E gledaj sad jednu stvar, njegov stil jeste baš idealan za ovo što igra Pep. Teško je sada mnogima to svarit i shvatit, šta se zapravo kod nas hoće napraviti? Mnogi i dalje gledaju stvari tako, da traže jednog sigurnog, pouzdanog stopera, koji ne izlijeće puno. David Luiz je tip stopera koji bi odgovara, iz razloga što on već vrlo rano napada protivnika, ide naprijed, postavlja se visoko i agresivan je. A našem sistemu (sistemu koji sad forsira Pep treba ta apsolutna agresivnost). Koliko god nekima ludo zvučalo, Javi je čak Pepu pogodniji na stoperu nego jedan Boateng. Boateng - Dante je sjajna kombinacija kada se igra fudbal koji je forsirao npr. Jupp, takav stoperski par bi prolazio i prije u nekim vremenima dok nas je vodio i Hitzfeld. Ovom sistemu koji forsira Pep, više na stoperu odgovaraju tipovi poput Luiza i Javija. Dante tu može proći, ali kada je u dobroj formi ko u onoj tamo prošloj sezoni. U ovoj je on bio solidan, ali za nijansu možda lošiji nego u prethodnoj.ceze je napisao/la:
Prije svega, drago mi je da Luiz odlazi u PSG, odnosno da neće doći u Bayern.
Previše je nonšalantan i nedisciplinovan za poziciju stopera, a premalo ofenzvino kvalitetan na zadnjem veznom i ne vidim kako bi on uopće unaprijedio igru Bayerna. Već je formiran igrač, ne može mijenjati stil igre sa 27 godina. Tako da sam mišljena da nije baš najbolje rješenje za Bayern u ovom trenutku. I ako je istina ovih 40-50 miliona funti, previše.
Znači Luiz bi naš problem riješio (da je došao i hajd nazovimo to problem), jer Pepu bi postalo lakše. Znači Pep bi mogao dobiti nove varijacije, dobijo bi zadnji red još više po svojoj volji i time lakše prakticirao svoj stil.
S druge strane, David je agresivan igrač, koji bi se uklopio u jednu ovakvu ekipu, gdje uvijek tražimo i agresivnost i borbu koju smo od Bayerna uvijek navikli. I tada bi se zadovoljili svi ukusi.
Dobra rješenja postoje i ovako. Jedno od jako dobrih rješenja je onakva odbrana sa Javijem, Boatengom i Danteom, gdje je Javi na momente libero. Postoji velika sigurnost pozadi, a ekipa prema naprijed isto dobro odigra. Protivnik nema s druge strane velike mogućnosti da nam složi kontru. Onakva postavka bi bila još idealnija, kada se vrati Thiago i kada je Ribery 100 % spreman (u finalu nije bio). Još nam se čak poremetila koncepcija još više zbog rane povrede Lahma, pa je faktički Goetze se morao vraćati na šesticu i veliki dio utakmice čak i tu poziciju pokrivat. A opet je sve to solidno odgovaralo, a kako bi tek bilo da nismo imali ovih naprijed navedenih problema.
Zbog toga, na kraju se može zaključiti da bi nam vjerovatno dolazak Davida Luiza jako prijao, ali daleko je sve od toga da za tim svime treba sada puno žaliti. Naime gore sam objasnio da mi i ovako raspolažemo dobrim rješenjima, a pogotovo bi bilo glupo da smo se mi novčano utrkivali i iskeširali nekih 60 miliona za njega, kako je to PSG učinio. Da se sve moglo riješiti za sumicu od 35 miliona na primjer, onda bi to bilo ok.
Mada su on i Thiago Silva potencijalno najbolji stoperski par na svijetu. Plus im je to i što se znaju iz reprezentacije.
Benatia bi bio zanimljivo rješenje, ne bi imao ništa protiv toga da on dođe. A opet se i kod njega postavlja pitanje da li je za ovakav naš sistem igre dovoljno dobar. Evo ja sam spomenuo neku veče i Godina, sjajan stoper. Ali i kod njega je pitanje kako bi se prilagodio. Vjerovatno bi, ali nekako bi moglo biti u početku problema. A na prvu bi Godina odmah uzeo.ceze je napisao/la: Benatia je i dalje neki moj prvi izbor, pisao sam zašto mislim tako, ali nekako mislim da nema ništa od toga. Mnogo klubova se veže uz njegovo ime, a praksa Bayerna zadnjih godina je bila takva da nikada nisu dovodili igrače koji su u centru pažnje tijekom prelaznog roka. City, Chelsea, United, Real i drugi se pominju kao potencijalni kupci.
Ne znam, volio bih da griješim.
Inter i Ranocchiu nisam nešto pretjerano pratio ove sezone, tako da ne znam šta da kažem u vezi njega.
U suštini si ti u pravu po pitanju Kroosa. Ali ovo kada govorimo o brzini, onda moraš biti svjestan da je nama eksplozivniji igrač trenutno potrebniji. Thiago ima tu eksplozivnost, taj dribling, tu čaroliju da napravi ubitačni pas. Kroos je tu manje maštovit.U suštini on nije odradio lošu sezonu, on unosi strukturu u našu igru (kako danas jedan forumaš na tm.u reče), on osigurava tu loptu i kod kontrole lopte je bitan faktor. Ali to brzo prešaltavanje prema naprijed, mi s njim jako teško postižemo. A znamo svi dobro da smo upravo puno brže igrali bez njega u odlučujučim utakmicama LP prošle sezone.ceze je napisao/la: Odlazak Kroosa bi bila velika greška.
Odličan igrač, sa dobrom i dosta konstantnom sezonom iza sebe.
Vidim pominje se njegova brzina kao mana, ja ne vidim to tako jer za igrača koji rijetko izlazi na krila i koji 90 % vremena provede na sredini terena, brzina nema tako veliku ulogu. Važnije je imati dugu i preciznu loptu, dobar dribling i dobar pas. Kroos sve to ima.
Thiago jest dobar igrač, ali ne toliko dobar da se Bayern bukvalno odrekene Kroosa radi njega.
Odreći se Cana i Kroosa u razmaku od godinu dana bi bila velika greška.
Znači ponavljam, svaka njemu čast. Dobar je on. Ali ima to nešto u čemu mi možemo još biti bolji bez njega. U određenim situacijama. A isto tako je problem kod Kroosa što on sebe precjenjuje, on bi htio platu jednog Riberyja, Lahma , Schweinija, a treba pogledat status koji su ti igrači gradili godinama i doprinos koji su dali, te na drugoj strani kakav je doprinos Kroosa. Ima on zasluge, ali kada se vremenski period sagleda onda je jasno čije su zasluge ipak veće.
I po meni nije problem ako Kroos produži ugovor odmah po uslovima koji mu se nude. Onda neka ga tu. Pod onim njegovim uslovima po meni može samo ići. Tada je i isplativije, jer onda dobijamo još i obeštećenje.