Rekonstrukcija stadiona u BiH

FrancescoTotti
Kontakt:

Re: Rekonstrukcija stadiona u BiH

Post Postao/la FrancescoTotti » 22 maj 2016, 22:22

Signore je napisao/la:
FrancescoTotti je napisao/la:Upravu je brig. Siroki je najvise ulozio a realno najvise i rade na poboljsanju terena i to se vidi cak i na tv-u, uzivanje je gledati prijenos sa pecare ma ko igrao.

A ono sto mi se mota po glavi u zadnje vrijeme.. Pitanje za Signorea ili Alena:
Da li je moguce da klubovi kod kojih je teren katastrofalan, tipa Slavija, Sloboda, Vitez, da postave teren sa umjetnom travom po uzoru na sjevernoeuropske klubove i koliko bi to kostalo?
Mozes naci umjetnu travu po cijeni od 20-30KM. Ja sam npr. imao u planu da napravim teren s umjetnom travom jer imam fin plac u blizini grada i da to iznajmljujem i dok sam se malo raspitivao dobio sam ponudu od jedne firme. Cijena ugradjenog metra kvadratnog je 29KM. Ti moras napraviti podlogu, a oni dovoze travu i postavljaju je. Na kraju mi je nesto zapelo, nisam ni napravio i ne bih znao reci nista vise konkretno.

Ono sto sam ja nalazio po internetu, kvalitetna trava kosta 50 eura ili cak i vise po metru kvadratnom. Za teren standardnih dimenzija 105x68 to kosta 357.000 eura. Plus jos treba uraditi podlogu i ugraditi ju. Za vrhunsku umjetnu travu, vrhunski uradjeno s vrhunskom drenazom ti sigurno treba oko milijun i pol maraka, ako ne i vise.

Ako netko zna neke druge informacije neka napise, ja bih se prvi razveselio da je jeftinije i da je dostupnije sto vecem broju klubova.
Znam da je po propisima NSBiH dozvoljeno igrat PL na umjetnoj travi.
Daleko lakse i jeftinije bi bilo i odrzavanje, a kvalitet fudbala bi se podigao za nevjerovatnu razinu.

U kampu FK Sarajeva na Butmiru je ta najkvalitetnija ja mislim, i izgleda strasno
slikano kada je tek ugradjena
slika
Sada kada bi po ovome igrala Sloboda, Vitez, Mladost, kai i Krupa koja vec ima umjetnu. Pa zasto ne pokusat i na Kosevo ugradit ju...

Posebno kada bi se organizovala vec ta udruga premijerligasa, kada bi se to planski odradilo, da se rade tri cetiri terena na jednom, sigurno bi se izvukao i ne tako mali popust kod izvodjaca...

Uglavnom ja sam misljenja da ce svaki nas klub prije doci do prihvatljivog 'nivoa' travnjaka na ovaj nacin nego cekajuci i cekajuci nekakve rekonstrukcije stadiona i sl.
Dok smo živi stajaćemo iza bordo sotone!

SlevinKelevra
Kontakt:

Post Postao/la SlevinKelevra » 22 maj 2016, 22:24

A, u cemu je problem sa tom umjetnom travom? Zasto je na losem glasu?

FrancescoTotti
Kontakt:

Post Postao/la FrancescoTotti » 22 maj 2016, 22:28

SlevinKelevra je napisao/la:A, u cemu je problem sa tom umjetnom travom? Zasto je na losem glasu?
Ja mislim da se lakse na njoj povrijediti i sl. Nisam siguran al znam par ljudi koji su igrali na umjetnoj da su mi tako pricali.

Mada sumnjam da su oni igrali na najkvalitetnijem umjetnom terenu... To je sad dovedeno do savrsenstva. Pola klubova u Danskoj i Norveskoj koriste upravo umjetnu travu.

A pored angazovanja klubova u ovome sto sam gore napisao, sve ovo bi se dalo uraditi posebno ako se Savez ukljuci u sve ovo.
Kad bi se to uradilo sad preko ljeta imali bi strasnu, al bas strasnu ligu 12.

