formance je napisao/la:MaGiCa je napisao/la:reko jednog drugog portala mi je Roger L. Simon, kultni pozorishni pisac i rezhiser ("Prashki duet", sa Sherbedzhijom i G.Gershon ), a veliki teniski afficionado, poruchio da je juche video "najvishi oblik tenisa" u svom zhivotu. Tenis inache prati od Jacka Kramera i Pancha Gonzaleza.
Takve izjave uvijek treba uzimati sa upitnikom, jer je teško biti objektivan dok se cjelokupni utisci ne slegnu.

Mada ovo nije daleko od istine, samo bi bilo zanimljivo vidjeti kakav nivo bi Borg ili Lendl dostigli da su 30-tak godina mlađi.
Virtu4l je napisao/la:Sinoć je imao glavu i rep, ali opet sve što si nabrojao je mogao raditi zato jer je Nadal bio pasivan,
OK, zašto je Nadal bio pasivan ? - Vjerovatno zato što agresivni nivo ne može držati duži vremenski period i vraća se prirodi svoje igre. To je normalno. Normalno je da se igrač defanzivnog karaktera osjeća ugodnije 3 metra iza linije, nego na samoj osnovnoj, kao što je normalno da igrač ofanzivnog karaktera više voli stajati na osnovnoj, nego iza nje. Nadal je tip igrača defanzivnog karaktera. Niko ne može popraviti nedostatke svoje igre kao on, ali ih niko, pa ni sam Nadal ne može držati na visokom nivou kontinuirano dugo.
Nadal je jučer bio pasivan, ali je pokušavao biti agresivniji, pokušavao je mijenjati igru i to niko ne može osporiti. Pokušavao je, jer i ptice na grani znaju kako mora igrati da bi pobijedio Đokovića. Druga strana medalje je što su ti pokušaji ostali upravo to - pokušaji, a da li je razlog za to Novakov 'odgovor' na svako Rafino 'pitanje', ili Rafina loša igra, to ostavljam drugima da prosude. Znam samo da ništa nije crno ili bijelo, te da je u ovakvim temama uvijek prisutna varijanta sive boje.
Međutim, mislim da nam njihovi mečevi u zadnjih nekoliko godina sasvim jasno pokazuju određene stvari. Nadalu, da bi pobijedio Đokovića treba perfektna igra koja odlazi izvan domena prirodnog u njegovom slučaju. Drugim riječima, Nadal mora igrati agresivnije nego inače i nadati se da Đoković neće biti na 100%nivou, da bi došao do pobjede, kao što Federeru protiv Nadala treba upravo ono što i Nadalu protiv Đokovića, perfektna igra i malo lošija Rafina partija. Mislim da to niko ne može osporiti.
Istina je da Nadal mora odigrati meč na visokoj razini da bi pobjedio Djokovića ali Nadal to i uspjeva, on uspjeva drzati svoj nivo igre kako kroz turnir tako i kroz meč, bio on 3 ili 5 setova.Lakše dolazi do svog najboljeg tenisa.
Ne mogu se sloziti da je njegova agresivnost samo bljesak koji ne moze odrzavati.Taj novi Rafa se po mom misljenju rodio nakon AO 2012 godine.Vec na tom mecu se vidjela razlika,ogromnu, u odnosu sa mecevima iz 2011.Kasnje je odigrao jednu od boljih sezona što se šljake tiče gdje je 2 puta pobjeđivao Đokovića sa po 2:0 na mastersima i 3:1 u finalu RG-a.Na tim mečevima se mogla vidjeti FH paralela i IO u punom svjetluOnda je usljedila povreda i sedmomjesečna pauza.Istog smo Rafu, samo još boljeg, vidjeli prošle godine.Šljaku je odigrao nešto lošije, osvojio je što je trebalo ali je igrap lošije, razumljivo s obzirom da je u tom trenutku bio nedovoljno spreman, poslje povrede.Tu dolazi US open serija gdje Nadal pokazuje ono što je počeo 2012.Agresivnost na nivou, servis isto tako, bh stabilan i dosta ravniji.Forehand vrhunski, nikad više vinera Rafa nije imao.Prvi set izgubio u 1/2 a servis gem tek u finalu
(ispravite me ako griješim).
