Odavno se nisam javljao, rekao sam da kad se sljedeći put javim da će to biti duži post. Što se tiče Evrope, ja zadovoljan. Toliko. Što se tiče navijača, nadam se da će se riješiti problemi, jer smo dokazali da nas "ima", da smo tu, treba nas samo probuditi. O tome ću nešto poslije.
Eh sad. Kada su nam dolazili Mladenović i Stokić, odmah se znalo da idu Kvesić i Bajić, iako su se neki čudili, pogotovo zbog Bajića. Ja mislim da su ovo bili fino odrađeni poslovi i da moramo nastaviti. Sretno obojici, ali ih ne žalim. Jedini igrač kojeg bih žalio iz ovog rostera je Hadžiahmetović. Kakva fudbalska inteligencija, kakav pregled igre, kakva kontrola, tehnika... Ja sam ubijeđen da će napraviti veliku karijeru. Ako na njemu ne uzmemo višemilionski iznos, nećemo ni na kome.
Na ovo se nadovezuje priča i o ostatku igračkog kadra kojim Željo raspolaže. Stoperski par solidan, iako bih volio da se doveo neki jak, provjeren stoper, zbog širine klupe. Bekovi odlični! Memija super, Mladenović dostojna zamjena za Kvesića, ono što sam vidio, fino igra, samo što je, logično, "neuigran" s ostatkom tima. Sredina, krilne pozicije i napad sasvim ok. Kada je riječ o klupi, Enis Sadiković ne zaslužuje biti među 15 igrača. Može pokriti više pozicija i potreban nam je, ali za klupe. Ja se nadam da će još koji omladinac bljesnuti u ovoj sezoni i uz još nekoliko igrača moći unijeti prevagu ulaskom s klupe. Toliko o igračima.
Ja se moram vratiti na priču o radu s igračima. Izgledaju mlitavo, slabo, mršavo. Mora se na tome raditi. Gubimo puno duela koje, ako bi uzimali, uz tehničku nadmoć našeg veznog reda, završavali dobrim prilikama i golovima. Ove pare što dobijamo hitno dio uložiti u to. Nije samo problem motorika, mogu naši trčati, ali džaba kad gubimo sitne duele. Neke od njih uzmemo, ali bar 30% više moramo. Pogotovo se to odnosi na mlade igrače, jer je u našoj ligi to presudno. Kad dođe mesar iz Slavije, Travnika itd. nema tu fudbala, sve je duel igra. Vidjet ćemo šta će i kako biti u nastavku sezone, nadam se da ćemo u što više mečeva nametnuti svoj stil igre koji Oda forsira, a tu nam sigurno niko ne može parirati.
Marketing nam je opet na niskom nivou, a to ćemo tek primijetiti. Dobro, sad za Standard je bilo malo slabije od dobrog, ali moralo je i to bolje. Vidjeli smo da smo tu, da nas ima, da se možemo skupiti, a na klubu je da "probudi" u nama želju da uvijek idemo na tekme. Pa nemoj da padamo na 3.000, daj da bude bar 6-7 hiljada, ako izuzmemo derbi. Osim toga, fan shop je dobro krenuo kad se tek otvorio, ali čini mi se da ideja nestaje. Zašto se ne bi sklopio neki ugovor sa, ne znam, s T. Hilfigerom ili nekom drugom markom, da oni određen broj stvari proizvode s Željinim logom, a da Želji ide dio zarade. Odradi se dobar marketing i eto ga. Mislim da to Hajduk radi, a i ovo je samo jedna ideja, možda ne valja, možda je fuj, ali treba pokušati, uz prijeko potrebni marketing.
I na kraju ću još o dugu. Sačekajmo da revizorska kuća uradi svoje, pa da tražimo da se nama daju ti podaci i da nakon svako npr. 6 mjeseci se novo stanje "izbacuje" s nekim kratkim pisanim izvještajem. Eto, mogao sam još puno više i šire, ali i ovo je dovoljno. U svakom slučaju, VOLIM TE ŽELJO!