Smisao Prve lige FBiH?
Moderator/ica: GracanicaAA
Re: Smisao Prve lige FBiH?
Koliko besmislica procitah ovde majko moja. Ovaj termin "vjestacki "klubovi nikako ne stoji . Jedino ako to vjestacki znaci da je klub organizacijski i finansijski bolje organizovan onda ok. O kakvim tradicijama mi ovde pricamo? O kakvim navijacima? Realno mi , Biscani i ostali "velikani" ove lige nemamo se kome zaliti osim na vlastite uprave koje ne vode racuna o klubovima i njihovim klubovima...Nama niko nije kriv sto nemamo prave(s parama) ljude u klubu Trenutno Mladost DK , Meteleghe, Vitez i slicni klubovi su space shuttle za nas ...Mi smo klub sa malim i sitnim(licnim) interesima koji ne vodi nicem kontruktivnom. Nazalost.
Jadno....Ne bih ja to rekao mrsko, vec sitni interesi...po'marke je napisao/la:Samo da vam dam primjer za prvu ligu RS prije par godina Sparkasse banka je htjela da bude sponzor lige , naravno uslov je bio da se sve transakcije saveza vrse preko njih. Ovima iz saveza je bilo mrsko, ne znam kako drugacije da kazem, da odu do njih i dogovore uslove da potpisu par papira. Inace sjediste saveza FSRS je par metara od Sparkasse filijale BL. Jednostavno sve ove nase glavonje boli qrac za unapredjenje bilo cega u ovoj drzavi, tu su dok mogu da kradu. Nesposobni ljudi na vodecim mjestima, od sporta do politike... Ko nas vodi i dobro nam je!
U svim ovim "gradskim" klubovima sjede politicari, lopovi jer se finansiraju iz opstinskog budzeta i imaju siguran izvor primanja, koliki god da je on. Zasto bi neko ulagao privatni kapital u taj klub kada zna da ce isti biti pokraden, a sadasnjim funkcionerima ne pada na pamet da odu iz kluba i puste nekom privatniku da ga vodi iako zna da bi ovaj napravio uspijeh i donio siguran kapital. Zato i ovo malo privatnika ide u te manje sredine, sela i preuzima manje klubove i radi sa svojim parama sta hoce... Ova Mladost DK je po meni lijepa prica, covjek ulaze svoje pare, pravi stadion a ima i posjetu. Zasto bi npr. ulagao u Celik kada zna da je tu bar jos 4-5 lesinara koji bi pokrali sve do zadnje marke. Sigurno ga ne bi pustili da sam vodi klub kako on hoce.
Problemom prvih liga se mora pozabaviti drzavni savez , odnosno NS/FSBiH. Prva liga Federacije nema zaista nikakvog smisla, znam iz perioda kada je NK Žepče igralo tu ligu. Prvo, kao što je @zoom rekao sve je to jako, jako skupo, pa mnogi klubovi brzo propadaju, izuzev ako nemaju jake sponzore. Ta situacija je zadesila i NK Žepče. Nakon ispadanja u 3. ligu klub je bio privremeno ugasen. Mislim da je slicno se desilo i Omladincu iz Mionice, iako iskreno vise to toliko i ne pratim. Korupcija u Federalnom savezu je mozda i najveca u cijelim nogometnim organizacijama u drzavi, mozda jedno oni iz RS mogu s njima
. Klubovima iz prvih liga treba omoguciti da igraju jeftinije takmicenje, barem upola jeftine, ali od njih zahtjevati da razvijaju mlade nogometase. Recimo, imati neko pravilo da svaki klub mora u timu imati barem nasih pet igraca mladjih od 21 godine, a ne da kakve djikane od 30 i kusur godina dovode iz Srbije, Hrvatske itd. Sada kada se PL BiH treba normalizovati neka ovi iz nizih liga budu rasadnik talenata nasim najjacim klubovima, po mom misljenju od toga bi sve mogli imati velike koristi. Od klubova u nizim ligama, do premijerilgasa, a u konacnici i do reprezentacija.
