Paradox Games

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Koji Paradox serijal preferirate?

Crusader Kings
5
10%
Europa Universalis
20
42%
Victoria
1
2%
Hearts of Iron
1
2%
East India Company
0
Nema glasova.
Neki drugi
2
4%
Ne preferiram ništa od Paradoxa
19
40%

Ukupno glasova: 48

DukeOfWellington
Kontakt:

Re: Paradox Games

Post Postao/la DukeOfWellington » 14 dec 2014, 21:26

samo_lijevo je napisao/la:Tek sam vidio da postoji ova tema. :D dobro je nisam jedina "budala" da voli ovaj tip igre.Ja sam igrao nekada davno hearts of iron.Posto je mi trenutno dosadno u zivotu,razmisljam da se ponovo aktiviram.Citao sam par stranica sto ste pisali,pa sad ne znam koju da pocnem igrati.Dajte mi preporuku.
Šta drugo da ti preporučimo nego CK2 ili EU4. Što se tiče HOI-a to čekaj četvorku koja će izaći za nekoliko mjeseci, ne vrijedi da igraš trojku, pogotov ako vidiš ovo:

[youtube][/youtube]

:tokralju:

samo_lijevo
Kontakt:

Post Postao/la samo_lijevo » 14 dec 2014, 22:03

Nisam ni znao da ima dalje od HOI2.Davno sam igrao,tako da nije ni cudna moja neupucenost.
Koja je zahtjevnija od te dvije ponudjene? Sutra idem nabaviti. :D
Jetzt lass mal die Kirche im Dorf

Nur gucken, nicht anfassen

Belo, oko mene sve je belo
sat na ruci, kosulja, cipele, odelo

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 14 dec 2014, 22:07

samo_lijevo je napisao/la:Nisam ni znao da ima dalje od HOI2.Davno sam igrao,tako da nije ni cudna moja neupucenost.
CK2 je nepristupačniji na početku ali generalno ima manje opcija i prije se savlada. EU4 opet u neku ruku pruža jednostavniji način za upravljanje državom i jednostavnije osvajanje većih teritorija ali ima više opcija pa je za početnika na duže staze malo komplikovanija. Kakva će biti nova Victoria to ćemo tek da vidimo, a što se tiče HOI4, to će siguran sam nakon što izađe biti daleko najkompleksnija igra koji je Paradox ikad proizveo (iako se ovi na videu hvale da su smanjili micromanagement, možda jesu infrastrukturni ali će warfare garantovano biti komplikovaniji radi više opcija).

JackTheStripper
Kontakt:

Post Postao/la JackTheStripper » 14 dec 2014, 22:42

Kawhi je napisao/la:slika
VEF
Imade bosanska kultura još da ubace bosanske ideje.Nervira me što su mi srpske ideje :plac:

Plan je izdominirat sve južnije od Save i Dunava pa poslije ko zna.Mala Azija,Apenini,Srednja Europa ili Istočna Europa.A i zbog prijateljstva s Austrijom i Poljskom nisam htio da se širim sjeverno.Napulj mi je treći prijatelj,al njima ću zabiti nož u leđa zbog Grčke.
Karvuna ili ti ga Dobrudža mi je vasal.

Zasto nisi osvojio Vojvodinu? :hmmmmm:
Tvrd je Bošnjak, voćka čudnovata,
ne slomi ga, al zube polomi.

revan
Kontakt:

Post Postao/la revan » 14 dec 2014, 23:06

DukeOfWellington je napisao/la:
samo_lijevo je napisao/la:Nisam ni znao da ima dalje od HOI2.Davno sam igrao,tako da nije ni cudna moja neupucenost.
CK2 je nepristupačniji na početku ali generalno ima manje opcija i prije se savlada. EU4 opet u neku ruku pruža jednostavniji način za upravljanje državom i jednostavnije osvajanje većih teritorija ali ima više opcija pa je za početnika na duže staze malo komplikovanija. Kakva će biti nova Victoria to ćemo tek da vidimo, a što se tiče HOI4, to će siguran sam nakon što izađe biti daleko najkompleksnija igra koji je Paradox ikad proizveo (iako se ovi na videu hvale da su smanjili micromanagement, možda jesu infrastrukturni ali će warfare garantovano biti komplikovaniji radi više opcija).
Čudno. Meni je EU opet nekako previše jednostavna poslije CK2. Ova druga je detaljnija jer se bavi osobama umjesto državama. EU partije mi znaju postati jako dosadne i generalno kad nešto osvojim, to više ne gubim, dok u CK2 znam spasti sa imperije na grofoviju i obrnuto. Nadam se da će mi ovaj HOI4 kliknuti jer me oduvijek privlači serijal, no kad god ga krenem igrati nije mi interesantan.
Hope is the first step on the road to disappointment - Ordo Malleus

