Chat - ARHIVA POSTOVA

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderator/ica: insider

DukeOfWellington
Kontakt:

Re: Chat

Post Postao/la DukeOfWellington » 10 jan 2015, 00:23

Otelo je napisao/la:
DukeOfWellington je napisao/la:
Otelo je napisao/la: Za prvi dio posta :salut:

Pa vise zelim neku opštehistorijsku preporuku no najviše me zanima historija Europe nakon pada Rimskog Carstva.

Jednostavno receno: Od Rimskog Carstva pa do formiranja danasnje politicke situacije u Europi, moze i neki dokumentarac, ne mora biti knjiga.
Što se tiče dokumentarca, pogledaj serijal History of the World od Andrew Marra, nikad više preciznijih historijskih zaključaka na jednom mjestu. Marr se bazira na historijske događaje koji su po njemu bitne historijske prekretnice tako da ne samo da ćeš saznati nešto novo na tu temu nego ćeš što bi se kod nas reklo pokupit' neku pametnu.

Generalno, da se ne lažemo, BBC dokumentarci su top of the range i to ne kažem iz razloga koje bi neko smatrao da bi mogli biti.

Eh sad, period nakon pada Rimskog carstva zove se Srednji vijek, a da bi došao do današnje političke situacije onda treba znati štošta i o Novom vijeku, kao i Modernom dobu (nakon WWI). Kako bi sve ovo uklopio za što je manje vremena moguće preporučujem ti npr. set knjiga od Naučne (nije to ona prijeratna Naučna Knjiga ali i ovi koji se proglašavaju nasljednicima rade prilično solidno). Imaš dvije knjige o Srednjem vijeku i jednu knjigu o Novom vijeku, sve ukupno oko 2000 strana, pročitaj to i znanje će ti se multiplicirati stotinama puta osim ako si historičar po zanimanju.

Bez obzira na sve ne treba imati predrasude, ovo nije štivo 'Atlantida' kao sa one slike što se motala u zadnje vrijeme.
90% dokumentaraca koje sam pogledao su bili BBC produkcije i svaki je bio odlican. No, ovaj History of the World nisam jos. Ide na download.

Znam da se period nakon pada Rimskog Carstva zove srednji vijek i imam jednostavno prosjecno znanje o svim tim dogadjajima a to mi nije dovoljno.

Eh, problem je sto ne znam gdje da nadjem taj set knjiga, ni ti mi ih izbacuje na netu pa ako je moguce preciziraj o cemu se radi.

Hvala :salut:
http://www.naucnakmd.com/katalog/katalo ... t=istorija

Listaj dole, ima još nekoliko historijskih knjiga. Ja sam ih uzeo na sajmu u Beogradu, svojim neodoljivim šarmom sam mladu prodavačicu uspio ubijediti da spusti cijenu za oko 10%. To je bilo najgore spuštanje cijene na sajmu ikad, Old Man bi mi to prodao jeftinije. Ok, istina je da je ona meni svojim šarmom uvalila knjižurine za roman dinara.

Goalgetter
Kontakt:

Post Postao/la Goalgetter » 10 jan 2015, 00:24

calcio je napisao/la: Nigdje nema njihovih oznaka. Ovo moze biti snimljeno na raznim mjestima, Od Libije do Sirije i izmedju.
Ne moze se tacno procjeniti, jer vidjao sam ovaj video takodjer pod naslovom da se ovo desava u Siriji, a sad se spominje Palestina. Tesko je i ocjeniti porijeklo, jer kao sto kazes, nema nikakvih obiljezija. Kako god, strasno je sta se desava tamo, sa cije god strane ovo bilo pocinjeno. :puke:

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 10 jan 2015, 00:27

Hvala. Tesko da ovih knjiga ima kod mene u gradskoj biblioteci a skupo im da narucujem za 40+ KM :crazy:

Morat ce se skontati nesto drugo :hmmmmm:
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 10 jan 2015, 00:28

Otelo je napisao/la:Hvala. Tesko da ovih knjiga ima kod mene u gradskoj biblioteci a skupo im da narucujem za 40+ KM :crazy:

Morat ce se skontati nesto drugo :hmmmmm:
Prvo vidi šta ima kod tebe, može biti i bolje.

