Premijer liga BiH - općenito - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,_dreamer_

Koji bosanskohercegovački tim će dogurati najdalje u evropskim takmičenjima?

Borac
25
7%
Sarajevo
226
59%
Zrinjski
36
9%
Željezničar
95
25%

Ukupno glasova: 382

Eborg
Kontakt:

Re: Premijer liga BiH - općenito

Post Postao/la Eborg » 25 dec 2015, 01:21

Pitaristok je napisao/la:@Gator
Hoćeš da se kladimo da može
Može, ali onda vas može limitirati u Evropi zbog finansijskog fair-playa. Fino Tan kaže da će reklamu na dresu platiti 20 miliona EUR koja ne predstavlja realnu tržišnu vrijednost. Pogledaj šta se desilo Man Cityu i s njihovim sličnim ugovorom sa Etihadom.
Steph je napisao/la:
Gator je napisao/la:Navijac neće ići na štetu kluba
Auf. :)

@Eborg

Ma razumijem ja tebe druže i iskreno se nadam da ćete uspjeti u tome za što se borite, bez obzira što mi nije drag ni grad ni klub. :mrgreen:

Ali ja stvarno ne vidim rješenje, džaba i statuti i sve ako neko ne uleti sa ozbiljnim novcem. Poznavajući naš mentalitet, kod nas klub može raditi normalno samo ukoliko se jedan čovjek pita za sve. Ukoliko nije tako onda se pojavljuje milion nekih struja koje bi da se opare.
Može se i bez investitora, ali na duže staze na što su navijači spremni i to su rekli u startu. Ako Slavija, Travnik i slične ekipe iz godine u godinu mogu igrati u Premijer ligi sa gotovo nikakvom marketinškom podrškom sa 800.000 KM godišnje, može i Čelik. Trenutni budžet je nešto iznad 1 milion KM - 800.000 KM za vođenje kluba, 200.000 KM za vraćanje dugova. Sve preko toga - ide u vraćanje dugova, a troškovi će se rezati igranjem sa vlastitim igračima.

A Čelik sigurno može dignuti opet posjetu na br. 1 u državi i krenuti od toga.

Željo hoće i da vraća dugove i da se bori za titulu. Čeliku samo treba da opstane u ligi i vraća dugove, a sa strane gleda da se uključi u borbu ako bude moguće.

Steph
Kontakt:

Post Postao/la Steph » 25 dec 2015, 01:23

Može bez investitora, ali i sam znaš da prvi put kada se pojave ozbiljne pare (dakle čak i jedan milion) doći će do raznih afera i pokušaja rastaljivanja, jer smo takav narod. Slabo ko ovdje voli klub kada osjeti miris novca.

Balkanu je suđeno da djeluje na fazon DInama, sve ostalo je puko preživljavanje.

Eborg
Kontakt:

Post Postao/la Eborg » 25 dec 2015, 01:24

AdiFKS je napisao/la:Te upravljacke uloge, 'pozajmice', druga ulaganja Tan ce iz upravljackih uloga i 'pozajmica' zakonski pretvoriti u vlasnicke dionice cim se usvoji takav zakon po vertikali u drzavi. A to ce se desiti u 2016.god. I tada Tan postaje vlasnik kluba, a ne upravljac vecinskog paketa dionica. I tada ce ga boliti kita hoce li morati potpisivati pozajmice, ili sponzorstvo za reklamu na dresu...tim zakonom i tada ce moci ulagati koliko bude zelio i mislio da treba.
To je teoretski moguće. Da li će biti političke volje za to i postoji li neki nacrt- vidjet ćemo. Možda znaš nešto što mi ne znamo. ;) "Ljepota" tog sistema je što Tan može prodati svoje dionice kada mu dosadi, ovako ne može, tako da će uvijek postojati makar ta teoretska prohodnost da može doći neko drugi.

Meni je samo žao što će tu biti i žrtava. Bit će lola koji će kupiti ove manje klubove za neku sitnu paru da se iživljavaju kao nekakve gazde i vrlo brzo će ih i uništiti do gašenja. Ne trebamo se mi porediti sa privatizacijom fudbala u Engleskoj ili Španiji. Pogledajte šta se radi u Bugarskoj i Rumuniji i sve će vam biti jasno.
Steph je napisao/la:Može bez investitora, ali i sam znaš da prvi put kada se pojave ozbiljne pare (dakle čak i jedan milion) doći će do raznih afera i pokušaja rastaljivanja, jer smo takav narod. Slabo ko ovdje voli klub kada osjeti miris novca.

