Ja nisam pravnik, ali ovako shvatih Statut.DenchiNL je napisao/la:zavisi kako mu se predstavi, jer bi isto tako neko mogao uraditi studiju gdje je sad idealno vrijeme da za relativno malo (više) para počneš neku dominaciju ili niz trofeja...jer je konkurencija u 5 deka i svi su tanki na finansijama...jedan iskorak u sportskom segmentu, igračkom kadru i staffu bi nas mogao zakotrljat na tron ove lige ako ništa.....a eksponiranost u evropi donosi novu zaradu i uvećanje vrijednosti, prepoznatljivost brenda, itd.Conscious je napisao/la:To će možda i uraditi, ali ne može prije nego postanemo dioničko društvo.DenchiNL je napisao/la:a što bi uzimao po pola miliona - milion , kad može uvećati vrijednost svojeg upravljačkog udjela za 2000% ulaganjem , i onda prodati svoja prava za puno veću cifru i profit tipa za 50 miliona ili sl. ???
Za sada mu je očito cilj da smo samoodrživi i stabilni, a po usvajanju zakona, moguće je da će uložiti više i prodati bar dio svojih dionica.
Sada je, sa stajališta investitora, suludo ulagati velike novce u klub u toliko neuređenoj zemlji da ne možeš pravno ni vlasnik biti, a da ne spominjemo neatraktivnu i neprosperitetnu ligu u kojoj se takmičimo.
kada dođe zakon o sportu, vidjet ćemo njegove dalje namjere....
Kad se prodaju svi upravljački ulozi, tačno se dobija iznos duga koje je tada imalo FK Sarajevo.
Tako se zovu obzirom da nismo dioničko društvo, te nam je ovo omugućilo trgovanje, a i dalje omogućava prodaju/kupovinu (svaka čast onom ko je ovo skontao).
Recimo da je to ukupno bilo oko 4 miliona KM.
To je vrijednost koju će sutra, po usvajanju zakona o sportu, biti emitirano dionica, i gdje će 1 upravljački ulog biti jednak npr. 10 dionica FKS.
Klub će, naravno, imati do tada u svom vlasništvu uređen kamp koji će povećati vrijednost kluba, ali ne nužno i cijenu dionice, jer će nju definisati tržište. Ako nađe kupca, može je prodati i po duplo većoj cijeni i tako zaraditi.
Što je klub uspješniji, potražnja će biti veća, cijena će ići gore.
Činjenica je, bar ja tako shvatam, da on sad ne može povećati broj budućih dionica koje će imati, osim ako ih ne otkupi od Rizvanovića, obojice Kusturica, Selimovića i ostalih koji sukupili upravljačke uloge.
Jer se ne može izvršiti nikakva dokapitalizacija udruženja građana i time povećati kapital, nego samo dioničkog društva.
Potencijalno, može rasti cijena dionice, ali ne mora.
To mu je razlog da ne ulaže previše u klub, jer ne zna njegovu stvarnu vrijednost.
S druge strane, može i padati, može da ne nađe kupca po cijeni koju je on platio.
E, to mu je razlog zašto želi stabilan klub i zašto je i finansijski aspekt važan i zašto je bitno da smo poslovali u plusu.
On je do sada uložio duplo od onoga što je predviđeno, i za to mu uvijek hvala.
Možda ja nisam u pravu, pa neka neko i meni objasni