Postao/la zaboljisportuBiH » 25 sep 2015, 17:24
Eh, sad i ja malo i ja da se osvrnem na sve. Nisam dugo pa se nadam da neću biti dug. Trudit ću se.
Generalno mi smo nacija koja mnogo voli sport ali ga nikako ne razumije. Previše idemo iz krajnosti u kranost i nikako nismo objektivni. Znam teško je biti objektivan za svoju ekupi, koju voliš, ali možemo bar malo biti objektivniji i približiti mišljenja. Nema laganih tekmi. Svi igraju lopte. Ferenc je bolji od nas kao što smo mi od Krupe. Možda je i manja razlika. Ljudi u Krupi rade oslično. Imaju dosta dobrih mladih igrača plus nekoliko iskunih igrrača koji su igrali u Premijer ligi. Međutim raji kad kažeš Krupa odmah kontaju treba biti 5:0. Ništa raja dalje ne gleda. Nije to opravdanje z alošu igru, ali i vi svi svojim stavovima igračima smanjite moral, želju za pobjedom jer misle lako ćemo. Nebi trebalo da je tako, ali evo možda ovaj psiholog to promijeni.
Oda je realno zaslužio otkaz. U momentu kada ekipi ide loše prvi koji se skida je trener. Tako je to u svijetu sporta, svuda, pa i kod nas. Evropski rezultati i proljeće u našoj ligi su bili pozitivni genrealno. Igra? Gereralno loša (ako pričamo o samoj igri), osim što je to za oko izgledalo s vremena na vrijeme lijepo kao npr kad AMir, Blagoja, Memija i sl imaju loptu. Što mislim da je loša? U proljetnom dijelu prvenstva smo igrali dobro u gostima protiv favorita ali ih nismo nadigrali, jer sm oigrali povučeno i prijetili iz kontri. Isto smo i u Evropi igrali i dobro odigrali. Kući smo, međutim, jedino Olimpica i Mladost glat dobili. Olimpica opet nakon kontri i povučene igre.
Sa druge strane, Oda nikako nije nalazio rješenje kada mi moramo napasti i to se nastavilo u ovom dijelu prvenstva. Sve vrijeme se mi protiv lošijih ekipa mučimo i to nam je došlo glave sada kada su zaredale te tekme. Odi zamjeram i pickastih zadnjih 20 min protiv pitara. Nedovoljno je rotirao igrače za vrijeme Evropskih tekmi i tako prosto doveo do preforsiranja AMira, Memije, Dade koji su bili naši najveći motori u Evropi. GUrao je igrače na neprirodne pozicije pogotovo Enisa itd.Trebao je i malo jači stav zauzeti kod pojačanja isto tako. Nije mu niko nametnuo Livaju to je sigurno. Ali nećemo ulaziti u detalje ko je kriv i sl jer to ne znam, nisam insajder. Što kaežm da mu nije nametnut? Jer ga nije morao gurati npr protiv Slobode i Radnika. Mi smo protiv Slobode i Radnika igrali sa igračem manje ljudi dragi. Isto tako osim Livaje i donekle Mladenovića (prije svega ofanzivno) ostala pojačanja su po meni dobra. Tiago, Diata su odlični pogotovo kao zamjene (Tiago je i dobro kao starter odigrao), baš prmijene ritam, prave višak. O Blagojeviću nemam šta reći nije sporan. Stokiću treba gol i sigurno će doći i kad dođe Joco će biti najbolji napadač lige. Hodžurda je po meni protiv SLobode odigrao odlično, a četvrti nam je stoper. Tu smo i trebali dovesti četvrtog stopera. Hvala ODi za sve i jako ga cijenim, ali mislim da je morao otići sa mjesta trenera. Kad vratim film nikog mi značajnog nismo izgubili osim Stane. Na ostale pozicije su došli bolji igrači. Govorio sam ranije da bih ja od igrača iz prošle godine zadržao dvojicu od trojice Anes, Benjo i Stana. Sad bi rekao samo Stana. Stana je morao ostati. Ostali nebi imali mjesta. Ako nije mogao Stana, onda Benjo. Ne znam što nisu. Možda nesposobnost pregovarača, moda njihov bezobrazluk, a možda i nisu želili biti zamjena Memiji. Memiju je svjetski desni bek, ali svjetski. Samo da se ne nafura, ako Beganović. I on je u minus fazi i to velikoj. I njega treba vratiti. On je trebao mijenjati Baju ali se digao. GLedam mu ponašanje na trenu. Užasno. Baju i Kvesu smo morali prodati. I ranije sam govorio da su to jedina dva igrača, uz Marijana, koje bi ja prodao. Zakazalo je dovođenje bekova i donekle još jednog visokog napadača koji probija bunker skok igrom. O tome sam pričao stalno. ko je kriv za to. Dijelom Oda, a dijelom onaj ko je zadužen za dovođenje igrača. Ne volim priče rekla kazala, ali ni meni Hare ne djeluje kao taj neko ko to može i zna. Treba možda Vladi dati kao i Amaru te ovlasti a nek Hare radi administracijski dio te funkcije. Ili skorz dovesti novo ime. Mora i Hare snositi posljedice.
Vlado mi sad zasad obećava. Vidjet ćemo. Uradio je par stvari koje ja već dugo spominjem. Uveo je npr Dinu u rotiaciju jer nam vezni red šteka, nema svježine, iscrpljeni su. Već su mi protiv Drine djelovali svježije. Nadam se da će nastaviti u tom smjeru. Mijenjao je Đelmiću stranu. Ubacivao Diatu ranije. Imao je kiks sa Livajom i nadam se da ga neće ponoviti kao Oda. Oda nije ukupno stvorio šansi u 25 tekmi kao što smo protiv Drine. Jbg primili golove iz prekida ali smo opet pobijeili. Treba čovjeku dati podršku. Ja kod igrača vidim želju (možda protiv Krupe nije bila) i trče stvarno i bore se, ali jednostavno fali svježine. Povreda Memije i mi odmah nisu spremni, nevalja kondicioni. ja baš mislim da su spremni i to baš, samo ih treba odmoriti malo. Ovo je prva povreda, malo ozbiljnija, unazad godinu, a momci su ginuli. To znači da niej ni do kondicionog trenrea. NEmojte bezveze lupati. hajmo malo sagledati sve. I ovdje kod Memije krivim preforsiranost, umor. Da je doveden pravi bek kao zamjena nebi morao on ginuti svaku tekmu.
Suma sumare Oda hvala ali zasluženo si dobio otkaz. Mora ga po meni dobiti i Hare.
O Upravi i sotalom drugi put. Sad sam pretjerao.