Premijer liga BiH - općenito - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: Monolog,ribery,_dreamer_,insider

Koji bosanskohercegovački tim će dogurati najdalje u evropskim takmičenjima?

Borac
25
7%
Sarajevo
226
59%
Zrinjski
36
9%
Željezničar
95
25%

Ukupno glasova: 382

pinoglavi
Kontakt:

Re: Premijer liga BiH - općenito

Post Postao/la pinoglavi » 13 dec 2015, 20:07

Evolve je napisao/la:Mislim od sljedece sezone ce to bolje izgledat.
Gore ne moze
Nad tobom sunce najljepše sja

Pappy
Kontakt:

Post Postao/la Pappy » 13 dec 2015, 20:27

Valjić pao u Minsku, a kako sam čuo UEFA je poslala dopis našem savezu da sudije nisu dovoljno edukovane. :opaopa:

Iz Evrope će ga mršnut, al' zato će sada naš Savez da mu još više ukaže povjerenje, kako bi mu pokazali da nije sam. :mrgreen: Al' ničija nije do zore.

@Signore, Slavija nema sredinu u kojoj može privući posjetu. Maksimalan prosjek do kojeg Slavija može dobaciti je 1000 duša, i to da se udaraš nogom u guzicu. Davno su prošla vremena kada je za klub živilo cijelo Istočno Sarajevu, pa kada su čak i Fočaci dolazili na utakmice.
Zadnja izmjena: Pappy, dana/u 13 dec 2015, 20:29, ukupno mijenjano 1 put.

Bolanos
Kontakt:

Post Postao/la Bolanos » 13 dec 2015, 20:28

Ugrovacaboy je napisao/la:Oprostite jedno pitanje, kako završi ona zadnja utakmica?

Ma Široki- Sarajevo, (prevod za neke=Lištica-Torpedo) ?

Rekao sam vazelina ponesite, manje bi boljelo!
Ne slušate pa sad peče i peče sve tamo do 27.2.2016. :-)

Do you have a problem? We have the solution for you: Smith & Wesson :-)
Oprostite sto smetam, napuustio sam BIH na poluvremenu utakmice finala kupa, Siroki je vodio i imao igraca vise. Kako je zavrsilo, nisam imao mogucnost da pratim

Drugo, samo sam jednom uletio da vidim sta se desava u BIH, bila tekma zadnjeg kola- bitka za Evropu, Siroki je takodje vodio 1-0 i imao rezultat za EL, kako je zavrsilo?
Sabinho

KRSTE HVALA TI ZA SVE!

High

Post Postao/la High » 13 dec 2015, 20:30

pinoglavi je napisao/la:
Evolve je napisao/la:Mislim od sljedece sezone ce to bolje izgledat.
Gore ne moze
Naravno da može. Bilo kako bilo, Sloboda je zaslužila mnogo bolju posjetu.
Ako u selo dođe bog kog seljaci nisu na vlastitim kolima dovukli, oguliće ga i pojesti mu džigericu i meso i oglodati kosti. A njegove crvene krpe razapeće na slavolucima.

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 13 dec 2015, 20:32

Pappy je napisao/la:Valjić pao u Minsku, a kako sam čuo UEFA je poslala dopis našem savezu da sudije nisu dovoljno edukovane. :opaopa:

Iz Evrope će ga mršnut, al' zato će sada naš Savez da mu još više ukaže povjerenje, kako bi mu pokazali da nije sam. :mrgreen: Al' ničija nije do zore.

@Signore, Slavija nema sredinu u kojoj može privući posjetu. Maksimalan prosjek do kojeg Slavija može dobaciti je 1000 duša, i to da se udaraš nogom u guzicu. Davno su prošla vremena kada je za klub živilo cijelo Istočno Sarajevu, pa kada su čak i Fočaci dolazili na utakmice.
Meni nije jasno kako ne moze biti barem jedna sudijska ekipa kod nas koja ce se truditi i iz dana u dan pokusati da uci i usavrsava se. Posao sudije jeste konstantna edukacija iz dana u dan... :cry: mislim, ti vise pratis sudije pa znas da li ima zaista dobrih no za mene kao nekog koji prati sporadicno sudije su svi generalno losi.

