Smisao Prve lige FBiH?

Moderator/ica: GracanicaAA

Benjo_AFC86
Moderator
Kontakt:

Re: Smisao Prve lige FBiH?

Post Postao/la Benjo_AFC86 » 06 jun 2016, 23:05

Nevjerovatno. Ovome se ne moze stati u kraj.

Par dana prije delegiranja zadnjeg kola, EDIS ZUKIC, prvoligaski sudija iz Srebrenika dolazi u nasem gradu i prica kako se sve zna i kako ce u slucaju da sude hrvati i Jelic glavni dole sve biti gotovo. I upravo se to desi.

Sve je povezano, uvezano, sve se vec zna medju njima. Medju LOPOVIMA! Kadija te tuzi kadija ti sudi.

I za kraj, za ove vjestake iz Jajca sto se ponose uspjehom. Mozete se sramiti.
Metalleghe prošle godine skide gace Orasju zadnje kolo, a ove godine eto to iz priloga.
OFK Gradina Srebrenik
Silver Town Boys

ZaZelju
Kontakt:

Post Postao/la ZaZelju » 06 jun 2016, 23:10

Poslije ove lakrdije, najrealnije bi bilo da se odigra jos jedna utakmica izmedju Zvijezde i Metalleghea na neutralnom terenu, te da se na taj nacin konacno dodje do novog premijerligasa. Da sam na mjestu Zvijezde, zalio bih se Uefi. Ocito je da je ovo sto su sudije svirale u zadnjem kolu na ovim dvjema utakmicama uradjeno po necijim uputama. Stop kriminalu u nasem fudbalu!

jasko_juve
Kontakt:

Post Postao/la jasko_juve » 06 jun 2016, 23:22

Da vas sve pitam al ono realno da odgovorite. Da vam covjek iz xxx kluba dodje i kaze da mu pomognes a on ce tebi dat 10.000 KM za tu uslugu. Sta bi vi uradili? U drzavi u kojoj zivimo je to svakodnevnica, mito korupcija. Al nemojte ni njih krivit jer nismo u njihovoj koži. Kriv je prvo sistem, drzava pa narod. Mi kao pojedinci smo naucili sudije na to. Kao sto smo naucili doktore da im dajemo pare za neki zahvat kao " da pripaze malo " na brata, sestru, oca nebitno iako je to njihov posao tako i ovdje. Jednostavno tako je, nemamo sistema, države a kamoli neki federalni rang da bude ok. NIKAD NIKO nije niti ce IKAD IKO uci u PREMIER LIGU a da nije mutio s klubovima il sudijama. NIKAD!
★ 36 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO ★

SamoTravnik
Kontakt:

Post Postao/la SamoTravnik » 06 jun 2016, 23:29

jasko_juve je napisao/la:Da vas sve pitam al ono realno da odgovorite. Da vam covjek iz xxx kluba dodje i kaze da mu pomognes a on ce tebi dat 10.000 KM za tu uslugu. Sta bi vi uradili? U drzavi u kojoj zivimo je to svakodnevnica, mito korupcija. Al nemojte ni njih krivit jer nismo u njihovoj koži. Kriv je prvo sistem, drzava pa narod. Mi kao pojedinci smo naucili sudije na to. Kao sto smo naucili doktore da im dajemo pare za neki zahvat kao " da pripaze malo " na brata, sestru, oca nebitno iako je to njihov posao tako i ovdje. Jednostavno tako je, nemamo sistema, države a kamoli neki federalni rang da bude ok. NIKAD NIKO nije niti ce IKAD IKO uci u PREMIER LIGU a da nije mutio s klubovima il sudijama. NIKAD!
Svaka cast, svaka ti je na mjestu. :thumbup:

1 Liga sluzi sa prljave igre i onaj ko ustraje do kraja ulazi u PL. Tako je bilo, tako ce i ostat, djaba mi palamudimo ovdje. Sudije i ekipe stimaju u svim ligama, kako u PL tako i u ovoj. Prosle sezone ostecen GOSK, sad Zvijezda, iduce ce neko treci i idemo dalje.

ZaZelju
Kontakt:

Post Postao/la ZaZelju » 06 jun 2016, 23:37

Ne mogu da vjerujem da neko ne zeli da svim tim prljavim igrama dodje kraj. Nikad od nas naroda dok god ne pocnemo borbu protiv mita i korupcija.

