Fino se petarda proslavila
A Interu savršen kraj savršene sezone
Očekujem puno turbulencija naredne sezone, i u borbi za titulu, i u borbi za Evropu, kao i u borbi za opstanak. Skoro smo postavljali onu tabelu sa zaradom u odnosu na konačni poredak na tabeli i jasno se vidjela razlika izmedju gornjeg i donjeg dijela tabele. To će u mnogome da utiče na pojedine ekipe kojima je do sada bilo svejedno hoće li biti 9-i ili 15-i na kraju sezone. Pored toga, borba za eurokupove će biti još veća i napetija nego prije. Imat' ćemo 8 timova koji će htjeti ostaviti svoj trag - Juve, Napoli, Milan, Fiorentina, Roma, Lazio, Inter i Udinese, a ne mogu svi dobiti dio evropskog kolača.
Juventus - Sve je ovo bajno i sjajno za sada. Protekle dvije sezone su bile nešto nevjerovatno, s obzirom na kadar koji smo imali. Iskoristili smo glad za trofejima, par šampiona i Conteovo znanje. Međutim, uslijedit će opuštanje ukoliko ne dođe do nekih sitnih promjena. Već se vidjelo jasno ove sezone da nas timovi lakše čitaju. Nakon 2 titule igrači će biti zasićeniji, i vjerujem da će daleko veću pažnju posvetiti LP-a. Zato će nam trebati šira klupa, kvalitetnijih prvih 11 i mnogo rada preko ljeta.
Napoli - Nekako sam siguran da više neće moći pucati ovako visoko, pogotovo odlaskom Mazzarija i Cavanija (ako dođe do toga). Fina je to ekipa, ali teško će im biti s promjenom formacije i sistema igre (ovo sve ako dođe neki trener koji će odbaciti Mazzarijeve ideje). Prilagođavanje na drugi sistem je uvijek težak proces, pogotovo što su ga igrali duži niz godina. Mogućim odlaskom Cavanija će ostati velika praznina u napadu koju će teeeško koji igrač moći nadomjestiti.
Milan - Nekako sam ubijeđen da će nam biti prvi konkurent za titulu naredne sezone. Sve što im treba je par kvalitetnih igrača na nekim ključnim pozicijama u timu i to je to. Berlu bi nakon ovakvog dramatičnog plasmana u kv LP-a mogao izdvojiti ozbiljne novce za nove igrače. Očekujem puno od Milana definitivno.
Fiorentina - Sve što su dobro uradili prošlog ljeta i tokom sezone, morat će ponoviti i naredne godine, ako žele završiti u LP-a, ili barem postići neki zapaženiji rezultat u Ligi Evrope. Imaju dobar roster, imaju vrhunskog trenera, igraju lijep i učinkovit fudbal i sve što im treba su 2 world class igrača (odbrana i vezni red) i vrijeme. Tu mislim na to da im treba vremena da se još bolje uigraju, upoznaju i počnu dobivati manje timove u ligi s lakoćom, baš kao što su to uradili s Pescarom u zadnjem kolu.
Roma - I naredne godine će postizati iste rezultate, biti tu negdje u vrhu, ali ništa značajnije neće postići, ako ne dovedu nekog uistinu kvalitetnog trenera. Piše se o Allegriju, ali ne vjerujem da bi im on mogao donijeti prevagu. Jeste, osvojio je titulu već jednom, ali ju je isto tako i izgubio iako je bio favorit. Romi treba dosta toga da bi igrali u LP-a. I jednostavno ne vidim kako to mogu ostvariti preko ljeta. Borba za LE vrhunac.
Lazio - Sve što sam napisao za Fiorentinu važi i za njih. Dobro, ne baš sve. Nisu igrali toliko lijepo kao ljubičice, ali imaju sasvim solidnu ekipu. Dovoljno su jaki za vrh tabele i mislim da će aspiracije za LP-a porasti ako Lotito odluči dati 15-20 miliona za pojačanja. Sve što im treba, po mom mišljenju, je šira klupa.
Udinese - Nekad ne znam dal' da mrzim ovu ekipu ili joj se divim. Guidolin već godinama radi fantastičan posao. Njihovi skauti su neki veći ljuđaci očito. Svake godine je ista priča, i svake godine gledamo isti film. Međutim, imam neki predosjećaj da neće prodavati ključne igrače ovog mercata. Jedino im možda Benatia ode, ali ostali će da ostanu. U drugom dijelu sezone su pokazali da su se uigrali. Puno je tu novih igrača bilo, i jasno je da im je trebalo vremena. Nek preko ljeta dovedu još pokojeg talenta i eto njih opet u Evropi dogodine.
Inter - Nadam se, iskreno, da će nastaviti ovim putem. Ljepota je gledati kako ih puni ko stigne, ali da ne budem previše subjektivan, očekujem i kod njih neku manju reorganizaciju. Možda i bude nešto od njih u narednoj sezoni. Dajem im veoma male šanse.