Kawhi
Kontakt:

Post Postao/la Kawhi » 14 dec 2014, 23:21

JackTheStripper je napisao/la: Zasto nisi osvojio Vojvodinu? :hmmmmm:
Zbog saveza s Austrijom.Ostavio sam im Vojvodinu i Slavoniju.Možda i osvojim u toku igre.
revan je napisao/la: Čudno. Meni je EU opet nekako previše jednostavna poslije CK2. Ova druga je detaljnija jer se bavi osobama umjesto državama. EU partije mi znaju postati jako dosadne i generalno kad nešto osvojim, to više ne gubim, dok u CK2 znam spasti sa imperije na grofoviju i obrnuto. Nadam se da će mi ovaj HOI4 kliknuti jer me oduvijek privlači serijal, no kad god ga krenem igrati nije mi interesantan.
Ja prečesto rage quitam dok igram CK2.Npr. u zadnjoj igri sa škotskom dinastijom Mac Ailpin uspijem formirati Albu(Britanniu)i onda izgubim rat protiv brata koji je na prijestolju Francuske jer mu je pomogao Kaiser,inače naš dedo s mamine strane,te tako on preuzme obje krune i francusku i britansku :tokralju: Nisam više ulazio u CK2 nakon toga.Bilo je i gorih situacija svakako.
S EU4 je jedino mučenje postati sila.Nakon toga igra ide gdje ja želim.Problem je nekad BBB ili BWB,al ako ja njih ne diram neće ni oni mene.
Danju hladna k'o Kazan, noću sija k'o Rubin

revan
Kontakt:

Post Postao/la revan » 14 dec 2014, 23:37

Kawhi je napisao/la:
Ja prečesto rage quitam dok igram CK2.Npr. u zadnjoj igri sa škotskom dinastijom Mac Ailpin uspijem formirati Albu(Britanniu)i onda izgubim rat protiv brata koji je na prijestolju Francuske jer mu je pomogao Kaiser,inače naš dedo s mamine strane,te tako on preuzme obje krune i francusku i britansku :tokralju: Nisam više ulazio u CK2 nakon toga.Bilo je i gorih situacija svakako.
S EU4 je jedino mučenje postati sila.Nakon toga igra ide gdje ja želim.Problem je nekad BBB ili BWB,al ako ja njih ne diram neće ni oni mene.
Mene to i privlači kod CK2. Ta borba da ostaneš na vrhu. Znam nekada postati veoma jak, reklo bi se nedodirljiv, ali kvaka je u tome da je snaga u liku kojeg trenutno vodim i sa njegovom/njenom (ne)prirodnom smrti, stvari se zakompliciraju ako nasljednik nije dorastao zadatku ili je prethodnik ostavio kompleksnu situaciju. Nije toliko teško doći do vrha, koliko je teško odbiti sve noževe u noći, ljubomorne susjede, nevjerne supružnike, ambiciozne vazale, prevrtljive savjetnike, oholu djecu, pustolove sa ogromnim snovima i još većim vojskama... Uvijek moraš biti na oprezu. Još bolje je kada svoj stil igre prilagođavaš karakternim osobinama svoga lika, to jeste kada 'igraš ulogu'. Lude situacije nastaju totalno. Doslovce kroz igru plešeš na žici, bez obzira koliko titula imao i koliku vojsku možeš podignuti. Jedna intriga ili jaka frakcija unutar tvoga domena može urušiti sve.

