Kao prvo o nekom padu BVB-a se tek može na kraju sezone pričat. I ako bi BVB završio na poziciji koja ne vodi u Evropu, onda bi to bio katastrofalan rezultat ili hajmo reći loš (katastrofa bi bila ispadanje

, koje je totalno nerealno). BVB je ove sezone skupina nelogičnosti, pa ovo nikad nije viđeno u historiji BuLi. Nikad jedna bundesligaška ekipa nije grupu LP prošla ( a da ne govorimo da je bila sigurno prva u grupi), a da ovako loše i nisko na tabeli stoji. O nekim uzrocima sam prije govorio, ali sam mislio da će se BVB prije dići. Pa i najveći stručnjaci u Njemačkoj govore kako je nevjerovatno da se ekipa s ovakvim potencijalom ne može tako brzo riješiti tog dna tabele.
Pustimo se ovdje prosipanja priče iz šupljeg u prazno, poenta je u tome kako može drugi najbolji kadar lige biti tako nisko na tabeli.
A jučer je npr Werder zasluženo pobijedio, pa ljudi su se fantastično borili i ginuli na terenu. Kod BVB-a se dosta ta energija potrošila. Svi su u Dortmundu znali, da Bayern mogu pratiti i biti konkurentni ako na početku sezone naprave dobru seriju. Međutim, desilo se da je Bayern napravio fantastičnu seriju, Dortmund kiksao par puta i onda se javilo ono u glavama igrača BVB-a: E titula nam je pobjegla, ali hajd LP ćemo lako upakovati. I onda se desila dalje ta strašna negativna serija. I sve ekipe ginu protiv BVB-a, a igračima crno-žutih je sada smiješno da moraju da ginu i bore se protiv jednog Werdera ili drugih ekipa za opstanak. Oni bi to da preskoče i da vode gore borbu. E tu je onda problem. BVB da uhvati pravu seriju, možda bi zaredao i sa 10 uzastopnih pobjeda. Ja sam rekao prije da će BVB i pored svega sigurno u LP. Sada više u to nisam siguran, jer sam mislio da će se sa serijom prije krenut, ali ipak nisam Dortmund ni iz borbe za LP otpisao. Prejak je to kadar.
A usporedbe BVB-a i Werdera (pa čak i usporedba sa Valenciom su smiješne)......
Kao prvo Dortmund i Werder su sasvim 2 različita kluba. Rejting , reputacija i ugled BVB-a su sasvim drugačiji od Werdera. Sve je to na strani BVB-a. Šta zapravo znači pad jednog kluba?
Treba samo poći od toga da je već u devedesetim godina prošlog vijeka, BVB imao te 3 uspješne godine i onda je tada pored titula u BuLi osvojio Ligu prvaka (e ta Liga prvaka je već prva ključna stvar koja uzdiže BVB). Pa je uslijedilo par lošiji godina, pa onda titula njemačkog prvaka i finale Kupa UEFA 2002. godine....Pa par godina pauzet pa ove zadnje dvije titule i 2 kupa.
Znači sama osvojena Liga prvaka već ovaj klub uzdiže, a onda poslije i to novo finale LP. Znači odmah kada posmatramo zadnjih dvadeset godina, onda ne možemo govoriti da je BVB u njemačkom pa i evropskom fudbalu imao epizodne uloge ili tačnije nije imao jednu epizodu pa da ga dugo, dugo nema.
Jedan Werder nikad nije otišao dalje od osmine finala LP (jeste da je i to uspjeh, ali samo poredim), a da ne govorimo o finalu ili osvajanju Lige prvaka. Werder jeste osvajao Kup UEFA, već sada je prošao i dobar period od toga.
Znači da se desi horor scenario, da Dortmund ostane bez Evrope skroz, opet se može očekivati od BVB-a za koju godinu borba za vrh pa i titulu, dok od Werdera to možda ne možemo očekivati i narednih 10-15 godina pa i duže. Werder nema potencijala da brzo ponovi uspjeh, a u Dortmundu su potencijali uvijek tu (ne kao oni u Munchenu ali su prisutni).
A nekad mi se sva ova ovdje priča učini takvom, kao da je Dortmund tek sa ove dvije zadnje titule u BuLi i finalom LP dostigao neki vrh. Pa onaj vrh 1997. je bio čak i veći....
A ako govorimo kako je ko osvojio titulu i da li na osnovu slabosti Bayerna u datom trenutku i slično i to je površna analiza. Pa svaki gol je onda neka slabost protivnika, svaka pobjeda se zasniva na nekoj snazi jednog, a slabosti drugog u datom trenutku.
I Dortmund i Werder su imali super jake sezone kada su osvajali. Werder je u svoje vrijeme igrao sjajan fudbal i znao itekako parirat Bayernu. Ali treba se samo sjetit koliko su jaku sezonu igrali i Dortmund i Bayern, kada je Dortmund osvojio i koliko je samo bodova osvojeno.
Dortmund je naravno pravio i skroz veće i drugačije transfere od Werdera.
Evo sad kad pogledam, pa ovo su činjenice koje bi svaki poznavaoc fudbala trebao znati....

Smiješno je o ovom i diskutovati....
I samo ponavljam još jednom pojačanja koja su dovedena su sasvim ok, pa čak i više od pristojnog. U njima definitivno problem ne možete tražiti...Tražite ga u nečem drugom....

A do tada
Fernglas je spas...

Abteilung Attacke...
FC Bayern - Champions of Europe - 6X Champions league
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland