Rekonstrukcija stadiona u BiH
Re: Rekonstrukcija stadiona u BiH
Ma nebi bilo fer prema mnogo cemu, ima puno vaznijih stvari od sporta opcenito, a tek samog nogometa.
Mislim da je ovih 3.000 sasvim dovoljna cifra, ali se treba poraditi na mnogim drugim stvarima. Vecina stadiona uopce nema nikakvu lozu, WC-i katastrofalni i jos milijun stvari koje dizu komfor stadiona. Ima hrpa primjera gdje su se napravili mali stadioni za nogometne prilike poprilicno jeftini, al kad je ta cifra nasim premijerligasima trogodisnji budzet. Eto taj u GM sa 4.500 mjesta kostao 3 milijuna eura. To je nista, a stadion je prelijep i funkcionalan. Stadion u Dugopolju je bio oko 8 milijuna eura, kapaciteta 5.200 mjesta, jos ljepsi od tog u GM. Dzabe sve kad bez drzave ili lokalne vlasti ne mozes nista. U GM je ulozen privatni kapital, u Dugopolju je Opcina sve platila, ali je to najrazvijenija opcina u drzavi pa oni i mogu raditi takve investicije. Evo kod nas u Zepcu je godisnji budzet pet milijuna maraka, a opcina od 30.000 stanovnika. Vjerujem da i kod ostalih ta cifra izgleda mizerno u odnosu na broj stanovnika. Tesko lokalna zajednica moze napraviti moderan stadion, pa makar on bio i sa pet tisuca mjesta. Pomoc drzave ili kao sto ti kazes entiteta je jedini spas.
Mislim da je ovih 3.000 sasvim dovoljna cifra, ali se treba poraditi na mnogim drugim stvarima. Vecina stadiona uopce nema nikakvu lozu, WC-i katastrofalni i jos milijun stvari koje dizu komfor stadiona. Ima hrpa primjera gdje su se napravili mali stadioni za nogometne prilike poprilicno jeftini, al kad je ta cifra nasim premijerligasima trogodisnji budzet. Eto taj u GM sa 4.500 mjesta kostao 3 milijuna eura. To je nista, a stadion je prelijep i funkcionalan. Stadion u Dugopolju je bio oko 8 milijuna eura, kapaciteta 5.200 mjesta, jos ljepsi od tog u GM. Dzabe sve kad bez drzave ili lokalne vlasti ne mozes nista. U GM je ulozen privatni kapital, u Dugopolju je Opcina sve platila, ali je to najrazvijenija opcina u drzavi pa oni i mogu raditi takve investicije. Evo kod nas u Zepcu je godisnji budzet pet milijuna maraka, a opcina od 30.000 stanovnika. Vjerujem da i kod ostalih ta cifra izgleda mizerno u odnosu na broj stanovnika. Tesko lokalna zajednica moze napraviti moderan stadion, pa makar on bio i sa pet tisuca mjesta. Pomoc drzave ili kao sto ti kazes entiteta je jedini spas.
-
- Kontakt:
jedina šteta u svemu ovome je ona kućica kraj boxa škripara koja nesluži ni zašto i trebali su je srušiti i proširiti odnosno ispraviti tribinu i napraviti davalja izlaz sa wc-om,jer sad je izlaz direktan na ulicu i nema WC-a i čudi me kako to UEFA dozvoljava s obzirom da široki u ovom trenutku ima kategoriju 3. što nije mala stvar,a krov je mogao biti drugačiji da su se stavili stubovi izvan tribine odnosno prislonili uz tribinu jer nisu ti stubovi baš debeli da bi zauzeli neki prostor,ovako je sigurno bilo jeftinije ali zato ružnije...brig je napisao/la:
Tesko se mi mozemo porediti sa Hrvatskom jer je politicka organizacija mnogo bolja i kod njih je normalno da jedan grad ili opcina ima isti ili veci budzet od županije, dok kod nas nije uopste moguce da grad ili opcina ima veci budzet od kantona. Evo primjera:Signore je napisao/la:Dzabe sve kad bez drzave ili lokalne vlasti ne mozes nista. U GM je ulozen privatni kapital, u Dugopolju je Opcina sve platila, ali je to najrazvijenija opcina u drzavi pa oni i mogu raditi takve investicije. Evo kod nas u Zepcu je godisnji budzet pet milijuna maraka, a opcina od 30.000 stanovnika. Vjerujem da i kod ostalih ta cifra izgleda mizerno u odnosu na broj stanovnika. Tesko lokalna zajednica moze napraviti moderan stadion, pa makar on bio i sa pet tisuca mjesta. Pomoc drzave ili kao sto ti kazes entiteta je jedini spas.
