tribinama drasticno kaznjavati novcano i krivicnim prijavama.
Svaki i najmanji pokusaj svega sto vrijedja one DRUGE na stadionima isto tako kaznjavati.I da to ne bude fraza.Nego lijepo kada neko napravi incident odmah ga kazniti na licu mjesta ,ili cim dodje pred sudiju i javno u medijima objaviti Ime Prezime ,razlog kaznjavanja i visinu kazne koja mora biti enormna.Npr za mali incident 2000 km. i mjesec dana zatvora.Za veci 6 mjeseci zatvora i zabranu dolaska na stadione plus novcanu kaznu 5000-10000 km.
Neka se par takvih slucajeva sprovede u djelo javno objavi pa da vidim kako ce onda neko iscupati stolicu tuci se na i oko stadiona prekidati tekmu ili vrijedjati nekoga na nacionalnoj osnovi itd...
Ovo sto pricam nije nemoguca misija cak je i veoma lako,samo treba da se donese jasan zakon koji se treba izglasati na nivou drzave.
Inspekcijske organe slati u klubove da detaljno cesljaju,ali posteno a ne stranacki jer i inspekcije su stranacke,i za najmanju malverzaciju hapsiti odgovorne i dozivotno zabranjivati da se bave sportom i da rade u bilo kom klubu.
Ne dozvoliti dugove i onim koji ne ispostuju obaveze ne dozvoliti da se takmice .I to ni po babu ni po stricevima.Nije vazno da li su duzni Sarajevo,Borac,Zeljo Celik itd... bilo ko ,nema veze tradicija i sl. i Glazgov i Juventus imaju tradiciju pa znate sta se desilo.
Stimanje cim sumnja postoji odmah policiju u klub i da se provjere podatci.Koga uhvate takodje dozivotna zabrana i kazna novcana i zatvorska.Nema veze jel u pitanju predsjednik kluba ,igrac ili sudac menadjer i sl...
Samo tako i nikako drugacije.
E sad ko ima muda za to pitanje je .Mozda neka od provjerenih nogometnih legendi s ovih prostora...
Tek kada ovo sve ispostujemo mozemo se nadati necemu,ako ovoga nema nama ni raje na tribinam i nema za koga igrati,a onda mozemo ligu smanjivati ,prosirivati, suzavati i skracivati koliko hocemo od toga nema nista ...ha ja...
A posto u Srbiji i Hrvatskoj ovo nije uradjeno nije im ni uspjela liga kao sto se vidi ,i ako mi ne uradimo nece ni kod nas vjerujte...