Premijer liga BiH - općenito - ARHIVA POSTOVA
Moderatori/ce: Monolog,ribery,_dreamer_,insider
Re: Premijer liga BiH - općenito
Sto se tice posjete tesko da ce se sta popraviti i sa l12. Nismo mi vise ni sportska nacija. Ni jedan sport nije popracen, pa cak i repka. I tu se gleda prvo protivnik. Kad igra liverpool ili bayern vise navijaca u kaficu ispred TVa nego crvenih na Vrapcicima. I to jos sa ponosom govori MI kao on dio tog kluba, a tek kako su obuceni. Levati kontaju da je dovoljan lajk fan club stranice na fb.
I infrastruktura ne bi puno promijenila. Dvorane su nam dobre pa vecinom zjape prazne. Prije je bilo furka ici na utakmice, a sada drkati na ronalda.
Kazu nema se para, ima se ba para. U kladionicu potrosis 10x vise za jedan dan, na kafi za sedmicu. Jedan dan sjedi kuci i imat ces para za utakmicu.
Željo je protiv Viteza slobodan ulaz jedva 3000 i to 2000 standardnih navijaca, a 1000 simpatizera.
I ja gotivim par evropksi klubova, ali mi je veci draz pogledati Olimpic - Rudar nego Real - Barselona.
I infrastruktura ne bi puno promijenila. Dvorane su nam dobre pa vecinom zjape prazne. Prije je bilo furka ici na utakmice, a sada drkati na ronalda.
Kazu nema se para, ima se ba para. U kladionicu potrosis 10x vise za jedan dan, na kafi za sedmicu. Jedan dan sjedi kuci i imat ces para za utakmicu.
Željo je protiv Viteza slobodan ulaz jedva 3000 i to 2000 standardnih navijaca, a 1000 simpatizera.
I ja gotivim par evropksi klubova, ali mi je veci draz pogledati Olimpic - Rudar nego Real - Barselona.
Neka derbi liga koju mi zamisljamo bi izgledala ovako: Sloboda, Zrinjski, Siroki, Sarajevo, Zeljeznicar, Celik, Borac i Velez. Posjeta na utakmicama izmedju tih timova bi izgledala ovako:
Ovo cak izgleda odlicno uzmemo li u obzir da svi imaju preko 1.500, a da su tri kluba koja imaju ispod 2.000 u zescim problemima. Sviju muce financije, Velez je vec druga liga, Borac se bori za opstanak, Celik ce ostati, ali su im navijaci u bojkotu, inace bi bili gore. Malo me iznenadilo sto Sloboda nema preko 3.000, ali njih je pokopala ona utakmica protiv Celika kada je bilo svega 1.000 ljudi na stadionu.
Neka se ne vrijedjaju navijaci ostalih klubova, prije svega Slavije i Olimpica koji su posljednjih godina uz ovu osmorku najstabilniji u drzavi.
I ovo ce na kraju sezone biti zanimljivo za pogledati kada svi imadnu po sedam utakmica. Sarajevo i Sloboda ce sigurno ici gore. Sloboda zbog borbe za titulu, a Sarajevo ceka derbi s Zeljom. Prosjek ce sigurno opasti Velezu, a i Celiku ukoliko se ne popravi stanje u klubu i Robija vrati na tribine.
Kod: Označi sve
Tim Gledatelja Utakmica Prosjek
Sarajevo 22.300 5 4.460
Zeljeznicar 20.000 5 4.000
Zrinjski 9.500 3 3.166
Sloboda 11.500 4 2.875
Siroki 9.000 4 2.250
Borac 7.100 4 1.775
Velez 3.500 2 1.750
Celik 7.500 5 1.500Neka se ne vrijedjaju navijaci ostalih klubova, prije svega Slavije i Olimpica koji su posljednjih godina uz ovu osmorku najstabilniji u drzavi.
I ovo ce na kraju sezone biti zanimljivo za pogledati kada svi imadnu po sedam utakmica. Sarajevo i Sloboda ce sigurno ici gore. Sloboda zbog borbe za titulu, a Sarajevo ceka derbi s Zeljom. Prosjek ce sigurno opasti Velezu, a i Celiku ukoliko se ne popravi stanje u klubu i Robija vrati na tribine.
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Hoce li se ko kladiti oko ovoga vezano za posjetu? 
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
- Evolve
- Kontakt:
Statistika te moze dovest do jedne tocke, na kraju krajeva, znam evo po sirokom. Cim nisi pri vrhu, pada zanimanje. Samo mozda u manjoj mjeri, jer nije nam posjeta u rangu sarajeva zelje slobode, sve je do rezultata, po meni.
NK Široki Brijeg
Oko čega točno ? Ako misliš na to da će Sarajevo biti najgledanije,teško da ćeš naći nekoga ko će se kladiti jer je to izvjesno. Čeka ih derbi protiv Želje,dok komšije sa Grbavice osim gore pozicije na tablici već imaju i odigran derbi što im nabija posjetu. Sloboda je predaleko da bi prestigla Sarajevo,Sloboda bi imala šanse jedino u nekom ludom da scenariju da oni osvoji naslov a Sarajevo totalno podbaci i bori se za 4.-5. mjesto bez šansi za titulu.MortemHz je napisao/la:Hoce li se ko kladiti oko ovoga vezano za posjetu?
Iako to što će Sarajevo biti najgledanije nije razlog za hvalisanje. Prosjek u ligi je jadan,pogotovo za klub koji kaže da je "prerastao Premijer ligu BiH" a i posjeta u Europi (protiv Lecha) je također bila razočaravajuća.
Nece ni na jednoj biti toliko, ne zavaravaj seSunderland je napisao/la:U drugom dijelu sezone svi dolaze na Tusanj,osim Zrinjskog.
Sarajevo,Zeljeznicar,Siroki,Radnik
to su utakmice na kojima ce sigurno biti preko 6 000 ljudi,
tako da ce Sloboda dobro popraviti prosjek.
Samo si zanemario jedan kljucni faktor a to je da je Mladost vecinu domacih utakmica igrala u Zenici pa si zbog toga dosao do takvog podatka. Pogledaj posjetu otkako igramo na svom stadionu niti jednom manje od 1000 bez obzira protiv koga igrali izuzev ova zadnja dva kola kad je bio snijeg i nesnosna temperatura. Ako uzmes u obzir da se vecina ljudi u Kaknju tek privikava na klub onda je to sasvim soldina posjeta. Naselje Doboj ima nesto vise od 2000 stanovnika pa ti sad vidi sta ti ta tvoja statistika kaze.AnelZ je napisao/la:Posjeta klubova Premijer lige BiH nakon 18 kola bez utakmica sa najvecom i najmanjom posjetom po klubu
Neko je spominjao da ce na kraju sezone uraditi statistiku gledanosti po klubovima tako sto ce oduzeti iz nje utakmice sa najvise i najmanje gledalaca za svaki klub. To mi je zvucalo interesantno pa sam uradio evo za prvih 18 kola. Apsolutno svaki klub ima manju posjetu u tom slucaju sto pokazuje da mi gradimo posjetu kroz te neke derbije i bitne utakmice no to je slucaj sa svim ligama kalibra kao sto je nasa i tesko je gradimo ispravna rijec jer je posjeta u svakom slucaju mizerna (razlika u ukupnoj gledanosti lige je za 164 gledalaca manja). Ekipa koja najvise ovisi o takvim velikim utakmicama su Olimpic i Čelik koji imaju bez tih utakmica manju posjetu od 37% odnosno 36%. Kod Olimpika je jasno da glavninu njihove posjete cini utakmice protiv Zeljeznicara i Sarajevo (u prijasnjim sezonama i protiv Celika i Veleza), dok kod Celika je ovakva situacija zbog bojkota navijaca. Nakon ta dva kluba ide Mladost DK sa padom od cak 21,6% sto je pravo razocarenje sto pokazuje da zapravo ljude koji stoje iza tog kluba zanimaju prvenstveno utakmice protiv Željezničara, Sarajeva i Čelika. Iza Mladosti DK ide Željezničar sa padom od 15,7% iskljucivo zbog brisanja gradskog derbija koji je igran ovu jesen na Grbavici.
Evo kako to izgleda kada se oduzmu utakmice sa najboljom i najlosijom posjetom za ovih prvih 18 kola sa procentualno koliko je posjeta manja naspram kada su ukljucene sve utakmice:
1. Sarajevo 3186 (-6%)
2. Željezničar 2857 (-15,7%)
3. Sloboda 2471 (-4,6%)
4. Zrinjski 1886 (-9,3%)
5. Široki Brijeg 1586 (-4,3%)
6. Borac 1421(-9%)
7. Velež 907 (-3,5%)
8. Mladost DK 871 (-21,6%)
9. Vitez 836 (-7,8%)
10. Travnik 771 (-12,2%)
11. Radnik 743 (-7,1%)
12. Čelik 671 (-36,1%)
13. Slavija 564 (-5,5%)
14. Rudar P. 557 (-9,2%)
15. Drina Z. 514 (-17,4%)
16. Olimpic 350 (-37%)
Zadnja izmjena: Wolffire, dana/u 14 dec 2015, 15:12, ukupno mijenjano 1 put.
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Ma nek neko ponudi, svejedno...bezobrazno skupe karte su razlog nesto slabije posjete protiv Lecha iako 16.500 u drugom pretkolu CL nije ni malo, onako srednje
Onako osrednje nije bilo tolikoMortemHz je napisao/la:Ma nek neko ponudi, svejedno...bezobrazno skupe karte su razlog nesto slabije posjete protiv Lecha iako 16.500 u drugom pretkolu CL nije ni malo, onako srednje
-
Sunderland
- Kontakt:
Protiv Zrinjskog je bilo skoro 6000.dell21 je napisao/la:Nece ni na jednoj biti toliko, ne zavaravaj seSunderland je napisao/la:U drugom dijelu sezone svi dolaze na Tusanj,osim Zrinjskog.
Zasto mislis da nece protiv navedena 4 kluba
Sloboda je moja nacija
Sunderland je napisao/la:Protiv Zrinjskog je bilo skoro 6000.dell21 je napisao/la:Nece ni na jednoj biti toliko, ne zavaravaj seSunderland je napisao/la:U drugom dijelu sezone svi dolaze na Tusanj,osim Zrinjskog.
Zasto mislis da nece protiv navedena 4 kluba
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
?? jeste, bilo je tolikodell21 je napisao/la:Onako osrednje nije bilo tolikoMortemHz je napisao/la:Ma nek neko ponudi, svejedno...bezobrazno skupe karte su razlog nesto slabije posjete protiv Lecha iako 16.500 u drugom pretkolu CL nije ni malo, onako srednje
Pun sjever istok i jug cine polovinu ukupnog kapaciteta odnosno 16-17 000 pa sad ja tebe pitam da li je bilo toliko. Budimo malo realni nije bilo vise od 14 000.MortemHz je napisao/la:?? jeste, bilo je tolikodell21 je napisao/la:Onako osrednje nije bilo tolikoMortemHz je napisao/la:Ma nek neko ponudi, svejedno...bezobrazno skupe karte su razlog nesto slabije posjete protiv Lecha iako 16.500 u drugom pretkolu CL nije ni malo, onako srednje
Pogledaj posjete svih klubova su uglavnom pale u zadnja dva kola zbog vremenskih uvjeta, niske temperature, kisa, snijeg.Signore je napisao/la:Lako je to kad ja nadjem i dam podatke najvece i najmanje posjete
Salim se, naravno. Ne iznenadjuje me toliki pad posjete kod Zelje, Celika i Olimpica. Meni je ova Mladost misterija. Vecina nas ovdje podrzava mali klub iz male sredine koji zeli postici nesto, koji radi i gradi. Bojim se da ce oni na proljece igrati pred 700 ljudi u prosjeku. Prica je fino krenula, ali mislim da je vec zavrsila. Ne zelim im cvajtu, daleko kd toga, ali mislim da ce tesko privuci gledatelje. Sve do sad je bilo na neku hajku, na galamu, trenutnu euforiju, a nije se veliki broj ljudi zadrzao. Imali su protiv Sarajeva 3.500 ljudi, a zadnja dva kola 500-600.
Nadam se da grijesim i da me osjecaj vara. Vidjet cemo na proljece vec, ali i sezone koje nam slijede. Tesko je predvidjati sa sigurnoscu.
Mladost ima sasvim solidnu posjetu odkako igra na svom stadionu s obzirom na velicinu mjesta. Ja ti garantujem da ce posjeta biti puno bolja u proljetnom dijelu samo ako nastave igrat kao do sad. Nije hajka i galama al vecina ljudi u Kaknju ne gleda klub kao svoj sto je razumljivo. Pa prije tri godine na utakmicu su dolazili samo lokani ljudi da teferice i gledaju derbi protiv Zmaja iz Mostra. Polahko doci ce sve na svoje kad grad stane sto posto iza kluba i posjeta ce biti super, na stadionu su redovno radi, trenutno se sredjuje objekat iznad svlacionica. Klub raste u svakom pogledu i nadam se da ce tako nastavit. Meni samo nije jasno kako nakon jedne utakmice protiv Borca u kojoj smo promasili sve zivo predvidjate neki pad.
-
Sunderland
- Kontakt:
Imaju slike i video sa te utakmice pa se moze vidjeti koliko je bilo gledalaca, al ako ti kazes da je bilo 10 000 onda je bilo.Sunderland je napisao/la:Del21
Sta je smijesno covjece.
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Ljudino, ima li tribina zapad kod tebe u racunici? ti mozes reci i da je bilo 60 ljudi ali istina je da je bilo 16.500 sto je zvanicno potvrdjeno i sto je Uefa prenijela kao i svaka vaznija ''fudbalska'' stranica a ti pricaj da je bilo 60 ili 2.000...svejedno
cak mislim da nam je @AnelZ napisao jednom da smo imali dosta solidnu posjetu sto se tice svih utakmica u 2. pretkolu CL kada je pogledao sve ostale posjete i da smo bili u samom vrhu.
Pa baho je rekao ukomentarisanju da ima 18 000 cak su i neki mediji to prenijeli a neki i da je 20 000 bilo, naveo sam istok sjever i jug kao primjer.MortemHz je napisao/la:Ljudino, ima li tribina zapad kod tebe u racunici? ti mozes reci i da je bilo 60 ljudi ali istina je da je bilo 16.500 sto je zvanicno potvrdjeno i sto je Uefa prenijela kao i svaka vaznija ''fudbalska'' stranica a ti pricaj da je bilo 60 ili 2.000...svejednocak mislim da nam je @AnelZ napisao jednom da smo imali dosta solidnu posjetu sto se tice svih utakmica u 2. pretkolu CL kada je pogledao sve ostale posjete i da smo bili u samom vrhu.
Jedino ako je na istoku bilo 7-8 milja onda vas je bilo toliko.
http://www.klix.ba/sport/nogomet/uzivo- ... /150714115
Da redom odgovorim:
Najveća posjeta Slobode ove sezone je 5000. Radnik,iako je u vrhu tablice,nije atraktivan protivik,nema šanse da tu bude više od 3000. I protiv ostalih sumnjam da će se sakupiti više od 5k,eventualno protiv Sarajeva i Želje.
Čak i da Slobodu u SVAKOJ utakmici proljetnog dijela sezone bude gledalo 6000 ljudi prosjek će im biti 3553. A to nije realno za očekivati.
Mislim da će se prosjek Slobode popraviti,ali da će na kraju sezone on biti oko 3000.
Što se utakmice Sarajevo-Lech tiče,slažem se sa službenom brojkom od 16500. Sjever je bio lijepo popunjen,istok sasvim solidno a i Poljaci su došli u solidnom broju. Rečeno je da te 3 tribine čine pola kapaciteta stadiona (17000),mislim da kad bi se ljude sa zapada prebacilo na te tri tribine da bi se taman popunile,znači baš tih 16500.
Ipak,mislim da je tih 16500 razočaravajuća brojka,pogotovo jer se svašta najavljivalo od Sarajeva. Nakon dugo vremena dobili su priliku igrati kvalifikacije za LP,dobili su protivnika koji nije pretjerano atraktivan ali je bio prolazan a eventualni prolaz osigurao bi barem još 2 europske utakmice na Koševu.
Prevelik značaj utakmice za samo 16500 ljudi. Nije katastrofa,ali je razočarenje. 20000 bi bilo osrednje dok bi sve preko 25000 bila stvarno dobra brojka.
@MortemHZ možemo baciti okladu na konačni prosjek Sarajeva,ali htio bih to napraviti nakon utakmice Zrinjski-Sarajevo jer mislim da će ona odlučiti sezonu Sarajeva,a s tim i dirigirati posjetu.
P.S. Kad već imamo temu "XX. kolo Premijer lige BiH - očekivanja" mogli bi i pred svako kolo otvarati temu "XX.kolo Premijer lige BiH - previđanje posjete" gdje bi se predviđalo koliko će biti gledatelja na svakoj utakmici.
Najveća posjeta Slobode ove sezone je 5000. Radnik,iako je u vrhu tablice,nije atraktivan protivik,nema šanse da tu bude više od 3000. I protiv ostalih sumnjam da će se sakupiti više od 5k,eventualno protiv Sarajeva i Želje.
Čak i da Slobodu u SVAKOJ utakmici proljetnog dijela sezone bude gledalo 6000 ljudi prosjek će im biti 3553. A to nije realno za očekivati.
Mislim da će se prosjek Slobode popraviti,ali da će na kraju sezone on biti oko 3000.
Što se utakmice Sarajevo-Lech tiče,slažem se sa službenom brojkom od 16500. Sjever je bio lijepo popunjen,istok sasvim solidno a i Poljaci su došli u solidnom broju. Rečeno je da te 3 tribine čine pola kapaciteta stadiona (17000),mislim da kad bi se ljude sa zapada prebacilo na te tri tribine da bi se taman popunile,znači baš tih 16500.
Ipak,mislim da je tih 16500 razočaravajuća brojka,pogotovo jer se svašta najavljivalo od Sarajeva. Nakon dugo vremena dobili su priliku igrati kvalifikacije za LP,dobili su protivnika koji nije pretjerano atraktivan ali je bio prolazan a eventualni prolaz osigurao bi barem još 2 europske utakmice na Koševu.
Prevelik značaj utakmice za samo 16500 ljudi. Nije katastrofa,ali je razočarenje. 20000 bi bilo osrednje dok bi sve preko 25000 bila stvarno dobra brojka.
@MortemHZ možemo baciti okladu na konačni prosjek Sarajeva,ali htio bih to napraviti nakon utakmice Zrinjski-Sarajevo jer mislim da će ona odlučiti sezonu Sarajeva,a s tim i dirigirati posjetu.
P.S. Kad već imamo temu "XX. kolo Premijer lige BiH - očekivanja" mogli bi i pred svako kolo otvarati temu "XX.kolo Premijer lige BiH - previđanje posjete" gdje bi se predviđalo koliko će biti gledatelja na svakoj utakmici.
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Pa to ti kazem, svako ce drugacije reci..i ja sam mislio da ce protiv Zrinjskog prosle godine biti maximum 7.000 ljudi pa dodje 12.000. Eto kako ti kazes da je Baho rekao da je bilo 18.000, mediji napisali 20.000, ti mislio 14.000 maximum, neko deseti 5,6 hiljada i tako u krug. Kazem ti da je 16.500 bilo zvanicno i da je tako i Uefa stavila pa su ostali prenijeli, to se gleda a ne misljenje komentatora, medija ili tvoje i moje misljenje.dell21 je napisao/la:Pa baho je rekao ukomentarisanju da ima 18 000 cak su i neki mediji to prenijeli a neki i da je 20 000 bilo, naveo sam istok sjever i jug kao primjer.MortemHz je napisao/la:Ljudino, ima li tribina zapad kod tebe u racunici? ti mozes reci i da je bilo 60 ljudi ali istina je da je bilo 16.500 sto je zvanicno potvrdjeno i sto je Uefa prenijela kao i svaka vaznija ''fudbalska'' stranica a ti pricaj da je bilo 60 ili 2.000...svejednocak mislim da nam je @AnelZ napisao jednom da smo imali dosta solidnu posjetu sto se tice svih utakmica u 2. pretkolu CL kada je pogledao sve ostale posjete i da smo bili u samom vrhu.
Jedino ako je na istoku bilo 7-8 milja onda vas je bilo toliko.
http://www.klix.ba/sport/nogomet/uzivo- ... /150714115
@Virtuoz, karte su stvarno bile preskupe za ljude pa sam zato i napisao da je bilo srednje po mom skromnom misljenju, moglo je biti i gore ali opcenito u 2. pretkolu kvalifikacija za CL su bile slabije posjete od nasih tako da je sa te strane bilo solidno. Pusti ti jednog forumasa koji kaze da smo presisali okvire PL BiH kada sami rezultati govore da nismo ni blizu.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.