Republika Hrvatska 30.628.148.007 KM - 4284889 stanovnika
Grad Zagreb 1.765.463.917 KM – 790017 stanovnika
Gradska četvrt Sesvete (najveca) 6.693.268 KM – 70009 stanovnika (sav ovaj novac ide za pokrivanje troskova usluga i gradjevine)
Zagrebacka županija 78.820.618 KM – 317606 stanovnika
Velika Gorica 75.685.416 KM – 63517 stanovnika
Ovdje se jasno moze vidjeti da je budzet Velike Gorice skoro identican budzetu citave Zagrebacke zupanije sto je kod nas naucna fantastika. Idemo dalje:
Splitsko dalmatinska zupanija 111 miliona KM – 454798 stanovnika
Grad Split 195.412.371 KM – 178192 stanovnika
Dugopolje (2010. godine jer ne mogu da pronadjem za 2015.) 23.841.465 KM – 3120 stanovnika
Opet, grad Split ima veci budzet od županije dok je budzet Dugopolja skoro pa cetvrtina budzeta zupanije.
Kanton Sarajevo 676.300.000 KM – 438757 stanovnika
Grad Sarajevo 12.047.639 KM – 291422 stanovnika (trenutno nema sopstveno finansiranje, do sada bio na teretu kantona)
Opcina Centar Sarajevo 38.371.775 KM – 59238 stanovnika (FK Sarajevo)
Opcina Novo Sarajevo 26.080.000 KM – 68802 stanovnika (FK Željezničar)
Opcina Novi Grad Sarajevo 30.753.000 KM – 124471 stanovnika (FK Olimpic)
Opcina Stari Grad Sarajevo 17.463.000 KM – 38911 stanovnika
Dok u Hrvatskoj ide Država->Grad, kod nas ide Država (koja samo placa plate, rezije, gradjevine i kreditna zaduzenja)->Entitet (koji zapravo radi sto drzava radi)->Kanton (koji oponasa funkciju grada)->Opcine (koje su mnogo jace nego gradske cetvrti kod Zagreba jer imaju cak i razvojen projekte) dok je grad (koji se sastoji od cetiri opcine koje su gore navedene) u svemu tome izvukao deblji kraj i nema sopstvenog finansiranja dok ostali imaju. I za sve to treba da se plate troskove plata, rezija, iznamljivanja, kancelarijskog materijala itd. itd. Mozes ovdje vidjeti koliko novca ode u pogresne svrhe koji bi se mogli iskoristiti za razvojne projekte. Umjesto da ide Država->Grad, kod nas se stvorilo jos 2 instance (entitet i kanton + gradske opcine dobijaju vise novca nego sto bi trebali). A da ne pricam da Kanton Sarajevo u svojim granicama ima opcine kao sto su Ilijas, Hadzici i Trnovo gdje se generira gubitak. Da je Grad Sarajevo sastavljen od sest opcina (Novo Sarajevo, Novi Grad, Stari Grad, Centar, Ilidža i Vogošća) te da ima svoje sopstveno finansiranje bilo bi mnogo bolje (nemam nista protiv da opcine Istocno Novo Sarajevo, Istocni Stari Grad i Istocna Ilidza takodjer udju u taj grad ako zele) no da te opcine se ukinu i formiraju gradske cetvrti koje ce imati manje ovlasti, a da opcine Hadžići, Trnovo, Ilijas, Kiseljak, Kreševo, Breza, Visoko te eventualno jos Vareš, Olovo i BPK (+ Pale i Trnovo RS ukoliko zele) formiraju kanton Vrhbosna koji ce biti nezavisan od grada Sarajeva no gdje taj Kanton nece oduzimati vecinu prihoda Opcinama vec ce samo sluziti kao regionalna samouprava.
