revan je napisao/la:Probaj uzeti Wessex umjesto Škotske. Dobit ćeš na vremenu. Nemoj čekati da skrše Merciu ili East Angliu, nego se uključi u rat na njihovoj strani kada ih napadnu. Gledaj da oženiš prestolonasljednika i sav svoj rod u te dvije zemlje, kako bi dobio savezništvo. Koristi holy orders protiv njih. Koštaju piety umjesto novca, tako da ćeš ih moći priuštiti dok te napadnu pagani. Samo znaj da se oni bore isključivo protiv nekršćana. Ako dobiješ obavještenje za 'prepared invasion' od strane neke nordijske kraljevine, pripremi sve što imaš jer u roku od dvije godine te napadaju sa ciljem da te izbrišu s mape. Također svog svećenika pošalji u nordijske provincije da konvertuje populaciju. Vikinzi lako prelaze na kršćanstvo, tako da možeš barem jednu kraljevinu tako neutralizirati.
Ja sam baš uzeo Malo Kraljevstvo Wessexa i prvo sam se zajedno sa ostalim kršćanima otoka godinama branio od nasumičnih i planiranih invazija nordijskih lidera potpomognutim Kraljevinom Jorvik i ostalim domaćim Nordijcima. Dobra stvar je što su moji kršćanski saveznici slali vojsku tačno gdje ja svojom operiram, tako da smo zajedno uspjeli neutralisati preko 20,000 danskih jurišnika čija se kraljevina nakon toga raspala. Sada, više od 100 godina nakon početka igre, od Nordijaca su ostali samo sporadični uleti vikinških gusara koji tako malo dođu bez objave rata, pa ih ja potjeram nakon što skupim vojsku. Nordijskih država više nema u Britaniji, nema ni provincija nordijske religije, ali u Skandinaviji su besprijekorni i ne uspijevam da ih eliminišem u religijskom smislu, a ostali se i ne trude previše. U međuvremenu sam zagospodario cijelim jugom Engleske uključujući i Cornwall i proglasio se kraljem Engleske, ali je moj pohod na sjever zaustavila smrt kralja, gdje sam se dugo vremena zadržao u ratovima za nasljedstvo i taman kad sam uspio eliminisati vojvode željne kraljevskog trona (uglavnom svoju braću), Papa me je ekskomunicir'o i sad su mi za vrat sjela Kraljevstva Škotske i Lotaringije sa sve vojskom od 15-ak hiljada, i odoh se pokušat spasit'.