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 22 maj 2016, 22:28

SlevinKelevra je napisao/la:A, u cemu je problem sa tom umjetnom travom? Zasto je na losem glasu?
Navodno je smrt, ozdljede i slicno. Ja sam se poderao vise puta na toj umjetnoj i to je stvarno katastrofalno, cak sam jednom duze od 10 dana ima zguljenu kozu i nisam mogao sjest kako treba :lol: Na nekoj perfektnoj prirodnoj travi kao sto je BP je sto puta ljepse igrati nego na nekoj dobroj umjetnoj, ali s obzirom da kod nas nema takvih terena onda je umjetna premija. U najmanju ruku ce tereni bar biti ravni ako nista drugo.

FrancescoTotti
Kontakt:

Post Postao/la FrancescoTotti » 22 maj 2016, 23:01

Tromsø IL | Norveska | Kapacitet: 6,859
slika

Bodø | Norveska | Kapacitet: 7,354
slika

Aalesunds FK | Norveska | Kapacitet: 10,778
slika

IF Elfsborg | Svedska | Kapacitet: 16,284
slika

Sundsvall | Svedska | Kapacitet: 8,500
slika

Da ne idem dalje, shvatili ste. Stadioni su im ruzni kao i nasi, daleko manje talentirane igrace imaju, ali imaju savrsene terene i sve je na daleko vecem nivou.

Moju pricu iznad potvrdjuje cinjenica da su nam svedski i norveski klubovi stalne musterije.

Tristan
Kontakt:

Post Postao/la Tristan » 22 maj 2016, 23:14

Zna li neko ciji je ovo stadion?

slika
Java, dobio sam vizu,
java, pobjede u nizu,
java, igramo sa stilom,
java, na Gradskom sa Aston Vilom.

firefirefirely
Kontakt:

Post Postao/la firefirefirely » 22 maj 2016, 23:16

Signore je napisao/la:
Navodno je smrt, ozdljede i slicno. Ja sam se poderao vise puta na toj umjetnoj i to je stvarno katastrofalno, cak sam jednom duze od 10 dana ima zguljenu kozu i nisam mogao sjest kako treba :lol: Na nekoj perfektnoj prirodnoj travi kao sto je BP je sto puta ljepse igrati nego na nekoj dobroj umjetnoj, ali s obzirom da kod nas nema takvih terena onda je umjetna premija. U najmanju ruku ce tereni bar biti ravni ako nista drugo.
Vidi, jedno su nasi umjetni tereni, na kojima ne bih lastike igrao, a ne fudbala.. Ali ovi po evropi i svijetu su vrhunski!! Igrao sam ragbi na umjetnoj travi, u Andori, na istom stadionu na kojem igra i fudbalska reprezentacija Andore, i nisam imao takvih problema.. Znaci savrsen je teren, sa automatskim sistemom za navodnjavanje !!! Milina prava stvarno, ali druga je stvar sto nama ovdje prodaju muda pod bubrege za umjetne terene

badblueboylivno
Kontakt:

Post Postao/la badblueboylivno » 22 maj 2016, 23:21

Tristan je napisao/la:Zna li neko ciji je ovo stadion?
Jagodina bi trebala biti. :D

Evo, i google image search potvrđuje. :D
Hayley <3

FrancescoTotti
Kontakt:

Post Postao/la FrancescoTotti » 22 maj 2016, 23:27

firefirefirely je napisao/la:
Signore je napisao/la:
Vidi, jedno su nasi umjetni tereni, na kojima ne bih lastike igrao, a ne fudbala.. Ali ovi po evropi i svijetu su vrhunski!! Igrao sam ragbi na umjetnoj travi, u Andori, na istom stadionu na kojem igra i fudbalska reprezentacija Andore, i nisam imao takvih problema.. Znaci savrsen je teren, sa automatskim sistemom za navodnjavanje !!! Milina prava stvarno, ali druga je stvar sto nama ovdje prodaju muda pod bubrege za umjetne terene
To je to. I mislio sam da je tako.

Uostalim dzaba ja mastam o ovim terenima kad je nasim klubovima vrhunac ciscenje stolica...