Kod EU to nije tako. Teže je postati velesila, ali kad savladaš tu zapreku, ne može ti niko više ništa. Uzalud 'overextension', 'aggressive expansion' i ostali negativni modifieri kada nema te pobune koju ugušiti ne možeš. To ne znači da EU nije dobra igra, samo meni subjektivno nije toliko interesantna kao CK2 ili Victoria 2

Harun93
Kontakt:

Post Postao/la Harun93 » 15 dec 2014, 02:08

ja u ck2 kad igram sa zemljama u kojima svoju zemlju djelis medju djecom, nadjem najbolje dijete( preferiram ginuse) i njega ostavim da zivi, a ostale pobijem, pogotovo ako su bebe, tad su sanse vece, tako da sve sto sam mukotrpnim radom steko, sve to se prenese na jedinog nasljednika, i tako igru cinim laksom, jer mi mrsko opet sve ispocetka osvajat sto zapadne buducoj braci
“Play for the name on the front of the shirt and they’ll remember the name on the back”
— Tony Adams.

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 15 dec 2014, 09:34

Harun93 je napisao/la:ja u ck2 kad igram sa zemljama u kojima svoju zemlju djelis medju djecom, nadjem najbolje dijete( preferiram ginuse) i njega ostavim da zivi, a ostale pobijem, pogotovo ako su bebe, tad su sanse vece, tako da sve sto sam mukotrpnim radom steko, sve to se prenese na jedinog nasljednika, i tako igru cinim laksom, jer mi mrsko opet sve ispocetka osvajat sto zapadne buducoj braci
Sve dok jednom sin nasljednik ne umre prije monarha pa ti nasljednik bude neki tečić kojeg niko ne šljivi, pa još ako imaš stroge zakone možeš se halalit s partijom.

revan
Kontakt:

Post Postao/la revan » 15 dec 2014, 10:19

Harun93 je napisao/la:ja u ck2 kad igram sa zemljama u kojima svoju zemlju djelis medju djecom, nadjem najbolje dijete( preferiram ginuse) i njega ostavim da zivi, a ostale pobijem, pogotovo ako su bebe, tad su sanse vece, tako da sve sto sam mukotrpnim radom steko, sve to se prenese na jedinog nasljednika, i tako igru cinim laksom, jer mi mrsko opet sve ispocetka osvajat sto zapadne buducoj braci
Samo promijeni zakon iz Gavelkind u Primogeniture i nećeš morati ubijati nikoga. Budeš imao pretendere ali ti se teritorije neće osipati lako. Kao što ti Duke reče, ubijati nasljednike nije baš najbolji način. Lako se može dogoditi da ti jedini nasljednik nastrada, posebno na većim težinama igre, pa da ti sve titule preuzme neko van tvoje kuće i gotova partija. Plus što ti ubijanje članova porodice umanjuje opcije za saveze i nove teritorije putem nasljedstva. Ja u CK2 najmanje teritorija osvojim vojnim putem. Više kroz brakove, intrigu i slično. Recimo u partiji koju trenutno igram, kompletnu Rašku sam preuzeo a da rata vladaru nisam proglasio ili ga napao.

BitiSrcemVezan
Kontakt:

Post Postao/la BitiSrcemVezan » 16 dec 2014, 08:17

Kada igrate sa Bosnom na EU, kako uspjevate održati održati tako dobre odnose i sa Austrijom i sa Turcima da vas nijedni ne napadnu ? I još pritom izgradite finu vojsku pa poosvajate ove okolne zemlje iako ste iste religije.

Postano kroz Forum SportSport.ba app.
1946

revan
Kontakt:

Post Postao/la revan » 16 dec 2014, 11:42

BitiSrcemVezan je napisao/la:Kada igrate sa Bosnom na EU, kako uspjevate održati održati tako dobre odnose i sa Austrijom i sa Turcima da vas nijedni ne napadnu ? I još pritom izgradite finu vojsku pa poosvajate ove okolne zemlje iako ste iste religije.

Postano kroz Forum SportSport.ba app.
Šalji odmah diplomate u te dvije zemlje, da ti podižu relations i gledaj da kakve saveze sklopiš, posebno kada je neka jača zemlja iz okruženja u problemima, jer će tada prije sklopiti savez. Ali oprez, pazi da te ne uvuku u neki rat kojem u tom momentu nisi dorastao. Ni Osmanlijama, a ni Austriji, Bosna nije odmah meta, tako da imaš malo vremena da se dodvoriš jednim ili drugim. Ni Mađarska nije loš saveznik za početak, ali poslije ćeš vjerojatno njima biti rival. Poljska je isto odličan kandidat za savez. Ako se ne možeš dodvoriti Austriji, idi na to da sklopiš savezništvo sa nekim njihovim jačim neprijateljima ili rivalima i onda će dobro razmisliti prije nego te napadnu.

Turska je malo veći problem i najsigurnije ti je da imaš kakav savez sa više zemalja po osovini Austrija - Mađarska - Poljska - Napulj. Po mogućnosti sve od navedenih ali veća vjerojatnost je da ćeš morati birati između par njih jer će ići u rat međusobno.

Što se tiče osvajanja, Ragusa je najlakša i preporučujem da njih osvajaš prve jer će i Srbija pokušati isto. Falsificiraj claim i napadni ih. Oni su ti iznimno važni jer su Trade Node i najbolji izlaz na more. Ja se poslije toga dosta usredotočim na trgovinu jer tako dobijem dosta novca za vojsku, građevine i slično. Bosna u ovom ranom stadiju može imati finu vojsku od 8.000 ili 9.000. Šanse možeš poboljšati i savezom sa nekom manjom zemljom. Wallachia je idealna za to i obično se odazovu u rat odmah, plus što vojsku stave zajedno sa tvojom. Srbija također nije teška. Imaju vojsku od nekih 9.000 ali slabo opremljeni vođenu. Ti napadaš s jedne strane, Wallachia s druge. Prva bitka je najteža i probaj da se spojiš sa savezničkom vojskom i dočekaš srpsku defanzivno u nekoj brdovitoj provinciji ili preko rijeke - Bosna je dobro mjesto za ovu bitku a i Srbija će vojsku brzo poslati tu - jer ćeš tako dobiti bonus u borbi. Kada ih poraziš tu, tjeraj ih dok ne uništiš njihovu vojsku i onda samo ostavljaj posade za opsadu na svakoj njihovoj provinciji. Imaš tu opciju u igri i odvoji se dvije hiljade vojnika za svaku opsadu. Tako oni neće moći više regrutirati vojsku a ti ćeš brzo okupirati sve. Za Srbiju ti trebaju dva rata minimalno, da ih potpuno aneksiraš, možda i više ako igraš na Hard jer onda 'overextension' i 'aggressive expansion' mnogo više bole. :D

Genoa i Venecija će željeti Ragusu, kada je osvojiš, ali to se najbolje rješava ako uzmeš Savoy za saveznika. Možeš i Milan.

BitiSrcemVezan
Kontakt:

Post Postao/la BitiSrcemVezan » 16 dec 2014, 13:59

Hvala :)

Dosadno mi je ovih dana pa imam neku zelju da krenem partiju EU-a, ali sam u velikoj dilemi sa kim da krenem. Krenuo bi nekako sa Osmanlijama ali kada god igram sa njima jednostavno imaju nekako nepreglednu teritoriju za mene, i onda propadam zbog stalnih pobuna, a i vrlo je tesko ratovati na 2 fronta a kada igras sa Osmanlijama gotovo je nemoguce da nemas rat i na istoku i na zapadu carstva :)

Kontam sad probati partiju sa Bosnom, pa dokle doguram, doguram.
1946

revan
Kontakt:

Post Postao/la revan » 16 dec 2014, 14:28

BitiSrcemVezan je napisao/la:Hvala :)

Dosadno mi je ovih dana pa imam neku zelju da krenem partiju EU-a, ali sam u velikoj dilemi sa kim da krenem. Krenuo bi nekako sa Osmanlijama ali kada god igram sa njima jednostavno imaju nekako nepreglednu teritoriju za mene, i onda propadam zbog stalnih pobuna, a i vrlo je tesko ratovati na 2 fronta a kada igras sa Osmanlijama gotovo je nemoguce da nemas rat i na istoku i na zapadu carstva :)

Kontam sad probati partiju sa Bosnom, pa dokle doguram, doguram.
Ako tek krećeš igrati EUIV, preporučio bih neku veću zemlju za početak. Recimo Engleska, Francuska, Leon, Castille Austrija, Švedska a možeš i Portugal. Bosna je za prvu partiju poteška jer si mali, nerazvijen i prikliješten između dvije agresivne sile. Plus što ima istočnu tehnologiju, pa se sporije i razvijaš. Ja lično najviše volim igrati sa Engleskom ili Škotskom. Ova druga nije za početnike ali je zanimljiv izbor.