Balkanu je suđeno da djeluje na fazon DInama, sve ostalo je puko preživljavanje.
Može se taliti i u Bayernu i Man Utd-u. Ako su pametni ljudi uz klub, onda će do toga doći daleko teže. Zato je Nadzorni odbor bilo kojeg kluba na planeti izuzetno bitna stvar. Tu ne idu najbogatiji ili najveći navijači - tu idu najpametniji i najpošteniji.

Dinamov "lopovski sistem" je na izdisaju, vidjet će se vrlo brzo. Zato i trče u polulegalnu privatizaciju.

AdiFKS
Kontakt:

Post Postao/la AdiFKS » 25 dec 2015, 01:28

Da znam. Zakon je u proceduri, i ceka se usvajanje po vertikali. I bice uskladjen s EU zakonom o sportu i dionicarstvu u klubovima. Tada Tan postaje vlasnik kluba, kao sto je to isto uradio u Velsu i Belgiji. Tada vise nema ovih glupih ogranicenja, gdje ti onemogucuju konkretna ulaganja sa vana, a drustvene zajednice ti ne daju nista. Zacarani krug.
Ko krene na nas, u startu se zajeb'o. - 1987 -

"Uvijek trava, nekad bijelo, nikad zuto, nikad Zeljo"

Steph
Kontakt:

Post Postao/la Steph » 25 dec 2015, 01:31

Pa vjerovatno se i tale, samo tamo postoje zakoni koji se fakat sprovode, pa ne mo'sh raditi baš šta ti je kurcu ćejf. Da li stvarno misliš da u bh. klubovima u NO mogu ući najpošteniji i najpametniji? :) Kada ti se pojavi lola sa jakim leđima nema te nigdje.

Ma ok. Ne slažem se ja sa Mamićevim pranjem parama, nego navodim taj primjer čisto iz razloga jer upravo Mamić pitao za sve. Da je plaćao porez i manje krao opet bi bio na vrhu, ali ne i u zatvoru. :mrgreen: Doduše, u tom slučaju bi ga poklopila Rijeka, ali i ona se digla iznad sivila kada su upumpane pare jednog čovjeka, a ne više njih.

Opet ti kažem, razumijem ja tebe, vi nemate megalomanske ciljeve i taj sistem koji ti zamišljaš bi donekle mogao raditi, ali opet je pitanje do kada.

edit:

Kada si kod Bayerna, zaboravih na Hoenessa totalno. :mrgreen:

Eborg
Kontakt:

Post Postao/la Eborg » 25 dec 2015, 01:39

AdiFKS je napisao/la:Da znam. Zakon je u proceduri, i ceka se usvajanje po vertikali. I bice uskladjen s EU zakonom o sportu i dionicarstvu u klubovima. Tada Tan postaje vlasnik kluba, kao sto je to isto uradio u Velsu i Belgiji. Tada vise nema ovih glupih ogranicenja, gdje ti onemogucuju konkretna ulaganja sa vana, a drustvene zajednice ti ne daju nista. Zacarani krug.
Tu može profitirati 4-5 klubova - Sarajevo zbog dobre podloge, Željezničar zbog nekretnine, Sloboda zbog zainteresovanog investitora, Velež zbog niskih dugova i možda Široki Brijeg sa svojim hercegovačkim gazdama.

Svi ostali rizikuju mnogo jer će svi očekivati nekoga sa strane da riješi njihove probleme. A niko neće uložiti 5 miliona KM u dugove da bi godišnje od njega zarađivao 300.000 KM. Ovo je premalena i presiromašna zemlja da više od 2-3 kluba (ako i toliko, ali isključivo preko ogromnih transfera) budu profitabilna.

Svi ostali će morati biti ili članski klubovi kao što se pokušava sa Čelikom ili nešto između. Hrvatska je najbolji primjer te privatizacije iako je i finansijski i fudbalski i zakonski jača - Hajduk gura preko člansko-dioničarskog sistema, Rijeku vadi činjenica da ima stadion koji će biti iskorišten za izgradnju nekeretnina, Cibalia gdje je-tu je, Istru su uspjeli sjebati za malo iznad 6 mjeseci, Osijek neće niko da kupi itd.
Steph je napisao/la:Pa vjerovatno se i tale, samo tamo postoje zakoni koji se fakat sprovode, pa ne mo'sh raditi baš šta ti je kurcu ćejf. Da li stvarno misliš da u bh. klubovima u NO mogu ući najpošteniji i najpametniji? :) Kada ti se pojavi lola sa jakim leđima nema te nigdje.

Ma ok. Ne slažem se ja sa Mamićevim pranjem parama, nego navodim taj primjer čisto iz razloga jer upravo Mamić pitao za sve. Da je plaćao porez i manje krao opet bi bio na vrhu, ali ne i u zatvoru. :mrgreen: Doduše, u tom slučaju bi ga poklopila Rijeka, ali i ona se digla iznad sivila kada su upumpane pare jednog čovjeka, a ne više njih.

Opet ti kažem, razumijem ja tebe, vi nemate megalomanske ciljeve i taj sistem koji ti zamišljaš bi donekle mogao raditi, ali opet je pitanje do kada.

edit:

Kada si kod Bayerna, zaboravih na Hoenessa totalno. :mrgreen:
Članovi se kandiduju i članovi biraju u Nadzorni odbor. Ako se kandidira jedan kabadahija i jedan univerzitetski profesor, zna se ko će biti izabran jer je članstvom kluba daleko teže manipulirati u odnosu na obično glasačko tijelo u BiH. Šta tu ima lola sa debelim leđima?

Nijedan članski klub na planeti nije nikada propao zbog svojih članova iako rade i na nekim od najgorih mjesta na planeti (npr. Argentina). Privatiziranih, udruženja građana, i ostalih je propalo na stotine.

U teoriji si ti u pravu - ja samo smatram da se pažljivim i dugogodišnjim radom mogu ostvariti neke stvari. Plus, u startu smo u prednosti 10-15 miliona KM koje ne moramo ulagati u obnovu stadiona a drugi će vremenom morati.

Mi ne isključujemo privatizaciju u budućnosti. Mi smo protiv SDA privatizacije za koju se vidi kako funkcioniše. Pare će nestati, klub otići za siću nekom Romanovu (kojeg su već pokušali dovesti) i onda ćemo ostati i bez kluba i bez stadiona i možemo se slikati.

Steph
Kontakt:

Post Postao/la Steph » 25 dec 2015, 01:48

Ima štošta, bar kada je u pitanju naša država. Upravo zbog načina na koji funkcioniše naše društvo je teško ostvariti to što ti imaš zamišljeno.

Kada smo kod teorije, članski klubovi bi bili najbolji izbor za svaki klub, ali to jednostavno nije moguće u kapitalizmu. Šta opet spriječava nekog bogatog krkana da pokupuje veliki broj biračkog tijela? Lijepo je pričati o ljubavi, ali sve to pada u vodu čim se pojavi veća suma novca, opet ovo ponavljam...

Doduše, na mene veliki utjecaj ima engleski Premiership i nekako mi je model njihovih najvećih klubova najbolji, bez obzira što se tu ipak vrti veliki novac. Naravno, moje mišljenje je i da se uvijek treba ganjati titula, pa za mene cilj ne bira sredstvo. :mrgreen:

Odosmo predaleko ipak, sve je ovo hipotetički svakako...

No tl;dr verzija je da je jedan ozbiljan investitor najbolje rješenje za bilo koji bh. klub, bar po mom mišljenju. Na ovo treba dodati i da nisam ljubitelj demokratije. :mrgreen: A i to da članovi u BiH teško mogu napraviti ozbiljan novac, jer ipak nismo ni Real ni Barca, no svakako se slažem da bi se na taj način moglo preživljavati bez dugova, ali ne i napraviti neki iskorak.

Eborg
Kontakt:

Post Postao/la Eborg » 25 dec 2015, 01:56

O svemu tome se razmisljalo. Ako ti bude na ruku procitaj prijedlog statuta na http://www.zacelik.org pa ces vidjeti mehanizme zastite.

Slazem se da ce trebati investitori ali konkretno za Celik - ne sada jer klub treba prvo stabilizovati i pripremiti za investicije. Clanarine su mahom jedna "nebitna" cifra na nasim prostorima ali mogu sluziti za neke druge projekte.
Zadnja izmjena: Eborg, dana/u 25 dec 2015, 02:02, ukupno mijenjano 1 put.

Steph
Kontakt:

Post Postao/la Steph » 25 dec 2015, 02:01

Sutra ću pročitati kompletan (al' fakat :mrgreen: ). Ovo što ovdje pišem se više odnosilo na ovo što pohvatah iz ovih par postova.

Razumijemo se onda i generalno se slažem s tobom, al' vjeruj mi, kada uspijete u svojoj trenutnoj namjeri naglo će porasti apetiti, a onda neće biti dovoljni članovi, ljubav i dobra volja, jer nismo takvog mentaliteta.

Ali daleko je priča o tome svakako. Za početak bi bilo dobro da se izborite za ovo što želite trenutno. Nije mi nepoznata borba za bolje sutra i znam koliko je teško, no ipak vjerujem da se i kod nas može napraviti dobra stvar kontinuiranim i predanim radom. :)

Eborg
Kontakt:

Post Postao/la Eborg » 25 dec 2015, 02:05

Da je nama spasit' klub da ga ne ugasi bagra. A o tom problemu ćemo onda kada dođemo do njega. Nisu ni partizani na početku razmišljali kako će osloboditi Beograd već prvi šljivik do sebe. :)

PitarBordo
Kontakt:

Post Postao/la PitarBordo » 25 dec 2015, 09:08

crvenocrnitz je napisao/la:
PitarBordo je napisao/la:
crvenocrnitz je napisao/la:druže na poslu sam a na ovom računaru nam je sve blokirano osim texta, ako me razumiješ :D
Ima slika iznad, kad dođeš ćiku pogledaj, osim ako nisi k'o ja ukakio motku pa ti žena ne da na net. #papučar
Nemam ja tih problema ;) a ako si i kod nje ovako komplikovan onda nije ni cudo sto ti je net zabranila :tralala:
Bilo bi dosadno kad neko ne bi komplikovao, ha ja. :D
Samo Saraj'vo.

PitarBordo
Kontakt:

Post Postao/la PitarBordo » 25 dec 2015, 11:03

Samo Saraj'vo.

Wolffire
Kontakt:

Post Postao/la Wolffire » 25 dec 2015, 11:19

tuzlak1987 je napisao/la:
Inace nije vezano za temu, Sirokom i Mladosti DK bi godila neka rekonstrukcija grba
Za nas grb (FK Mladost) apsolutno se slazem, izgleda vise za neke djecije igraone nego za fudbalski klub. Bilo je nekih prica na pocetku sezone da ce se raditi na tome...al nista. Isto tako je mislim da bi bilo bolje u imenu bude samo Mladost Kakanj, jer je ovo neprakticno i glupo, a da u grbu bude sadrzano Doboj-Kakanj kroz inicijale ili neko drugo rjesenje.

virtuoz
Kontakt:

Post Postao/la virtuoz » 25 dec 2015, 12:57

Steph je napisao/la:
Koji fazon Dinama ? Koliko je para ulupano u taj klub trebali su svake godine prolaziti grupe CL a ovako se sramote po Europi (izuzev ove sezone gdje su čak i odigrali pristojno ali opet završili zadnji).
Grad Zagreb daje Dinamu ko zna koliko milijuna kuna godišnje (mislim negdje oko 20-30,znači ko da nekom klubu iz Premijer lige BiH grad daje 5-10 milijuna maraka svake sezone). Osim toga ulupalo se 300 milijuna kuna (ili koliko već,uglavnom ogroman iznos) u stadion a ostao je ruglo,samo su stolice promijenili. Na transferima Modrića,Mandžukića,Ćorluke i ekipe zaradili su se milijuni i milijuni eura,možeš me **** ako je i pola završilo u Dinamu,većina je toga otišlo Mamiću i suradnicima u džep.

Dinamo je kriminalna organizacija koja služi za privatni biznis i bogaćenje Mamića,podržana od gradonačelnika Zagreba a koju mrze svi koji imalo prate sport i imaju trunku poštenja,zato i slave naslove pred 300 ljudi (od kojih 200 sa podijeljenim ulaznicama) a sponzora nemaju.
Dinamo nema "fazon",on ima ogromnu podršku politike i grada,da nema klub bi sad igrao po županijskim ligama (oprošteno im preko 200 milijuna kuna duga,kao i svakakve malverzacije) a Mamić i kompanija bi bili u zatvoru.
Ne kažem da je u drugim klubovima (pogotovo ovima iz regije) sve pošteno i krasno,ali ovo što se već godinama događa u Dinamu je sramota za pravnu državu i nikome ne bi trebalo služiti za primjer,osim možda za primjer kako se obogatiti na korist države i kluba.

Treba se ugledati na neke prave klubove a ne na kriminalne organizacije.

brig
Kontakt:

Post Postao/la brig » 25 dec 2015, 13:05

tuzlak1987 je napisao/la:U Cardiffu je bila transformacija iz plave boje u crvenu 2012. To nije proslo, nakon tri godine se vratila plava, tako da mislim da Tanovi ljudi to vise nece pokusavati, bili su neiskusni pa se poigrali sa tim, a nisu bili svjesni kakva je lojalnost prema ekipama od strane fanova u Evropi za razliku od Azije gdje se vjerovatno ne bi navijaci bunili :)

Jedino sto vlasnici traze je rekonstrukcija grba u marketinske svrhe. Kada se procijeni da je grb zastario i da nije u trendu tj grb bude modernizovan u skladu sa stilovoma koji vladaju trenutno

Inace nije vezano za temu, Sirokom i Mladosti DK bi godila neka rekonstrukcija grba
zašto? :think:

PitarBordo
Kontakt:

Post Postao/la PitarBordo » 25 dec 2015, 13:10

Wolffire je napisao/la:
Za nas grb (FK Mladost) apsolutno se slazem, izgleda vise za neke djecije igraone nego za fudbalski klub. Bilo je nekih prica na pocetku sezone da ce se raditi na tome...al nista. Isto tako je mislim da bi bilo bolje u imenu bude samo Mladost Kakanj, jer je ovo neprakticno i glupo, a da u grbu bude sadrzano Doboj-Kakanj kroz inicijale ili neko drugo rjesenje.
Ovo se u potpunosti slažem, bez veze se u medijima zadržalo to "Doboj-Kakanj", a logo k'o logo, ima ih stvarno ružnih kod nas... Recimo ovaj Slobodin novi/stari logo je možda trenutno "najljepši" glede dizajna, ostali su nekako malo redizajniranih prije 15-20 godina i baš se i vidi po izboru fontova i dizajnu (koji su tada bili mogući)... Naš grb je doživio neke promjene zadnjih godina, još malo mu fali da bude po mom "dizajnerskom" ukusu, ali they're getting there... ;)
Samo Saraj'vo.

virtuoz
Kontakt:

Post Postao/la virtuoz » 25 dec 2015, 13:24

Nikad nisam obraćao preveliku pažnju na grbove klubova. Više-manje svi mi izgledaju jednako lijepo,tj. nema nijedan koji je prelijep a nema nijedan koji je preružan. Sve je to tu negdje.

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 25 dec 2015, 13:28

brig je napisao/la:
tuzlak1987 je napisao/la:U Cardiffu je bila transformacija iz plave boje u crvenu 2012. To nije proslo, nakon tri godine se vratila plava, tako da mislim da Tanovi ljudi to vise nece pokusavati, bili su neiskusni pa se poigrali sa tim, a nisu bili svjesni kakva je lojalnost prema ekipama od strane fanova u Evropi za razliku od Azije gdje se vjerovatno ne bi navijaci bunili :)

Jedino sto vlasnici traze je rekonstrukcija grba u marketinske svrhe. Kada se procijeni da je grb zastario i da nije u trendu tj grb bude modernizovan u skladu sa stilovoma koji vladaju trenutno

Izgleda mi kao da se danas sa svim tehnikama moze puno kvalitetnije uraditi, u biti ne treba nista mijenjati ili izbacivati sa njega vec ove kockice, font imena i loptu promijeniti tj staviti nesto unikatnije po cemu bi grb bio prepoznatljiv. Moze se u programima danasnjim napraviti dosta verzija i svaka bi izgledala ljepse ali sa grba ne bi bilo nista izbaceno, ostao bi isti ali bi ljepse bio uradjen

Ado76
Kontakt:

Post Postao/la Ado76 » 25 dec 2015, 13:30

Cestit Bozic svim clanovima foruma koji slave.Da u zdravlju i veselju provedete sa svojim najmilijima!
Svi u napad jedan je Hase!!

de vam je budet, yeboti obitelj

brig
Kontakt:

Post Postao/la brig » 25 dec 2015, 13:35

brig je napisao/la:

Izgleda mi kao da se danas sa svim tehnikama moze puno kvalitetnije uraditi, u biti ne treba nista mijenjati ili izbacivati sa njega vec ove kockice, font imena i loptu promijeniti tj staviti nesto unikatnije po cemu bi grb bio prepoznatljiv. Moze se u programima danasnjim napraviti dosta verzija i svaka bi izgledala ljepse ali sa grba ne bi bilo nista izbaceno, ostao bi isti ali bi ljepse bio uradjen
a jedino malo detalje sredit, to jest
al meni je dobar

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.