Evo Istocno Sarajevo:
Grad Istocno Sarajevo 8.700.000 KM – 76569 stanovnika (Pale, Trnovo RS, Istocno Novo Sarajevo, Istocna Ilidza, Istocni Stari Grad, Sokolac)
Opcina Istocno Novo Sarajevo 6.200.000 KM – 11477 stanovnika (FK Slavija)
Opcina Istocna Ilidža 4.600.000 KM - 15233 stanovnika
Opcina Istocni Stari Grad 1.060.000 KM - 1175 stanovnika
Ove opcine su prije rata bile dio svojih maticnih opcina u FBiH.
Evo sada da predjemo na Ze-Do kanton:
Ze-Do Kanton 275.593.975 KM – 385067 stanovnika
Grad Zenica 44.807.000 KM – 115134 stanovnika
Žepče 7.475.500 KM – 31582 stanovnika
Opet, jasno je gdje sav novac ode, tj. u kantonalni budzet sto je apsurdno. Tesanj i Zepce zajedno sa Zenicom sam siguran da generiraju najveci udio prihoda, a na kraju ce neke druge opcine dobiti beneficije od rada tih ljudi. I sve dok je ovako, naravno da ne mozemo ocekivati od opcina i lokalnih samouprava da prave stadione i sl.
Nije tema, al zivimo u zemlji apsurda, u zemlji gdje je veci PDV na hranu nego na kladionicu. Sta dalje trebamo pricati? Svakim danom su dugovi sve veci i veci, a ljudi odlaze i nikad se nece vratiti. Mozda nemamo potencijala biti Njemacka, ali definitivno mozemo biti drzava u kojoj se pristojno zivi i u kojoj od plate mozes sebi kupit auto i napravit kucu. Danas je takvo nesto san. Zivi se na nasljedstvu, ako se nesto kupi onda je to od kredita koji jedva vracas, a na kraju odes u Njemacku da bi ga vratio.
Ljudi jedino znaju otvorit kladionicu i kafanu. U Zepcu u uzem dijelu grada zivi 3-4.000 stanovnika na kojih ima 25 kafica i isti broj kladionica. U cijeloj opcini postoji jedna veca firma koja ujedno je*e i radnike i drzavu. Ovi daju poticaje za novozaposlene, oni otpuste 300 radnima i dignu 300 sa biroa. Kad im poticaj prodje ponove isto. Netko drugi bi ga mozda normalno iskoristio, al kako u nenormalnoj drzavi?
Kad sve to vidis, sta nam je ostalo osim ganjanja tih igara na srecu i opijanja nakon neuspjeha? I opet od stranaca slusam da smo prijatni, vedri, nasmijani, opusteni. Kakvi bi tek bili da imamo nesto vise.
Ljudi jedino znaju otvorit kladionicu i kafanu. U Zepcu u uzem dijelu grada zivi 3-4.000 stanovnika na kojih ima 25 kafica i isti broj kladionica. U cijeloj opcini postoji jedna veca firma koja ujedno je*e i radnike i drzavu. Ovi daju poticaje za novozaposlene, oni otpuste 300 radnima i dignu 300 sa biroa. Kad im poticaj prodje ponove isto. Netko drugi bi ga mozda normalno iskoristio, al kako u nenormalnoj drzavi?
Kad sve to vidis, sta nam je ostalo osim ganjanja tih igara na srecu i opijanja nakon neuspjeha? I opet od stranaca slusam da smo prijatni, vedri, nasmijani, opusteni. Kakvi bi tek bili da imamo nesto vise.
Ja bi svakog castio pecenjem da imamo vise 

- AllGunsBlazing
- Kontakt:
Eh, problem je sto ovo samo smeta onima koji nisu na drzavnoj plati, a sudeci po trenutnom broju institucija opcina/kantona/entiteta i drzave, vise je njih nego nas sto ne radimo u drzavnoj institiuciji/firmi.
