Premijer liga BiH - općenito - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: insider,Monolog,ribery,_dreamer_

Koji bosanskohercegovački tim će dogurati najdalje u evropskim takmičenjima?

Borac
25
7%
Sarajevo
226
59%
Zrinjski
36
9%
Željezničar
95
25%

Ukupno glasova: 382

Signore
Kontakt:

Re: Premijer liga BiH - općenito

Post Postao/la Signore » 14 dec 2015, 00:47

Lako je to kad ja nadjem i dam podatke najvece i najmanje posjete :mrgreen:

Salim se, naravno. Ne iznenadjuje me toliki pad posjete kod Zelje, Celika i Olimpica. Meni je ova Mladost misterija. Vecina nas ovdje podrzava mali klub iz male sredine koji zeli postici nesto, koji radi i gradi. Bojim se da ce oni na proljece igrati pred 700 ljudi u prosjeku. Prica je fino krenula, ali mislim da je vec zavrsila. Ne zelim im cvajtu, daleko kd toga, ali mislim da ce tesko privuci gledatelje. Sve do sad je bilo na neku hajku, na galamu, trenutnu euforiju, a nije se veliki broj ljudi zadrzao. Imali su protiv Sarajeva 3.500 ljudi, a zadnja dva kola 500-600.

Nadam se da grijesim i da me osjecaj vara. Vidjet cemo na proljece vec, ali i sezone koje nam slijede. Tesko je predvidjati sa sigurnoscu.

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 14 dec 2015, 00:51

Posjeta Premijer lige BiH nakon 18 kola sa iskljucivanjem posjete protiv posljednjih 6 ekipa na tabeli (medjusobna posjeta za top 10 ekipa)

Evo kako izgleda posjeta za prvih 10 ekipa u nasoj ligi gdje su iskljucene posjete za 6 ekipa koje su trenutno posljednje na tabeli + procentualno razlika naspram regularnoj posjeti u ovoj sezoni. Prema ovoj statistici neki klubovi manje, a neki vise osciliraju u zavisnosti od forme svog protivnika. Tu prednjaci Celik koji protiv ekipa iz top 10 ima posjetu koja za cak 69% veca nego kada se ukljuce svi klubovi no u isto vrijeme znamo da su navijaci Celika u bojkotu. Nakon Celika ekipa ciji navijaci u mnogome vise odlaze na utakmice protiv tkz. jakih protivnika je Sarajevo koji imaju za 38% vecu posjetu protiv ekipa iz top 10. Nakon toga ide Široki Brijeg sa porastom od 32,8% te Mladost DK (sto dalje potvrduje moju tezu da klub prvenstveno se prati tokom derbija) sa rastom od 29%. Jedino Slavija ima manju posjetu (od ukupno 2 gledatelja) protiv top 10 ekipa u usporedbi sa posjetom protiv svih 16 ekipa.

Takodjer citav prosjek lige u mnogome skace sa 1426 na 2044 sto je rast od cak 43,33% sto je veoma znacajno.

1. Sarajevo 4675 (+38%)
2. Željezničar 3917 (+15,5%)
3. Sloboda 2625 (+1,4%)
4. Zrinjski 2367 (+14%)
5. Široki Brijeg 2200 (+32,8)
6. Čelik 1775 (+69%)
7. Mladost DK 1433 (+29%)
8. Vitez 1060 (17%)
9. Radnik 843 (5,3%)
10. Slavija 592 (-0,34%)
Zadnja izmjena: AnelZ, dana/u 14 dec 2015, 01:00, ukupno mijenjano 2 puta.

wobly92
Kontakt:

Post Postao/la wobly92 » 14 dec 2015, 00:52

Šef stručnog štaba Radnika Slavko Petrović rekao je da ni najveći optimisti nisu mogli predvidjeti da će tim iz Bijeljine okončati jesenji dio BH Telecom Premijer lige BiH na četvrtom mjestu sa 35 bodova.

