Prije samog turnira,znali smo da italija po prvi put u historiji dolazi bez istinskih zvijezda,bez pravog vodje i da nije jedan od glavnih favorita..ali nada je zadnja umirala...nadali smo se
Osvrnucu se prvo na lippijev izbor igraca,tj na one koje nije pozvao
cassano- vjerovatno najbolji italijanski igrac u datom trenutku nije pozvan iako je zasluzio,ali je lippi imao neku svoju viziju i shvatanje...svi su znali da ga nece zvati bez obzira na sve..ispostavilo se da je jedan takav igrac bas falio italijanima...lippijeva sujeta i uvjerena da im cassano ne treba su bila pogresna
del,peiro,totti,miccoli- alex kao i juventus nije imao neku sezonu al takav igrac uvijek treba,mogao je puno pomoci..totti se oprostio od repke...pa i nije bilo nekih izgleda da se vrati dok je miccoli imo sjajnu sezonu,zasluzio poziv al nije ga dobio iz samo lippiju poznatih razloga,u medju vremenu se povrijedio teze(bice oko 4 mjeseca out) pa svakako lippi ne bi mogao racunati na njega
izbor ostalih igraca je bio manje vise ocekivan,iako se tu naslo dosta igraca iz juventusa koji je imo katastrofalnu sezonu....ipak,ruku na srce nije imao neki izbor u ostalim velikim talijanskim klubovima...i svakom fudbalskom laiku koji bi pogledao poimenicno talijanku ekipu i imena klubova iz kojih dolaze igraci bi bilo jasno da taj tim nije za velikih dometa....
pred pocetak prvenstva,talijane je zadesio i peh da se pirlo povrijedio, njihov kljucni igrac a licno sam piso koliki je to hendikep i da talijani nemaju pravu zamjenu sto se na kraju ispostavilo tacnim iako su neki smatrali da to nije bas tako.
Vezni red talijanske reprezentacije,pocecu od njih jer po meni je to glavni razlog lose talijanske igre...bicu iskren..zamjerice mi romanisti mozda...ali ja nikad u de rossiju nisam vidio toliku klasu o kojoj svi pricaju...zna on nekad odigrati dobro,istina...al...slabo preuzima odgovornost,nigdje ga nije bilo a ipak se od njega puno ocekivalo...to je igrac kojeg prije svega krasi dobar udarac i igra iz drugog plana i to bi bilo to.... statican mi je previse,nije toliko kreativan kako neki predstavljaju..po meni je u nekim segmentima precijenjen,u principu moze trcat samo...nista vise..onako realno....mozda se necete sloziti..al jak udarac i igra iz drugog plana i prekidi kad dolazi na skok...to je sve po meni...uopste nije neki razigravac i playmaker...ne vidim zasto je toliko cijenjen
ostali veznjaci..prosjek..
montolivo-trkac,razornog suta..nista vise..precijenjen i on,marchisio - ma lose brate nema sta,ono sto je odigro nista nije pokazao..douse bio je i zrtvovan al opet misljenja sma da ne bi nista promjenio i da je igro na svojoj poziciji,trkac solidne tehnike i to je to...
pepe-jedan od boljih,agilan i borben...maximum davo,nema mu se sta zamjeriti...
camoranesi - svima je jasno da sa ovakvim amaterskim pristupom ne moze u nasoj ligu igrat,prevelik majstor al vise nema zelje kod njega primjetno
gattuso-godine i povrede ucinile svoje...malo i igrao,ocekivano nista bitno i znacajno
o pirlu sam vec piso..jedini igrac koji je mogao kreirati talijansku igru odigrao svega 45 minuta ali dovoljno da pokaze koliko znaci talijanima
napad
Gila- veliko nista,doduse takav tip napadaca treba lopte koje nije imao tako da nista nije ni mogao
Iaquinta-kao i uvijek,borben,srcan...solidan napadac,nije razocarao uglavnom..jedan od boljih ma koliko nekom bilo tesko to priznat...ne moze sam
Pazzini...premalo igrao da bi nesto pokazao...al vjerovatno isto kao i gilla...trebale bi mu lopte kojih nije bilo
di natale..ipak nije svjetska klasa koji moze preokrenut igru svojim potezom...al eto..solidan
Quagliarela...eh taj igrac je uvijek pruzao dobre partije kad god je igro za reprezentaciju,steta sto se lippi nije toga sjetio ranije
uglavnom..napadaci bez pravih lopti i nisu mogli puno...najmanje krivi
odbrana...
cananvaro je svoje davno zavrsio,jos nakon sp 2006 al vjerovatno iskustvo koje ima je presudilo da opet predvodi azzurre..naravno pogresna odluka
chiellini - pa ne moze sam...dosta je toga ocistio..al ipak je trebao jednog boljeg stopera pored sebe
zambrotta- napustivi juventus 2006. propao ko zeton...ni sjena nekadasnjeg najboljeg beka na svijetu....