Jednostavno ce nam samo doci k'o i Grckoj. Samo sto mi necemo moci odbiti. Evo vec se nesto slicno radi u prosvjeti, nema stalnih ugovora, da vidis kako se samo bune oni na koje ce to utjecati. Spremni na proteste. A jednostavno u Bosni i Hercegovini nema drugog nacina osim prisile, mi smo previse cudni i glupi(a pravimo se pametni) za neke demokratije.
Recimo ovi iz manjeg entiteta se nikad ne bi odrekli svog entiteta, iako bi to u konacnici znacilo vece penzije(preuzmjeris novac koji primaju entitetske institucije na penzionere). Jednostavno kod nas ne vlada ono logicno. Bolje da meni u pasosu pise BIH pa RS nego da imam vecu penziju ili platu.
Jednostavno ce nam samo doci k'o i Grckoj. Samo sto mi necemo moci odbiti. Evo vec se nesto slicno radi u prosvjeti, nema stalnih ugovora, da vidis kako se samo bune oni na koje ce to utjecati. Spremni na proteste. A jednostavno u Bosni i Hercegovini nema drugog nacina osim prisile, mi smo previse cudni i glupi(a pravimo se pametni) za neke demokratije.
Recimo ovi iz manjeg entiteta se nikad ne bi odrekli svog entiteta, iako bi to u konacnici znacilo vece penzije(preuzmjeris novac koji primaju entitetske institucije na penzionere). Jednostavno kod nas ne vlada ono logicno. Bolje da meni u pasosu pise BIH pa RS nego da imam vecu penziju ili platu.
Celik!3,2,2.
svaka cast sirokom...nekidan sam procitao dobar komentar na jednom podforumu u vezi stadiona..daj ti nama kucu na tri sprata,a sto nema stolarije i fasade nema veze.
pa ovaj sto pobjedi zrinjskog nema kapacitet ni 3000....ali ispunjavaju uslove..mi obicno pucamo visoko a nemozemo ni ovo napuniti.
Sloboda ima kapacitetoko 7800 stolica..umjesto da se ulozi jos milion,sredi zapad,i sjever,po makar minimalnim uslovima koja se zahtjevaju,ceka se taj istok ko ozeblo sunce,a zapad nam truhne,sjever iznutra zjapi nedovrsen..kada bi se to ulozilo,imali bi stadion koji zadovoljava uslove,sa respektabilnim kapacitetom..a radovi bi se zavrsili za par mjeseci...valjda bude razuma,i svatimo da trenutno nema potrebe za nesto vecim stadionom..
siroki radi sjajan posao,i ima jedan od najljepsih stadiona...svaka cast.
pa ovaj sto pobjedi zrinjskog nema kapacitet ni 3000....ali ispunjavaju uslove..mi obicno pucamo visoko a nemozemo ni ovo napuniti.
Sloboda ima kapacitetoko 7800 stolica..umjesto da se ulozi jos milion,sredi zapad,i sjever,po makar minimalnim uslovima koja se zahtjevaju,ceka se taj istok ko ozeblo sunce,a zapad nam truhne,sjever iznutra zjapi nedovrsen..kada bi se to ulozilo,imali bi stadion koji zadovoljava uslove,sa respektabilnim kapacitetom..a radovi bi se zavrsili za par mjeseci...valjda bude razuma,i svatimo da trenutno nema potrebe za nesto vecim stadionom..
siroki radi sjajan posao,i ima jedan od najljepsih stadiona...svaka cast.
"Modra boja,na bijelome platnu,
Sest ljiljana vezenih u zlatu,
To je zastava ,nasa Bosanska".
"Velikim Bogom se kunemo, da robovi biti necemo".
Prvi predsjednik predsjednistva R BIH Alija Izetbegovic.
Ja ne znam sta ce Slobodi i Tuzli uopce stadion veci od 10 tisuca mjesta. U BiH treba mozda jedan stadion, neka bude u glavnom gradu od 30 tisuca i sve ostalo ispod 15. Nema tko puniti taj kapacitet.