Iskusni 57-godišnji srbijanski stručnjak podsjetio je da je preuzeo Radnik u septembru prošle godine, kada je bio posljednji na tabeli sa samo jednim bodom i jednim datim golom.

Bajka sa 400.000 KM

– Svi su me proglasili ludim po prihvatanju trenerske funkcije u Radniku, govoreći mi da ću izgubiti na ugledu. Završili smo prošlu sezonu na desetom mjestu, osvojivši 30 bodova (ukupno 31). Uoči početka ovog šampionata sanjali smo plasman na osmu poziciju. Mada sam po prirodi optimista, nisam se nadao ovoj bajci. Ekipa je prihvatila njemačku disciplinu i borbenost. Možemo biti prezadovoljni, izjavio je Petrović.
Petrović je naglasio da će Radnik pokušati angažovati četiri kvalitetna pojačanja u zimskoj pauzi. Dodao je da svi koji su zadovoljili protekle jeseni trebaju biti zadržani u bijeljinskom sastavu.

– Želimo na evropsku scenu. Ako i ne uspijemo u tome, važno je da postavimo temelj tima za narednu sezonu. Upoznao sam predsjednika Mladena Krstajića sa željama na četiri pozicije. Za svako mjesto u opticaju su dva ili tri igrača. Ove godine raspolagali smo sa 400.000 KM, što je smiješno u odnosu na klubove sa budžetom od tri do šest miliona KM. Moramo naći novac i razgovaraćemo sa potencijalnim prinovama. Ima igrača nezadovoljnih statusom u drugim ekipama. Sigurno je da ne možemo dovesti Ognjena Đelmića, no zašto da ne potražimo novajlije u Veležu i Drini.

Petrović je istakao da su fudbaleri dobili potpuni odmor dvije sedmice. – Počeće individualno trenirati 21. decembra. Ko se ne bude pridržavao programa za rad, biće kažnjen. Znaćemo tačno koliko su igrači trčali u periodu do 14. januara kada počinju pripreme.

Tvrdi da vodeća pozicija Slobode nakon 18 kola ne predstavlja iznenađenje.

– Računajući samo tabelu u prošloj proljetnoj polusezoni, Sloboda je bila treća iza Sarajeva i Željezničara. Vidjelo se da izrasta u veliki klub koji je sa finansijskim mogućnostima daleko ispred nas. Trener tuzlanskog tima Husref Musemić izabrao je puno kvalitetnih igrača u ljetnoj pauzi i vrhunski ga vodio. Istakao bih da je Mladost iz Doboj Kaknja prijatno iznenađenje i mislim da će ostati u Premijer ligi BiH.
When you see a person who has been given more than you in money and beauty, look to those who have been given less.

Cocaine
Kontakt:

Post Postao/la Cocaine » 14 dec 2015, 01:25

Cuj iz Veleža da dovede nekoga. Koga brato kad nema više nikoga. Jedino da onaj gol ispilamo pa da vam ga pošaljemo DHL-om :urnebes: :urnebes:

wobly92
Kontakt:

Post Postao/la wobly92 » 14 dec 2015, 07:58

Cocaine je napisao/la:Cuj iz Veleža da dovede nekoga. Koga brato kad nema više nikoga. Jedino da onaj gol ispilamo pa da vam ga pošaljemo DHL-om :urnebes: :urnebes:
Pa mogli bi Pecu malog, nije loš momak, i Bobić je dobar golman ako im Avdukic ode...To je onako na prvu što sam ja primjetio, sigurno Celo ima bolji skauting i nešto je vidio čim ovako priča.
When you see a person who has been given more than you in money and beauty, look to those who have been given less.

Probisvjet
Kontakt:

Post Postao/la Probisvjet » 14 dec 2015, 09:20

Cocaine je napisao/la:Cuj iz Veleža da dovede nekoga. Koga brato kad nema više nikoga. Jedino da onaj gol ispilamo pa da vam ga pošaljemo DHL-om :urnebes: :urnebes:
Bobic je odlican golman. Kako je branio u Tuzli :tokralju: Najbolji golman koji je bio u protivnickoj ekipi ove polusezone. Kakav bi bio jos da ima ispred sebe dobru obranu!c :crazy:
Fudbalski Klub Sloboda Tuzla Bosnia and Herzegovina. The English translation of the team's name is Football Club Freedom.

