Rekonstrukcija stadiona u BiH

jestamaji
Kontakt:

Re: Rekonstrukcija stadiona u BiH

Post Postao/la jestamaji » 16 jun 2016, 10:04

brigsiroki je napisao/la:
badblueboylivno je napisao/la:Valjda je riječ o betonskim elementima, ova šema http://www.eborconcrete.co.uk/images/ba ... unds-9.jpg :D U tvornici se izliju elementi po nacrtima, srede se temelji i nosači, a onda samo slažeš.
može biti,tako je i rijeka napravila na rujevici pa čak i poljud se tako pravio
da, to se "stručno" zove "prefabrikovani elementi". danas se sve više i više gradi sa istima, zgrade, mostovi, stadioni ....

apropo zdenki, plana stadiona itd, ja sam poprilično siguran da je klub to sve odavno halalio, jednostavno pravi se šta se može i koliko se može. sjever je malo popravljen (uključujući čuveno "O" :mrgreen: ), pravi se malo istoka i to je to. vidjećete, napraviće se taj dio istočne tribine (koja je naravno bila neophodna jer defakto nije postojala) i to će biti to za dugo vrijeme. :wave:

Vaya
Kontakt:

Post Postao/la Vaya » 16 jun 2016, 10:07

Ova sto si napisao, daje dosta objasnjenja i smisla... Iako mi je malo neobicno struktura tribina po broju gledalaca... Vidim po ovoj maketi da nema neke unificiranosti po broju gledalaca... I generalno mi maketa malo zbunjujuca... Naprimjer, gornji dio istoka i gornji dio zapada nemaju isti broj gledalaca, takodjer donji dio istoka i donji dio zapada nema isti broj gledalaca... Hajd to mogu razumjeti naprimjer, jer zapadna tribina treba da ima VIP lozu, sluzbene prostorije, novinari i slicno... Ali usporedba sjevera i juga mi je definitivno zbunjujuca pravo... i tu stoji naprimjer da donji dio juga i donji dio sjevera nisu istu, kao i gornje tribine... Sjever je sastavljen iz jednog dijelo, tako da ne vjerujem da ce se sjever rusiti ili rekonstruisati da se sastavljaju iz dva dijela... Onda ako gledas tako, malo ce mi bezveze biti, da imas tri tribine sastavljene iz dva dijela i jednu tribinu cijelu... Ako bi se radilo po tom principu, onda bi mozda trebalo raditi da sjever i jug budu napravljeni iz jednog dijela (na taj nacin ja mislim da bi se olaksao pristup i bolja atmosfera pravila, da jug bude iz jednog dijela, jer su Manijaci dole), a istok i zapad etaziraj... Po maketi su zdenke izrezane, ja ne znam kako planiraju to da izvedu, to jest kako ce se rekonstruisati lijeva i desna strana sjevera, da se dobiju ove sluzbene prostorije ili poslovni prostori kako izgledaju na ovoj maketi... Ja mislim da ta sanacija/rekonstrukcija tog prostora moze izaci dosta skuplje (samo da bi se ispostovao projekat), nego da se krene raditi po postojecem sablonu sjeverne tribine stadione... Takodjer u ovu pricu projekta mi se ne uklapa akcija koja je sprovedena za skupljanje stolica, koje su postavljene na tim zdenkama sjevera... Jer ce se opet te stolice skidati, da bi se te zdenke rezale i opet radile rekonstrukcije za sluzbene prostorije - to mi jednostavno nema smisla...

Ti si upravu kad kazes, da dvoetazne tribine daju bolju preglednost gledaocima i da se moze napraviti veca broj sjedista, ali mi se malo unificiranost stadiona remeti...

Po mom misljenju, prvo sto je bilo, daj napravi istok i jug po sablonu sjevera, jednostovno te tribine uklopi na postojeci sjever, a zapad ostavi da ga pravis po potrebi one koje traze VIP, sluzbene prostorije, novinari i slicno... Ili sjever i jug napravi iste, a istok i zapad etaziraj i tu redaj popratnu infrastrukturu koju treba stadion... Kazem ti, u ovoj citavoj prici najvise me buni sjever, tj. njegove zdenke, njihovo rezanje/rekonstrukcije da bi se pratio taj projekat... Ja mislim da bih radi tih stvari, bi se gubio broj sjedista i smanjivao kapacitet stadiona... Ja mislim da bi bila steta ukoliko Zeljeznicar i repka sama na kraju ne bi dobili stadion od nekih 22 do 23 hiljade gledalaca, koji bi bio optimalan po mom misljenju, a i prvenstveno za glavni grad...