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 10 jan 2015, 00:29

Vidjet cu prvom prilikom, mozda naleti nesto a ima i PIK. Vrijeme je da pocnem da skupljam knjige. Vec mi je 18 :salut:
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

calcio
Lokacija: Llanfair­pwllgwyn­gyllgo­gery­chwyrn­drobwll­llanty­silio­gogo­goch
Kontakt:

Post Postao/la calcio » 10 jan 2015, 00:30

Goalgetter je napisao/la:
calcio je napisao/la: Nigdje nema njihovih oznaka. Ovo moze biti snimljeno na raznim mjestima, Od Libije do Sirije i izmedju.
Ne moze se tacno procjeniti, jer vidjao sam ovaj video takodjer pod naslovom da se ovo desava u Siriji, a sad se spominje Palestina. Tesko je i ocjeniti porijeklo, jer kao sto kazes, nema nikakvih obiljezija. Kako god, strasno je sta se desava tamo, sa cije god strane ovo bilo pocinjeno. :puke:
Nema obiljezja plus ima i onaj u civilu, zbog toga mi ne izgledaju kao profesionalna vojska, prije ce biti neki pobunjenici ili nesto slicno. Teorija da je ovo u Izraelu ili Palestini mi zbog toga izgleda kao najmanje moguca. Oni su takodje pogani ali su makar profesionalno obuceni.
U Libiji se nisu milovali takodje, ovakve scene su bile svakodnevnica kada bi pobunjenici uhvatili pristalice Gadafija (i obratno). U Siriji znamo sta se desava, kratko i jasno - uzas.

Btw. Vodja Hizbole danas izjavio da su ovi sto kidaju glave i terorisu ljude mnogo veca uvreda za islam i muslimane nego nekakve bezvezne karikature. :thumbup:
Zadnja izmjena: calcio, dana/u 10 jan 2015, 00:34, ukupno mijenjano 2 puta.

muamerc
Kontakt:

Post Postao/la muamerc » 10 jan 2015, 00:32

Otelo je napisao/la:
DukeOfWellington je napisao/la: Što se tiče dokumentarca, pogledaj serijal History of the World od Andrew Marra, nikad više preciznijih historijskih zaključaka na jednom mjestu. Marr se bazira na historijske događaje koji su po njemu bitne historijske prekretnice tako da ne samo da ćeš saznati nešto novo na tu temu nego ćeš što bi se kod nas reklo pokupit' neku pametnu.

Generalno, da se ne lažemo, BBC dokumentarci su top of the range i to ne kažem iz razloga koje bi neko smatrao da bi mogli biti.

Eh sad, period nakon pada Rimskog carstva zove se Srednji vijek, a da bi došao do današnje političke situacije onda treba znati štošta i o Novom vijeku, kao i Modernom dobu (nakon WWI). Kako bi sve ovo uklopio za što je manje vremena moguće preporučujem ti npr. set knjiga od Naučne (nije to ona prijeratna Naučna Knjiga ali i ovi koji se proglašavaju nasljednicima rade prilično solidno). Imaš dvije knjige o Srednjem vijeku i jednu knjigu o Novom vijeku, sve ukupno oko 2000 strana, pročitaj to i znanje će ti se multiplicirati stotinama puta osim ako si historičar po zanimanju.

Bez obzira na sve ne treba imati predrasude, ovo nije štivo 'Atlantida' kao sa one slike što se motala u zadnje vrijeme.
90% dokumentaraca koje sam pogledao su bili BBC produkcije i svaki je bio odlican. No, ovaj History of the World nisam jos. Ide na download.

Znam da se period nakon pada Rimskog Carstva zove srednji vijek i imam jednostavno prosjecno znanje o svim tim dogadjajima a to mi nije dovoljno.

Eh, problem je sto ne znam gdje da nadjem taj set knjiga, ni ti mi ih izbacuje na netu pa ako je moguce preciziraj o cemu se radi.

Hvala :salut:
http://www.naucnakmd.com/katalog/katalo ... t=istorija

Listaj dole, ima još nekoliko historijskih knjiga. Ja sam ih uzeo na sajmu u Beogradu, svojim neodoljivim šarmom sam mladu prodavačicu uspio ubijediti da spusti cijenu za oko 10%. To je bilo najgore spuštanje cijene na sajmu ikad, Old Man bi mi to prodao jeftinije. Ok, istina je da je ona meni svojim šarmom uvalila knjižurine za roman dinara.

Haha, ko je kog prevario...Duke iduci put se nedaj. :-) ja se ne znam cjenkat nikako niti volim, dok je nekom gust.

Bosniacum Lilium
Kontakt:

Post Postao/la Bosniacum Lilium » 10 jan 2015, 00:35

Kako je ovaj Telegraf u Srbiji ofiran portal :puke: Zajebali su sve nacionalisticke stampe u BiH :puke:
Uz tebe su tvoje Horde, Ti si opet šampion !

Osvajači ss.ba kupa 13. sezone - Green Dragons. Prva napadacka violina - moja malenkost. Kapiten i glavno smetalo - Legenda Reala.