SaltCityAttack
Kontakt:

Post Postao/la SaltCityAttack » 14 dec 2015, 09:31

ja bi ga doveo ako Piric ode...ako Velez ispadne njegov ugovor postaje amaterski I on moze da ide ..bolje im ga je sad nekom prodat zaradit nesto..Sarajevo bi ga uzelo sigurno
SA VJEROM BOGA, FUKARE SLOBODA DO GROBA!
I opet Tušanj, tribina i sindrom ludila
jedan klub, jedan grad i navijačka skupina
OD PROŠLE, NE MOŽE BITI NAM TEŽA GODINA
I DALJE OSTAJEMO SLOŽNI KO' BRAĆA I RODBINA !
FKR TZ 87'

East Family FFC1987

virtuoz
Kontakt:

Post Postao/la virtuoz » 14 dec 2015, 11:43

Zanimljiva statistika. Liga 12 je definitivno napredak i biti će pravo osvježenje,ali opet sam mišljenja da je Liga10 ono čemu se treba težiti jer je i 12 klubova previše s obzirom na kvalitetu,infrastrukturu,itd.

Statistika o posjeti je poražavajuća ali će se i to dosta popraviti sa Ligom 12,pogotovo ako se neki stvari poklope (Borac se spasi,Olimpic ispadne,Robijaši se vrate na stadion...)
Do kraja sezone posjeta,kao i poredak klubova po posjeti,će ostati više-manje kakav je i sada. Očekujem da se Sarajevu posjeta poveća zbog derbija te eventualne borbe za naslov. Ista stvar i sa Slobodom,možda čak i prestignu Želju po posjeti. Ekipe koje su već ispale (poput Veleža) će skroz podbaciti u posjeti (gore nego inače) kao i one ekipe u sredini koje nemaju za šta igrati.

Sunderland
Kontakt:

Post Postao/la Sunderland » 14 dec 2015, 11:57

U drugom dijelu sezone svi dolaze na Tusanj,osim Zrinjskog.
Sarajevo,Zeljeznicar,Siroki,Radnik
to su utakmice na kojima ce sigurno biti preko 6 000 ljudi,
tako da ce Sloboda dobro popraviti prosjek.
Sloboda je moja nacija

Gator
Kontakt:

Post Postao/la Gator » 14 dec 2015, 12:22

Sto se tice posjete tesko da ce se sta popraviti i sa l12. Nismo mi vise ni sportska nacija. Ni jedan sport nije popracen, pa cak i repka. I tu se gleda prvo protivnik. Kad igra liverpool ili bayern vise navijaca u kaficu ispred TVa nego crvenih na Vrapcicima. I to jos sa ponosom govori MI kao on dio tog kluba, a tek kako su obuceni. Levati kontaju da je dovoljan lajk fan club stranice na fb.
I infrastruktura ne bi puno promijenila. Dvorane su nam dobre pa vecinom zjape prazne. Prije je bilo furka ici na utakmice, a sada drkati na ronalda.
Kazu nema se para, ima se ba para. U kladionicu potrosis 10x vise za jedan dan, na kafi za sedmicu. Jedan dan sjedi kuci i imat ces para za utakmicu.
Željo je protiv Viteza slobodan ulaz jedva 3000 i to 2000 standardnih navijaca, a 1000 simpatizera.
I ja gotivim par evropksi klubova, ali mi je veci draz pogledati Olimpic - Rudar nego Real - Barselona.

