Mladici od 16-17 godina, pa i mladji su u evropi i svijetu vec na vrlo pazljivom skautiranju vecih klubova, posebno kroz ovakva takmicenja na klupskom nivou, ili kroz prvenstva na reprezentativnom nivou. Vec u ovim godinama se moze primijetiti kada neki igrac posjeduje veliki potencijal.
Mi smo kroz ovu utakmicu vidjeli kakav je odnos snaga nase djece sa djecom iz neke osrednje lige, bez obzira na uslove treniranja. Uslovi ne podrzavaju talenat, vec poboljsan rad na svim ostalim nivoima igrackog odrastanja. Talentovan se rodis i to nadogradjujes. Mi u nasoj drzavi talenta imamo na izvoz, koliko hoces. Ali fali nam ta nadogradnja.
Nazalost, kada vec u ovim godinama zaostajes u toj nadogradnji u odnosu na ostale iole " normalne " drzave , tesko se moze desiti da taj talenat eksplodira na tom nivou ( mi eto imamo jedan slucaj u vidu Edina Dzeke ) . Talenata poput Are Hodzica ili Amira Hadziahmetovica, danas u ovoj omladinskoj ekipi mi nemamo. A talenata poput Are ili Amira u evropi ima mali milion u ekipama u Holandiji, Belgiji, Austriji, Ceskoj, Madjarskoj itd itd.
Jedino mi u nasoj drzavi pored odlicne skole Sirokog izbacujemo takvu vrstu talenata. Ove dvije ekipe to pokazuju iz godine u godini, sada se malo budi i Zrinjski, a moguce da ce i Sarajevo ako promijeni politiku u sportskom segmentu da konacno poslije niza godina izbaci nekog igrackog bisera osim Radovca.
Igrac od 17 godina koji je kvalitetan igrac, je bez obzira na jos uvijek psihicku nestabilnost i igracku nezrelost, taj koji talentom i napretkom u mladjim kategorijama uskoro potpisuje seniorski ugovor. I on je onda vec tada kompletan igrac.
Mi smo u svojoj istoriji izbacivali takve igrace koji su u tim godinama vec bili ozbiljni prvotimci u onoj bivsoj i mnogo kvalitetnijoj ligi.
Ta su djeca tada imala iste ili jos gore uslove, jer je tada bila sljaka, cak su i lopte bile ako se neko sjeca od starijih polufudbalke, sto su jako odskakale, i sto bi danas bilo nepodnosljivo u odgajanju i skolovanju igraca u tehnickom smislu.
Pa smo i takvi, samo neposredno prije rata izbacili mladice sa talentom gdje su se svi hvatali za glave . A oni su igrali u prvom timu sa 17-18 godina. Velika imena kasnije. Mario Stanic, Veldin Karic, Sead Kapetanovic, Admir Adzem, Mario Dodik, Mijo Katic i mnogi mnogi drugi, mogao bih dugo da nabrajam. Takvi su talenti svake godine nicali iz nase skole, a pod losijim uslovima.
Nazalost, ja danas ne vidim takve igracke potencijale u juniorskom pogonu. To ne znaci da nisam ponosan na njihov rad i na sve sto pokusavaju. Nikada ne znas da li ce neki igrac za godinu ili dvije eksplodirati ako dobije sansu u seniorima. Tako je i sa Mujagicem i sa jos par njih. Trebamo ih podrzati u njihovom nastojanju da postanu dobri igraci i treba im davati sansu.
Isto tako treba reci da nijedan igrac u trenutnom kadru juniora jos ni ne lici na igraca. Jako jako jaaaaako puno oni trebaju jos da rade i da usavrsavaju svoju tehniku, svoju snagu, postavku igre, brzinu, tecnost u igri, duel igru. Sve im fali. Za sada.
http: //fkzeljeznicar.ba/ Najbolji portal za najbolji klub !