Kako god da bude, samo se nadam, da nece se stati na ovim idejnim projektima i maketama, nego da ce se uzeti raditi konkretno i u sto kracem roku zavrsiti...

cikazubo

Post Postao/la cikazubo » 16 jun 2016, 11:08

Vaya je napisao/la:Ova sto si napisao, daje dosta objasnjenja i smisla... Iako mi je malo neobicno struktura tribina po broju gledalaca... Vidim po ovoj maketi da nema neke unificiranosti po broju gledalaca... I generalno mi maketa malo zbunjujuca... Naprimjer, gornji dio istoka i gornji dio zapada nemaju isti broj gledalaca, takodjer donji dio istoka i donji dio zapada nema isti broj gledalaca... Hajd to mogu razumjeti naprimjer, jer zapadna tribina treba da ima VIP lozu, sluzbene prostorije, novinari i slicno... Ali usporedba sjevera i juga mi je definitivno zbunjujuca pravo... i tu stoji naprimjer da donji dio juga i donji dio sjevera nisu istu, kao i gornje tribine... Sjever je sastavljen iz jednog dijelo, tako da ne vjerujem da ce se sjever rusiti ili rekonstruisati da se sastavljaju iz dva dijela... Onda ako gledas tako, malo ce mi bezveze biti, da imas tri tribine sastavljene iz dva dijela i jednu tribinu cijelu... Ako bi se radilo po tom principu, onda bi mozda trebalo raditi da sjever i jug budu napravljeni iz jednog dijela (na taj nacin ja mislim da bi se olaksao pristup i bolja atmosfera pravila, da jug bude iz jednog dijela, jer su Manijaci dole), a istok i zapad etaziraj... Po maketi su zdenke izrezane, ja ne znam kako planiraju to da izvedu, to jest kako ce se rekonstruisati lijeva i desna strana sjevera, da se dobiju ove sluzbene prostorije ili poslovni prostori kako izgledaju na ovoj maketi... Ja mislim da ta sanacija/rekonstrukcija tog prostora moze izaci dosta skuplje (samo da bi se ispostovao projekat), nego da se krene raditi po postojecem sablonu sjeverne tribine stadione... Takodjer u ovu pricu projekta mi se ne uklapa akcija koja je sprovedena za skupljanje stolica, koje su postavljene na tim zdenkama sjevera... Jer ce se opet te stolice skidati, da bi se te zdenke rezale i opet radile rekonstrukcije za sluzbene prostorije - to mi jednostavno nema smisla...

Ti si upravu kad kazes, da dvoetazne tribine daju bolju preglednost gledaocima i da se moze napraviti veca broj sjedista, ali mi se malo unificiranost stadiona remeti...

Po mom misljenju, prvo sto je bilo, daj napravi istok i jug po sablonu sjevera, jednostovno te tribine uklopi na postojeci sjever, a zapad ostavi da ga pravis po potrebi one koje traze VIP, sluzbene prostorije, novinari i slicno... Ili sjever i jug napravi iste, a istok i zapad etaziraj i tu redaj popratnu infrastrukturu koju treba stadion... Kazem ti, u ovoj citavoj prici najvise me buni sjever, tj. njegove zdenke, njihovo rezanje/rekonstrukcije da bi se pratio taj projekat... Ja mislim da bih radi tih stvari, bi se gubio broj sjedista i smanjivao kapacitet stadiona... Ja mislim da bi bila steta ukoliko Zeljeznicar i repka sama na kraju ne bi dobili stadion od nekih 22 do 23 hiljade gledalaca, koji bi bio optimalan po mom misljenju, a i prvenstveno za glavni grad...