Tristan
Kontakt:

Post Postao/la Tristan » 22 maj 2016, 23:29

badblueboylivno je napisao/la:
Tristan je napisao/la:Zna li neko ciji je ovo stadion?
Jagodina bi trebala biti. :D

Evo, i google image search potvrđuje. :D
Aha, ovo je fotografisano kad se prosirivao krov. Ne bih ga prepoznao, mislio sam da je neki u BiH.
Hvala! :)
Java, dobio sam vizu,
java, pobjede u nizu,
java, igramo sa stilom,
java, na Gradskom sa Aston Vilom.

BadrHari
Kontakt:

Post Postao/la BadrHari » 22 maj 2016, 23:32

cikazubo je napisao/la:S obzirom da sam pratio repku na BP, i da sam bio zadnju kad smo gostovali Celiku, mogu ti reci da je razlika uzivo evidentna ali bas evidentna, teren je flekav, suh, u petercu vise blata nego trave, na mjestima neravan, vidi se da se ne valja i ne prozracuje redovito, i dalje je je on vrh za BiH, ali puno losiji nego prije 6-7 mjeseci, na tim slikama gore djeluje okej, al ovakve slike mogu nac i sa Grbavice npr. gdje izgleda ko Wmbley a znamo da je ustvari jako neravan.. Ko je inace zaduzen za odrzavanje terena na BP ?
Za odrzavanje ti je druze zaduzena Alba, a tu se Hanko Begagić, grobar Celika broj 1 iz akupstine, utalio da uzima zenicka Alba bruku para za odrzavanje a on je haman i u Albi direktor.
Ne rade dobar posao, ali pred repku usminkaju teren strasno i ne pamtim kad je lose izgledao zadnjih par godina. Svjesni smo svi da drzavni stadion treba biti kontinuirano godisnje odrzavan, ali je u kvalifikacijama uvijek savrsen.
Two-time champion of Central European Cup, triple champion of Bosnia and Hercegovina, two-time cup winners, and one time winner of the international Intertoto cup.

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 22 maj 2016, 23:45

firefirefirely je napisao/la: Vidi, jedno su nasi umjetni tereni, na kojima ne bih lastike igrao, a ne fudbala.. Ali ovi po evropi i svijetu su vrhunski!! Igrao sam ragbi na umjetnoj travi, u Andori, na istom stadionu na kojem igra i fudbalska reprezentacija Andore, i nisam imao takvih problema.. Znaci savrsen je teren, sa automatskim sistemom za navodnjavanje !!! Milina prava stvarno, ali druga je stvar sto nama ovdje prodaju muda pod bubrege za umjetne terene
Ja sam npr. bio na umjetnim terenima u Hadzicima i na onim pored Skenderije i mozda jos nekom, ali se ne sjecam. Igram na umjetnoj cijelo ljeto termine bar jednom tjedno, a uglavnom 2x i ta umjetna je uzas sto je i logicno jer oni svi stavljaju sto jeftiniju travu i ne odrzavaju.

Mislim da je ono u Hadzicima bolje od onog pored Skenderije, bar je nekad bilo.

Takodjer, prosao sam pored jednog terena na Maksimiru koji ima umjetnu travu. Za nju je receno da je najveci moguci kvalitet i kad ju usporedim samo na pogled s ova dva smijesno mi je pricati. Volio bih da sam mogao uci, ali ograda je posluzila svrsi :mrgreen:

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 23 maj 2016, 01:38

Koliko sam upucen, postoji nesto sto se zove i Hybrid grass tj. mjesavine prirodne i umjetne trave. Iako UEFA dozvoljava umjetnu travu izricita je u tome da se treba postavljati na mjestima gdje je to uslovljeno prirodnim uslovima sto kod nas nije slucaj, nama bi odgovaralo zato sto smo lijen narod i mislimo da ako se nesto kupi da nije potrebno to odrzavati i vremenom amortizovati :)