Zoom088
Kontakt:

Post Postao/la Zoom088 » 06 jun 2016, 23:39

I sta sad? Trebamo eto aminovat' sve sto se desava, nijemo posmatrati i slijegati ramenima?

Da, sve to stoji. Korupcija je uveliko prisutna u svim sferama zivota u BiH, pa tako i u fudbalu/nogometu. Prva liga FBiH je cini se najkorumpiranija (ujedno i najskuplja) liga u Regionu i vrijeme je da se malo preceslja sve ovo. Postoje valjda institucije nadlezne za kontrolu takmicenja.
Sunce, behar, trešnje, kraj Neretve hlad
Slušam Mostar Sevdah, igram tavle sad
A u mojoj duši gori isti žar, za Rođene moje i Velež Mostar

LjumanM95
Kontakt:

Post Postao/la LjumanM95 » 06 jun 2016, 23:43

Zoom088 je napisao/la:I sta sad? Trebamo eto aminovat' sve sto se desava, nijemo posmatrati i slijegati ramenima?

Da, sve to stoji. Korupcija je uveliko prisutna u svim sferama zivota u BiH, pa tako i u fudbalu/nogometu. Prva liga FBiH je cini se najkorumpiranija (ujedno i najskuplja) liga u Regionu i vrijeme je da se malo preceslja sve ovo. Postoje valjda institucije nadlezne za kontrolu takmicenja.
e moj dobri zoom, kod nas jedna institucija zvana ustavni sud (u nadležnosti države) je do 2015. imala 91 neprovedenu pravosnažnu presudu. do danas su sigurno domašili brojku od 100.
Ja pogođen nisam, ni umro ni pao, samo sam morao skočiti dole, nastaviću tačno tamo gdje sam stao, izroniće stari za one što ga vole... FKBB 1947

SamoTravnik
Kontakt:

Post Postao/la SamoTravnik » 06 jun 2016, 23:45

Zoom088

Citao sam dosta stvari koje si pisao i smatram te ozbiljnim forumasem.
Daj mi reci jel' stvarno mislis da neko moze stati u kraj lopovluku u nasim ligama ?

zmaj348
Kontakt:

Post Postao/la zmaj348 » 07 jun 2016, 00:02

SamoTravnik je napisao/la:Zoom088

Daj mi reci jel' stvarno mislis da neko moze stati u kraj lopovluku u nasim ligama ?
Jedan sudija ili odgovorno lice iz kluba koji bude krivicno gonjen(zavrsi u pritvoru)bi rijesilo vecinu problema..mnogi bi se tada zapitali da li im se isplati ovo raditi i za koji novac..

SamoTravnik
Kontakt:

Post Postao/la SamoTravnik » 07 jun 2016, 00:12

zmaj348 je napisao/la:

Jedan sudija ili odgovorno lice iz kluba koji bude krivicno gonjen(zavrsi u pritvoru)bi rijesilo vecinu problema..mnogi bi se tada zapitali da li im se isplati ovo raditi i za koji novac..
Ali to se nece desiti iz razloga sto ne mozes dokazati nista. Da neko snimi kako jedan sudija ili predstavnik kluba uzima pare ili da snimi dogovaranje utakmice, to je dokaz, bez toga ne mozes nista.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 07 jun 2016, 00:46

Zamislite šta će se sad dešavati u tim ligama kad se priključe Velež, Travnik, Borac...

Jednostavno, savezu ove lige nisu nikakav trošak, klubovi snose apsolutno sve troškove, a savez još zarađuje na njima. Win win situacija i nemaju razloga da bilo šta mijenjaju.

Računajući sve ove troškove klubova, savez od ove lige dobije oko pola miliona KM za jednu sezonu.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

Zoom088
Kontakt:

Post Postao/la Zoom088 » 07 jun 2016, 01:01

SamoTravnik je napisao/la:
zmaj348 je napisao/la:

Ali to se nece desiti iz razloga sto ne mozes dokazati nista. Da neko snimi kako jedan sudija ili predstavnik kluba uzima pare ili da snimi dogovaranje utakmice, to je dokaz, bez toga ne mozes nista.
Nije ti druze ni to dokaz. Video i audio materijal na sudu nisu relevantni. U ovakvim slucajevima se treba napraviti zamka, da novac korumpiranom sucu preda neko a da sa strane budu pripadnici MUP-a ili SIPA-e. E tek onda bi se nesto i moglo napraviti. Medjutim, ljudima u Prvoj ligi FBiH je draze davati pare sluzbenim licima nego ulagati u vlastiti igracki kadar. Tako to ide ovdje i zbog toga jos dugo nece biti napretka.

