Igre - Kako, gdje, šta...?

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Koja izdavačka kuća ima najbolje igrice?

Electronic Arts
245
42%
Activision Blizzard
67
11%
Konami
171
29%
CapCom
14
2%
Take-Two
11
2%
Square Enix
12
2%
Sony
40
7%
Nintendo
28
5%

Ukupno glasova: 588

revan
Kontakt:

Re: Igre - Kako, gdje, šta...?

Post Postao/la revan » 25 avg 2013, 11:16

@LBJ MVP

Škotska je teška. Ne može se puno toga uraditi vojnim putem, barem ne u početku. Imaju mali Army Limit, svega devet kopnenih regimenti i nešto bolji Navy Limit, četrnaest brodova, od kojih je preporučljivo barem pola izgraditi light ships zbog zaštite jednog trgovačkog čvorišta koje posjeduješ i koje prije otkrića Novog svijeta i nije baš nešto, ali ćeš ga čuvati k'o oči u glavi jer ti je to najveći izvor prihoda kada pošalješ 6-7 brodova da štite. Dobra stvar je što se niko neće usuditi proglasiti rat na tebe barem do 1464. jer Francuska do te godine jamči tvoju nezavisnost.

U biti zemlja gdje te jedna greška vodi u propast, za dobru priliku se moraš dobro pomučiti i biti jako strpljiv. Može se sa njima preživjeti, ali moraš pametno igrati, ne postavljati velike ciljeve na početku i ne srljati. Ne znam koliko je za tebe pošto vidim da pola Europe osvoji za 200 godina. :D
Hope is the first step on the road to disappointment - Ordo Malleus

MElloo
Kontakt:

Post Postao/la MElloo » 25 avg 2013, 13:13

I ja volim ratovat :lol: dobio sam casus beli za krf i odma osvojio, kao i Ragusu :mrgreen: imam genou sad idem to :D
A kad idem na ono trgovanje onaj novac ono glavno mi -2,67 :(

T-MAC
Kontakt:

Post Postao/la T-MAC » 25 avg 2013, 14:56

umalo da ne izbije svjetski rat :mrgreen:
austija,ugarska,venecija,francuska,milano,papa,poljska,memluci,vitezovi sa rodosa itd...svi mi objavise rat u istoj sekundi,al uspio sam se izvuci..odbranio se u jednom napadu i francuska zatrazila white peace i odma povukla sve svoje saveznike iz rata a ja u medjuvremenu sklopim mir sa austrijom i ugarskom,i ostane samo jedna mala italijanska drzavica u ratu i nju uspijem aneksirat i sad imam pristup apenininskom poluotuku :mrgreen:
al austrija postaje sve jaca i jaca i u skorije vrijeme ce cesce me napadat..ja pokusavam sa francuskom da nesto sklopim da imam nekog jakog iza sebe... :mrgreen:

edit:
btw.kako da smanjim inflamy :S sada mi je na 40 a maksimum je 60..i non stop raste :roll:
Azra,EKV,Balasevic,Divlje Jagode,Riblja Corba,Indexi,Film,Zabranjeno Pusenje,Bajaga.
Guns n'Roses,Judas Priest,AC/DC,Queen,Led Zeppelin,Iron Maiden,Black Sabbath
Edvin Po je idol jedne generacije !

revan
Kontakt:

Post Postao/la revan » 25 avg 2013, 15:44

T-MAC je napisao/la:umalo da ne izbije svjetski rat :mrgreen:
austija,ugarska,venecija,francuska,milano,papa,poljska,memluci,vitezovi sa rodosa itd...svi mi objavise rat u istoj sekundi,al uspio sam se izvuci..odbranio se u jednom napadu i francuska zatrazila white peace i odma povukla sve svoje saveznike iz rata a ja u medjuvremenu sklopim mir sa austrijom i ugarskom,i ostane samo jedna mala italijanska drzavica u ratu i nju uspijem aneksirat i sad imam pristup apenininskom poluotuku :mrgreen:
al austrija postaje sve jaca i jaca i u skorije vrijeme ce cesce me napadat..ja pokusavam sa francuskom da nesto sklopim da imam nekog jakog iza sebe... :mrgreen:

edit:
btw.kako da smanjim inflamy :S sada mi je na 40 a maksimum je 60..i non stop raste :roll:
Prestani osvajati okolo. Primiri se. Conquest casus belli narušava diplomatske odnose. Ekspanzionizam i agresivnost ljute sve zemlje oko tebe. Zato si i navukao cijelu koaliciju na sebe i zato ti infamy raste. Kada osvajaš, nemoj ići na aneksiju, uzimaj poražene za vazale i nemoj uzimati od njih više nego što si naveo kao war goal prilikom objave rata. I nipošto nemoj ratovati bez validnog casus belli-a.