Cuj ti Signore sto je poduzetan, informiraj nas ako krenes u tu avanturu :D

Virtouz - pa iskreno ne znam sta sada ti ocekujes za nase stadione. Usminkana trenutna tribina stadiona u Bijeljini (krov preko cijele tribine, VIP loze uz vrh iste, centralni sektor za medije i VIP te uredjen prostor oko stadiona) te izgradnjena dodatna tribina nasuprot glavne od najmanje 50% kapaciteta iste bi za nase uslove bio fantastican stadion i za trenutne uslove i vise nego dovoljan za Bijeljnu. Na to dodas jos novi, moderan travnjak i dobijes zaista jednu bombonu :)

P.S. Dobrog li kamena ispod ovog betona na Zgoni :D

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 23 maj 2016, 03:30

Cisto da vidimo kako izgleda stadion u Prijedoru iz veceg ugla :)

slika

slika

slika

FrancescoTotti
Kontakt:

Post Postao/la FrancescoTotti » 23 maj 2016, 03:36

Kako mrzim ove nase oval stadione sa atletskim stazama koje sluze svemu samo ne atletici :damn:

Mladost i Krupa su timovi za koje navijam da ostanu u ligi 12 upravo zbog toga.

brig
Kontakt:

Post Postao/la brig » 23 maj 2016, 10:02

AnelZ je napisao/la:Koliko sam upucen, postoji nesto sto se zove i Hybrid grass tj. mjesavine prirodne i umjetne trave. Iako UEFA dozvoljava umjetnu travu izricita je u tome da se treba postavljati na mjestima gdje je to uslovljeno prirodnim uslovima sto kod nas nije slucaj, nama bi odgovaralo zato sto smo lijen narod i mislimo da ako se nesto kupi da nije potrebno to odrzavati i vremenom amortizovati :)

Cuj ti Signore sto je poduzetan, informiraj nas ako krenes u tu avanturu :D

Virtouz - pa iskreno ne znam sta sada ti ocekujes za nase stadione. Usminkana trenutna tribina stadiona u Bijeljini (krov preko cijele tribine, VIP loze uz vrh iste, centralni sektor za medije i VIP te uredjen prostor oko stadiona) te izgradnjena dodatna tribina nasuprot glavne od najmanje 50% kapaciteta iste bi za nase uslove bio fantastican stadion i za trenutne uslove i vise nego dovoljan za Bijeljnu. Na to dodas jos novi, moderan travnjak i dobijes zaista jednu bombonu :)

P.S. Dobrog li kamena ispod ovog betona na Zgoni :D
Ova hybrid je na Rujevici

Wolffire
Kontakt:

Post Postao/la Wolffire » 23 maj 2016, 10:38

Evo kod nas u Kaknju se pocelo sa presadjivanjem trave kako bi se tren pomakao prema tribini iza gola.

High

Post Postao/la High » 23 maj 2016, 10:58

Wolffire je napisao/la:Evo kod nas u Kaknju se pocelo sa presadjivanjem trave kako bi se tren pomakao prema tribini iza gola.
:thumbup:

Kad će biti gotovo? Hoće li se još šta raditi?
Ako u selo dođe bog kog seljaci nisu na vlastitim kolima dovukli, oguliće ga i pojesti mu džigericu i meso i oglodati kosti. A njegove crvene krpe razapeće na slavolucima.

Wolffire
Kontakt:

Post Postao/la Wolffire » 23 maj 2016, 11:05

Vjerovatno ce brzo ici. Posto odma do stadiona je posjed na kojem jedan privatnik upravo radi sa travom. Upratio sam da je manji bager isto tu kod zapadne tribine kad saznam sta se radi javim :D

armin dju
Kontakt:

Post Postao/la armin dju » 23 maj 2016, 13:14

FrancescoTotti je napisao/la:Da ne idem dalje, shvatili ste. Stadioni su im ruzni kao i nasi, daleko manje talentirane igrace imaju, ali imaju savrsene terene i sve je na daleko vecem nivou.

Moju pricu iznad potvrdjuje cinjenica da su nam svedski i norveski klubovi stalne musterije.
:facepalm: svasta

Odgovori

Natrag na “Ostalo”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.