Formula 1 - ARHIVA POSTOVA

Moderator/ica: rio_Ferdy88

Pobjednik Bahrain Grand Prix 2021 je:

Anketa je završila: 01 apr 2021, 15:13.

Alfa Romeo
0
Nema glasova.
AlphaTauri
1
3%
Alpine
0
Nema glasova.
Aston Martin
1
3%
Ferrari
5
13%
Haas
1
3%
McLaren
1
3%
Mercedes
16
41%
Red Bull
14
36%
Williams
0
Nema glasova.

Ukupno glasova: 39

Clutch
Kontakt:

Re: Formula 1

Post Postao/la Clutch » 26 avg 2014, 14:56

Nekad sam stvarno bio toliko zagrižen za Formulu 1 da sam se znao syebati kad bih propustio neku utrku, recimo prespavao VN Kine, ili zbog neke obaveze propustio utrku u 14h i slično. Sve sam prilagođavao tome da gledam Formule..Svake druge nedjelje u 14h uz komentar Ivana Blažićka i Nevena Novaka. To su bili dani..

Vjerni fan Kimija, plak'o k'o dijete kad je zayeb'o McClarene 2007. godine u onoj ludoj trci i ludoj sezoni..
A ono otpadanje gume u zadnjem krugu na Nürburgringu, kad mu je Alonso bio za petama, ni dan danas se od toga nisam oporavio. :mrgreen:

Sad samo ispratim rezultat, nekad pogledam, nije to više to..
Philly vs Everybody

#Madrid
#Sixers
#JoJoGOAT

Manuel
Kontakt:

Post Postao/la Manuel » 26 avg 2014, 19:52

Clutch je napisao/la:Nekad sam stvarno bio toliko zagrižen za Formulu 1 da sam se znao syebati kad bih propustio neku utrku, recimo prespavao VN Kine, ili zbog neke obaveze propustio utrku u 14h i slično. Sve sam prilagođavao tome da gledam Formule..Svake druge nedjelje u 14h uz komentar Ivana Blažićka i Nevena Novaka. To su bili dani..

Vjerni fan Kimija, plak'o k'o dijete kad je zayeb'o McClarene 2007. godine u onoj ludoj trci i ludoj sezoni..
A ono otpadanje gume u zadnjem krugu na Nürburgringu, kad mu je Alonso bio za petama, ni dan danas se od toga nisam oporavio. :mrgreen:

Sad samo ispratim rezultat, nekad pogledam, nije to više to..
Isti sam ti brate.Ja sam gledao utrke u 4 ujutru kad su bile trke u Australiji,propustao termine i kafe nedjeljom u 2 da pogledam Formulu 1.Znaci ludio za ovim sportom i isto sam veliki fan Kimija.Ne mogu opisati kako sam slavio kad je osvojio titulu :mrgreen:

@samo lijevo

Ovo danas je cista sprdancija,najvise je problem u gumama.Da nije tako bilo bi dosta drugacijih taktika,ne bi Rosberg nikad osvojio ovoliko bodova a i to sranje DRS je sve unistilo.Tacno gledam njegova preticanja u Belgiji i tacno je sva odradio na onom pravcu od jednog kilometra.Pritisne dugme i to je to.

Da bar vrate Bridgestone gume ili dosipanje goriva pa da neko zaglavi u boksu po minutu zbog crijeva :D ,znaci to bi bila milina gledati,pa se zapali bolid,ma haos :mrgreen: ,do tad se valja patiti i gledati jednog prosjecnog vozaca kako osvaja titulu a nikad je ne bi osvojio da nisu ovoliko pravila promjenili.
Horde Zla ; Curva Sud Roma ; Los Borrachos Del Tablon

Este sentimiento nadie lo comprende

Barcod
Kontakt:

Post Postao/la Barcod » 26 avg 2014, 21:29

Vidi fine teme joooj koji sam ja fanatik bio za F1 bilo je ta long time ago Shumi -Hakinen dueli nisam formule pogledo ima 5 god

Postano kroz Forum SportSport.ba app.
Arsenal All The Way !

samo_lijevo
Kontakt:

Post Postao/la samo_lijevo » 26 avg 2014, 21:34

Barcod je napisao/la:Vidi fine teme joooj koji sam ja fanatik bio za F1 bilo je ta long time ago Shumi -Hakinen dueli nisam formule pogledo ima 5 god

isit sam ti,ali evo gledam od polovine prosle i bolje mi je bilo da nisam ponovo poceo pratiti.
Treba ti pola godine da pofatas nova pravila,i ostale tehnicke gluposti koje su uvedene od vremena Hakinena.
Jetzt lass mal die Kirche im Dorf

Nur gucken, nicht anfassen

Belo, oko mene sve je belo
sat na ruci, kosulja, cipele, odelo

Manuel
Kontakt:

Post Postao/la Manuel » 26 avg 2014, 23:21

Barcod je napisao/la:Vidi fine teme joooj koji sam ja fanatik bio za F1 bilo je ta long time ago Shumi -Hakinen dueli nisam formule pogledo ima 5 god

Nisi nista propustio :mrgreen: ,radie gledaj snimak utrka iz sezone 98 i 99 :D .To je bila milina. :D
Horde Zla ; Curva Sud Roma ; Los Borrachos Del Tablon

Este sentimiento nadie lo comprende

Barcod
Kontakt:

Post Postao/la Barcod » 26 avg 2014, 23:26

Ma znam.... nije ni F1 sto je nekad bila al eto lijepo se prisjetit dana inace sam uvijek bio ljubitelj McLarena/Mercedesa dok 80% moje raje su Feraristi bili moš mislit kako mi je bilo shizzz :lolno:
Arsenal All The Way !

invincible1921
Kontakt:

Post Postao/la invincible1921 » 27 avg 2014, 02:40

Kad smo kod nostaligje :D Kad se sjetim kolko sa navijao za Hakinena pa ona trka kad mu u zadnjem krugu sjeba se motor sta li vec :( tugaaa, sad ispratim rezultat navijam za hamiltona jer jer et navijo sam za hakinena,pa raikonena pa sad za njega nego kad sko kod promjena pa ni MEKLAREN I MERCEDES nisu isti tim ma bjez ba....One kvalifikacije za PP jos nisam skonto sta kako, prvo neke gume moras pa onda ne smijes druge pa ako kisa padne onda svi vozite do 100 na sat aok sunce bude morate izmedju 145 i 150 ako promjenis gumu naj.ebo si itd itd. Nije to vise to
=\_1921_/=

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 27 avg 2014, 15:05

Anketica je tu :kafa:

[youtube][/youtube]
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

darker10
Kontakt:

Post Postao/la darker10 » 30 avg 2014, 10:37

slika

Testified :cool:

aqarius
Kontakt:

Post Postao/la aqarius » 31 avg 2014, 23:35

Mada sam veliki fan Feraria,stvarno gotivim sve ekipe.meni najviše smeta to neko ograničavanje sa zapreminom motora i onda mi patnja već unaprijed zagarantovana kada ja znam da Ferari jedino zna napraviti v10 ili v12,ove zvrčke ,turbine ,razni limiti,što neko reče pritisne dugme i obiđe ga na pravcu od 1 km, ma živo s r a nj e.Imaš li lovu učestvuj ,nemaš lovu ćaos druže ,znači nije ti ni mjesto u F1..sada je pitanje samo od inspiracije inžinjera kakv će motor napraviti i ako tu iskoče (kao mečka sada,Red Bul ,prije )sezona je već gotova.Hej molim te 1 sec po krugu brži od drugoplasirane ekipe..pa stvarno više kuknjava kuknjava kuknjava

emir18
Kontakt:

Post Postao/la emir18 » 02 sep 2014, 00:28

Sve vise se spekuli se da Nando odlazi iz Scuderia,posto ovi nisu sposobni da naprave auto valah je i vrijeme,Nando i Magnuson tandem u Mclarenu.
1956., 1957., 1958., 1959., 1960., 1966., 1998., 2000., 2002., 2014.,2016.,2017.,2018.,2022.,2024
“In peace, may you leave this shore. In love, may you find the next. Safe passage on your travels, until our final journey to the ground. May we meet again.”

jose
Kontakt:

Post Postao/la jose » 02 sep 2014, 08:08

Pa razumijem da ode u neku šampionsku ekipu, ali šta je to McLaren uradio zadnjih godina bolje od Ferrarija?
Velež, Chelsea FC, LA Lakers, Scuderia Ferrari

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 02 sep 2014, 08:23

Nije ništa, Mclaren je postao čisti prosjek. Ono što se činilo prije par godina nemogućim, ipak se dešava.

miki_92
Kontakt:

Post Postao/la miki_92 » 02 sep 2014, 08:48

jose je napisao/la:Pa razumijem da ode u neku šampionsku ekipu, ali šta je to McLaren uradio zadnjih godina bolje od Ferrarija?
pa ocekuju se da McLaren iduce godine dozivi procvat koristeci Hondine motore, zato i imamo ove sve glasine na relaciji Alonso-McLaren
"This whole thing is pretty much done. We're more ghosts than people."

darker10
Kontakt:

Post Postao/la darker10 » 02 sep 2014, 10:58

Prije ce Mclaren sklopit normalan bolid nego Ferrari.

jose
Kontakt:

Post Postao/la jose » 02 sep 2014, 17:10

Pa imaju i glasine da se Ross Brawn vraća u Ferrari i da će i oni dogodine sklopiti bolid koji razvaljuje.

darker10
Kontakt:

Post Postao/la darker10 » 02 sep 2014, 18:11

Pricu o bolidu koji razvaljuje slusam od 2009.Najgore od svega je sto covjeku i ne treba najbrzi bolid da osvoji sampionat.Daj mu nesto pola sekunde sporije i osvojice,siguran sam.Svake godine ocekujem poboljsanje,a uvijek su 3. bolid na gridu,a ove godine vjerovatno i nize.

jose
Kontakt:

Post Postao/la jose » 02 sep 2014, 19:27

To si u pravu. Samo što ni McLaren nije napravio ništa bolje od 2009. godine, pa ne vidim smisla u prelasku u tu ekipu.
Kakva god bila fuzija s Hondom, trebaće im min. par sezona da se uhodaju.

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 06 sep 2014, 13:09

slika

Evropski dio sezone dolazi na svoju zadnju utrku, ujedno i najstariju u kalendaru, VN Italije koja će se pod imenom "Gran Premio d' Italia" održati 84. put, a po pravilima Formule 1 65. put, što će reći da je VN Italije dio prvenstva od njegovog početka i održavala se svake sezone. Od 64 dosada održane VN Italije u svjetskom prvenstvu, 63 su se održale na Monzi, dok se jedna jedina održala na stazi kod Imole.

Izgled staze:

slika

Zbog svoje specifične konfiguracije Monza je prije svega posebno zahtjevna za motore i kočnice. Uz Spa, Monza predstavlja sam vrh kad je opterećenje motora u pitanju. Veliki dio kruga vozi se punim gasom i bit će veoma zanimljivo s aspekta izdržljivosti, a i gotovo zaboravljena tema „potrošnja goriva“ bi ponovo mogla igrati određenu ulogu. No, ono što je najbitnije za gledatelje - Monza je vjerovatno najpogodnija staza za pretjecanje u kalendaru i uvijek garant za puno akcije.

Monza je podjednako slavna zbog atmosfere, velikih brzina koje se na njoj postižu i zanimljivih utrka. Svakako je riječ o najglasnijem mjestu u kalendaru jer bolidi voze punim gasom oko 80% kruga, a jednako su glasni i ‘Tifosi‘ koji svake godine u velikom broju navijaju za svoj Ferrari.

Invazija publike na stazu na kraju utrke postala je dio tradicije Velike Nagrade Italije, baš kao i ceremonija na pobjedničkom postolju.

Jedan od nedostataka su kratke utrke zbog najveće prosječne brzine kruga u cijelom kalendaru, ali Monza zato ima šarm s kojim se može mjeriti malo koja utrka, a tome svakako doprinosi i činjenica da se staza od svoga otvorenja 1922. godine nije puno promijenila. U početku staza je bila jako nesigurna tako da su u Monzi poginuli mnogi velikani autosporta kao što su: Alberto Ascari, Wolfgang von Trips, Jochen Rindt i Ronnie Peterson.

Najveća promjena dogodila se 1960-ih godina zbog sigurnosnih razloga, kada je značajno smanjena duljina kruga. Dotad je krug bio dug oko 10 km, a ovalni nagnuti dijelovi zamijenjeni su sporim šikanama kako bi se bolidi usporili. Nagnuti ovalni dio stare Monze ostaje stalni podsjetnik na bogatu prošlost ovoga trkališta sadašnjim i budućim generacijama vozača i fanova.

Prethodne utrke:

1927. godine na stazi se desio i najtezi incident do danas, kada je Emilio Materassi poginuo na stazi i pri tome usmrtio 27 još gledatelja.

1955. na današnjoj Variante Ascari šikani dok je tu bio samo brzi zavoj, poginuo je dvostruki svjetski prvak i posljednji Talijan koji je osvojio Svjetsko Prvenstvo, Alberto Ascari, te je kasnije i dobila ime po njemu.

1961. Jim Clark i von Trips su se sudarili prije Parabolice, pri čemu je stradao ovaj drugi i 14 gledatelja.

1971. se desio i finish sa najmanjom razlikom izmedju vozaca ikada gdje su top 4 bila unutar 0.18, a peti unutar 0.5 sekundi od pobjednika

1978. stradao je Ron Paterson nakon što je imao udes na startu utrke.

1993. U sprintu nakon Parabolice, u zadnjem krugu, sudaraju se dva Minardija, Christian Fittipaldi je pokušao preteći Pierluigia Martinija. Fittipaldi je poletio, napravio gotovo savršen back flip i dočekao se na kotače te prešao ciljnu crtu sa razvaljenim bolidom.

1996. U prvoj šikani, koja je tada bila kompleks od tri zavoja, dignuti su stupci od guma, kako bi se vozače spriječilo da prejako gaze rubnike. Ti stupci su ranijeg osiguranja naslova koštali Damona Hilla, koji se sudario s gumama, oštetio ovjes i odustao. U utrci je pobijedio Michael Schumacher, uzevši svoju treću pobjedu za Ferrari.

1999. Obiljezio je Mika Häkkinen i njegova pogreška

2000. Poginuo sudac Paolo Ghislimberti nakon što ga je pogodio odbjegli kotač. Schumacher pobjeđuje po 41. put, izjednačava Ayrtona Sennu. Kad su novinari to spomenuli na pressici rasplakao se, a o tome više nije govorio.

2001. Prva utrka nakon 11.9.2001. Ferrari je vozio bez sponzorskih loga i sa mat-crnim nosevima. Schumacher predložio međuvozački dogovor da se prvi krug tretira kao da je pod sigurnosnim automobilom. Briatore i Villeneuve su odbili, a dogovor je spao na minutu šutnje. Juan Pablo Montoya je prvi put pobijedio, a na postolju je nosio crnu traku.

2003. Najkraća utrka ikad bez crvene zastave, s vremenom 1:14:19.838.

2005. Prva utrka s punim gridom bez odustajanja od VN Nizozemske 1961. Juanu Pablu Montoyi je tijekom utrke zabilježena maksimalna brzina od 372.6 km/h, što je do dana današnjeg rekord, iako neki očekuju da bi ove godine mogao pasti.

2006. Kimi Raikkonen uzeo pole u nekonkurentnom McLarenu MP4/21, u McLarenovoj zasada pretposljednjoj sezoni bez pobjede. Alonsu je otkazao motor, a Schumacher je pobijedio i zahuktao borbu za prvenstvo. Nakon utrke je objavio da se povlači iz F1.

2009. Posljednja, jedanaesta pobjeda Rubensa Barrichella, u Brawnu.

Prošle godine slavio je Vettel sa pole pozicije, a utrku pamtimo i po onom Alonsovom preticanju Webbera na drugoj šikani.

Najviše pobjeda na VN Italije je ostvario Schumi sa 5, iza njega je Piquet sa 4, dok je od aktivnih vozača najuspješniji Vettel sa 3 pobjede, a u konkurenciji konstruktora neprikosnoven je Ferrari sa 18 pobjeda, ispred McLarena sa 10.

[youtube][/youtube]

Raspored i satnica:

Subota,

FP3: 11:00-12:00, najbrzi je bio Hamilton
Kvalifikacije: 14:00-15:00

Nedjelja,

Utrka: 14:00

Ponovo će sve oči biti uperene u Mercedes i glavno pitanje je kako će funkcionirati dogovor unutar Mercedesove momčadi, odnosno očekuje li nas novi kontakt Rosberga i Hamiltona čiji zaostatak trenutno iznosi 29 bodova i sigurno je pod većim pritiskom od momčadskog kolege jer si više ne smije dopustiti nikakve pogreške. Rosberg će po svaku cijenu naravno pokušati zadržati prednost i s obzirom na konfiguraciju staze koja bi trebala idealno odgovarati Mercedesu gotovo sigurno ćemo gledati izvanredan dvoboj srebrenih strijela ispred sviju ostalih. Konfiguracija staze bi trebala odgovarati i Williamsu, a Red Bull je u Belgiji pokazao da se i s Renaultovim motorom može biti brz na pravcima i bit će zanimljivo vidjeti hoće li i u Monzi biti tako, dok je Ferrari opet najveća nepoznanica, a ovoga puta su pred svojim fanovima i sigurno će htjeti ostaviti dobar utisak.

Prema prognozama, izuzev male mogućnosti kiše u subotu, cijeli vikend bi trebalo ostati suho. :kafa:
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

darker10
Kontakt:

Post Postao/la darker10 » 06 sep 2014, 14:43

E moj Kimi,krug ne mozes sklepat bez nekih izlijetanja.Masa ce ko i inace samo zauzet dobro mjesto na gridu koje bi inace mogao uzet Alonso i priustiti nam iole uzbudljivu utrku.

Zaključano

Natrag na “Auto-moto”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.