Takodje, NSBIH u nekom doglednom periodu treba pokusati ujediniti prvu ligu FBiH i RS. Neka te dvije lige broje skupa 16 kluba, te napraviti 4 trece lige (po dvije iz oba entiteta). Imamo previse "drugoligasa" za jedno malu zemlju i logicno je da gubimo kvalitetu rasipajuci igrace u 30ak drugoligaskih klubova. Ovako, kada bi "prva" liga (zajednicka) imala 16 klubova kvaliteta bi itekako bila znatno veca, a sigurno bi podigao se kvalitet i u drugim ligama (3.ligi). Ja evo odem ponekad odgledati Žepče u 2. ligi centar, i zaista nema se šta vidjeti. Očajan kvalitet, pojedini klubovi dođu s oskudnom operemom i prevozom. Neki klubovi jedva preživljavaju, pa i samo Žepče je na dobrovoljnoj osnovi. Igraci nemaju primanja, a ni trener.
Bojim se ako se ne nešto drastično ne promijeni u nižim ligama da će kvaliteta Premier lige smanjenjem broja klubova znatno porasti u odnosu na prvu ligu, te da će klubovi iz tih liga služiti kada udju u PL kao "kante" za nabijanje. Izuzev, ako nemaju iza sebe nekakvog ludog fanatika koji će odmah po ulasku u klub uložiti značajna sredstva u pojačanja.

Takodje, NSBIH u nekom doglednom periodu treba pokusati ujediniti prvu ligu FBiH i RS. Neka te dvije lige broje skupa 16 kluba, te napraviti 4 trece lige (po dvije iz oba entiteta). Imamo previse "drugoligasa" za jedno malu zemlju i logicno je da gubimo kvalitetu rasipajuci igrace u 30ak drugoligaskih klubova. Ovako, kada bi "prva" liga (zajednicka) imala 16 klubova kvaliteta bi itekako bila znatno veca, a sigurno bi podigao se kvalitet i u drugim ligama (3.ligi). Ja evo odem ponekad odgledati Žepče u 2. ligi centar, i zaista nema se šta vidjeti. Očajan kvalitet, pojedini klubovi dođu s oskudnom operemom i prevozom. Neki klubovi jedva preživljavaju, pa i samo Žepče je na dobrovoljnoj osnovi. Igraci nemaju primanja, a ni trener.
Bojim se ako se ne nešto drastično ne promijeni u nižim ligama da će kvaliteta Premier lige smanjenjem broja klubova znatno porasti u odnosu na prvu ligu, te da će klubovi iz tih liga služiti kada udju u PL kao "kante" za nabijanje. Izuzev, ako nemaju iza sebe nekakvog ludog fanatika koji će odmah po ulasku u klub uložiti značajna sredstva u pojačanja.
De pequeño yo te empecé a seguir! Poco a poco me enamoré de ti! Cuando juegues siempre estaré a tu lado! No me falles Valencia! Yo nunca te he fallado!!!
www.valencia-balkan.net
www.valencia-balkan.net
U svakom segmentu drustva pa tako i u sportskom, uhljebi su ti koji stvaraju problem cijeloj zajednici. Kazu drzava propala. Ljudi su DRZAVA a sto znaci da ljudi koji zive i setaju medju nama su ti koji stvaraju sliku o drzavi ovakvu kakvu vidimo danas. Po mom misljenju za nasu drzavu od cc3,8 mil stanovnika je dovoljno imati dvije profesionalne lige(I i II) od po deset klubova na nivou drzave a tek onda siriti na entitete i amaterizam pa ce prezivjeti onaj ko ima i ko je najjaci i najorganizovaniji. Ostali koji ne ispunjavaju odredjene uslove imaju sansu da se takmice u amaterskoj entitetskoj ligi(trecoj ligi ) koju treba napraviti da je jeftina i da mogu igrati timovi koji jednostavno nemaju uslove ili dovoljno sredstava za nesto vise...
Niko ne govori da je lose sto jedan klub ako ima pare da radi nesto dobro to jest da igra veci rang da kupuje igrace,da pravi ekipu.. al da pravi ekipu koja ce igrati na zelenom terenu a ne na nekom izvan,..dobro vi znate sta ja pricam samo se malo pravite budale i hocete da ispadnete moralisti.. 
