Zanimljiva tema o kojoj se sigurno dosta toga može napisati.Prije svega vidim da se često poistovjećuju termini vjere i religije, što je potpuno pogrešno, jer je vjera individualna stvar svakog pojedinca i dok on time ne ugrožava druge, niko nema pravo da mu prigovara na tome u šta i na koji način vjeruje, dok je religija institucionalizirani mehanizam koji nameće decidno određena pravila i sisteme ponašanja i igra bitnu ulogu u društvu, te je kao takva podložna kritici i raspravi o tome, ali naravno uzimajući u obzir mentalni sklop većine balkanskog stanovništva, koji se jasno zasniva na sistemu ''mi'' i ''oni'' , gdje su ''oni'' ti koji nisu u pravu, koji su zabludjeli i koji su uzrok naše nesreće i gdje se ljudi slijepo drže određenih dogmi bez kritičkog promišljanja, što opet ima svoje uzroke i posljedice.
Administracija je prinuđena da koristi mehanizam cenzure koji nas opet odvodi u slijepu ulicu, jer bez dijaloga, koji je složenica grčkih riječi dia što znači 2 i logos=govor, predstavlja razmjenu mišljenja 2 ili više strana sa različitim stavovima i argumentima, u suprotnom to nije dijalog, nego obični razgovor, mi smo osuđeni da živimo ovako kako to trenutno radimo, po principu tolerancije, koja je opet grčka riječ tolerare i znači trpjeti,podnositi, što znači da živimo pored ljudi drugačijeg svjetonazara i etničkog porijekla ili neke druge različitosti u odnosu na nas, samo zato što moramo i najsretniji bi bili kada bi ''oni'' nekako nestali.
To nas dovodi do najveće misterije, ljudskog uma, koji s jedne strane može biti nevjerovatno kreativan i konstruktivan, a s druge strane fatalno destruktivan.Mislim,dakle postojim ili jesam, reče Dekart, prije njega i još neki ljudi, u malo drugačijem obliku, ali sa istom suštinom,misao je osnova i dokaz našeg postojanja, a sumnja osnovni korak u spoznaji istine.To bi bio moj uvodni post na ovu temu, a u narednim ću, kada mi vrijeme dozvoli, iznijeti neke misterije koje su meni zanimljive, ali i dotaći se ovih postavljenih postova tipa džinna,demona,duhova,vanzemaljaca,piramida s moje tačke gledišta.
Oni koji nikada ne mijenjaju mišljenje, vole sebe više nego istinu.