Kako god da bude, samo se nadam, da nece se stati na ovim idejnim projektima i maketama, nego da ce se uzeti raditi konkretno i u sto kracem roku zavrsiti...
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... tadion.jpg
Stadion koji je gotovo isti sto se tice kapaciteta i strukture tribina, 3 tribine su na 2 sprata, a ova sa koje je slikano je iz jednog dijela.. Takodje mislim da klub nece toliko drzati striktno idejnog projekta, kapacitetom ce to biti tu negdje, ostale stvari ce se raditi u skaldu sa mogcnostima.

Samo da dodam da su na Grbavici zadnjih dana boravili neki stranci koji su dosli s nekim instrumentima i analizirali zemlju i travu kako bi se imao tacan uvid po tom pitanju, vidjeli smo kako je Široki rekonstruisao postojeci travnjak, znaci moze se i sa manjim ulaganjem dovesti u pristojno stanje pa i za ove euro nastupe..

Vaya
Kontakt:

Post Postao/la Vaya » 16 jun 2016, 11:14

Ma sve mi je jasno i razumijem, te kazem na kraju, bitno je da se gradi i da ide naprijed, samo da ne stoji... Jer kad se stane, tek onda se razvuce o od toga ne bude nista...

Ali iskreno, ja mislim da ti ne bih volio, da na kraju Grbavica ispadne nesto ovako... :)

http://www.stadiumguide.com/swedbankstadion/

cikazubo

Post Postao/la cikazubo » 16 jun 2016, 11:33

Vaya je napisao/la:Ma sve mi je jasno i razumijem, te kazem na kraju, bitno je da se gradi i da ide naprijed, samo da ne stoji... Jer kad se stane, tek onda se razvuce o od toga ne bude nista...

Ali iskreno, ja mislim da ti ne bih volio, da na kraju Grbavica ispadne nesto ovako... :)

Ma sve je to jos daleko, novac je tu za prvu fazu istocne tribine, za dalje ce nam trebati novi izvor, bilo prodaja igraca, novi transfer Dzeke, veliki sponzor itd.. Meni je ovo sto se do sad odradilo ( rekonstrukcija zapadne tribine, izgradnja novih prostorija, press sale, usminakvanje ostalih tribina, semafor, parking itd..) sa izgradnjom prve faze istoka vec ogroman posao, s obzirom da se 20 godina nista nije radilo.. :thumbup:
Ima li neko iz ŠB da objasni sta se tacno radilo na terenu na pecari, stvarno je dobro izledao proslu poluezonu i pored losih vremenskih uvjeta.

brigsiroki
Kontakt:

Post Postao/la brigsiroki » 16 jun 2016, 12:42

cikazubo je napisao/la:
Vaya je napisao/la:Ma sve mi je jasno i razumijem, te kazem na kraju, bitno je da se gradi i da ide naprijed, samo da ne stoji... Jer kad se stane, tek onda se razvuce o od toga ne bude nista...

Ma sve je to jos daleko, novac je tu za prvu fazu istocne tribine, za dalje ce nam trebati novi izvor, bilo prodaja igraca, novi transfer Dzeke, veliki sponzor itd.. Meni je ovo sto se do sad odradilo ( rekonstrukcija zapadne tribine, izgradnja novih prostorija, press sale, usminakvanje ostalih tribina, semafor, parking itd..) sa izgradnjom prve faze istoka vec ogroman posao, s obzirom da se 20 godina nista nije radilo.. :thumbup:
Ima li neko iz ŠB da objasni sta se tacno radilo na terenu na pecari, stvarno je dobro izledao proslu poluezonu i pored losih vremenskih uvjeta.
slika

slika

slika

"Dok je momčad na odmoru stadion Pecara se "šminka" za europske nastupe. Prvo se krenulo s radovima na travnjaku koji je ionako bio u odličnom stanju, ali je ovih dana dodatno "osvježen" pa su odrađeni radovi čepiranja, dosijavanja i ostalo kako bi u odličnom stanju dočekao start nove sezone."

ovo je se radilo na pecari neki dan,ovo bi svi klubovi trebali uraditi

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 16 jun 2016, 18:33

@Vaya - razumijem te i sve je ok sto govoris, svako ima svoje misljenje. Ja zbog ustede prostora preferiram ostale tribine da budu na spratove. Iskreno, nisam tacno shvatio sta te buni oko sjevera generalno i ta usporedba sjevera i juga :D sto se tice kapaciteta, gotov stadion bi imao oko 18000-20000 sjedalica za gledaoce i jos oko 1000 mjesta za VIP i predstavnike medija. Zato su one razlike izmedju istocne i zapadne tribine sto si spominjao, za zapad nisu ubrojana mjesta za VIP i predstavnike medija (skoro 1000 mjesta).