Mogli su napraviti dvije tribine po 4.000 mjesta. Nesto manje ima sjever, dakle za te pare od sjevera su mogli napraviti istok. Identicnu tribinu kasnije naprave na zapadu, stave sve sto UEFA trazi i imaju stadion na kojem mozes igrat LP.
Buduci bi to bio atletski stadion, iza golova bi takodjer bilo oko 4.000 i ako zatreba stadion mogu nadograditi na nekih 15.000 mjesta.
Ali ne, ocemo mi 22.000 pa nema veze sto ga nikad necemo napraviti. Pametno ko i ovi na vlasti. Ah da, to i jest gradski stadion, ti na vlasti to i odredise.
Mogli su napraviti dvije tribine po 4.000 mjesta. Nesto manje ima sjever, dakle za te pare od sjevera su mogli napraviti istok. Identicnu tribinu kasnije naprave na zapadu, stave sve sto UEFA trazi i imaju stadion na kojem mozes igrat LP.
Buduci bi to bio atletski stadion, iza golova bi takodjer bilo oko 4.000 i ako zatreba stadion mogu nadograditi na nekih 15.000 mjesta.
Ali ne, ocemo mi 22.000 pa nema veze sto ga nikad necemo napraviti. Pametno ko i ovi na vlasti. Ah da, to i jest gradski stadion, ti na vlasti to i odredise.
ako mislimo nesto ,morace se odstupiti od projekta...zvijezda je za oko milion km napravila onu jednu tribinu,ima blizu 3 milje.
srusiti ono ruglo od zapada,izgraditi tribinu sa svim pratecim sadrzajima koje evrpa zahtjeva,od loza,novinarska mjesta bla bla..za milion i po bi se dalo napraviti..
istu takvu na istoku,obje natkriti i dovidjenja..znaci negdje oko 3 mil,do 3 i pol,obje tribine,
polazim od toga da je sjever kostao oko 4 mil,a nije zavrsen...
a za te pare mogle se dvije napraviti,i sto ti kazes,bez problema igrat bilo koja utakmica,od repke,do evropskih nastupa..
i imali bi stadion od 10 milja..
znaci 4 mil,da zaokruzimo,istok i zapad,i jos 500 000 da se sjever zavrsi,oko 500 000 za renoviranje reflektora...svlacionice zasada ispunjavaju uslove,renovirano prije gostovanja repke.
znaci za 5 miliona bi mogli imati stadion ko bombona...kada bi bilo pameti onih na vlasti..koliko je to glupo...barem je to moje misljenje..
spiskali su 4 mil na sjever,a za 5, mogli su napraviti istok zapad,i opet imati,oko 7 milja,ko i sad...
barem bi bio zvrsen.
srusiti ono ruglo od zapada,izgraditi tribinu sa svim pratecim sadrzajima koje evrpa zahtjeva,od loza,novinarska mjesta bla bla..za milion i po bi se dalo napraviti..
istu takvu na istoku,obje natkriti i dovidjenja..znaci negdje oko 3 mil,do 3 i pol,obje tribine,
polazim od toga da je sjever kostao oko 4 mil,a nije zavrsen...
a za te pare mogle se dvije napraviti,i sto ti kazes,bez problema igrat bilo koja utakmica,od repke,do evropskih nastupa..
i imali bi stadion od 10 milja..
znaci 4 mil,da zaokruzimo,istok i zapad,i jos 500 000 da se sjever zavrsi,oko 500 000 za renoviranje reflektora...svlacionice zasada ispunjavaju uslove,renovirano prije gostovanja repke.
znaci za 5 miliona bi mogli imati stadion ko bombona...kada bi bilo pameti onih na vlasti..koliko je to glupo...barem je to moje misljenje..
spiskali su 4 mil na sjever,a za 5, mogli su napraviti istok zapad,i opet imati,oko 7 milja,ko i sad...

barem bi bio zvrsen.
