AdiFKS je napisao/la:Da znam. Zakon je u proceduri, i ceka se usvajanje po vertikali. I bice uskladjen s EU zakonom o sportu i dionicarstvu u klubovima. Tada Tan postaje vlasnik kluba, kao sto je to isto uradio u Velsu i Belgiji. Tada vise nema ovih glupih ogranicenja, gdje ti onemogucuju konkretna ulaganja sa vana, a drustvene zajednice ti ne daju nista. Zacarani krug.
Tu može profitirati 4-5 klubova - Sarajevo zbog dobre podloge, Željezničar zbog nekretnine, Sloboda zbog zainteresovanog investitora, Velež zbog niskih dugova i možda Široki Brijeg sa svojim hercegovačkim gazdama.
Svi ostali rizikuju mnogo jer će svi očekivati nekoga sa strane da riješi njihove probleme. A niko neće uložiti 5 miliona KM u dugove da bi godišnje od njega zarađivao 300.000 KM. Ovo je premalena i presiromašna zemlja da više od 2-3 kluba (ako i toliko, ali isključivo preko ogromnih transfera) budu profitabilna.
Svi ostali će morati biti ili članski klubovi kao što se pokušava sa Čelikom ili nešto između. Hrvatska je najbolji primjer te privatizacije iako je i finansijski i fudbalski i zakonski jača - Hajduk gura preko člansko-dioničarskog sistema, Rijeku vadi činjenica da ima stadion koji će biti iskorišten za izgradnju nekeretnina, Cibalia gdje je-tu je, Istru su uspjeli sjebati za malo iznad 6 mjeseci, Osijek neće niko da kupi itd.
Steph je napisao/la:Pa vjerovatno se i tale, samo tamo postoje zakoni koji se fakat sprovode, pa ne mo'sh raditi baš šta ti je kurcu ćejf. Da li stvarno misliš da u bh. klubovima u NO mogu ući najpošteniji i najpametniji?

Kada ti se pojavi lola sa jakim leđima nema te nigdje.
Ma ok. Ne slažem se ja sa Mamićevim pranjem parama, nego navodim taj primjer čisto iz razloga jer upravo Mamić pitao za sve. Da je plaćao porez i manje krao opet bi bio na vrhu, ali ne i u zatvoru.

Doduše, u tom slučaju bi ga poklopila Rijeka, ali i ona se digla iznad sivila kada su upumpane pare jednog čovjeka, a ne više njih.
Opet ti kažem, razumijem ja tebe, vi nemate megalomanske ciljeve i taj sistem koji ti zamišljaš bi donekle mogao raditi, ali opet je pitanje do kada.
edit:
Kada si kod Bayerna, zaboravih na Hoenessa totalno.

Članovi se kandiduju i članovi biraju u Nadzorni odbor. Ako se kandidira jedan kabadahija i jedan univerzitetski profesor, zna se ko će biti izabran jer je članstvom kluba daleko teže manipulirati u odnosu na obično glasačko tijelo u BiH. Šta tu ima lola sa debelim leđima?
Nijedan članski klub na planeti nije nikada propao zbog svojih članova iako rade i na nekim od najgorih mjesta na planeti (npr. Argentina). Privatiziranih, udruženja građana, i ostalih je propalo na stotine.
U teoriji si ti u pravu - ja samo smatram da se pažljivim i dugogodišnjim radom mogu ostvariti neke stvari. Plus, u startu smo u prednosti 10-15 miliona KM koje ne moramo ulagati u obnovu stadiona a drugi će vremenom morati.
Mi ne isključujemo privatizaciju u budućnosti. Mi smo protiv SDA privatizacije za koju se vidi kako funkcioniše. Pare će nestati, klub otići za siću nekom Romanovu (kojeg su već pokušali dovesti) i onda ćemo ostati i bez kluba i bez stadiona i možemo se slikati.