BitiSrcemVezan
Kontakt:

Post Postao/la BitiSrcemVezan » 16 dec 2014, 15:42

Nije mi prvi put da igram EU4. Elem krenuo sam partiju sa Bosnom, i za sad mi fino ide :kafa: Pa dokle ce trajati, vidjecemo. I za sada mi se cini da je lakse igrati sa Bosnom nego sa Osmanlijama.
1946

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 16 dec 2014, 16:50

Sad sam ga fino umočio Osmanlijama, iskoristio priliku d uzmem Sofiju i Albaniju, pošto su momčiluci vodili tri rata i skoro su istjerani iz Evrope :D

Znal neko kako da podesim Extended Timeline mod?
Nullius in verba

Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.

BitiSrcemVezan
Kontakt:

Post Postao/la BitiSrcemVezan » 16 dec 2014, 22:55

BitiSrcemVezan je napisao/la:Nije mi prvi put da igram EU4. Elem krenuo sam partiju sa Bosnom, i za sad mi fino ide :kafa: Pa dokle ce trajati, vidjecemo. I za sada mi se cini da je lakse igrati sa Bosnom nego sa Osmanlijama.
I, nakon igranja vazdan sa Bosnom, osvajanja Raske, Zete, Kosova, Dubrovnika i Vojvodine dosao je red na rat sa madjarima gdje sam dozivio bankrot. Ubili me ko vola u kupusu. I prije rata sa njima sam bio duzan u banci onoj, i jos kad je rat kreno ode sve, bankrot :) Kao sto to obicno biva iznervirao sam se i samo izasao... 1 dan EU4 i dosta :)
1946

revan
Kontakt:

Post Postao/la revan » 16 dec 2014, 23:27

Novi DLC izašao za CK2: Way of Life. To znači da I have no social life slijedećih nekoliko dana. :urnebes:

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 17 dec 2014, 17:13

CK2:

Kren´o ko Kulin Kulinic, Vojvoda Bosne, zatim uz dobre odnose sa Grgurom i fabrikovanom pretenzijom postajem kralj Hrvatske nakon rata u kojem sam koristio i plaćenike, a Mađarski kralj vodio jos ratova. Saveznici su mi Portugalski kralj, on mi je punac, Norveški on je sinov punac i Francsuki kralj mi je zat, onda sam dobio claim na Vidin i objavio rat Bugarima koji sam dobio uz pomoć Norveške, zatim sam počeo rat s Mađarskom oko Zahumlja koje će ići mom vazaču Grguru koji već ima Split i Zadar, sad skupljam pare da gradim novi grad :D
Nullius in verba

Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.

Kawhi
Kontakt:

Post Postao/la Kawhi » 13 jan 2015, 02:31

slika
Brandenburg>Prussia 1518. :tokralju:
AoW odličan kao i ovaj patch poslije njega. Glupi Cleves mi je vazal nekih 40 godina, ali zbog toga što sam aneksirao druge državice diplomatski imam s njima odnose u minusu iako mi je improved relations 200. Aachen i Hesse su mi također podređeni.
Bio sam Kaiser od prvih izbora u igri, nakon što je umro austrijski Friedrich III. Sad sam postao protestantska nacija, izgubio mjesto Kaisera i napustio Carstvo. Kasnije sam reformisao Brandenburg u Prusku. Ovo napuštanje Carstva je loša odluka jer sad Austrija može braniti svaku državicu i usporiti mi ujedinjavanje Njemačke. To mi je i jedini cilj u igri, samo što su kod mene u tu Njemačku uključeni i Austrija, Južni Tirol (Trent) , Bohemija i ovaj dio zapadne Poljske koji već kontrolišem. Ne mislim se više širiti istočno dok ne ujedinim Njemce, ali ko zna kad mi bude dosadno a ne budem imao koga napasti.

Osjećam da mi se sprema jedan coalition war. U prošlom sam sa Napuljom i Moskvom kao saveznicima izvukao odličan mir protiv Danske (Kalmarske unije, koja još postoji iz nekog razloga), Francuske, Austrije i valjda svake države Carstva koja mi nije bila podređena. Na kraju sam samo Šlezvig morao vratiti Dancima :salut:

Kastilja-Aragon, Austrija-Mađarska i Poljska-Litvanija su također unije. Doduše, ova treća je pred nestankom.
Danju hladna k'o Kazan, noću sija k'o Rubin

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: BaiMai, lol89, Rosicky i 5 gostiju.