Dobar sistem je riješenje za sve izazove...I to je ono što se od ljeta 2014.g gradi u našem klubu.Amar je idejni tvorac uspostavljanja tog sistema.
Međutim, dobar sistem ne možeš uspostaviti brzo i bez negativnih popratnih konsekvenci. Posebno ako su ti polazne osnove loše ,te ako sistem gradiš bez značajnijih financijskih sredstava,vanrednih. Šta znači vanrednih? Znači sredstava koja nemaju veze sa budžetom.Recimo, klub je od ljeta 2014.g do sada,za redovno funkcioniranje potrošio cca 3.5 mil km. To ti je "gebira",da dišeš i jedeš,da prezivis.
Da bi sanirao polazno stanje,da bi uspostavljao novi sistem, trebaju ti pare van ovog gore navedenog.
Te pare van budžeta kojima se sanira neko stanje moraju se namicati na raznorazne načine. Ako nemaš nekog Tana ili Husica, radiš to duzim i tezim putem. Ali,mi tim putem moramo ići i taj put nema alternative. Duži je i teži,ali bolji i sigurniji. Vidjeli ste par dana drame u Tuzli nakon najave odlaska njihovog predsjednika. U dobrom sistemu, odlazak predsjednika ne smije izazvati dramu. To treba da bude normalna situacija, neovisno da li odlazi zbog isteka mandata ili prije isteka...nebitno.
Ima prednosti i ova situacija kad neko dodje i sa par miliona sanira dug,sa jednim milionom napravi tim i ide to. Problem je sto nikad ne znas dokle ce to trajati.Ali da bi se to uopće desilo,klub mora biti u bezizlaznoj situaciji i ne može imati svoju imovinu. Kod nas ni jedan od ta dva uvjeta nije ispunjen i za takvim rješenjem ne možeš ići.
Ovaj put,da sopstvenim snagama i sredstvima saniras klub(finansijski,zakonodavstveno,gruntovno, knjigovodstveno...)i na taj način stvoriš uvjete za ozbiljne priče o budućnosti, nema alternative.
E sad,sto mi nemamo strljenja,što bi mi najviše voljeli "i pare i jare",to je druga stvar. To uglavnom nije moguće.