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 13 dec 2015, 20:35

Pappy je napisao/la: @Signore, Slavija nema sredinu u kojoj može privući posjetu. Maksimalan prosjek do kojeg Slavija može dobaciti je 1000 duša, i to da se udaraš nogom u guzicu. Davno su prošla vremena kada je za klub živilo cijelo Istočno Sarajevu, pa kada su čak i Fočaci dolazili na utakmice.
Nisam iz IS, pa sigurno nisam upucen ni blizu kao ti, ali sam mislio na to da nemaju problem Olimpica gdje cijelo Sarajevo navija za Zelju i Sarajevo. Slaviju sad mozda ne prati hrpa ljudi, ali bi uz 2-3 dobre sezone mozda mogli imat posjetu kao recimo Borac ove sezone.

Pappy
Kontakt:

Post Postao/la Pappy » 13 dec 2015, 20:49

AnelZ je napisao/la:
Pappy je napisao/la:Valjić pao u Minsku, a kako sam čuo UEFA je poslala dopis našem savezu da sudije nisu dovoljno edukovane. :opaopa:

Meni nije jasno kako ne moze biti barem jedna sudijska ekipa kod nas koja ce se truditi i iz dana u dan pokusati da uci i usavrsava se. Posao sudije jeste konstantna edukacija iz dana u dan... :cry: mislim, ti vise pratis sudije pa znas da li ima zaista dobrih no za mene kao nekog koji prati sporadicno sudije su svi generalno losi.
Postoji, međutim uvijek su se kroz naš Savez gurale sudijske anafalbete, koji su tu samo da unište utakmicu. Uvijek tu bio poneki Širko, Dominković, sada Skakić i Valjić. Svi su oni tu bili jer imaju jaka leđa, i ne samo oni. Postoje naravno sudije koje bi potencijalno mogle da urade dobre stvari, i koji bi uz dovoljno usavršavanja mogli da naprave fine karijere. Ja lično najviše nade polažem u Irfana Peljta i Antonija Bandića. Niko nije bezgrešan, prave svi greške, i praviće ih uvijek. Ali kod njih dvojice nikada nisam vidio neke tendecioznosti da se namjerno ošteti protivnik. Ima tu još par sudija, koji bi mogli da postanu za Premijer ligu veoma kvalitetni, ali pitanje je koliko bi mogli dogurati u Evropi.

Generalno naš problem sa sudijama je što ključne odluke kod njih vode ljudi sumnjivih ambicija. Predvodnik tog kola je Salem, i dok se korjenite promjene ne dogode u tom segmentu, brukaće nas razni Valjići po evropi.
Signore je napisao/la:
Pappy je napisao/la: @Signore, Slavija nema sredinu u kojoj može privući posjetu. Maksimalan prosjek do kojeg Slavija može dobaciti je 1000 duša, i to da se udaraš nogom u guzicu. Davno su prošla vremena kada je za klub živilo cijelo Istočno Sarajevu, pa kada su čak i Fočaci dolazili na utakmice.
Nisam iz IS, pa sigurno nisam upucen ni blizu kao ti, ali sam mislio na to da nemaju problem Olimpica gdje cijelo Sarajevo navija za Zelju i Sarajevo. Slaviju sad mozda ne prati hrpa ljudi, ali bi uz 2-3 dobre sezone mozda mogli imat posjetu kao recimo Borac ove sezone.
To stoji. Al' mora mnogo stvari da se poklopi da bi Slavija imala prosjek preko 1000. Prvo, dok se ne dogodi totalni rez u klubu, a pri tome mislim da ga napusti ova uprava koja žari i pali zadnjih godina, i da je napusti ekipa koja nije u klubu, ali se vrzma tuda okolo Kulina, Lale i ostali. Sunovrat Slavijine posjete je počeo poslije prodate utakmice finala Kupa sa Širokim Brijegom. Narod je to prepoznao, i od tada je posjeta drastično pala. Prestali su dolaziti Sokočani, Fočaci, prestao je narod iz Lukavice dolaziti na utakmice. Trebalo bi da se pojavi jedan jak investitor, da se rješi komšijskog otpada od igrača, i dovede provjerene igrače, i posjeta bi se koliko toliko povećala. Vidjeli smo ljetos da je na prvu utakmicu protiv Veleža došlo oko 800-900 gledalaca, i to sve zbog Spalevića. Ali kad su vidjeli Đipa, i igrače takvog tipa, u narednom kolu posjeta je odmah opala.

