Ono sto je Windows u svijetu kompjutera, to je Android u svijetu pametnih mobitela. Iako se Windows Phone jos uvijek koprca, njihova uloga je skoro pa nimalo znacajna. Procentualno neprimjetna.
Nokia je izvrisila samoubistvo sto nije presla na Android i sto su bili protiv touchscreen mobitela. Oni su par godina forsirali mobitele sa tastaturom, popularne cigle. To i Symbian ih je ubilo a dokrajcio Windows.
Doveli su se u situaciju da prezivljavaju na Windowsu a i taj WIndows je na aparatima. Pitanje je dokle ce?!
To sto je Samsung najveci od svih Andrioda (da tako kazem) je istina ali nije jedini. Ako Samsung padne u popularnosti, neki drugi Android ce porasti. Opet nece izgubiti Android. Pravi Samsung mobitele i sa Windowsom ali niko ih ne kupuje. Microsoft je davao velike pare da fabrikanti prave mobitele sa Windowsom i ovi su to radili pa sta je bilo? Nista. Ljudi nisu htjeli da kupuju. Ne mogu samo Nokia nostalgicari spasiti Windows.
Ti Kinezeri koje ti spominjes vec postoje i vjeruj mi, ja sada imam S3 (samsung) i prezadovoljan sam i nakon dvije godine, nikad ne zastopa niti ima aplikacija za koje nije dovoljno dobar ali jednog dana kad ostari, ja cu vrlo vjerovatno kupiti Huawei ili mozda neki drugi koji u tom momentu bude odlican a jeftin.
Ne, nije sreca Androida samo u Samsungu, iako neki zele to da prikazu tako.
Nije Samsung proslavio Android nego je bilo obostrano, a vise je Android zasluzan za rast Samsunga nego obratno.
P.S. Huawei vec sada prodaje vise nego Nokia. Vec su na trecem mjestu iza Samsunga i Applea.
A pored Samsunga i Huaweia, i LG i Lenovo prodaju vise od Nokie. Treba li ti jos dokaza da skontas da su pojeli g*vno jer su izabrali Windows a ne Android?