Zmajevi vs. Ljiljani

Moderatori/ce: _dreamer_,ribery,insider,Monolog,TaRgEt_

Koji naziv vam se više sviđa

Ljiljani
108
71%
Zmajevi
44
29%

Ukupno glasova: 152

pisac
Kontakt:

Re: Zmajevi vs. Ljiljani

Post Postao/la pisac » 03 jun 2014, 20:21

U svakom slucaju bi bolja maskota bio Djerzelez Alija
slika

Nego ovaj guster sto riga vatru i mlati glabom
slika

mujezin
Kontakt:

Post Postao/la mujezin » 03 jun 2014, 20:23

Ko god mrzi ljiljane mrzi i Bosnu i takvi mogu da se sagnu pod begovu pipu

Ovo Zmajevi je smislio Marjan u onoj utakmici protiv Belgije, kako mu je to naumpalo ne znam ali sigurno mu nije inspiracija bio Husein kapetan

sedra
Kontakt:

Post Postao/la sedra » 03 jun 2014, 20:23

pisac je napisao/la:slika

A ovi ljiljani kao da su krenuli u novi krstaski pohod i zauzimanje Jerusalema.
Koji paradoks, muslimani kod nas zele ljiljane a katolici i pravoslavci to odbijaju kao djavo krts :crazy: :crazy: :crazy:
Nije tu nista cudno, znaju oni sto ne vole i mrze ljiljane.
Ljiljani su znak i dokaz dugogodisnje opstojnosti i drzavotvornosti Bosne i Hercegovine koja je nekad u svojim granicama imala i djelove susjednih zemalja.
E to je njima trn u oku backo.Nista drugo.A mi Bosnjaci to vrlo dobro znamo i nama su ljiljani fundament, podloga i stub jedne jedine. ;)

R.J.W.G.
Kontakt:

Post Postao/la R.J.W.G. » 03 jun 2014, 20:24

Bili su mi ok Zmajevi, kao poveznica sa Husein-kapetan Gradaščevićem jednom od najvažnijih ličnosti u historiji naše države, ali kada vidim ove slike zmaja koji bljuje vatru, čovjek bi pomislio da smo zemlja sa dalekog istoka. :problem: Zlatni ljiljani bi svakako bilo ljepše i unikatnije, ali obzirom da isti pokreću mnoga pitanja i da su Zmajevi odlično afirmisani u narodu teško da će postati naš glavni nadimak.
LUHG!

pisac
Kontakt:

Post Postao/la pisac » 03 jun 2014, 20:26

mujezin je napisao/la:Ko god mrzi ljiljane mrzi i Bosnu i takvi mogu da se sagnu pod begovu pipu

Ovo Zmajevi je smislio Marjan u onoj utakmici protiv Belgije, kako mu je to naumpalo ne znam ali sigurno mu nije inspiracija bio Husein kapetan

Mrze ih palestinci, jordanci, sirijci, seldzuci, sarasini i svi oni koji su ratovali protiv krstase cij je zastitni simbol bio ljiljan u svim krstaskim pohodima.

Kobe Bryant
Kontakt:

Post Postao/la Kobe Bryant » 03 jun 2014, 20:41

1. Ljiljani = kraljevski simbol , nema veze sa Islamom , a sto bi i imalo , ovi sto su protiv nisu zato sto je to bio grb i zastava Republike Bosne i Hercegovine i Armije BiH vez izrazito zbog toga sto nece da se to spominje zbog toga sto je Bosna kao drzava ili kraljestvo bila najjaca drzava od svih bivsih jugoslovenskih republika , a ovi koji nece da se stvara veza sa srednjevjekovnoj Bosni hoce da nas naprave umjetnom drzavom , a sve je pocelo dodavanje imana jedne od regija /Hercegovina/ pa do ovih Dejtonskih politicara.
Bosna je neuporedivo imala veci suverinetet i drzavnost i historiju od Hrvatske (koja je skoro uvjek bila podjeljena i pod okupacijom) a i od Srbije (koja je najvise ojacala slabljenjem Otomanske Imperije) i dan danas pokusavaju da razvale , a i mi im pomoazemo jer malo djecu ucimo o Tvrtku a vise o Turcima :crazy:

