MaGiCa je napisao/la:adnan24 je napisao/la:
Naravno da su imale uticaja ali sve su to "normalne" stvari s kojima se susrece svaki sportista...nekima su karijere propale zbog privatnih stvari ali opet ne znam koja je tvoja poenta pokretanja ove teme...po tvom ispade da je samo Novak gubio titule zbog kojekakvih sporednih stvari koje nemaju veze sa forehandom,servisom ili volejima.
Poenta rasprave je da se pokazhe da li je NDj bio najdominantniji igrach u periodu 2011-14. ili ne.
@Virtu4l ne priznaje nishta sem multislam sezona, za njega je to
1 bljesak iz 2011. + prosek u 2012 i 13., a za mene je to
dominacija Tourom, dosushe neokrunjena sa josh nekoliko GSa. E, to je poenta priche.
Virtu4l je napisao/la:Gubio je on titule zbog Todd Martina, pa evo i zbog Borisa Beckera, ali to se mudro zataškava, ali istina je da su to bile katastrofalne odluke Novaka ili 'njegovog stručnog štaba'...
Sve sam više siguran da su mu Martin i Becker uzeli minimalno dva slama.
Jeste, Becker mu je kriv shto ne mozhe da slomi Wawrinku pored zilion shansi, a Martin mu je kriv shto mu nije pronashao uzroke alergije i nauchio ga da bije bolji FH. Ako ti je tako lakshe - svi su krivi, samo NDj nije...

Od 2011 (uključujući i nju) jeste najdominantniji, svaka mu čast, to niko osporio nije.
S druge strane ja se s tobom nikad neću složiti da 40 sedmica više na no1,1 masters više te par polufinala zaredom vrijedi kao 1 GS više.(govorim o 2012-danas periodu)
Pogotovo zbog činjenice da Nadal 7 mjeseci u tom periodu nije igrao propustivši 2 GS-a.(zbog stvari na koje nije mogoa uticati)
Od preostalih 7 je osvojio 3,na 2 ispao u prvom ili drugom kolu(WB) a na 2 igrao finale.To i nije toliko nekonstantno izuzev 2 WB-a ali kako si ti uzimao raznorazne spletove okolnosti tako i ja mogu uzeti cinjenicu da je na WB-u 2012 Rafa bio rovit, povrijeđen samo što to još nije ni znao dok nije otišlo u helać skroz, uzmi tu još i extra raspolozenog udarača te još mnogo drugih nesretnih spletova okolnosti dok 2013 nije bio dovoljno spreman, to su mnogi svjetski teniski strucnjaci rekli.Rovit,tek poslje povrede i nedovoljno spreman je jedva odbranio šljaku, igra nikad lošija,nikad duze na tereno što ga je i koštalo ispadanja na WB.Poslje smo vidjeli sta je bilo na americkoj turneji...
Tu skontas kako su spletovi okolnosti glupost, svima se dese, i oni pozitivni i oni negativni.Cilj je biti spreman na njih i iskoristiti ih u svoju prednost, pa jbt Rafa je zbog klasicnog loseg spleta okolnosti izgubio finale AO ove godine.Povreda koja nije strasna, koju je zalijecio jako brza se pojavila baš u finalu, ni u polufinalu ni u cetvrt ni u prvom kolu vec u zadnjem meču za titulu u koji je ušao kao ogromni favorit...pa šta? Nikom ništa ****
Kazes Novak se upceo na mrezi u 5 setu? Znas kad bi se Rafa upeco onako? Nikad
Znas kad bi Rafa odigrao "bolji set" pa ga izgubio na kraju? Nikad
Zato je između ostalog Rafa najveći šampion ove igre.
Onda opet skontam ovo je tenis, pojedinacni sport, kako je moguce igrati bolje a izgubiti? Jest Nole lupao više od pola seta i onda stao?Zasto je stao? Mozda zato sto je Rafa digao svoj nivo igro?Zato sto je nanjusio blagi pad Novaka i iskoristio ga? Sta god da je ali je zasluzeno sigurno.Psiha,konstantnost tokom meča,killer instinct,igranje najboljeg tenisa u najtezim trenucima uz ostale teniske elemente čine jedan kompletan paket svakog igrača.Dzaba mu bekhend,najvec nivo igre ikad ako to ne zna iskoristiti i uzeti titulu.I zbog silnog broja varijabli ili ti ga promjenjivih na kraju će se prvenstveno gledati brojke a ne nesretni spletovi okolnosti.