No kao sto rece jestemaji, trenutni radovi su uslovljeni ogranicenim finansijama. Izvjesna je gradnja ove prve faze istocne tribine i klub je obecao prvu fazu juzne tribine sto vjerujem da ce biti uradjeno no sve poslije toga zahtjeva dodatnih izvor finansiranja kojeg trenutno nemamo. Ulaganja u stadion ce biti i ako ne bude gradnje, kao sto je zatvoreni sistem ulaza, kamere i sl.

sajo10
Kontakt:

Post Postao/la sajo10 » 18 jun 2016, 15:17

[youtube][/youtube]

:ljepota: :ljepota: :ljepota: :ljepota: :ljepota:
Visca el Barça! /// Volim te Željo!

Pappy
Kontakt:

Post Postao/la Pappy » 18 jun 2016, 16:38

brigsiroki je napisao/la:[

slika

slika

slika

"Dok je momčad na odmoru stadion Pecara se "šminka" za europske nastupe. Prvo se krenulo s radovima na travnjaku koji je ionako bio u odličnom stanju, ali je ovih dana dodatno "osvježen" pa su odrađeni radovi čepiranja, dosijavanja i ostalo kako bi u odličnom stanju dočekao start nove sezone."

ovo je se radilo na pecari neki dan,ovo bi svi klubovi trebali uraditi
Svi klubovi koji mogu. Kod nas su krenuli čepirati, pa im pukla dva zuba koliko je tvrda drenaža i odustali od te akcije. :urnebes:

amerosm
Kontakt:

Post Postao/la amerosm » 19 jun 2016, 00:58

Gledam maloprije stadione i naletih na stadion FSV Zwickau-a (njemacka 4. liga) i mislim da bi ovakav stadion bio idealan za nase klubove...Prosta i jednostavna konstrukcija, a uz to i opticki lijep stadion.

slika
"My Favorite Ring is Always the Next One"

Sarajlija88
Kontakt:

Post Postao/la Sarajlija88 » 19 jun 2016, 15:06

Ako je stadion mali, tj prima malo gledatelja, ne mora da znaci da košta i malo para.

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 19 jun 2016, 16:54

Sarajlija88 je napisao/la:Ako je stadion mali, tj prima malo gledatelja, ne mora da znaci da košta i malo para.
Tocno tako, ali cijena uglavnom ovisi od kvalitete ponude stadiona. Kako ponude gledateljima tako i ponude igracima, ali i drugih stvari tipa poslovnih prostora i slicno. Jednostavan primjer da je stadion Xamaxa kostao 185 milijuna eura, a prima svega 12.000 gledatelja. Za priblizno istu cifru napravljen je stadion Schalkea s pet puta vecim kapacitetom, a stadion je svjetske klase i jedan od najmodernijih stadiona u svijetu. Ja ni sam ne znam sta su svicarci ugradjivali na ovom svom pa da ih je toliko izaslo.

Kod nas za 10-15 milijuna eura mozes napraviti stadion kapaciteta 10.000 sjedecih mjesta i da je za PL da glava boli, a u Europi ga se ne bi postidili sigurno.

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 20 jun 2016, 04:49

Ma opcenito cijena izgradnje stadiona u Švicarskoj izgleda nevjerovatno. Mislim da nije Norveska nije puno bolja. Pretpostavljam da je jednostavno cijena izgradnje, zemljista, dozvola, taksi i sl. ekstremno velika, pogotovo jer im je veliki broj stadiona u gradu.