Bošnjaci ( da samo normalni trebali bui se svi narodi tim imenom zvati) su sad uglavnom Muslimanskih imenom a zagaovaraju tradicinalni kraljevski Hriscanski znak (Ljiljani) , dok Hriscani radi toga sto njihovi politicari hoce da rasture drzavu su protiv , mi smo zemlja apsurda :roll:

2. Zmajevi = i to mozemo povezati i sa bogoatom nasom historijom a pogodniji su naziv za fudbalere :

a) Zmaj od Bosne alijas Husein Kapetan Gradascevic o kojem isto malo uci nas je htio da oslobodi okupatora Turske i mozda bi uspio da ga nije izdao Hercegovac Rizvanbegovic :roll:

b) Zmaj , sad jesu li postojali ili su samo likovi iz J. R. R. Tolkien-ih knjiga i bibliskih prica i sl. neznam ali su se povezivali sa vitezovima. Srednjevjekovna Bosna je imala strasne vitezove , bili smo cesto aganzovani kao placenici u raznim bitkama i ratovima , zbog svoje velicine i hrabtosti.

Tako da je meni pogodije zmajevi kao navijackih , ali od 1992 u meni i mom srcu zive i ostace zauvjek liljani kao simbol naseg opstanka ;)

DonCorleone
Kontakt:

Post Postao/la DonCorleone » 03 jun 2014, 20:42

Zmajevi je pisaona, kada pocnemo vatru rigati nad Zenicom mislim da bi nam i Kina pozavidila. Medjutim, za ljiljana je trebala nacionalna svijest, jaka drzava i ljudi koji se identifikuju sa ljiljanima (medju Bosnjacima ima dosta podjele po tom pitanju). Dakle ko nije jedinstven, ko nema fundament drzave, taj ce mjesto ljiljana imati zmaja koji riga vatru, neovisno o hiljadu godisnjoj historiji ljiljana u BiH.
Kirsten Schlewitz: That's a polite way of stating what most fans were thinking, which is that Sušić had more or less lost his mind.

RiverPlate
Kontakt:

Post Postao/la RiverPlate » 03 jun 2014, 20:43

Samo Ljiljani!
Grbavica naš je Hram!!!

Interista
Kontakt:

Post Postao/la Interista » 03 jun 2014, 20:45

A da mi dogovorimo ime koje pase svima recimo Principovi ljiljani :mrgreen:

Fecox
Kontakt:

Post Postao/la Fecox » 03 jun 2014, 20:47

Ljiljani normala :cool:
Ko priča o slobodi,često zaboravi cenu,nekad slobodni hod je po kostima ..

kimbo
Kontakt:

Post Postao/la kimbo » 03 jun 2014, 20:49

Ko je god nesiguran a istovremeno malo i neinformisan nek procita sto vise o ZMAJU OD BOSNE .. a usput bogami i o Bilinom Polju. Jaka simbolika i to smo mi ...

Ljiljani kao ljiljani imaju simboliku iz ovog rata naravno ali kao simboli nisu nista originalno puno drzava/kraljevstva u evropi ih je imalo na svom stitu.
To me, Pink Floyd were Aliens from another Galaxy far far away. They were our Brothers who came to Earth to heal us, help us fight to get through wars, greed, crime, corruption, loneliness, heartbreak, to warn us of the path humanity is heading,

Principatus
Kontakt:

Post Postao/la Principatus » 03 jun 2014, 20:53

Interista je napisao/la:A da mi dogovorimo ime koje pase svima recimo Principovi ljiljani :mrgreen:
Pa dobro niste morali, ali hvala. :oops:
Freude, schöner Götterfunken, Tochter aus Elysium. Wir betreten feuertrunken, Himmlische, dein Heiligtum. Deine Zauber binden wieder, was die Mode streng geteilt: Alle Menschen werden Brüder, wo dein sanfter Flügel weilt.