Osim ako se uskoro ne napravi neka zamka :kafa:
Sunce, behar, trešnje, kraj Neretve hlad
Slušam Mostar Sevdah, igram tavle sad
A u mojoj duši gori isti žar, za Rođene moje i Velež Mostar

combe
Kontakt:

Post Postao/la combe » 07 jun 2016, 07:17

Može se tu dosta toga napraviti samo klubovi trebaju biti jedinstveni.Prošle godine je povaljen Gošk, ove Zvijezda, sljedeće će neko treći i tako u krug.
Evo npr. ove godine ako uđe Sloga S.H. sa Tuzlanskog kantona će biti pet klubova. Kada bi bar oni bili jedinstveni i svako kolo kada nekoj od tih ekipa bude dodjeljen sudija gdje oni imaju indicije kakvo će biti suđenje da svih 5 ekipa bojkotuje to kolo pa nek Iljo krmak mami svojoj igra. I tako svako kolo pa će se neko zapitati zašto je to tako. Onda kolektivna žalba tih klubova prema državnom savezu(jer ruku na srce suđenje u premier ligi i ovo kod nas je razlika u svjetlosnim godinama.I premier liga je prije par godina bila slična ovome ali su to ljudi koliko toliko doveli u red, bude i tu pogrešaka i namjernih i nenamjernih ali to je neznatno u odnosu na federalnu), pa kolektivna žalba prema UEFI. Nije isto kada se žali jedan klub i kada se žali njih 5, onda se zna da je tu nešto ozbiljnije. Znači bitna je samo volja klubova.

SamoTravnik
Kontakt:

Post Postao/la SamoTravnik » 07 jun 2016, 10:22

Zoom088 je napisao/la: Nije ti druze ni to dokaz. Video i audio materijal na sudu nisu relevantni. U ovakvim slucajevima se treba napraviti zamka, da novac korumpiranom sucu preda neko a da sa strane budu pripadnici MUP-a ili SIPA-e. E tek onda bi se nesto i moglo napraviti. Medjutim, ljudima u Prvoj ligi FBiH je draze davati pare sluzbenim licima nego ulagati u vlastiti igracki kadar. Tako to ide ovdje i zbog toga jos dugo nece biti napretka.

Osim ako se uskoro ne napravi neka zamka :kafa:
U nekim slucajevima se mogu uzeti kao dokaz ali nije to toliko ni bitno. To nece NIKO uraditi, zato sam ti i postavio pitanje, da li mislis da se moze stati u kraj lopovluku. Ja iskreno mislim da ne. Iz prostog razloga sto je to sve uvezano, niko kao pojedinac nece sam sebi skakati u stomak i ganjati neku pravdu jer bi samo on bio donji. Protiv ovakvog sistema se ne moze i sto se prije uklopis, to je bolje za tebe. Stimanja su sastavni dio PL a o 1 Ligi da ne pricam. Licno mislim da je ova sezona i dobra bila, kakva ce biti iduca. :lol:

badblueboylivno
Kontakt:

Post Postao/la badblueboylivno » 07 jun 2016, 11:59

combe je napisao/la:Može se tu dosta toga napraviti samo klubovi trebaju biti jedinstveni.Prošle godine je povaljen Gošk, ove Zvijezda, sljedeće će neko treći i tako u krug.
Evo npr. ove godine ako uđe Sloga S.H. sa Tuzlanskog kantona će biti pet klubova. Kada bi bar oni bili jedinstveni i svako kolo kada nekoj od tih ekipa bude dodjeljen sudija gdje oni imaju indicije kakvo će biti suđenje da svih 5 ekipa bojkotuje to kolo pa nek Iljo krmak mami svojoj igra. I tako svako kolo pa će se neko zapitati zašto je to tako. Onda kolektivna žalba tih klubova prema državnom savezu(jer ruku na srce suđenje u premier ligi i ovo kod nas je razlika u svjetlosnim godinama.I premier liga je prije par godina bila slična ovome ali su to ljudi koliko toliko doveli u red, bude i tu pogrešaka i namjernih i nenamjernih ali to je neznatno u odnosu na federalnu), pa kolektivna žalba prema UEFI. Nije isto kada se žali jedan klub i kada se žali njih 5, onda se zna da je tu nešto ozbiljnije. Znači bitna je samo volja klubova.
Teško da ti klubovi mogu inicirati promjene kad oni među sobom manipuliraju rezultatima i daju kad nekom treba, bilo da se radilo o plasmanu u višu ligi ili borbi za ostanak.