ako je posteno i ako se zove Fudbalom da jedan klub iz 3,4 lige parama udje u 1 ligu federacije pa iz nje odma u PL onda ok.. to je valjda u ovoj nam finoj drzavi normalno..dakle opet naglasavam.. doticna ekipa/e ni u jednom segmentu nije bolja od ostalih klubova ovdje.. jednostavno ako imas pare ides dalje,prebacis koji milion u savez i to je to.. ja samo govorim da sto se tice fudbala da se fudbal igra u ovoj drzavi drugacije bi stvari bile
i molim moraliste da ne pisu nekakve gluposti da ulaze u infrastrukturu,ne pricam o tome.. nego o KUPOVANJU UTAKMICA,NAMJESTANJE SUDIJA .. ja barem ne podrzavam takav nacin ulaska u neki rang ili nesto da se postigne na taj nacin.. a vama je ocigledno to normalno

ako je posteno i ako se zove Fudbalom da jedan klub iz 3,4 lige parama udje u 1 ligu federacije pa iz nje odma u PL onda ok.. to je valjda u ovoj nam finoj drzavi normalno..dakle opet naglasavam.. doticna ekipa/e ni u jednom segmentu nije bolja od ostalih klubova ovdje.. jednostavno ako imas pare ides dalje,prebacis koji milion u savez i to je to.. ja samo govorim da sto se tice fudbala da se fudbal igra u ovoj drzavi drugacije bi stvari bile

Fina i korektna rasprava se vodi. Super!
Što se ujedinjenja lige tiče, mislim da na to iz RS-a još dugo neće pristati. Razlog je taj što bi veoma mali broj klubova iz tog entiteta igrao ovu ligu jer Prva liga RS mnogo je slabija od Prve lige FBiH. Jedini način da se nekako izbalansira taj broj klubova je da se napravi potpuna reorganizacija sistema takmičenja na nivou BiH, a iz jedinstvene Prve lige bi u tom slučaju u Premijer ligu (ligu 12) ulazila 2 kluba, a ispadalo maksimalno 3, dok bi iz nižeg ranga (koji bi bio na nivou današnjih Prvih liga FBiH i RS) ulazio po jedan klub u jedinstvenu Prvu ligu.
Ovo je sve na dugom štapu i samo neko maštanje jer od ovoga, kao što sam ranije napisao, još dugo neće biti ništa. Da ne govorim kako bi postojećim entitetskim savezima ovo bila opcija kojom bi sami sebi potpisali gašenje i reorganizaciju (u prevodu - gubitak funkcija, nadležnosti i drugih beneficija koje sada imaju članovi i uposlenici oba saveza).
Žalosno je i ovo što sam pročitao za Sparkasse banku. Ne mogu da vjerujem da to iz RS-a nisu bili u stanju završiti, a ljudi se sami nudili da budu sponzori lige.
Da se neko u Savezu FBiH potrudi, vjerujem da bi mogao naći spozora za ligu: ERONET, EP BiH, EP HB, Violeta (mada bi smiješno zvučao naziv lige
), Mepas, Bingo, Konzum, BBI...i brojni drugi giganti bi mogli biti sponzori lige.
Što se ujedinjenja lige tiče, mislim da na to iz RS-a još dugo neće pristati. Razlog je taj što bi veoma mali broj klubova iz tog entiteta igrao ovu ligu jer Prva liga RS mnogo je slabija od Prve lige FBiH. Jedini način da se nekako izbalansira taj broj klubova je da se napravi potpuna reorganizacija sistema takmičenja na nivou BiH, a iz jedinstvene Prve lige bi u tom slučaju u Premijer ligu (ligu 12) ulazila 2 kluba, a ispadalo maksimalno 3, dok bi iz nižeg ranga (koji bi bio na nivou današnjih Prvih liga FBiH i RS) ulazio po jedan klub u jedinstvenu Prvu ligu.
Ovo je sve na dugom štapu i samo neko maštanje jer od ovoga, kao što sam ranije napisao, još dugo neće biti ništa. Da ne govorim kako bi postojećim entitetskim savezima ovo bila opcija kojom bi sami sebi potpisali gašenje i reorganizaciju (u prevodu - gubitak funkcija, nadležnosti i drugih beneficija koje sada imaju članovi i uposlenici oba saveza).
Žalosno je i ovo što sam pročitao za Sparkasse banku. Ne mogu da vjerujem da to iz RS-a nisu bili u stanju završiti, a ljudi se sami nudili da budu sponzori lige.