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 10 jan 2015, 00:36

muamerc je napisao/la: Haha, ko je kog prevario...Duke iduci put se nedaj. :-) ja se ne znam cjenkat nikako niti volim, dok je nekom gust.
Ja uživam u cjenkanju, zna to onaj s pijace u Tuzli što prodaje knjige, kad me vidi smrkne mu se pred očima.

Mada sam ovaj put više flertov'o, tj. pustio sam djevojku da mi se umiljava da bi prodala knjige, pa je bilo pošteno da platim više nego inače.

orbit
Kontakt:

Post Postao/la orbit » 10 jan 2015, 00:44

slika ;)

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 10 jan 2015, 00:46

NIsta bitno, dobio odgovor na drugoj temi :salut:
Zadnja izmjena: Otelo, dana/u 10 jan 2015, 00:49, ukupno mijenjano 1 put.

Sabinho
Kontakt:

Post Postao/la Sabinho » 10 jan 2015, 00:47

Bosniacum Lilium je napisao/la:Kako je ovaj Telegraf u Srbiji ofiran portal :puke: Zajebali su sve nacionalisticke stampe u BiH :puke:
Gdje gori?
Yeferson Soteldo, Roger Guedes!
https://www.youtube.com/watch?v=NKN24rPArL4
https://www.youtube.com/watch?v=_RvX-5si_3Q

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 10 jan 2015, 00:50

Otelo je napisao/la:Da i ovdje upitam:

Jel imaju kod nas na kioscima one Philip Morris cigare ?

Ili Bond te Lucky Strike, nikad ih nisam vidio a treba mi za nesto :P
Philip Morris je firma, Marlboro je njihov.

Ako hoćeš neke fensi cigarete uzmi Dunhill.

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 10 jan 2015, 00:52

Znam da su firma ali imaju i cigare istog naziva ;)

A za Dunhill prvi put cujem :D

Koja im je cijena ?

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 10 jan 2015, 00:54

E vidiš to nisam znao.

Dok je Ronhill bio oko dvije marke ove su bile oko 4-5 čini mi se. Ima haman 10 godina od tog doba.

muamerc
Kontakt:

Post Postao/la muamerc » 10 jan 2015, 00:56

Otelo je napisao/la:

Znam da su firma ali imaju i cigare istog naziva ;)

A za Dunhill prvi put cujem :D

Koja im je cijena ?
Jel to skupljas omote? :-)

Bosniacum Lilium
Kontakt:

Post Postao/la Bosniacum Lilium » 10 jan 2015, 00:58

Sabinho je napisao/la:
Bosniacum Lilium je napisao/la:Kako je ovaj Telegraf u Srbiji ofiran portal :puke: Zajebali su sve nacionalisticke stampe u BiH :puke:
Gdje gori?
ma inace sad citam neke naslove. A sjecam se kad je njihov osnivac i urednik na twitteru za Bosnjake pisao da su balije i prosipao je govor mrznje. Kasnije pobrisao tvitove, imaju ss-ovi, mislim da su kruzili i po ovom forumu
Uz tebe su tvoje Horde, Ti si opet šampion !

Osvajači ss.ba kupa 13. sezone - Green Dragons. Prva napadacka violina - moja malenkost. Kapiten i glavno smetalo - Legenda Reala.

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 10 jan 2015, 00:58

@Duke onda su vjerovatno preskupe za mene. A i nigdje ih nema na ovom spisku novih cijena

@muomerc gledam sta mi je najisplatnija opcija za ova zadnja 3 mjeseca nerviranja u skoli :lol:

Consigliere
Kontakt:

Post Postao/la Consigliere » 10 jan 2015, 01:00

Snimak vam je iz Sirije... Pretpostavljam Assadovi decki na pobunjenike... Inace, Assad ima ozbiljnu podrsku medju ovim nasim internet ratnicima, a ispod videa opste zgrazavanje, pa sam malo zbunjen.... :hmmmmm:
Al, kad malo razmislim, ide ona najlaksa: Sve je ovo kriva Amerika i Izrael! :salut:
Fit Tony: I keep my friends close...
Homer: But your enemies closer?
Fit Tony: No! Why would I do that? If I kept my enemies close, they would kill me!

muamerc
Kontakt:

Post Postao/la muamerc » 10 jan 2015, 01:04

Otelo je napisao/la:@Duke onda su vjerovatno preskupe za mene. A i nigdje ih nema na ovom spisku novih cijena

@muomerc gledam sta mi je najisplatnija opcija za ova zadnja 3 mjeseca nerviranja u skoli :lol:
Sto zadnja i sto bi se nervirao? Jesil to maturant? Samo polahko. Bez potrebe se nerviras, vjeruj mi.

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 4 gosta.