Adnan89
Kontakt:

Post Postao/la Adnan89 » 03 jun 2014, 21:17

Ljiljani naravno, Zmajevi nema nesto puno veze s Bosnom osim borca iz Gradaca!... Bolje Vukovi ili Bikovi :D
....Manchester United fan since 1993....

The truth is hard to swallow, it will leave you starved tomorrow - Talib Kwali

grad-na-rijeci-sani
Kontakt:

Post Postao/la grad-na-rijeci-sani » 03 jun 2014, 21:52

R.J.W.G. je napisao/la:Bili su mi ok Zmajevi, kao poveznica sa Husein-kapetan Gradaščevićem jednom od najvažnijih ličnosti u historiji naše države, ali kada vidim ove slike zmaja koji bljuje vatru, čovjek bi pomislio da smo zemlja sa dalekog istoka. :problem: Zlatni ljiljani bi svakako bilo ljepše i unikatnije, ali obzirom da isti pokreću mnoga pitanja i da su Zmajevi odlično afirmisani u narodu teško da će postati naš glavni nadimak.
Pa to je zmaj kakav je nastao u Evropskim predkrscanskim mitovima i nije isti kao istocnjacki.
Zmajevi itetkako imaju dosta sa Slavnskom mitologijom i mistifizmom kao i sa mitologijom Nordijaca, Kelta, Ilira, Germana, Saksonaca itd itd.

Evo snima se i film po legendi o zmaju iz Umoljana inace Bosansko selo:

[youtube][/youtube]

Problem je sto se u skolama zatire sve sto ima veze sa Slavenskom mitologijom.

zenicanin
Kontakt:

Post Postao/la zenicanin » 03 jun 2014, 22:00

pisac je napisao/la:
mujezin je napisao/la:Ko god mrzi ljiljane mrzi i Bosnu i takvi mogu da se sagnu pod begovu pipu

Mrze ih palestinci, jordanci, sirijci, seldzuci, sarasini i svi oni koji su ratovali protiv krstase cij je zastitni simbol bio ljiljan u svim krstaskim pohodima.
Pa valjda im je krst bio zastitni simbol a ne ljiljani....Onda bi bili ljiljanski ratovi a ne krstaski :D

grad-na-rijeci-sani
Kontakt:

Post Postao/la grad-na-rijeci-sani » 03 jun 2014, 22:04

zenicanin je napisao/la: Pa valjda im je krst bio zastitni simbol a ne ljiljani....Onda bi bili ljiljanski ratovi a ne krstaski :D
Ljiljan u heraldici predstavlja sveto trojstvo.
E upravo taj ljiljan mi koristimo ili smo koristili. Pa ti skontaj ironije :cool:

harry_90
Kontakt:

Post Postao/la harry_90 » 03 jun 2014, 22:08

Za mene ce uvijek biti ljiljani,a ne zmajevi,dodje novinar neki i prozove ih zmajevima i odmah svi polete za novim nadimkom,bez obzira sto su ljiljani bili godinama... ;)
PORAZ ZABOLI SRECA UTIHNE,AL VJERA U TEBE NIKAD NE PRESTAJE !!!

Alfonso
Kontakt:

Post Postao/la Alfonso » 03 jun 2014, 23:16

Ma trebao bi neko pokusati napraviti neki dizajn sa ljiljanima na novim adidasovim dresovima.
Mislim da bi predobro izgledalo.

Dado
Kontakt:

Post Postao/la Dado » 03 jun 2014, 23:22

Dobro svi znaju sta su ljiljani ali onaj ko misli da “Zmaj od Bosne” nema svoje mjesto u historiji taj treba ici nazad u skolu. To sto ga je novinar prvi koristio samo govori da zna svoju historiju. I neka mi neko kaze sta bolje zvuci:

“Ljiljani napadaju”
“Zmajevi napadaju”

levat
Kontakt:

Post Postao/la levat » 04 jun 2014, 03:05

Zna se šta je zmaj. Ko ne zna nek pita Iliju Grahovca. (Brazilke ako ne znaju saznat će)

Odgovori

Natrag na “Fudbalska reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: denza i 3 gosta.