Da se neko u Savezu FBiH potrudi, vjerujem da bi mogao naći spozora za ligu: ERONET, EP BiH, EP HB, Violeta (mada bi smiješno zvučao naziv lige

Sunce, behar, trešnje, kraj Neretve hlad
Slušam Mostar Sevdah, igram tavle sad
A u mojoj duši gori isti žar, za Rođene moje i Velež Mostar
- badblueboylivno
- Kontakt:
Ne znam kakve su tu relacije oko stadiona, ali osposobili su ga za Prvu ligu - i sad je u lošem stanju, ali je prije toga bio još gori. Ne bi me čudilo da lokalna uprava koči ako tu nema ništa "za njih", kao što je slučaj na cijelom Balkanu. Siguran sam da će se, ako uđu u Prem, nešto početi raditi, da će vidjeti da se nikom ne isplati biti domaćin na tuđem.Bihac96 je napisao/la:Upravo tako.Jedinstvo ima možda i najveći budžet u ligi ali niko nije kriv što imamo upravu koja je sve pokrala.badblueboylivno je napisao/la:Da, nisu Mladost i Metalleghe krivi što Jedinstvo, koje godišnje troši po 300-400 tisuća maraka (možda i više, svašta se pisalo zadnjih par godina na tu temu), tavori u dnu lige i svake godine strepi za ostanak. Za razliku od Jedinstva, navedeni klubovi troše privatni novac i zaista su lijepe priče.
Ali samo svi nešto spominju Metalleghe kao lijepu priču.Zašto su oni ta lijepa priča ? Nešto pokušavaju a marke jedne nisu uložili na stadion.Evo dvije godine se o njima priča a stoje uvijek na istom.Ako imaju te pare zašto ne ulažu u stadion ? Dok sa druge strane Mladost i Krupa iz RS-a jesu lijepe priče i ljudi ulažu a ovi ništa,a svi očekuju nešto od njih.
Hayley <3
Ovu ligu su u posljednjih nekoliko sezona redom napuštali:Adi_Zepce je napisao/la:Problemom prvih liga se mora pozabaviti drzavni savez , odnosno NS/FSBiH. Prva liga Federacije nema zaista nikakvog smisla, znam iz perioda kada je NK Žepče igralo tu ligu. Prvo, kao što je @zoom rekao sve je to jako, jako skupo, pa mnogi klubovi brzo propadaju, izuzev ako nemaju jake sponzore. Ta situacija je zadesila i NK Žepče. Nakon ispadanja u 3. ligu klub je bio privremeno ugasen. Mislim da je slicno se desilo i Omladincu iz Mionice, iako iskreno vise to toliko i ne pratim
- Omladinac Mionica
- Krajišnik V. Kladuša
- Troglav Livno
U prethodnoj sezoni, istina, niko nije napustio ligu, ali recimo Turbina iz Jablanice nije došla na gostovanje u Lukavac u zadnjem kolu. Kao razlog nedolaska naveli su lošu finansijsku situaciju, odnosno da nisu imali sredstva za prevoz i ostale troškove gostovanja. Turbina je već tada bila siguran putnik u niži rang.
U ovu ligu su zbog nemogućnosti finansiranja odbili ući:
- Mladost Malešići (Gračanica) za sezonu 2014/15
- Una Kulen Vakuf za sezonu 2013/14
U ovu ligu zbog neispunjavanja uslova potrebnih klubovima koji se takmiče u Prvoj ligi u protekloj sezoni nije odobren ulazak ekipi:
- NK Sloga Simin Han.
Inače, ovo je klub koji ima sređenu infrastrukturu i finansijsku konstrukciju, ali se njihovi juniori i kadeti nisu takmičili u odgovarajućem rangu (tako barem piše u Propozicijama). Sloga je i ove godine jedan od kandidata koji bi iz grupe Sjever mogli ući u Prvu ligu FBiH.
Tu si prijatelju potpuno u pravu,ljudi žele praviti novi stadion,ali kao i sve u našoj državi ne zna se čiji je stadion,zemljište,svi žele par hiljada sebi u džepbadblueboylivno je napisao/la:Ne znam kakve su tu relacije oko stadiona, ali osposobili su ga za Prvu ligu - i sad je u lošem stanju, ali je prije toga bio još gori. Ne bi me čudilo da lokalna uprava koči ako tu nema ništa "za njih", kao što je slučaj na cijelom Balkanu. Siguran sam da će se, ako uđu u Prem, nešto početi raditi, da će vidjeti da se nikom ne isplati biti domaćin na tuđem.Bihac96 je napisao/la:Upravo tako.Jedinstvo ima možda i najveći budžet u ligi ali niko nije kriv što imamo upravu koja je sve pokrala.badblueboylivno je napisao/la:Da, nisu Mladost i Metalleghe krivi što Jedinstvo, koje godišnje troši po 300-400 tisuća maraka (možda i više, svašta se pisalo zadnjih par godina na tu temu), tavori u dnu lige i svake godine strepi za ostanak. Za razliku od Jedinstva, navedeni klubovi troše privatni novac i zaista su lijepe priče.
