Postao/la Principatus » 17 maj 2010, 23:32
Pratim ovu grupu jer navijam za Elf. Posto sam odrastao i dugo zivim u ovoj zemlji osjecam je pored Bosne mojom. Uostalom me istorija i proslost mojih pradjedova veze neminovno za Njemacku. Naravno da i time navijam za zemlju cije sam gradjanin i radujem se njenim uspjesima.
Sto se tice SP tu ja, kao i vecina u Njemackoj, ocekivam najmanje polufinale, sve ispod toga ce se smatrati neuspjehom. Posebno drago mi je, sto smo ove godine jako potcjenjeni iako za to ne postoje razlozi. Ne da je samo kvalitet u prosjeku veoma jak, nego reprezentacija ima isto snagu u sirini, to znaci da bez vecih problema mozemo sastaviti dvije kvalitetne reprezentacije. Cak sam misljenja da trebamo iskoristiti srecu zrijeba sto se tice grupne faze, u kojoj nemamo ravnomjernog protivnika, i tu odmarati jedan dio ekipe. Jer ipak se pokazalo da je nas nacin igre fizicki naporan i ide na substancu igraca, i to se najjasnije pokazalo u finalu EP protiv Spanske, koje bi mi odlucili da smo imali 1-2 dana vise za odmor. No sta je tu je, mislim da ce Löw znati kako i sta.
Australija zna iznenaditi, ali za to je Elf suvise iskusna. Nema sanse za iznenadjenja. Ghana ce igrati sa nesto jacom postavom nego protiv Bosne, ali jasno je bilo, da su Zmajevi utakmicu bez vecih napora kontrolisali i sa malo vise borbenosti smo trebali sa vecom razlikom pobjediti, cak i primljeni gol je rezultovao iz suvise laganog pristupa igri. Pa i pored toga je BiH bila superiorna. Srbija ima jaku odbranu, ali i Njemacka sa defenzivom nema problema, dovoljno je pomisliti na Phillipa Lahma, a pored njega novopeceni i motivisani Aogo i Boateng, iskusni Friedrich i Mertesacker. Mislim da u grupnoj fazi nemamo protivnika sa jakim napadacima, i da ce taj aspekat tek u zadnjim utakmicama postajati bitniji. Bas kad pricam o napadacima, mislim da ce Njemacki napadaci do SP biti u top formi i pokazati sta mogu, tipovi kao Kiessling (odmah iza Dzeke na listi strijelaca), Gomez (35 milliona), Klose su u sistemu reprezentacije uvjek jaci nego u svojim ekipama. Ti napadaci su pravi Tornado bombarderi koji ce svaku odbranu bez milosti hladno pregaziti. Iza njih ce ih talenti kao Özil, Kroos i Müller, pa i vec oprobani Schweinsteiger hraniti pravim loptama. Za golmane nikad nije bilo brige, pa ni sada.
Dakle ova grupna faza nece bas biti toliko interesantna, ali je sigurno dobra vjezba za KO-takmicenje i za pravi cilj, a to je ono za sta je vrijeme najzad doslo: osvajanje SP.
Freude, schöner Götterfunken, Tochter aus Elysium. Wir betreten feuertrunken, Himmlische, dein Heiligtum. Deine Zauber binden wieder, was die Mode streng geteilt: Alle Menschen werden Brüder, wo dein sanfter Flügel weilt.