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 14 dec 2015, 12:24

Neka derbi liga koju mi zamisljamo bi izgledala ovako: Sloboda, Zrinjski, Siroki, Sarajevo, Zeljeznicar, Celik, Borac i Velez. Posjeta na utakmicama izmedju tih timova bi izgledala ovako:

Kod: Označi sve

Tim                Gledatelja          Utakmica        Prosjek
Sarajevo             22.300                5            4.460
Zeljeznicar          20.000                5            4.000
Zrinjski              9.500                3            3.166
Sloboda              11.500                4            2.875
Siroki                9.000                4            2.250
Borac                 7.100                4            1.775
Velez                 3.500                2            1.750
Celik                 7.500                5            1.500
Ovo cak izgleda odlicno uzmemo li u obzir da svi imaju preko 1.500, a da su tri kluba koja imaju ispod 2.000 u zescim problemima. Sviju muce financije, Velez je vec druga liga, Borac se bori za opstanak, Celik ce ostati, ali su im navijaci u bojkotu, inace bi bili gore. Malo me iznenadilo sto Sloboda nema preko 3.000, ali njih je pokopala ona utakmica protiv Celika kada je bilo svega 1.000 ljudi na stadionu.

Neka se ne vrijedjaju navijaci ostalih klubova, prije svega Slavije i Olimpica koji su posljednjih godina uz ovu osmorku najstabilniji u drzavi.

I ovo ce na kraju sezone biti zanimljivo za pogledati kada svi imadnu po sedam utakmica. Sarajevo i Sloboda ce sigurno ici gore. Sloboda zbog borbe za titulu, a Sarajevo ceka derbi s Zeljom. Prosjek ce sigurno opasti Velezu, a i Celiku ukoliko se ne popravi stanje u klubu i Robija vrati na tribine.

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 14 dec 2015, 13:42

Hoce li se ko kladiti oko ovoga vezano za posjetu? :D
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Evolve
Kontakt:

Post Postao/la Evolve » 14 dec 2015, 14:25

Statistika te moze dovest do jedne tocke, na kraju krajeva, znam evo po sirokom. Cim nisi pri vrhu, pada zanimanje. Samo mozda u manjoj mjeri, jer nije nam posjeta u rangu sarajeva zelje slobode, sve je do rezultata, po meni.
NK Široki Brijeg

virtuoz
Kontakt:

Post Postao/la virtuoz » 14 dec 2015, 14:29

MortemHz je napisao/la:Hoce li se ko kladiti oko ovoga vezano za posjetu? :D
Oko čega točno ? Ako misliš na to da će Sarajevo biti najgledanije,teško da ćeš naći nekoga ko će se kladiti jer je to izvjesno. Čeka ih derbi protiv Želje,dok komšije sa Grbavice osim gore pozicije na tablici već imaju i odigran derbi što im nabija posjetu. Sloboda je predaleko da bi prestigla Sarajevo,Sloboda bi imala šanse jedino u nekom ludom da scenariju da oni osvoji naslov a Sarajevo totalno podbaci i bori se za 4.-5. mjesto bez šansi za titulu.

Iako to što će Sarajevo biti najgledanije nije razlog za hvalisanje. Prosjek u ligi je jadan,pogotovo za klub koji kaže da je "prerastao Premijer ligu BiH" a i posjeta u Europi (protiv Lecha) je također bila razočaravajuća.

dell21
Kontakt:

Post Postao/la dell21 » 14 dec 2015, 14:34

Sunderland je napisao/la:U drugom dijelu sezone svi dolaze na Tusanj,osim Zrinjskog.
Nece ni na jednoj biti toliko, ne zavaravaj se

Wolffire
Kontakt:

Post Postao/la Wolffire » 14 dec 2015, 14:39

AnelZ je napisao/la:Posjeta klubova Premijer lige BiH nakon 18 kola bez utakmica sa najvecom i najmanjom posjetom po klubu