Volio bih da je situacija među njima kao što je kod nas. Imamo pet klubova u drugoj ligi, rivalitet prejak, baš se osjeti "mržnja" (samo na terenu!), nema šanse da se nekom puste bodovi. Troglavu treba za ostanak, Šujica ispala, uzeše nas 2-1.

Da se mene pita, u ovakvim divljim ligama suci bi se delegirali tajno i nitko ne bi znao tko sudi kojem klubu dok se suci ne pojave 2-3 sata prije početka utakmice. :kafa:
Hayley <3

gol-man
Kontakt:

Post Postao/la gol-man » 07 jun 2016, 13:50

Ovi iz Zvijezde stvarno ne znam šta pričaju. Ima par momak realnih, ali ima ovih što spominju UEFE, FIFE i nebuloze. Zaboli njih za nekom drugom ligom najslabije prve lige svijeta.

Pa kolo prije, Banovići im PUSTILI utakmicu (kupili nevažno) , penal sviran smijali se za što je sviran. Kaže Ljuman, da su naši zapeli nebi Zvijezda centar prešla...
Isto kolo Jajce igra u Gabeli, igrač Zvijezde (bivši GOŠK-a) Dudić na utakmici dok njegovi u Banovićima "bitku biju" . GOŠK se polomio da pobijedi jer su im keširali.
Ako su ovi iz Metalleghea namjestili zadnje kolo, ŠTA STE VI RADILI PRIJE? Nemojte molim Vas o poštenju. Pa Goraždak javno govori da ste preko SDA pokušali kupiti Goražde!
Evo neka Zoom prokomentariše penal za jajčane i koliko je onakvih penala dosad suđeno (ekspert za video). Gol za Zvijezdu je po meni regularan.
Kaže 5 ekipa sa kantona pa da se dogovore. Kako ćete se dogovoriti kad jedni druge uvaljujete kako stignete. Sad nikom nije trebalo pa su vam puštali. A što Zoom kaže, dok je ovakav sistem NIKO NIKOG NEĆE PRIJAVITI. Ko je to još istupio iz lige? Kako je Sloboda ušla na račun Jedinstva, kako je Mladost na račun GOŠK-a i da ne pričam dalje.

Nemamo stadion pa nam ne treba dati igrati?!
Jajce je jedan od rijetkih gradova koji je bio pod tri vojske, privreda u rasulu, sport na zadnjoj grani (i sad bi bio da ovi ne ulažu jer seljačka općina i načelnik nedaju pare za sport iako su obavezni) . Stadion nije sređen jer je kriminalnom privatizacijom otet dio i nisu smjeli ništa raditi na njemu. Talijan je došao do Premijer lige, sad će uložiti. Pare nisu problem, ima 5 firmi koje drmaju .http://www.metalleghegroup.com/ Samo firme u BiH imaju promet preko 150 miliona. Samo treba amin od općine da može-

redwhite

Post Postao/la redwhite » 07 jun 2016, 14:50

I kakav je zakljucak? Treba li nam bolja liga? - Ne treba. Trebaju li nam normalni zdravi klubovi za razvoj nase djece i naseg fudbala? - Ne treba.
Nama je trenutno tacno onako kako smo zasluzili, jer nismo spremni da priznamo vlastitu sramotu, tudju nesrecu omalovazavamo, lopovluk nam je ono " sto si glup pa to je svakodnevica" itd itd.
Kad nas se ne tice, na to zatvaramo oci ili se cudimo 3 min i to je to, a kad se nama desi avaj pomagaj.
Ovakve stvari se batinom popravljaju, jer batina je iz raja izasla. Nema nedodirljivih. Batine borci, batine.Ne pozivam na nasilje, da me neko krivo ne shvati, nego na planske, zasluzene batine svakog pojedinca koji ih je zaradio ili zaradi.Batina je i kazneno-popravna i disciplinska i pokazno-obrazovna mjera.

