rammstein je napisao/la:Za 13 dana naš klub, DIV SA KOŠEVA, počinje Evropsku priču.
Po prvi put poslije rata ulazimo u tu priču 100% spremni. Imamo fantastične uvjete, odlične igrače, po dva kvalitetna na svakoj poziciji što garantuje da će zalaganje na terenu biti dostojno bordo dresa i svega onog što FKS znači nama a i u našoj državi. Pored toga, klub je i finansijski stabilan te nemamo pritisak da "zaradimo" novac u Evropi da preživimo, nego nam je ovo prilika da napravimo rezultatski iskorak. Naravno niko ne garantuje ni play off ni grupnu fazu! Ali garantujem da ćemo igrati bolje nego ikad do sada.
U odnosu na prošlu doginu nedostauju nam Jajalo i Vule. Mislim da to se i neće osjetiti. Razlog tome je sto smo prosle godine zbog LOŠIH krilnih igraca igrali jako puno kroz sredinu. U utakmicama u kojima se DOSLOVNO Jajalu igralo bilo smo odlicni, dok u utakmicama gdje isti nije imao volje, bili smo dosta losi... Sada se igra moze bazirati i na sredini (drugi gol protiv Ukrajinaca) alli i na krila preko Duljevića i Okica, kao treći gol protiv Ukrajinaca.
U odbrani imamo kombinaciju od tri stopera. Jedan je tek došao, Mitrevski, mladi igrač koji vec sa 22 godine je u kombinacijama za A repku Makedonije, imamo naseg Amera koji je sve bolji i bolji, i imamo Tatomirovica koji neke nedostatke nadoknađuje strašnom voljom i borbenošću! Uglavnom , dosta uigrano je to vec sada.
Dva beka. Desni bek je Dzemo i o njemu je suvišno pričati. Pored njega tu ce biti 100% Sirijac Kallasi, on jos samo ceka vizu naše ambasade. Dakle, najslabija prošlogodisnja pozicija sad je skoro najjača.
Lijevi bek je i dalje Puzigaća, ali po onome sto sam vidio i sto sam cuo o nasem pojacannju Protiću, i to mjesto bi moglo biti perfektno popunjeno. Tu su njih dvojica pa neka se bore za mjesto u prvih 11. Nema vise zagarantovanih pozicija i svako ko zeli da igra, morat ce dati 200% od sebe.
Sredina terena. Tu je Cimirot. Sta reci za njega poslije utakmice sa Čelikom? I inace poslije ove polusezone... sve je suvisno, dovoljno je vidjeti interes klubova i ponude koje su dolazile. Cimi ce ove sezone, vjerujte mi, jos bolji biti. Razlog tome je Kostic koji ce, koliko sam shvatio, imati 90% odbrambenih-destruktivnih zadataka dok ce Cimi preuzeti na sebe gradju igre i razigravanje... dakle, u prosloj polusezoni, Cimi je imao jako puno defanzivnih zadataaaka jer je pokrivao i dio posla koji je trebao obaviti Jajalo a sad nece biti toga. Kostic je pravi fajter, destruktivac koji zna i sa loptom. Nesto sto nismo imali prosle godine u ekipi, a trebalo nam je. Tu je i kovačević. mladi reprezentativac koji je ostvario veliki napredak u nasoj ekipi, sto je vidljivo. Ima jako dobre motoricke sposobnosti a nije da ne zna s loptom. Moze i na stopera i na zadnjeg veznog sto je fenomenalno. O Stoječvu je bespotrebno pisati, onaj gol jučer je perfekcija kakvu smo navikli gledati od njega. Duljević je igrac od kojeg očekujem jako puno. Momak koji je cijeli period od potpisivanja ugovora sa nama do jucerasnje utakmice dao sve od sebe da bude u savrsenoj fizickoj spremi. I uspio je u tome... odlicna stvar je ona asistencija Radovcu. E sad... Radovac... kakav je to fenomen, mozak i igračina... i kakav ce tek biti. I nemojte misliti da je minutaza koju dobije mala. Nije. Minutaza se dozira da igrac dobije rutinu, samopouzdanje koje je momak znao izgubiti u nekim utakmicama... ali ono sto on ima u nogama i u glavi je vanserijski ...Faris je majstor s loptom, tip igraca kao Said ili Kojašević. Ima taj osjecaj da podvali loptu i odlican je 1 na 1. I on ce biti odlican igrac bez daljenjeg.
Napad. Mislim da je ovo najjači dio našeg tima. Razlog tome je i odlicann vezni red, ali i igraci koji su u napadu. Krste je A reprezentativac Makedonije, strasan igrac koji moze u svakom trenutku napraviti potezz kojim ce rijestiti utakmicu, bilo asistencijom, udarcem glavom ili udarcem van 16. Bilbija.. steta one pauze od skoro doinu dana sto nije igrao u Voši i kod nas ... ostavilo je to traga na njemu i on se jos uvijek trazi. Nadam se da ce uci u formu jer je guzva na klupi sto se tice napada. Okic se vec sad pokazao kao sjajan beck up u napadu ali i kao odlicno krilo.
Ostali igraci su vecinom rezerve i nebih bas njih detaljno obrazlagao. U glavnom ekipa je za nase uslove idealna, fali jos rezervni golman i to je to. MADA nema sumnje da ce uprava sve uraditi da napravi jedan pomak tipa "Jajalo".
Na nama je, nakon toliko godina borbe za svoj klub, nakon toliko suza, nakon toliko stresa, toliko zgužvanih ulaznica i rijeci "necu vise nikada" pa vec sljedeci vikend zadnjih 5 maraka dajes da gledas svoje Sarajevo, u što većem broju iidemo na utakmice, da pokazemo upravi da ih pratimo, da ne zaostajemo za njima, kao sto su oni zadnjih godina zaostajali za nama. Na nama je da pkazemo svoju ljubav uclanjenjem u klub, bodrenjem ekipe i ostalo ce sve doci na svoje mjesto, Fudbal se igra za navijace a uprava je napravila ekipu koja ce tako igrati sigurno! Tu je i Dzeno, kojeg smo zeljeli na klupi i ostao je, tu su mladi igraci, mladi reprezentativci. Da mi je neko prije godinu dana rekao da ce kod nas igrati reprezentativac jedne Makedonije, ja bih mu rekao da je lud. Da cu gledati Matu Jajala na Koševu poslao bih ga u Jagomir. Da mi je neko rekao da cemo vratiti Dzemu, zadrzati komplet ekipu, smijao bih mu se. A evo... braco, danas sve to imamo. Nemamo se na sto zaliti, imamo prijenos pripremnih utakmica, izvjestaje, imamo cistu situaciju finansijsku.
Nas klub, FK Sarajevo se vraća tamo gdje mu je mjesto. A to mjesto je vrh. Isto kao sto smo mi zasluziili!!!
17.7. POČINJE SEZONA! SVI NA STADON KOJI NOSI IME LEGENDE KOJA BI SADA, DA JE SA NAMA, SIGURNO BILA PPONOSNA I NA NAS I NA UPRAVU I NA IGRACE.
SAMO ZA NAŠU LJUBAV NAJVEĆU!!!