@aco..
Liga od 8 u zemljama kao Hr, Slo, BIH, Sr, Mak, Crg.
Dakle, 6 zemalja po 8 timova u premier ligama.
Uslovi: Minimalno 5.000 sjedecih i natrivenih mjesta + zona ogradena i zasticena zona za goste, reflektore i sredeni tereni (Ako je prava trava preskupa za odrzavanje onda moze i plastika) Koristi se vec u Aus, Rus i Fra i zaista se pokazala korisnom i ucinkovitom. Sto se mene tice, treba i zabraniti dolazak gostiju prve dvije sezone, dok se sve ovo ne implementira kako treba i dok se zakoni svih drzava fino ne usklade po pitanju huliganizma. Svaki mec treba da prenosi TV, a raju maksimalno privlaciti nekim akcijskim cijenama po pitanju karata.
Prvi dio prvenstva ima 16 utakmica u svakoj ligi, od toga prva dva ulaze u regionalnu ligu koja bi brojila 12 timova iz 6 zemalja. SALDO = Novih super kvalitetnih 24 utakmice u regionalnoj ligi, gdje bi se timovi jos borili za izlazak na UERO SCENU.
UEFA bi nam sigurno dala da PRVI IDE DIREKTNO U LP, drugi i treci u kvalifikacije za LP. Cetvrti direktno u EL, a peti i sesti u kvalifikacije.
Takoder, uvesti regionalni KUP koji bi se igrao na principu Engleskog FA Cupa. (Dakle, jedan mec, domacin se odredi unaprijed, izvacenjem, ako se desi remi, igra se sljedeci susret)
Da se preostali timovi ne bi dosadivali oni bi morali igrati ligu za opstanak u svojim zemljama. Zadnja dva iz svake drzave idu u nizi rang, dok zadnji treci igra baraz. Slicno kao u eng.
Ovim bi dobili da i ovi sto se bore za opstanak, igraju uzbudljivije i kvalitetnije.
Ne moram ti sada govoriti kako bi se kvalitet samih liga pojacao i kako bi klubovi iz regiona bolje prolazili u EUFA takmicenjima.
Ovo je ono za sto se ja zalazem.
Pogledaj oko sebe. Svaka liga je u kurcu, sve se to svede na neka dva ili tri tima koja fakticki nemaju adekvatnu konkurenciju do EVROPE. E onda je tu slijedi, GLAM BLAM.
Za ovo se treba boriti, a ovo sto neko pokusava da ispade Robin Hood, preko leda FK Zeljeznicar, to nikada nece proci, vjeruj mi...
Ima gore kod njih, jos jedan, kako ga ja zovem, "general", kojem je Zelju velike komplexe nabio.. Tako, momci udrzuli snage, jer na zelenom travnjaku ne mogu puno uciniti...