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 13 dec 2015, 20:58

Hvala Pappy na odgovoru za sudije :)

Sto se tice posjete Slavije, razumijem sta Pappy hoce da kaze jer Slaviju prati maksimalno samo Istocno Novo Sarajevo i samo dio Istocne Ilidze sto dodje tek na nekih 13000-15000 ljudi. Pored animoznosti koji taj klub izaziva u ostatku Sarajeva (nazalost smo dosli do te situacije), ja smatram da je jedan od glavnih problema slabe posjete losa javna povezanost opcina unutar grada Istocno Sarajevo, prvenstveno prevoz izmedju istih ali i to sto svaka opcina tezi nekoj individualnosti umjesto uskoj saradnji, pogotovo ovo govorim za Istocno Novo Sarajevo, Istocnu Ilidzu i Istocni Stari Grad. Ja koliko sam upucen povratna karta tipa sa Pala za Istocno Sarajevo kosta i do 5 KM sto je zaista puno, no hajde da zanemarimo Pale i Sokolac no vec Vojkovici i tipa Lukavica su lose povezani za obicne gradjane iako su udaljeni svega 5 kilometara. Neka me ispravi Pappy ako nesto grijesim, ovo govorim iz svog zapazanja no mozda sam nesto propustio :) ja licno smatram da Slaviji ne treba fokus biti privlaciti navijace sa Sokoca, Pala ili Foce (svi oni imaju svoje klubove koji su manje ili vise uspjesni) vec prvenstvno Istocno Novo Sarajevo i Istocna Ilidza gdje sa jos I. Stari Grad to dodje na 28000 stanovnika sto je dovoljna baza da se ima prosjek i od 1500-2000.

esprit24
Kontakt:

Post Postao/la esprit24 » 13 dec 2015, 21:30

Kad smo vec kod Slavije, ja msm da njih najvise yebu "beogradski veciti"
Druga stvar, slazem se sa @Anelom gdje kaze da baza treba biti na Lukavicu, i "opstine" koje su blize stadionu. Treca stvar je da je Slavija relativno mlad klub, kao i grad Istocno Sarajevo. Stariji ljudi iz tog grada su mahom navijali ili jos uvijek navijau za beogradske odnosno sarajevske vjecite rivale. Ovi mladji jos uvijek lutaju i treba proci dosta vremena da se stvori neka fina brojka na onom lijepom stadionu..
Biti srcem vezan, u tome leži snaga..

Pappy
Kontakt:

Post Postao/la Pappy » 13 dec 2015, 22:07

Nema to veze toliko sa "vječitim". I kada je Slavija imala pun stadion većina tih momaka je išla subotom na Marakanu ili na gostovanje, a nedeljom bila na Slaviji. Bio je izražen taj neki lokal patriotizam, ali je sve to nestalo kada su se počele dogovarati utakmice. Ukoliko budemo i naredne sezone tu, narasće ovaj prosjek, naročito ako se napravi kvalitetna ekipa, ali nešto više od 1000 po utakmici je utopijski razmišljati.