Mozete samo Bogu bit zahvalni sto tribina ima krov, sto je gradjen paralelno s tribinom. U regionu je na desetine stadiona koji su poceti, obecavali su nesto, a onda je sve stalo i zbog nedostatka krova sve izgradjeno propalo u vrlo kratkom vremenu.
Nije bas toliko jeftin stadion kako ti mislis. S povecanjem kapaciteta raste i cijena u odnosu na broj stolica. Dva stadiona od 10.000 su jeftinija od jednog od 20.000. To ti je valjda jasno kad vidis cijene stadiona kod jacih klubova.
Al eto, za nekih 5-6 milijuna eura bi se mozda i dalo skuckati nekih 8.000 i sve potrebno uz njega, a taman i da ne moze mogli ste raditi jednu tribinu od 4.000, sve potrebno na njoj i kad bude mogucnosti raditi i drugu. Kao da se mora raditi stadion s cetiri tribine. Jest ljepse vidjet, al atletski je stadion i bolje napraviti dvije bocne tribine i ostaviti mogucnost nadogradnje ovih iza golova kad trebadne. Ja bi iza jednog gola mozda dodao jednu kracu tribinu s pet redova, onako cisto za goste.
Nije bas toliko jeftin stadion kako ti mislis. S povecanjem kapaciteta raste i cijena u odnosu na broj stolica. Dva stadiona od 10.000 su jeftinija od jednog od 20.000. To ti je valjda jasno kad vidis cijene stadiona kod jacih klubova.
Al eto, za nekih 5-6 milijuna eura bi se mozda i dalo skuckati nekih 8.000 i sve potrebno uz njega, a taman i da ne moze mogli ste raditi jednu tribinu od 4.000, sve potrebno na njoj i kad bude mogucnosti raditi i drugu. Kao da se mora raditi stadion s cetiri tribine. Jest ljepse vidjet, al atletski je stadion i bolje napraviti dvije bocne tribine i ostaviti mogucnost nadogradnje ovih iza golova kad trebadne. Ja bi iza jednog gola mozda dodao jednu kracu tribinu s pet redova, onako cisto za goste.
nisi me razumio..gradnja istoka,po projektu,jer je rijec o duplo vecoj tribini,sa cc 7500 mjesta,kostace oko 7.5 do 8 miliona.maraka.
izgradnja sjevera,nedovrsenog,znaci dosad,kostala oko 4...
za tih 8 miliona koliko kosta istok sam,po projektu,mogli bi napraviti na istoku jednu od 3000,natkrivenu,sa svim pratecim sadrzajima,
srusiti zapad,i izgraditi isto jednu tribinicu oko 3000,sa lozama i svim potrebnim..
zajedno sa sjeverom,to bi bilo tih 10 000 mjesta.
ovako,ako se ne odstupi od projekta,samo istok ce kostati 8 miliona,ako ikada dozivi,da nadje investitora,i pocne izgradnja.
izgradnja sjevera,nedovrsenog,znaci dosad,kostala oko 4...
za tih 8 miliona koliko kosta istok sam,po projektu,mogli bi napraviti na istoku jednu od 3000,natkrivenu,sa svim pratecim sadrzajima,
srusiti zapad,i izgraditi isto jednu tribinicu oko 3000,sa lozama i svim potrebnim..
zajedno sa sjeverom,to bi bilo tih 10 000 mjesta.
ovako,ako se ne odstupi od projekta,samo istok ce kostati 8 miliona,ako ikada dozivi,da nadje investitora,i pocne izgradnja.
Projekat se može promijeniti i prekrojiti, svakako od čitavog projekta imamo samo jednu tribinu i to iza gola.
Bravo, bolje napraviti jos tri tribine kapaciteta sa po 3 hiljade, sa svim sadrzajima....nego praviti istocnu tribinu od 8 hiljada, imas stadion od 12 hiljada....luksuzan i komforan, a ne stadion od 22 hiljade.Coraco je napisao/la:Projekat se može promijeniti i prekrojiti, svakako od čitavog projekta imamo samo jednu tribinu i to iza gola.