Neko je spominjao da ce na kraju sezone uraditi statistiku gledanosti po klubovima tako sto ce oduzeti iz nje utakmice sa najvise i najmanje gledalaca za svaki klub. To mi je zvucalo interesantno pa sam uradio evo za prvih 18 kola. Apsolutno svaki klub ima manju posjetu u tom slucaju sto pokazuje da mi gradimo posjetu kroz te neke derbije i bitne utakmice no to je slucaj sa svim ligama kalibra kao sto je nasa i tesko je gradimo ispravna rijec jer je posjeta u svakom slucaju mizerna (razlika u ukupnoj gledanosti lige je za 164 gledalaca manja). Ekipa koja najvise ovisi o takvim velikim utakmicama su Olimpic i Čelik koji imaju bez tih utakmica manju posjetu od 37% odnosno 36%. Kod Olimpika je jasno da glavninu njihove posjete cini utakmice protiv Zeljeznicara i Sarajevo (u prijasnjim sezonama i protiv Celika i Veleza), dok kod Celika je ovakva situacija zbog bojkota navijaca. Nakon ta dva kluba ide Mladost DK sa padom od cak 21,6% sto je pravo razocarenje sto pokazuje da zapravo ljude koji stoje iza tog kluba zanimaju prvenstveno utakmice protiv Željezničara, Sarajeva i Čelika. Iza Mladosti DK ide Željezničar sa padom od 15,7% iskljucivo zbog brisanja gradskog derbija koji je igran ovu jesen na Grbavici.

Evo kako to izgleda kada se oduzmu utakmice sa najboljom i najlosijom posjetom za ovih prvih 18 kola sa procentualno koliko je posjeta manja naspram kada su ukljucene sve utakmice:

1. Sarajevo 3186 (-6%)
2. Željezničar 2857 (-15,7%)
3. Sloboda 2471 (-4,6%)
4. Zrinjski 1886 (-9,3%)
5. Široki Brijeg 1586 (-4,3%)
6. Borac 1421(-9%)
7. Velež 907 (-3,5%)
8. Mladost DK 871 (-21,6%)
9. Vitez 836 (-7,8%)
10. Travnik 771 (-12,2%)
11. Radnik 743 (-7,1%)
12. Čelik 671 (-36,1%)
13. Slavija 564 (-5,5%)
14. Rudar P. 557 (-9,2%)
15. Drina Z. 514 (-17,4%)
16. Olimpic 350 (-37%)
Samo si zanemario jedan kljucni faktor a to je da je Mladost vecinu domacih utakmica igrala u Zenici pa si zbog toga dosao do takvog podatka. Pogledaj posjetu otkako igramo na svom stadionu niti jednom manje od 1000 bez obzira protiv koga igrali izuzev ova zadnja dva kola kad je bio snijeg i nesnosna temperatura. Ako uzmes u obzir da se vecina ljudi u Kaknju tek privikava na klub onda je to sasvim soldina posjeta. Naselje Doboj ima nesto vise od 2000 stanovnika pa ti sad vidi sta ti ta tvoja statistika kaze.
Zadnja izmjena: Wolffire, dana/u 14 dec 2015, 15:12, ukupno mijenjano 1 put.

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 14 dec 2015, 14:46

Ma nek neko ponudi, svejedno...bezobrazno skupe karte su razlog nesto slabije posjete protiv Lecha iako 16.500 u drugom pretkolu CL nije ni malo, onako srednje
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

dell21
Kontakt:

Post Postao/la dell21 » 14 dec 2015, 14:50

MortemHz je napisao/la:Ma nek neko ponudi, svejedno...bezobrazno skupe karte su razlog nesto slabije posjete protiv Lecha iako 16.500 u drugom pretkolu CL nije ni malo, onako srednje
Onako osrednje nije bilo toliko :mrgreen:

Sunderland
Kontakt:

Post Postao/la Sunderland » 14 dec 2015, 14:52

dell21 je napisao/la:
Sunderland je napisao/la:U drugom dijelu sezone svi dolaze na Tusanj,osim Zrinjskog.
Protiv Zrinjskog je bilo skoro 6000.
Zasto mislis da nece protiv navedena 4 kluba :?:
Sloboda je moja nacija

dell21
Kontakt:

Post Postao/la dell21 » 14 dec 2015, 14:54

Sunderland je napisao/la:
dell21 je napisao/la:
Protiv Zrinjskog je bilo skoro 6000.
Zasto mislis da nece protiv navedena 4 kluba :?:
:urnebes:

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 2 gosta.