Poslje toga dolazi dvorana, ondje gdje se Rafa nikad nije najbolje snalazio i OPET je imao i tu rezultate iznad svog nekog prosjeka.Uz sve to došao mu je Djoković(ta dvorana mu svakako mnogo više lezi) koji je morao na nečemu vaditi sezonu, do tad je osvojio svega 2 turnira ja mislim (AO i MC).Tu Rafa i nije imao neke šanse ali je opet igrao dosta bolje nego prije na toj podlozi.
U Dohi i AO ove godine je Rafa nastavio manje više gdje je stao prošle.Dobar tenis je igrao, solidnog Monfilsa 2 puta razbio.Igra je obecavala sve do mescini 1/8 finala AO.Tu se pojavljuje zulj.Rafa uspjeva nekako da dođe do 1/2 sa tim zuljem.Jedva ali uspjeva.PRije 1/2 je taj problem riješio i Rogera u dobroj formi rutinski u 3 seta pobjedio.Opet je ta igra obećavala i ličila na onu sa početka turnira.Onda dolazi nesretna povreda koje se u potpunosti riješio tek nedavno.
Hoću da ti kazem da "novi" Nadal tj ovaj agresivniji, i nije baš bljesak jer to traje već poduze vremena samo je bilo dosta isprekidano povredama, što sitnim što onim tezim.Ja sam uvijeren da je on dosta drugačiji igrač sada, bolji,kompletniji,pametniji što je jako bitno.Samo razlika lezi u tome koliko je spreman da tu "novu" igru dovede na najviši nivo, ne moze uvijek naravno ali uvijeren sam da on sada u svakom meču pokušava igrati agresivno, i protiv onih dosta lošijih koje moze pobjediti na snagu i defanzivu.Pokušava da promjeni svoj mentalitet kako ti rece defanzivca.Mora to raditi, što radi potencijalnog matchupa sa Djokovicem sto zbog svog zdravlja.I mislim da mu dobro ide.
Opet zaboravljamo jedno.Nadal je mnogo ranije sazrio, mnogo više mečeva i vrhunskih sezona odigrao od Djokovica.Mnogo više se potrošio, mnogo više bio povrjeđen.On od te 2011 nije u svom prajmu, barem ne fizicki što je za njega dosta bitno.Pretrpio je neke teške ozljede u tom periodu.S druge strane Đoković je sazrio sa 24 godine, tada je poceo pruzati svoj najbolji tenis, fizicki idalje odlican, neistrošen, a mnogo potkovaniji tehnički i dosta iskusniji igrač nego prije i opet vecina ce se sloziti nema rezultate kakvi su se od njega ocekivali, kako bi on trebao da moze.Kako se ocekivalo poslje one šok 2011 sezone.Formance je jednom prilikom napisao da je Novak trebao imati još makar 2-3 GS-a.A jedan od glavnih razloga zasto to nema i zasto nema CGS je Nadal.
Ima dobar matchup sa Rafom (kakav Rafa ima sa Rogerom - vi kazete) a Rafa je opet pobjedio u 3 od 4 njihova najvaznija meča
(1/2 RG, finale RG,finale US,finale WTF) i ima pozitivan omjer tj 6:5.
(da se razumijemo, mislim na period od 2012 godine, tj poslje one šok 2011 sezone DJokovica)
Hocu da kazem da je Rafa poslje te 2011 u podređenom polozaju, cesce izvan terena, primoran da prilagođava svoju igru, istrošeniji od ostalih a od 2012 ima najbolje rezultate OPET! Najviše GS-ova, pozitivan omjer sa igračem u svom primeu i koji mu ne lezi nikako
@Magica
Interesantna pitanja postavljaš
Kako je Nadal najbolji
(a ja ga ne smatram GOAT-om još, da se razumijemo) a nije uspio pobjedjivati u kontinuitetu od Januara do Novembra, nije uspio uvezati 2 dominantne sezone, nije uspio skupiti više od 150 sedmica na N1 isl isl???
Ne znam ti ni ja odgovoriti na ova pitanja, pitaću i ja tebe isto to kad Nadal aBd osvoji 16-17 GS-ova , 30+ mastersa i 70+ turnira u karijeri i zvanično se okiti titulom GOAT-a

Sve to bez 2 konstantne sezone, bez igre od Januara do Novembra i šta već sve nisi nabrojao...