🔴⚫️
Malo sam danas googlao i naidjem na novog srpskog superligasa Radnik iz Surdulice, to je malo mjesto na jugu Srbije, to je jedan od siromasnijih dijelova ove zemlje, ljudi su od maja do danas totalno izmijenili stadion, udjite na njihovu fb stranicu pa pogledajte. Hocu da kazem sta znaci volja jedne sredine kada je u pitanju infrastruktura. Tuzla je recimo New York za taj gradic, kao i Istocno Sarajevo, Travnik, opstina Novo Sarajevo. Dok mi tavorimo u mjestu ljudi prave stadione 

Biti srcem vezan, u tome leži snaga..
Široki Brijeg je zaista uradio odličan posao. Njihov kamp (mislim da se zove Musa Karačić, bio sam tamo, fenomenalno za bh. uslove), zatim ovaj veoma lijep stadion, više im i ne treba. Mislim da se ni u kojem slučaju ne bi trebao rušiti ovaj stadion i negdje praviti novi, a više je razloga. ŠB je malo mjesto, mali grad, malo stanovnika, tako da im veći kapacitet ne treba. Ostale popratne sadržaje mogu imati na stadionu uz više uloženog novca. Naprimjer, na jednu tribinu se može "nadograditi" jedan sprat, te u toj velikoj tribini staviti sve popratne sadržaje. Nadam se da će se svi drugi klubovi ugledati na ŠB.
Samo što je taj stadion, da prostiš, pita od govana.
Jesu oni uložili i sve, ali su upakovali stadion gdje čak ni oni iz Ivanjice ne bi. I opet će jedva ispunjavati uslove JSL. Umjesto da su par kilometara dalje otišli gdje imaju more ravnice. 

Surdulica ce izgledati lijepo samo ako bude puna. Kod njih ni jedna jedina tribina nije normalna. OK, nije ni u Sirokom, ali Siroki je ipak nekako normalniji od njih. Radnik ce iste sezone ispasti iz JSL-a, moci ce se pohvalit da imaju odlicne uslove u PLS i to je to. Stadion im je nakaradan, a imali su po meni dovoljno prostora da tu dignu tribine s tri tisuce mjesta i zadovolje sve uslve i da sve izgleda simetricno i lijepo. Siroki je zguran sa svih mogucih strana, Surdulica je mogla tamo gdje im je ona pokrivena tribina napraviti normalnu tribinu, produzit postojecu i nadograditi jos koji red. Naravno, morali bi rusiti ovo i radit to sve nanovo, al OK.
Ivanjica je prica za sebe. Najjaci su mi sa podatkom o kapacitetu stadiona. Izdaju kapacitet pojedinacnih tribina i kad saberes imaju okruglo 3.000 koliko je i potrebno
Pa da Barcelona sutra pravi stadion i da izdaju kapacitet, kad naprave taj stadion on bi odudarao od kapaciteta bar 500 mjesta, a da Ivanjica napravi stadion tocno u stolicno koliko je potrebno
Oni trebaju seliti cim prije ili ne ganjati JSL bas nikad.
Ivanjica je prica za sebe. Najjaci su mi sa podatkom o kapacitetu stadiona. Izdaju kapacitet pojedinacnih tribina i kad saberes imaju okruglo 3.000 koliko je i potrebno

Ne znam kolko si citao o tom klubu al iza njih stoji neki covjek kojeg cijela ta regija voli. Ne znam zato hocel ispast, a oni nisu ni pipnuli onu natkrivenu tribinu ona ce se tek radit. Onu tribinu ispod zgrade su prosirili i usminkali, sada prave dvije tribine iza gola koje ce zajedno imati oko 1000 mjesta. U planu su na zimu i reflektore napraviti i vec je zovu surdulicka bombonjera

Biti srcem vezan, u tome leži snaga..