theboss_RD07
Kontakt:

Post Postao/la theboss_RD07 » 13 jun 2016, 21:59

@gol-man
tebi stvarno treba svaku stvar 5 puta reci dok ti nju primis, svaris i arhiviras... Niko ne govori za Metalleghe da su seljaci, cigani ili stagod jer su kupili utakmicu u Gorazdu (ili premirali Capljinu, stagod). Problem su sudije koje su vama pomogle a nas povalile. Zvijezda je premirala GOSK i dogovorila Banovice.. Ok! Ali nikada nismo poslali suce da vas povale! Jer vjeruj mi, da se onaj gol priznao Zvijezdi utakmica bi se kretala u jednom potpuno drugom smjeru. Uostalom meni je to premiranje OK, nebitno jel u slucaju Zvijezda-GOSK ili Metalleghe-Capljina. Jer, jarane, ti se boris za PL, a njima novac ne daje supermoći. Ako si kvalitetniji pobijedit ces ih pa makar se oni trudili ko nikad u zivotu. Ali problem je igrati protiv premirane Capljine+Frano Jelic. Nema te ekipe koja ce se protiv sudije borit na gostujucem terenu...
I nije kriv Metalleghe sto im savez delegira Karacica koji je Zvijezdu brutalno povalio u dvije utakmice s Orasjem, a Zvijezdi Jelica koji je inace (opstepoznato) Metallegheov sudija. Znaci takve odluke saveza su kilometrima daleko od zdrave pameti a da ne pricam o onima koji su ostali slijepi na to sve.

Sto se tice biznisa u federalci, svi su pricali o kupovini i svi su to podrzavali. A i onda kad sve zavrsi, svi se zale, svi zele bolju ligu itd. Ja sam podrzavao sve namjestaljke Zvijezde (a bilo ih je) cisto iz razloga jer je sve u qrcu. Citava liga. Pa zasto bi neko kupovao, pobjedjivao i osvajao a mi da ostanemo suhog qrca jer smo "fini i posteni". A kad bi se sve ujedinilo ja bi prvio bio ZA da se to sve iskorijeni da imamo bar 50% normalnu ligu u odnosu na ono kakva bi stvarno trebala biti.
Ali ovako kad citam neke komentare mogu se samo razocarati.

Hocemo bolju ligu - Da
Hocemo normalne sudije - Da
Hocemo da ukinemo kupovinu bodova - Da
Hocemo li se boriti za to ili ipak sutiti - Ipak sutiti

kljucaj temu

NjonjoVam
Kontakt:

Post Postao/la NjonjoVam » 19 jun 2016, 12:57

samo da pozdravim komsije iz Lukavca,Simina Hana,Gračanice,Banovića.Gradačca i da im poručim neka sjednu i dogovore se koga da ove sezone poguraju u PL.Budite složni i yebite ih sve posebno one vrapčićane seljake sa livade.Njih derite ne šteditee.A bgm pamet u glavu i jedni drugim pomazite,nema druge!!
DRŽAVA TUZLA!!

sodaacm
Kontakt:

Post Postao/la sodaacm » 19 jun 2016, 13:59

NjonjoVam je napisao/la:samo da pozdravim komsije iz Lukavca,Simina Hana,Gračanice,Banovića.Gradačca i da im poručim neka sjednu i dogovore se koga da ove sezone poguraju u PL.Budite složni i yebite ih sve posebno one vrapčićane seljake sa livade.Njih derite ne šteditee.A bgm pamet u glavu i jedni drugim pomazite,nema druge!!
Mislim da je na tom polju, u poslijedne dvije tri sezone, vidljiv ogroman napredak, ali realno nijednu od ovih ekipa nevodi jedan covjek, vec opstinske skupstine, tako da nikom nije u interesu da se plasira u PL . Izezetak ce biti Sloga i po meni bi mogli biti glavni favorit za ulazak ako to Azmiru bude u interesu...

Odgovori

Natrag na “Prva liga FBiH”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 10 gostiju.