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 14 dec 2015, 00:33

Posjeta klubova Premijer lige BiH nakon 18 kola bez utakmica sa najvecom i najmanjom posjetom po klubu

Neko je spominjao da ce na kraju sezone uraditi statistiku gledanosti po klubovima tako sto ce oduzeti iz nje utakmice sa najvise i najmanje gledalaca za svaki klub. To mi je zvucalo interesantno pa sam uradio evo za prvih 18 kola. Apsolutno svaki klub ima manju posjetu u tom slucaju sto pokazuje da mi gradimo posjetu kroz te neke derbije i bitne utakmice no to je slucaj sa svim ligama kalibra kao sto je nasa i tesko je gradimo ispravna rijec jer je posjeta u svakom slucaju mizerna (razlika u ukupnoj gledanosti lige je za 164 gledalaca manja). Ekipa koja najvise ovisi o takvim velikim utakmicama su Olimpic i Čelik koji imaju bez tih utakmica manju posjetu od 37% odnosno 36%. Kod Olimpika je jasno da glavninu njihove posjete cini utakmice protiv Zeljeznicara i Sarajevo (u prijasnjim sezonama i protiv Celika i Veleza), dok kod Celika je ovakva situacija zbog bojkota navijaca. Nakon ta dva kluba ide Mladost DK sa padom od cak 21,6% sto je pravo razocarenje sto pokazuje da zapravo ljude koji stoje iza tog kluba zanimaju prvenstveno utakmice protiv Željezničara, Sarajeva i Čelika. Iza Mladosti DK ide Željezničar sa padom od 15,7% iskljucivo zbog brisanja gradskog derbija koji je igran ovu jesen na Grbavici.

Evo kako to izgleda kada se oduzmu utakmice sa najboljom i najlosijom posjetom za ovih prvih 18 kola sa procentualno koliko je posjeta manja naspram kada su ukljucene sve utakmice:

1. Sarajevo 3186 (-6%)
2. Željezničar 2857 (-15,7%)
3. Sloboda 2471 (-4,6%)
4. Zrinjski 1886 (-9,3%)
5. Široki Brijeg 1586 (-4,3%)
6. Borac 1421(-9%)
7. Velež 907 (-3,5%)
8. Mladost DK 871 (-21,6%)
9. Vitez 836 (-7,8%)
10. Travnik 771 (-12,2%)
11. Radnik 743 (-7,1%)
12. Čelik 671 (-36,1%)
13. Slavija 564 (-5,5%)
14. Rudar P. 557 (-9,2%)
15. Drina Z. 514 (-17,4%)
16. Olimpic 350 (-37%)
Zadnja izmjena: AnelZ, dana/u 14 dec 2015, 01:00, ukupno mijenjano 3 puta.

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 14 dec 2015, 00:47

Lako je to kad ja nadjem i dam podatke najvece i najmanje posjete :mrgreen:

Salim se, naravno. Ne iznenadjuje me toliki pad posjete kod Zelje, Celika i Olimpica. Meni je ova Mladost misterija. Vecina nas ovdje podrzava mali klub iz male sredine koji zeli postici nesto, koji radi i gradi. Bojim se da ce oni na proljece igrati pred 700 ljudi u prosjeku. Prica je fino krenula, ali mislim da je vec zavrsila. Ne zelim im cvajtu, daleko kd toga, ali mislim da ce tesko privuci gledatelje. Sve do sad je bilo na neku hajku, na galamu, trenutnu euforiju, a nije se veliki broj ljudi zadrzao. Imali su protiv Sarajeva 3.500 ljudi, a zadnja dva kola 500-600.

Nadam se da grijesim i da me osjecaj vara. Vidjet cemo na proljece vec, ali i sezone koje nam slijede. Tesko je predvidjati sa sigurnoscu.

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 14 dec 2015, 00:51

Posjeta Premijer lige BiH nakon 18 kola sa iskljucivanjem posjete protiv posljednjih 6 ekipa na tabeli (medjusobna posjeta za top 10 ekipa)

Evo kako izgleda posjeta za prvih 10 ekipa u nasoj ligi gdje su iskljucene posjete za 6 ekipa koje su trenutno posljednje na tabeli + procentualno razlika naspram regularnoj posjeti u ovoj sezoni. Prema ovoj statistici neki klubovi manje, a neki vise osciliraju u zavisnosti od forme svog protivnika. Tu prednjaci Celik koji protiv ekipa iz top 10 ima posjetu koja za cak 69% veca nego kada se ukljuce svi klubovi no u isto vrijeme znamo da su navijaci Celika u bojkotu. Nakon Celika ekipa ciji navijaci u mnogome vise odlaze na utakmice protiv tkz. jakih protivnika je Sarajevo koji imaju za 38% vecu posjetu protiv ekipa iz top 10. Nakon toga ide Široki Brijeg sa porastom od 32,8% te Mladost DK (sto dalje potvrduje moju tezu da klub prvenstveno se prati tokom derbija) sa rastom od 29%. Jedino Slavija ima manju posjetu (od ukupno 2 gledatelja) protiv top 10 ekipa u usporedbi sa posjetom protiv svih 16 ekipa.