JavierBosnia
Kontakt:

Post Postao/la JavierBosnia » 20 jun 2016, 11:47

Moze se raditi kao sto se radi na grbavici. Polako pa malo po malo.
Razmisljati o 30 miliona KM vrijednoj investiciji na stadionu je maštanje i nema investitora da su zainteresovani za takvo nesto.
Furamo pricu ma ima Mađarci, Njemci, zainteresovani, a nigdje nikog.
EDIN DŽEKO! <3 EDIN DŽEKO! <3 EDIN DŽEKO! <3

avenija
Kontakt:

Post Postao/la avenija » 20 jun 2016, 13:55

AnelZ je napisao/la:Ma opcenito cijena izgradnje stadiona u Švicarskoj izgleda nevjerovatno. Mislim da nije Norveska nije puno bolja. Pretpostavljam da je jednostavno cijena izgradnje, zemljista, dozvola, taksi i sl. ekstremno velika, pogotovo jer im je veliki broj stadiona u gradu.
1000 radnika po 5000 eura u svicarskoj je 5 000 000 eura
1000 radnika po 500 eura u riu ili sochiu ili kini je 500 000 eura

sve to ide u cijenu ..
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA

jestamaji
Kontakt:

Post Postao/la jestamaji » 21 jun 2016, 09:46

naravno da se cijene izgradnje stadiona od zemlje do zemlje drastično razlikuju, ali može se i to staviti pod kontrolu, samo je potrebno preduhitriti lopove.
gledao sam zimus jednu emisiju o par povoljno izgrađenih stadiona srednje veličine u njemačkoj (mislim da su bili mainz, hoffenheim i još jedan ne sjećam se više koji) koji su svi koštali oko pedesetak miliona eura, dok par kilometara dalje drugi grade stadione od po par stotina miliona koji nisu puno veći i bolji. na kraju su naveli primjere bacanja para i velikog samoposluživanja u zemljama gdje se igraju internacionalna takmičenja (EURO, SP ....) i gdje renoviranje ponekad košta duplo više nego izgradnja novog stadiona (dosta toga ide iz budžeta pa se i kunto i panto opare) te sa druge strane primjer novog stadiona rapida u beču koji bi trebao da košta ispod 40 miliona i koji se gradi upravo sa ciljem da bude jeftin a da ima sve što moderni stadion ima (grijanje trave, odvojene VIP lože, biznis sektore, klupske prostorije, muzej, fan shop itd)
dakle sve se može kad se hoće i ima dovoljno para

još nešto je bilo interesantno, naveli su da je ponekad najveći problem ispuniti sigurnosne regulative pojedinih država (nagib tribina, stepenice, držači i gelenderi, putevi za brzu evakuaciju, pristup vatrogsascima i bolnčkim vozilima, faktor zaštite čovjekove okoline i još svašta nešta) ... a to je barem kod nas lako zaobići. za pola tih stvari i ne postoje pravilnici i zakoni :mrgreen:

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 21 jun 2016, 10:36

Kad spomenu tu zastitu covjekove okoline. Evo imamo blizak primjer Rijeke i izgradnje nove Kantride koja se nece sigurno graditi jos dvije godine i to su neki dan potvrdili. Njih je*e morsko dobro i trebaju izganjati hrpu nekih dozvola i uraditi milijun promjena na projektu da bi se more zastitilo. Covjek bi rekao da imaju samo Neum pa ga toliko paze :mrgreen:

sajo10
Kontakt:

Post Postao/la sajo10 » 21 jun 2016, 12:55

Novi Plavi Salon Stadiona Grbavica

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika
Visca el Barça! /// Volim te Željo!

badblueboylivno
Kontakt:

Post Postao/la badblueboylivno » 21 jun 2016, 14:55

Livno
slika

Neka sam i to dočekao. :opaopa: Sretan sam kao malo dijete kad dobije autić.

Ovo je južni dio tribine, na sjeveru se kraju privode betonski radovi (vidi se u vrhu slike dio miksera koji izlijeva beton). :D
Hayley <3

ultra gitano

Post Postao/la ultra gitano » 21 jun 2016, 15:08

badblueboylivno je napisao/la:Livno
slika

Neka sam i to dočekao. :opaopa: Sretan sam kao malo dijete kad dobije autić.

Ovo je južni dio tribine, na sjeveru se kraju privode betonski radovi (vidi se u vrhu slike dio miksera koji izlijeva beton). :D
:thumbup: fino,fino koliko će da broji sjedećih mjesta kad postave sve stolice i kad završe te radove :?:

Odgovori

Natrag na “Ostalo”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.