Kakav imaš odnos s Francuskom? Neutral, Cordial, Friendly, Protective? Ako te oni vide tako, može se nešto uraditi, ali ako su odnosi Rival, Domineering, Hostile, nema šanse, bez obzira koliko bio u plusu.

T-MAC
Kontakt:

Post Postao/la T-MAC » 25 avg 2013, 16:24

sa francuzima je neutralan odnos :mrgreen: a to znaci,jbg-a ja sve sto napadnem ako uspijem osvojit aneksiram :mrgreen:
od sad cu pazljivije,ali i primirio sam se ja,nego madjarska mi objavi rat i navuce evropu na mene..ali nece vise,austrija ih aneksirala cijele,sto znaci,eto meni belaja jer austrija kako je krenula samo osvaja...zato i pokusavam francusku stavit na svoju stranu 8-)
Azra,EKV,Balasevic,Divlje Jagode,Riblja Corba,Indexi,Film,Zabranjeno Pusenje,Bajaga.
Guns n'Roses,Judas Priest,AC/DC,Queen,Led Zeppelin,Iron Maiden,Black Sabbath
Edvin Po je idol jedne generacije !

ahmad_tz
Kontakt:

Post Postao/la ahmad_tz » 25 avg 2013, 16:28

Ja sam se malo primirio :D . Cekam da mi za nekih cca 10 godina zavrsi pripajanje Hedjaza i Tripolia. A kreno sam da pravim vecu vojsku jer kad sljedeci put zaratim to ce biti protiv pola Evrope + jos Mamluci, Persia i Maroko. Na mojoj strani su samo Afganistan, Golden Horde i Timuridsi. Sreca pa me Francuska, Engleska, Castilla i Poljska jos ne smatraju neprijateljima.

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 25 avg 2013, 16:58

Jes se zakuhalo na ovom RoN-u kod mene :mrgreen:

Podijelio se svijet na 4 drzave:
Britanija (ja) koji drzim:Skandinaviju,Rusiju,Indiju,Maleziju i sredisnji dio Azije te Australiju
Japan:Drzi Japan,Koreje i malo kontinenta u Aziji al planiram to kroz par krugova rijesit.
Perziju:Bliski istok i 90% Afrike
Francusku:Sredisnji dio Europe,obe Amerike uz Grenlad te mali dio Afrike.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

revan
Kontakt:

Post Postao/la revan » 25 avg 2013, 20:51

T-Mac, ma ja moraš gledati uvijek koliko ti aggresive penalty daje svaka klauzula u mirovnom ugovoru. Također posebnu pažnju obrati na overextension - svaka provincija koju aneksiraš a da nije tvoja core provincija daje 4 x tax overextension (npr. ako je base tax 6 onda je overextension 24%), jao tebi ako ti ode na 100%. Pogledaj u manualu kakve sve negativne posljedice nosi. Najbitnije je da ti odnos sa svim zemljama trpi i one su više voljne pokrenuti rat ili koaliciju protiv tebe.

Ako već želiš aneksirati non-core provinciju, nakon što je uzmeš, obavezno je odmah pretvaraj u core, da anuliraš OE. Nekada nova teritorija donosi više problema nego koristi. Ako je provincija dio neke historijske zemlje koja je nestala, natjeraj neprijatelja da od te provincije formira nezavisnu zemlju i onda je kroz royal marriage pretvori u vazala. Tako ćeš izbjeći negativne posljedice aneksije, a dobiti dodatnu vojsku i 60% svih prihoda od vazala.

Ja sam recimo upravo potukao Englesku dobro, natjerao ih da oslobode Northumberland, okupirao sjever Engleske, mogao sam još okupirati provincija, ali sam se odlučio za mir. Northumberland će uskoro postati moj vazal, Englesku sam natjerao da otkaže svoja savezništva, oni i njihov saveznik Munster su mi platili 200 dukata. Iako sam bio u iskušenju da aneksiram jednu od dvije provincije koje sam okupirao, odlučio sam se uzeti lovu jer bi mi overextension nanio dosta štete. Ovako je sada Francuska voljna sklopiti savez samnom, dobio sam lovu za unapređenje svojih provincija, irske kneževine su pod mojim utjecajem, Engleska je na koljenima, grcaju u pobunama, Wales je postao neovisan, toliko im je moral nizak da ne mogu svoje vojske pomicati po mapi (zato sam im i mogao pljačkati sjever bez ikakvih gubitaka :D) i duboko su u dugovima zato jer su meni morali isplatiti ogromne reparacije. Sve to za malo više od godine rata i bez ikakvih negativnih posljedica po mene.