Ali samo svi nešto spominju Metalleghe kao lijepu priču.Zašto su oni ta lijepa priča ? Nešto pokušavaju a marke jedne nisu uložili na stadion.Evo dvije godine se o njima priča a stoje uvijek na istom.Ako imaju te pare zašto ne ulažu u stadion ? Dok sa druge strane Mladost i Krupa iz RS-a jesu lijepe priče i ljudi ulažu a ovi ništa,a svi očekuju nešto od njih.
šta misliš kol'ko bi trebalo da je u narodu prozovu tariguz ligaZoom088 je napisao/la:Fina i korektna rasprava se vodi. Super!
Da se neko u Savezu FBiH potrudi, vjerujem da bi mogao naći spozora za ligu: ERONET, EP BiH, EP HB, Violeta (mada bi smiješno zvučao naziv lige), Mepas, Bingo, Konzum, BBI...i brojni drugi giganti bi mogli biti sponzori lige.

Ja pogođen nisam, ni umro ni pao, samo sam morao skočiti dole, nastaviću tačno tamo gdje sam stao, izroniće stari za one što ga vole... FKBB 1947
- badblueboylivno
- Kontakt:
Dobar argument za ove iz Saveza da otpišu "Violetu" 
Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
Daj ba po ovome sto ti pricas ispade da sa parama mozes apsolutno sve. Pa da je tako Jedinstvo je imalo dva tri puta veci budjet od Mladosti, Rudar takodjer, pa opet godinama tavore u prvoj ligi. Problem klubova sa "tradicijom" kako ti kazes je u tome sto su na drzavnim jaslicama i za svoje rezultate nikome ne odgovaraju. Oni imaju zagarantovanu gidu koju dobiju za godinu dana i svejedno im je bili prvi ili deseti. A samim time ako udju u PL znaju da se troskovi povecaju i da njima ostaje manje za krcmiti. Evo Mladost koju navodis kao negativan primjer je godinama igrala kantonalnu ligu i bezbroj puta se desilo da imamo ekipu za veci rang, ali ljudi koji su vodili klub su odlucili da nije vrijeme za to, jer veci rang automatski smanjuje mogucnost izmuzanja para kojima klub raspolaze. Mi smo dobivali odredjeni iznos od TC Kakanj koji bi oni lagano rastalili, a klubu su ostavljali mrvice. Kada je u klub dosao covjek koji je unio svoj kapital i kada su se sredstva pocela trositi za dobrobit kluba, a ne licne interese klub je krenuo naprijed i za par godina stigo do PL. Prosle godine u klub je usao sadasnji predsjednik koji ulaze novac, ali ga ulaze u klub i time automatski pravi rezultate. Klub sada posjeduje akademiju u kojoj igraju djeca ne samo iz Kaknja nego i iz Visokog, Zivinica, Kladuse, Zenice itd. Napravljen je stadion, teren sa umjetnom travom, sa podlogom koja je jedna od namodernijih na balkanu. Ne sporim da je bilo vjetra u ledja prosle sezone, ali isti taj vjetar je imala i Sloboda pa vidi gdje je ista Sloboda trenutno. A kako se radi u Mladosti govore i rezultati koje klub trenutno postize. Ispali smo u cetvrtfinalu kupa od Sirokog i to tijesno, trenutno smo osmi na tabeli PL i veoma smo blizu opstanka u istoj, iako ove godine ispada sest ekipa. Jos kada se uzme u obzir da smo mi jedini debitanti u PL ove sezone tim je nas uspjeh jos veci.Brigada89 je napisao/la:Niko ne govori da je lose sto jedan klub ako ima pare da radi nesto dobro to jest da igra veci rang da kupuje igrace,da pravi ekipu.. al da pravi ekipu koja ce igrati na zelenom terenu a ne na nekom izvan,..dobro vi znate sta ja pricam samo se malo pravite budale i hocete da ispadnete moralisti..
