i kako onda neko uopste moze porediti bilo koji klub sa Željom nakon ovakvog posta, svaka cast, najezio sam seRK Gradacac je napisao/la:Prva utakmica Zelje koju sam gledao. Taj dan se potrefilo da je RK Gradacac igrao rukometnu utakmicu sa Vogoscom ili Ilidzom, ne sjecam se vise a nije ni bitno. Rukomet je bio navece a fudbal popodne, tako da smo bus parkirali prekoputa Grbavice na parkingu koji je jos bio prepun stakla, neboderi poruseni, iako sam kao dijete prozivio cijeli rat u Gradaccu i sam Gradacac bio poprilicno porusen, gledao sam sa zaprepascenjem sve te zgrade kojih pola ima, pola nema. Bila je tolika guzva da skoro nista od utakmice nisam vidio. Moj prvi susret s Manijacima i sa onim drugim. Prvi osjecaj rivalstva i velicine Sarajevskog derbija. Poslije tog dana sam bukvalno zivio za Zelju. Imao sam svesku punu isjecaka iz novina, imao sve podatke o svim igracima Zelje. Tada to nije bilo dostupno kao danas, jer jedini izvor informacija je bio tv, novine i usmena predanjapile87 je napisao/la:2. maja 1996. godine odigrana prva zvanična utakmica nakon agresije i reintegracije Grbavice. Bio je to, prikladno simbolično, gradski derbi u kojem su Željezničar i Sarajevo odigrali neriješeno (1:1).Pred 20.000 gledalaca
Za Željezničar su u ovoj utakmici igrali: Gušo, Biščević, Adžem, Fatić, Memić, Kurt, Jahić, Muharemović, Kunić, Žerić i Pehlivanović.
Rušen je i paljen s ciljem da se uništi sve ono što je s ljubavlju građeno još od 1921. godine. Gledali smo “ljepoticu” sa borbenih linija i maštali o prvom narednom derbiju, o semaforu, stolicama, reflektorima i prvoj noćnoj utakmici u “Dolini ćupova” i znali smo da ćemo jednog dana doći na svoje, na naše.
Do zadnjeg Zeljo![]()
Uslijedile su i prve medjukomsijske tuce.. tada u Gradaccu skoro da i nije bilo navijaca Zvijezde, bili su samo Manijaci i pitari.
Poslije sam bio na mnogim Zeljinim gostovanjima od Zepca, Tuzle preko Modrice pa sve do Bijeljine.
I u teskim trenutcima bio uz Zelju jer je bio i ostao moja prva ljubav, koja se pamti i voli cijeli zivot.
I I I ZELJO JE SESNESTIII, BIT CE ZELJO OPET PETNESTI![]()
Sjeca li se iko ovog?