Takodjer citav prosjek lige u mnogome skace sa 1426 na 2044 sto je rast od cak 43,33% sto je veoma znacajno.

1. Sarajevo 4675 (+38%)
2. Željezničar 3917 (+15,5%)
3. Sloboda 2625 (+1,4%)
4. Zrinjski 2367 (+14%)
5. Široki Brijeg 2200 (+32,8)
6. Čelik 1775 (+69%)
7. Mladost DK 1433 (+29%)
8. Vitez 1060 (17%)
9. Radnik 843 (5,3%)
10. Slavija 592 (-0,34%)
Zadnja izmjena: AnelZ, dana/u 14 dec 2015, 01:00, ukupno mijenjano 2 puta.

wobly92
Kontakt:

Post Postao/la wobly92 » 14 dec 2015, 00:52

Šef stručnog štaba Radnika Slavko Petrović rekao je da ni najveći optimisti nisu mogli predvidjeti da će tim iz Bijeljine okončati jesenji dio BH Telecom Premijer lige BiH na četvrtom mjestu sa 35 bodova.

Iskusni 57-godišnji srbijanski stručnjak podsjetio je da je preuzeo Radnik u septembru prošle godine, kada je bio posljednji na tabeli sa samo jednim bodom i jednim datim golom.

Bajka sa 400.000 KM

– Svi su me proglasili ludim po prihvatanju trenerske funkcije u Radniku, govoreći mi da ću izgubiti na ugledu. Završili smo prošlu sezonu na desetom mjestu, osvojivši 30 bodova (ukupno 31). Uoči početka ovog šampionata sanjali smo plasman na osmu poziciju. Mada sam po prirodi optimista, nisam se nadao ovoj bajci. Ekipa je prihvatila njemačku disciplinu i borbenost. Možemo biti prezadovoljni, izjavio je Petrović.
Petrović je naglasio da će Radnik pokušati angažovati četiri kvalitetna pojačanja u zimskoj pauzi. Dodao je da svi koji su zadovoljili protekle jeseni trebaju biti zadržani u bijeljinskom sastavu.

– Želimo na evropsku scenu. Ako i ne uspijemo u tome, važno je da postavimo temelj tima za narednu sezonu. Upoznao sam predsjednika Mladena Krstajića sa željama na četiri pozicije. Za svako mjesto u opticaju su dva ili tri igrača. Ove godine raspolagali smo sa 400.000 KM, što je smiješno u odnosu na klubove sa budžetom od tri do šest miliona KM. Moramo naći novac i razgovaraćemo sa potencijalnim prinovama. Ima igrača nezadovoljnih statusom u drugim ekipama. Sigurno je da ne možemo dovesti Ognjena Đelmića, no zašto da ne potražimo novajlije u Veležu i Drini.

Petrović je istakao da su fudbaleri dobili potpuni odmor dvije sedmice. – Počeće individualno trenirati 21. decembra. Ko se ne bude pridržavao programa za rad, biće kažnjen. Znaćemo tačno koliko su igrači trčali u periodu do 14. januara kada počinju pripreme.

Tvrdi da vodeća pozicija Slobode nakon 18 kola ne predstavlja iznenađenje.

– Računajući samo tabelu u prošloj proljetnoj polusezoni, Sloboda je bila treća iza Sarajeva i Željezničara. Vidjelo se da izrasta u veliki klub koji je sa finansijskim mogućnostima daleko ispred nas. Trener tuzlanskog tima Husref Musemić izabrao je puno kvalitetnih igrača u ljetnoj pauzi i vrhunski ga vodio. Istakao bih da je Mladost iz Doboj Kaknja prijatno iznenađenje i mislim da će ostati u Premijer ligi BiH.
When you see a person who has been given more than you in money and beauty, look to those who have been given less.