ako je posteno i ako se zove Fudbalom da jedan klub iz 3,4 lige parama udje u 1 ligu federacije pa iz nje odma u PL onda ok.. to je valjda u ovoj nam finoj drzavi normalno..dakle opet naglasavam.. doticna ekipa/e ni u jednom segmentu nije bolja od ostalih klubova ovdje.. jednostavno ako imas pare ides dalje,prebacis koji milion u savez i to je to.. ja samo govorim da sto se tice fudbala da se fudbal igra u ovoj drzavi drugacije bi stvari bile![]()
![]()
![]()
![]()
i molim moraliste da ne pisu nekakve gluposti da ulaze u infrastrukturu,ne pricam o tome.. nego o KUPOVANJU UTAKMICA,NAMJESTANJE SUDIJA .. ja barem ne podrzavam takav nacin ulaska u neki rang ili nesto da se postigne na taj nacin.. a vama je ocigledno to normalno
Ako ce platiti troskove klubova ja ne bih imao nista protiv naziva "tariguz liga",LjumanM95 je napisao/la:šta misliš kol'ko bi trebalo da je u narodu prozovu tariguz ligaZoom088 je napisao/la:Fina i korektna rasprava se vodi. Super!
Da se neko u Savezu FBiH potrudi, vjerujem da bi mogao naći spozora za ligu: ERONET, EP BiH, EP HB, Violeta (mada bi smiješno zvučao naziv lige), Mepas, Bingo, Konzum, BBI...i brojni drugi giganti bi mogli biti sponzori lige.
![]()

- FaustinoAsprilla
- Kontakt:
malo je ruzno svrstati GOŠK (ne volim ih ni ja ali...) u rang klubova nastalih u 21. stoljecu. Ipak je taj klub iz malog sela dao jednog zlatnog jugoslavenskog olimpijca , danas uzimaju procente od transfera igrača engleske premijer lige itd. Ljudi rade i prezivljavaju 90 godina , ma sta mi mislili o njima zavidna tradicija za naše pojmove .Brigada89 je napisao/la:imam ja odgovor na sva vasa pitanja... a to je da je savez je sranje cisto(trenutno).. lopovi ne (RADE) svoj posao...uzimaju pare gdje stignu i tako u krug.. tacno je da klubovi mogu bojkotovat.. ali od 16 klubova bojkotovat ce 2 kluba koja nisu u tim poslovima sa savezom.. ostalih 14 itekako jeste..![]()
moram spomenuti mada ne bih trebao mozda na ovoj temi ali ne mogu si pomoci.. takodje sve dok vjestacki klubovi (Mladost DK,Olimpik,evo uskoro Metalleghe,Gosk) preskacu lige kako hoce,ili ulaze u ligu kako hoce od naseg fudbala nema nista..Zalosno je da evo jedno Jedinstvo Bihac mozda ispadne iz ove lige sto je jako zalosno.. klub koji je daleko veci od 70 posto trenutnih premierligasa..Jedan Velez kojem 80 posto premierligasa papuce ne mogu okrenuti da ispada sada...na kraju krajeva i Radnicki kojem puca uvijek preko ledja kada se nekom treba stimati(dokazano vise puta na Josiku)..Radnicki ima takve navijace da pola premier lige moze pozavidjeti.. naravno trenutno ne,jer znamo svi sta se desava i kakva je situacija..
Nisam upućen možda do kraja u stanje u ligi federacije , ali onako 'sa strane' mislim da tu nema pomoći dok se ne reorganizira lige , možda najbolje na dvije lige ali podijeljene zemljopisno a ne entitetski, s manjim brojem klubova . Znaci sjever i jug. Smanjili bi se troškovi drastično (zamisli samo danas kakva gostovanja ima Leotar ili Jedinstvo često

Pozdrav
Mislim da je formula jasna za BH nogomet...Vise privatnog novca u klubu od drzavnog veci uspjeh doticnog kluba....
Đe si ba @ziher? Zaboravio ti jarana iz Prve ligeziher je napisao/la:Problem klubova sa "tradicijom" kako ti kazes je u tome sto su na drzavnim jaslicama i za svoje rezultate nikome ne odgovaraju. Oni imaju zagarantovanu gidu koju dobiju za godinu dana i svejedno im je bili prvi ili deseti. A samim time ako udju u PL znaju da se troskovi povecaju i da njima ostaje manje za krcmiti.