Ne znam puno o klubu, ali sam se nagledao i nacitao o stadionu, a usput sam uhvatio i to da ce jako tesko ostati duze od jedne sezone. Pratim tu rekontrukciju od pocetka i srbi se sprdaju s tim stadionom, a tek nazivom bombonjera
U Pecincima su svojedobno rekli da ce imati svoj Old Traford. Mislim da su u Boru najavili San Siro. U Srbiji redovno te rupe od stadiona nazivaju imenima nekih vecih svjetskih stadiona. U Hrvatskoj je npr. u modi pricat o semaforima. Kad netko mijenja semafor uvijek se naglasi gdje ima isti. Uglavnom to bude da ga je proizvela ista tvrtka, a da je niza klasa i bar tri puta manjih dimenzija
U BiH nema tih problema jer se jako malo radi na infrastrukturi, ali da nesto ozbiljnije krene odmah bi poceli sa epitetima. U Srbiji se renovirao veliki broj stadiona u posljednje vrijeme, a takodjer je za svaki izjavljena i popularna recenica 'po svim UEFA standardima'. To je tipicna balkanska zatucanost. Ljudi koji sjede u upravama nemaju pojma ni o cemu, pogotovo o pravilima oko infrastrukture. Zive u nekom svom dobu kada je bilo dovoljno imati izbetonirano brdo i livadu podno brda. Dvije svlacionice sa hladnom vodom i eventualno WC za igrace i suce. Navijecima nije trebalo nista osim tog izbetoniranog brda dok se danas najvise paznje posvecuje navijacima, tj. tribinama i sigurnosti na istim, broju ulaza/izlaza, stubista, WC-ima i slicno. Na Marakani igrali finale LP '73, a oni misle da ako je moglo tad moze i sad.

U BiH nema tih problema jer se jako malo radi na infrastrukturi, ali da nesto ozbiljnije krene odmah bi poceli sa epitetima. U Srbiji se renovirao veliki broj stadiona u posljednje vrijeme, a takodjer je za svaki izjavljena i popularna recenica 'po svim UEFA standardima'. To je tipicna balkanska zatucanost. Ljudi koji sjede u upravama nemaju pojma ni o cemu, pogotovo o pravilima oko infrastrukture. Zive u nekom svom dobu kada je bilo dovoljno imati izbetonirano brdo i livadu podno brda. Dvije svlacionice sa hladnom vodom i eventualno WC za igrace i suce. Navijecima nije trebalo nista osim tog izbetoniranog brda dok se danas najvise paznje posvecuje navijacima, tj. tribinama i sigurnosti na istim, broju ulaza/izlaza, stubista, WC-ima i slicno. Na Marakani igrali finale LP '73, a oni misle da ako je moglo tad moze i sad.
Da mi imamo to projektovanje na nivou države ko što nemamo situacija bi bila sljedeća.
1. Nacionalni stadion (sa atletskom stazom) od kapaciteta 30 000-35 000 mjesta.
2. Bilino polje, Gradski Banja Luka, Pecara, Tušanj, Bijeli Brijeg koji bi imali UEFA standarde a kapacitet im ne bi prelazio 15 000
3. 1 ili 2 manja stadiona od nekih 8 000 (recimo Bihać i Gradačac) gdje bi svoje utakmice igrale mlađe selekcije državnog tima a služili bi i kao kampovi za nacionalni tim, ujedno bi tu igrali i lokalni klubovi...
Ovo da se dobro organizira ne bi ni bilo toliko skupp, ali kod nas se to sve na kapaljku radi i na kraju sve nakaradno.
1. Nacionalni stadion (sa atletskom stazom) od kapaciteta 30 000-35 000 mjesta.
2. Bilino polje, Gradski Banja Luka, Pecara, Tušanj, Bijeli Brijeg koji bi imali UEFA standarde a kapacitet im ne bi prelazio 15 000
3. 1 ili 2 manja stadiona od nekih 8 000 (recimo Bihać i Gradačac) gdje bi svoje utakmice igrale mlađe selekcije državnog tima a služili bi i kao kampovi za nacionalni tim, ujedno bi tu igrali i lokalni klubovi...
Ovo da se dobro organizira ne bi ni bilo toliko skupp, ali kod nas se to sve na kapaljku radi i na kraju sve nakaradno.
1953, 1971, 1973, 1976, 1977, 1978, 1989, 1990
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 7 gostiju.