criscito...ne dovoljno dokazan al talentovan momak..mozda i nekad pokaze kvalitet, sobzirom na sve..nije se ni ocekivalo vise
maggio- nemam nekog komentara....solidan igrac svakako al talijanima trebaju vrunski
golmani
gigi se povrijedio...a l i bez tog ne vjerujem da bi talijani otisli dalje jer je marchetti branio sto je mogo...nema se tu sta dodat
lippi...kriv je za neke stvari...al u principu veoma limitiran sto se tice kvalitete igraca s kojim je raspolagao..jednostavno nekad treba znati na vrijeme otici...ili jos vaznije ne vracat se
Zakljucak:
sa nekog mog aspekta...lippija mogu kriviti samo za nepozivanje cassana ili del piera....jer nije ni imao neki prevelik izbor
mozda jos jedna zamjerka ali bitna... jos na pocetku mandata trebo je podmladiti ekipu,kasnije je bilo tesko....jednostavno podmladiti reprezentaciju odmah u kvalifikacijama,dati mladjim sansu...da se dokazu i uigraju..ovako...vi kazete trebo je neke druge zvati i dati im priliku...e zamislite samo da je sada recimo istjero cannavara i stavio bonucija,ili bilo kojeg drugog "dokazanog" igraca zamijenio sa nekim mladijim koji uopste nije afirmisan na velikoij sceni i bez iskustva...jednostavno to nije mogao sad uraditi u hodu...na sta bi to licilo i kako bi ispalo...zato sam ja pokusao opravdat te njegove odluke jer sam bio misljenja da ne moze neko ko nije dokazan na velikoj sceni odjedanput upasti u prvi tim......sad kad je sve proslo i da je to uradio sigurno od ovog da gore ne bi moglo...al u tom trenutku je bilo logicno da sansu pruzi dokazanim igracima pa mu se i ne moze zamjerit sto je npr. cannavara stavio ako vec u kvalifikacijama i prijateljskim utakmicama nije stvorio mladji tim ...
znaci greska je bila sto nije ranije napravio maldji tim koji bi sigurno iz ove perspsktive bio bolji od ovog
Na kraju...brine me buducnost talijana i njihove reprezentacije,gledajuci poimenicno i mladu reprezentaciju koja bi logicno trebala naslijediti ovu...slabo je to,vrlo slabo...nema igraca iz velikih klubova,nema igraca koji uopste nesto znace u svojim timovima...prosjek cisti....
nesto se treba promjeniti u sistemu rada prije svega najvecih talijanskih klubova..sramotno je da inter kao evropski i talijanski prvak niti jednog reprezentativca nije dao...milan isto tako..osim pirla nemaju nikog ko bi eventualno mogao pomoci ekipi,imaju oni talijana ali nije to to,roma...eh de rossi...pa hajd moze proci al ta tri tima da nedaju sve ukupno dva bitna igraca za repku je sramota.
da ne bude da sam kritican samo prema ostalim,spomenucu i juventus...pa rekao bih ni kriv ni duzan dao najvise igraca..zasto..pa zato sto jedini od velikih timova ima neke talijane "reprezentativnog kvaliteta",da se razumijemo pola tih igraca nikad ne bi moglo igrati u nekadasnjem juventusu.....al zar je realno ocekivati da zove nekog igraca iz prosjecnih talijanskih timova ili nekog ko igra u velikom klubu,pa samim tim ima i neki pedigre ako razumijete sta hocu reci...italija kao velika reprezentacija mora imai igrace iz velikih klubova koji ce nosicoi igre bit, sto danas nazalost nije slucaj..juve je imao tu srecu ili nesrecu da od svih velikih klubova ima najveci broj reprezentativaca,ali nije to taj kvalitet sigurno..pa uostalom rezultati juventusa sve govore...al juve je jedino kriv sto ima neke talijane u ekipi koji su pozvani samo zato sto igraju za juventus............sad ce neko reci pa sto nije zvao igrace iz sampdorije,genoa,barija i ostalih....a ja cu na to reci..jel stvarno mislite da bi se napravio neki rezultat da je to uradio...iako je vjerovatno bilo boljih igraca iz pobrojanih ekipa al brate....vecina tih igraca ne zna sta znaci evropsku utakmicu igrat a ne nesto vise....kao sto rekoh za italiju kao veliku reprezentaciju,trebaju igraci iz velikih klubova a ona to nema....htjeli priznati ili ne....upstalom ovo prvenstvo je to pokazalo....i ako talijani misle nesto u buducnosti napravit trebaju se pobrinuti da imaju sto vise igraca u velikim klubovima i na velikoj sceni...u protivnom..ovo ce se ponavljati u nedogled
"The only real competition between us and the clubs from Milan will be among those who will come first: we to put the third star, they thier second."-GIANNI AGNELLI
★ 29 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO ★