Tradicija je tu da se ruši. I sam Amar Osim, menadžer Željezničara, uoči utakmice sa Širokim najavio je bolje izdanje plavih i napokon trijumf. I pogodio. Željezničar je trijumfom na Pecari opasno ugrozio pozicije Borca i Širokog brijega.
- Moglo se to desiti prije, a ne da čekamo desetak godina na pobjedu. Mogla je ova tradicija potrajati još koju godinu - kaže na početku za «San» Osim.
Šta je presudilo, ako se zna da je Željo sa izrazito jačim igračima proteklih godina već kod «Gojka u Jablanici» izvjesio bijelu zastavu.
- Bili smo sigurno jači prije šest sedam godina, ali je i Široki bio jači nego danas. Šta je presudilo? Mi smo bili kompletni, a Široki bez dvojice, trojice standardnih igrača. Nije lako u našoj ligi nadoknaditi dva ponajbolja igrača, pogotovo ako se namjeri na protivnika kakav je Željo.
Koliko je za derbi bitno objektivno suđenje, a ne obavezno domaćinsko?
- Moram ti reći da je na Grbavici i na Pecari najkomotnije igrati. Mi smo i ranije imali korektno suđenje, ali smo gubili. Možda smo mogli i pobjediti ranije, ali nismo imali primjedbi na suđenje i kad smo gubili. Evo i sada smo imali sve uslove. Domaćin je bio korektan, publika također, a u sve se uklopio sudija Vukasović. Široki je u super važnoj utakmici izgubio možda i ključne bodove, ali nakon utakmice nije bilo nikakvog pritiska, ljudi su nas korektno dočekali, čestitali i ispratili. Mene nije sramota reći da je Široki za sve nas klub. Svi trebaju težiti da budu organizovani kao Široki.
Kako je lakše u Evropu, kroz Kup ili prvenstvo?
- Najlakše kroz «bijelu šengen» listu. To je najsigurnije ako nas puste u junu. Kad su ono rekli da će biti bezvizni režim? Tek se počelo igrati, i ne mogu biti tako prepotentan pa reći da ćemo sigurno u Evropu. Meni godi ako ti misliš da ćemo osvojiti kup ili prvenstvo, ali ne smijemo podcijeniti druge, koji se pojačavaju, igraju, bore kao i mi.
Igrali ste sa Hajdukom, zamalo i pobjedili na Poljudu. Zanima me Vaše mišljenje kako je to moguće da su igrači iz HNL dvadesetak puta skuplji od bh igrača, ako su recimo Mehmed Alispahić i Ermin Zec nosioci u Šibeniku, Asim Šehić u Puli, Senijad Ibričić u Hajduku... Zašto je to tako?
- Sigurno da igrači iz HNL nisu toliko bolji, kolika je razlika u transferima. Pokazala je to utakmica sa Hajdukom, pa i primjeri Ibričića, Zeca i Alispahića... Jednostavno razlika je u boljem rejtingu Hrvatske od nas. Eto, mi smo igrali u baražu, a Hrvatska nije, pa su opet oni na većoj cijeni od naše. Hrvatska je liga medijski bolje praćena, menadžmenti klubova bolje rade i planiraju transfere, reprezentacija bolja kotira od nas. Naravno da Šarbini nije pedeset puta, ma ni dva puta bolji od naših igrača, ali jeste njegova cijena astronomski veća.
Da, ali zašto? Vi ste prepoznatljivi po tome što ne puštate igrače u bescijenje. I Vaš Samir Bekrić je trebao otići za «šaku dolara», ali ste Vi stopirali, jer želite da to bude milionski transfer?
- Ti znaš da su kod nas igrači i klubovi zadovoljno trljali ruke ako dobiju dvadesetak hiljada eura. To je najžalosnije što je to postala praksa, a Međimurje danas ne želi pustiti igrača bez milion maraka, eura... Dakle, problem je što su klubovi navikli da ih neko zavrće, a tim mizernim odštetama su obezvrijeđeni svi; igrači, liga, klubovi, reprezentacija... Dok sam ja u klubu, igrači se neće prodavati u bescijenje - izjavio je za «San» Amar Osim.
I ovaj zivot tebi darujem neka bude zauvijek!!! the ' ❶❾❽❼