MElloo
Kontakt:

Post Postao/la MElloo » 25 avg 2013, 21:25

eh ovako ljudi :D austrija ljuta na mene jer osvajam sve oko njih :lol: i sad se hocu da se kanim rata al najgore sto ja ne znam nsita drugo nego osvajat. Kako da zivim povuceno ? :mrgreen: a da mi se isplati naravno :)

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 25 avg 2013, 21:27

MElloo je napisao/la:eh ovako ljudi :D austrija ljuta na mene jer osvajam sve oko njih :lol: i sad se hocu da se kanim rata al najgore sto ja ne znam nsita drugo nego osvajat. Kako da zivim povuceno ? :mrgreen: a da mi se isplati naravno :)
Trguj.

MElloo
Kontakt:

Post Postao/la MElloo » 25 avg 2013, 21:29

DukeOfWellington je napisao/la:
MElloo je napisao/la:eh ovako ljudi :D austrija ljuta na mene jer osvajam sve oko njih :lol: i sad se hocu da se kanim rata al najgore sto ja ne znam nsita drugo nego osvajat. Kako da zivim povuceno ? :mrgreen: a da mi se isplati naravno :)
Trguj.
kako :mrgreen:

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 25 avg 2013, 21:31

MElloo je napisao/la: kako :mrgreen:
Izaberi trade set ideja i razvijaj se polako. I pošalji ona dva trgovca što imaš kako sam ti juče rek'o. I strpi se malo.

MElloo
Kontakt:

Post Postao/la MElloo » 25 avg 2013, 21:36

MElloo je napisao/la: kako :mrgreen:
Izaberi trade set ideja i razvijaj se polako. I pošalji ona dva trgovca što imaš kako sam ti juče rek'o. I strpi se malo.
hvala vojvodo :mrgreen: probat cu, al navikao rat sta cu :lol: A Austrija sve vojnike stavila uz granicu samnom a ne objavljuju jos rat..

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 25 avg 2013, 21:43

MElloo je napisao/la: hvala vojvodo :mrgreen: probat cu, al navikao rat sta cu :lol: A Austrija sve vojnike stavila uz granicu samnom a ne objavljuju jos rat..
Čekaju povoljan momenat. To je nešto što bi i ti trebao da praktikuješ :D

MElloo
Kontakt:

Post Postao/la MElloo » 25 avg 2013, 22:00

MElloo je napisao/la: hvala vojvodo :mrgreen: probat cu, al navikao rat sta cu :lol: A Austrija sve vojnike stavila uz granicu samnom a ne objavljuju jos rat..
Čekaju povoljan momenat. To je nešto što bi i ti trebao da praktikuješ :D
36 jedinica je oko moje teritorije :lol: sto cu ga lako na*ebat :lol: tako sam uradio jednom :D

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 25 avg 2013, 22:01

MElloo je napisao/la: 36 jedinica je oko moje teritorije :lol: sto cu ga lako na*ebat :lol: tako sam uradio jednom :D
Koliko imaš teritorija gore iznad Venecije? Ako ti objave rat obavezno izvedi brodove da ti ne mogu ući u Veneciju.

MElloo
Kontakt:

Post Postao/la MElloo » 25 avg 2013, 22:19

MElloo je napisao/la: 36 jedinica je oko moje teritorije :lol: sto cu ga lako na*ebat :lol: tako sam uradio jednom :D
Koliko imaš teritorija gore iznad Venecije? Ako ti objave rat obavezno izvedi brodove da ti ne mogu ući u Veneciju.
Imam jednu vise a oko Venecije imam 4 teritorije, a ako mi udju u teritoriju gdje su postavili vojsku odma sljedeca je Venecija :) mozda i nece napast jer su mi maloprije dozvolili MA
Balance = -0.9 ?

A_d_0
Kontakt:

Post Postao/la A_d_0 » 25 avg 2013, 22:58

Momci vama je vjerovatno smijesno pitanje al eto laik sam. Otomanska vlast, u ratu sam sa Albancima i hocu da ih napadnem. Pomjerim vojsku na njihovu teritoriju i jel samo trebam pomjeriti i brodove da pridju ili moram kada pridju teritoriji dati im neku naredbu tamo?

MElloo
Kontakt:

Post Postao/la MElloo » 25 avg 2013, 23:13

A_d_0 je napisao/la:Momci vama je vjerovatno smijesno pitanje al eto laik sam. Otomanska vlast, u ratu sam sa Albancima i hocu da ih napadnem. Pomjerim vojsku na njihovu teritoriju i jel samo trebam pomjeriti i brodove da pridju ili moram kada pridju teritoriji dati im neku naredbu tamo?
samo pomjeris, albanci su ti najlaksi za osvojit najblizi ti, a vec si u ratu s njima :D

Ponos Torina
Kontakt:

Post Postao/la Ponos Torina » 25 avg 2013, 23:16

jel to ova igra u pitaju sto igrate??
Europa_Universalis_IV
usomi sinoc svitac usobu ja mislijo neko scigarom hoda posobi kase nisam slogiro tobejarabi

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Faraon iz Visokog, FCB1986, Giuseppe1, soxx i 8 gostiju.