Nego, djelimično se slažem ovdje, ali imaš jedan ogroman kiks u ovom dijelu posta.
Kako se, ba, troškovi povećaju u PL?
Evo samo u startu uštediš oko 40.000 KM po sezoni (kotizacija, troškovi službenih lica). Ova sredstva za PL obezbjeđuje sponzor, odnosno BH Telecom. Od NS BiH dobiješ ...koliko ono, 30ak lopti, od NS FBiH dobiješ ŠIPAK! Znači, ako je lopta 150-200 KM, tu si opet dobar 4-6 milja KM.
Kakva su gostovanja konkretno Mladosti DK? Imaš 3 gostovanja u Sarajevu, jedno u Zenici, jedno u Travnku. 5 gostovanja koja su udaljena do sat vremena od Kaknja. Jeste li to imali u Prvoj ligi? Aha...malo sutra

Ok, dolaze tu sad drugi troškovi, izdaci prema igračima su veći, ali sve se to namiri iz onih sredstava s vrha posta i još ostane za ulaganje u infrastrukturu.
A u ovoj ligi uložiti 50.000 KM u infrastrukturu po sezoni je nemoguće. Apsolutno nemoguće jer sva ta sredstva idu u Savez kroz kotizacije i službena lica, kazne i druge stvari od vitalnog značaja za nogomet

P.S. Zovi kad na pecanje jbt

@Zoom088 nisam ja tebe zaboravio druze moj, pratim ja i prvu ligu, samo sam se sad vise posvetio PL. Slazem se ja to za kotizaciju i sponzorstvo lige, ali da bi se igralo u PL moras imati uslovan stadion, sto trenutno u prvoj ligi ima samo Zvijezda i niko vise i svi bi morali uloziti u taj segment, neki manje neki vise, povecaju se troskovi organizacije utakmice, itd.
Ali cinjenica je da je prva liga enormno skupa a da je organizacijski tako skrojena da je stvarno u nekim segmentima gotovo apsurdna. Kada bi doslo do ujedinjenja sa prvom ligom RS i skracenja na 12 i sa klubovima koji ispadnu iz PL, naravno uz preduslov da se nadje sponzor i smanje opterecenja klubovima, moglo bi to biti jedno dobro i zanimljivo takmicenje. Uz ovo savez bi morao poraditi na uslovima na stadionima, prvenstveno na kvaliteti podloge, tj. terena na kojem se igra. Dzaba ti 2000 - 3000 sjedecih mjesta kada se igra na oranici. Po meni bi prvi preduslov bio idealan teren, pa tek onda sjedalice i sve ostalo. Ne kazem da uslovi za gledaoce nisu bitni, naprotiv, ali za kvalitetan fudbal prevashodno je bitan dobar teren. Nakon sto se tereni dovedu na taj nivo da nam jedan pljusak ili 10 cm snijega ne pravi probleme, onda traziti odredjen broj sjedecih mjesta, krov ili nesto trece.
P.S. Bujrum kad god hoces druze, za to sam uvjek spreman
Ali cinjenica je da je prva liga enormno skupa a da je organizacijski tako skrojena da je stvarno u nekim segmentima gotovo apsurdna. Kada bi doslo do ujedinjenja sa prvom ligom RS i skracenja na 12 i sa klubovima koji ispadnu iz PL, naravno uz preduslov da se nadje sponzor i smanje opterecenja klubovima, moglo bi to biti jedno dobro i zanimljivo takmicenje. Uz ovo savez bi morao poraditi na uslovima na stadionima, prvenstveno na kvaliteti podloge, tj. terena na kojem se igra. Dzaba ti 2000 - 3000 sjedecih mjesta kada se igra na oranici. Po meni bi prvi preduslov bio idealan teren, pa tek onda sjedalice i sve ostalo. Ne kazem da uslovi za gledaoce nisu bitni, naprotiv, ali za kvalitetan fudbal prevashodno je bitan dobar teren. Nakon sto se tereni dovedu na taj nivo da nam jedan pljusak ili 10 cm snijega ne pravi probleme, onda traziti odredjen broj sjedecih mjesta, krov ili nesto trece.
P.S. Bujrum kad god hoces druze, za to sam uvjek spreman

-
- Kontakt:
Ima i rudar kakanj stadion , igrao je u kaknju celik kad se bilino radilo ....
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.