dino lj je napisao/la:Rekord Koseva prije rata je Sarajevo (2)-Zeljo (1), poslije renoviranja, a poslije rata Zeljo-Njukastl.A ovi sto spominju tekme protiv Haburga ili M.U pojma nemaju, Kosevo je tada imalo manji kapacitet, istu takvu posjetu je imala tekma Zeljo- Derbi Kaunti 27.09.1972 godine(bio sam na ovoj tekmi i na Sarajevo - Hamburg, pe ne pricam napamet), mozemo se ovdje prepucavati,medjusobno ne podnositi, ali nema razloga izmisljati neke stvari.Na tekmi BIH - Danska bilo je manje raje nego na Zeljo -Nukastl jer je Zeljo iskoristio malo blaze propozicije i pustio 5.000 ulaznica mimo pravila.
eh, nekad i sad... i sam sam bio na zeljo-sarajevo, sarajevo-hamburg i zeljo-njukastl. na sarajevo-zeljo presjedio na onoj sipki na vrhu tribine jug, bukvalno se borilo za udisaj kako treba i tako na citavom stadionu, sto se kaze covjek na covjeku.sa sjetom se sjecam tih vremena. prvo sa starim rahmetli, a poslije (kad se zamomcih) sa rajom, ujutru od 9 sati pratis nize lige, da li na sljaci koseva ili grbavice ili na pomocnim terenima tih stadiona i tako sve do prvoligaske utakmice. bilo da igra zeljo ili sarajevo. a "derbije" igraju gepek, saobracajac, sar. partizan, jug, kosevsko brdo, sloboda iz svrakinog, vrbanjusa... da ne nabrajam dalje. sjecam se da su se milicioneri otimali da rade nedeljama prvu smjenu, bilo im dobro "vanredno" placeno obezbjedjenje tih malih tekmi, a cascenje picem i klopom ide sa svih strana. mozda ce me neko proglasit ludim, ali te tadasnje "male" utakmice i njihovi protagonisti su bili najmanje u rangu danasnjih entiteskih liga, a i pojedini danasnji premijerligasi bi imali dobrih muka s pojedinim od tih ekipa. jbt, jaran mi, tamo negdje sredinom 80-tih igrao za romaniju sa pala. inace radio i u firmi imao natprosjecnu platu za to vrijeme, a od romanije imao jos dvije takve plate, placen prevoz na treninge i same treninge (sad za Bajram sjedili i pricali o tome)... nazalost, sad se sve izvrnu na glavu, sport opcenito ode u neku stvar. naravno, tada privreda jaka bila i davala se lova za sport. cak se i isplatilo "donirati" jer se lova u stvari vracala kroz umanjenje oporezivanja. nadat se zakonu o sportu kakvog bog zapovjeda, mozda se stvari i poprave
ne moram navijati za f.k. sarajevo da bih mogao reci da sam sarajlija