cole-ch je napisao/la:_dreamer_ je napisao/la:Virtu4l je napisao/la:Definitivno treba uvesti neki test pismenosti prije registracije na forum.
Ma meni u principu i ne smeta, ali evo, jedna od banalnih stvari je brate to da se negacija pise odvojeno od glagola, i eto stoji u mom potpisu, a vidim da to niko ne yebe ni 5%. Kad nekome to spomenes, nadju se uvrijedjeni. A zar nije bolje provaliti se pa nauciti nesto na nekom forumu, gdje si nekakva anonimna osoba, nego provaliti se sutra u pisanju CV-a, nekog izvjestaja ili necega treceg.
Lep gest od prosvetitelja (dreamer)! Nepisu se sve negacije odvojeno.
Da (ti) pojasnim:
Rečca
ne u odričnim oblicima glagola, na primer: ne znam (Safet
ne zna trenerski zanat), ne veruju, ne dolazimo, ne pitaj, ne može; izuzetak su odrični glagoli neću, nemam, nemoj, nisam...
Trpni pridev sa negacijom
ne se pise spojeno, kao io pravi pridevi: nepropisan , neoprezan, nedostupan...
U biti nasi knjizevnici se decenijama prepiru oko ove teme, a ti nam to zelis objasniti jednim postom. Jos jednom, veliko hvala.
kao prvo, nije mi namjera da se s tobom ovdje prepirem oko gramatike... Ti ako znas gramatiku, blago onda tebi, tebe onda niko nije u onom postu prozvao...
Tice se ljudi koji pisu: ho cu, ne cu, neznam, ce mo, i tako dalje, da sada ne nabrajam dalje...
Kao drugo, procitaj ponovo moj post prije nego sto pocnes da meni drzis predavanje iz gramatike prijatelju. Naime, spomenuo sam pisanje negacije "ne" odvojeno OD GLAGOLA. Zasto se onda ti pravis veci profesor nego sto jesi i drzis meni predavanje o pisanju negacije uz pridjeve, nije mi nikako jasno?
Dalje, ono sto sam ja rekao je u principu tacno. TO JESTE GENERALNO PRAVILO, sa NEKOLIKO izuzetaka koje si i sam spomenuo. Imaj u vidu da ja nisam drzao predavanje iz pravopisa ovdje, pa shodno s time nisam ni napisao elaborat kao sto si se ti potrudio (a neka si, nekima ce sigurno biti od koristi), nego sam naveo banalan primjer.
I da, da li je u tvojoj drugoj recenici bilo ironije ili ne, u svakom slucaju, NEPISU se pise NE PISU, no ti to doduse i znas... Cisto da spomenem, da ne zbunis ucenike...
Pozdrav
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)