Cocaine
Kontakt:

Post Postao/la Cocaine » 14 dec 2015, 01:25

Cuj iz Veleža da dovede nekoga. Koga brato kad nema više nikoga. Jedino da onaj gol ispilamo pa da vam ga pošaljemo DHL-om :urnebes: :urnebes:

wobly92
Kontakt:

Post Postao/la wobly92 » 14 dec 2015, 07:58

Cocaine je napisao/la:Cuj iz Veleža da dovede nekoga. Koga brato kad nema više nikoga. Jedino da onaj gol ispilamo pa da vam ga pošaljemo DHL-om :urnebes: :urnebes:
Pa mogli bi Pecu malog, nije loš momak, i Bobić je dobar golman ako im Avdukic ode...To je onako na prvu što sam ja primjetio, sigurno Celo ima bolji skauting i nešto je vidio čim ovako priča.
When you see a person who has been given more than you in money and beauty, look to those who have been given less.

Probisvjet
Kontakt:

Post Postao/la Probisvjet » 14 dec 2015, 09:20

Cocaine je napisao/la:Cuj iz Veleža da dovede nekoga. Koga brato kad nema više nikoga. Jedino da onaj gol ispilamo pa da vam ga pošaljemo DHL-om :urnebes: :urnebes:
Bobic je odlican golman. Kako je branio u Tuzli :tokralju: Najbolji golman koji je bio u protivnickoj ekipi ove polusezone. Kakav bi bio jos da ima ispred sebe dobru obranu!c :crazy:
Fudbalski Klub Sloboda Tuzla Bosnia and Herzegovina. The English translation of the team's name is Football Club Freedom.

SaltCityAttack
Kontakt:

Post Postao/la SaltCityAttack » 14 dec 2015, 09:31

ja bi ga doveo ako Piric ode...ako Velez ispadne njegov ugovor postaje amaterski I on moze da ide ..bolje im ga je sad nekom prodat zaradit nesto..Sarajevo bi ga uzelo sigurno
SA VJEROM BOGA, FUKARE SLOBODA DO GROBA!
I opet Tušanj, tribina i sindrom ludila
jedan klub, jedan grad i navijačka skupina
OD PROŠLE, NE MOŽE BITI NAM TEŽA GODINA
I DALJE OSTAJEMO SLOŽNI KO' BRAĆA I RODBINA !
FKR TZ 87'

East Family FFC1987

virtuoz
Kontakt:

Post Postao/la virtuoz » 14 dec 2015, 11:43

Zanimljiva statistika. Liga 12 je definitivno napredak i biti će pravo osvježenje,ali opet sam mišljenja da je Liga10 ono čemu se treba težiti jer je i 12 klubova previše s obzirom na kvalitetu,infrastrukturu,itd.

Statistika o posjeti je poražavajuća ali će se i to dosta popraviti sa Ligom 12,pogotovo ako se neki stvari poklope (Borac se spasi,Olimpic ispadne,Robijaši se vrate na stadion...)
Do kraja sezone posjeta,kao i poredak klubova po posjeti,će ostati više-manje kakav je i sada. Očekujem da se Sarajevu posjeta poveća zbog derbija te eventualne borbe za naslov. Ista stvar i sa Slobodom,možda čak i prestignu Želju po posjeti. Ekipe koje su već ispale (poput Veleža) će skroz podbaciti u posjeti (gore nego inače) kao i one ekipe u sredini koje nemaju za šta igrati.

Sunderland
Kontakt:

Post Postao/la Sunderland » 14 dec 2015, 11:57

U drugom dijelu sezone svi dolaze na Tusanj,osim Zrinjskog.
Sarajevo,Zeljeznicar,Siroki,Radnik
to su utakmice na kojima ce sigurno biti preko 6 000 ljudi,
tako da ce Sloboda dobro popraviti prosjek.
Sloboda je moja nacija

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot] i 2 gosta.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []