Ne znam zasto ste iznenadjeni ovim. Siguran sam da je i u bivsoj Jugi bilo ovakvih stvari, pa Pape prvi je bio poznati meraklija, samo sto je danas drugacije vrijeme, lakse je mozda doci do informacija, veca je sloboda novinara itd.
Mi smo takav narod, to nam je u krvi, i time se napajamo. Ne funkcionisemo mi drugacije, ne mozes ti u grupu od 12 Bosanaca i Hercegovaca uvesti svabski mentalitet. Bosanac funkcionise po svabskom tabiatu samo kada ga tutnes medju 10 svaba pa onda nema kud. Nema to ni veze s time sto su ti momci mahom poluobrazovani, evo samo jedan konkretan primjer. Primjer: Meni neko blizak je menadzer jednog medicinskog kolektiva i sad ljudi uveli sebi praksu da pored zive i citave kantine doruckuju, kahvenisu, rucaju, pa i zapale u prostoriji u kojoj se primi pacijent, nalazi skupa medicinska oprema itd. Vlasniku se to nije svidjelo i covjek htio da to satjera u kut, a uposlenici (sve same fakultetlije i stvarno ljudi na nivou) ukljucujuci i tog mog bliznjeg se uvrijede ko dame iz Londona, ko veli gdje ces nam to reci.
Primjer 2: Bas jucer mi jaran prica, radio nekad u BH Telecomu, kaze, naruce sebi desetke s lukom i krkaju u prostoriji gdje primaju stranke, sam se sebi smije, govori, uzas, usmrdi se na 10 metara prostorija od mesa i luka.
Mi smo jednostavno takvi, svaki cemo protokol razyebat po svom cejfu, znam dosta ljudi koji su dosli s vana, naseg "emancipovanog" svijeta koji je htio zavesti neke zapadnjacke norme po kolektivima nasim i naisao na uzasne otpore, neodobravanje itd. Ko veli, dosao on nama iz dijaspore pamet soliti. E takvi smo mi.
Gledam kolegu sto sjedi do mene, svabo, covjek ima pivski stomak do zuba, ali radi prvo 10 sati ko majmun, a tek onda ode i uroka se. Kontas, nema ga sutra do 12, kad ono klinac, dosao prije mene na posao. Ja se i dan danas borim sa svojim balkanskim bubicama, evo dok ovo sran.je pisem, zapravo bih trebao dovrsiti jedan prigovor.
Svi smo mi takvi, od a do z, i ne mozes ti nama nametnuti nesto drugo na duge staze, moras nam dati od do nekakav ventil, u granicama, naravno. Zato ne znam sto ocekujete od nasih sportasa da budu kao roboti, cast izuzecima, ali generalno gledajuci nemamo mi to u sebi.
Jedna noc gdje su ljudi malo zasjeli sigurno nije utjecala ni 1% na njihovu fizicku spremu, niti od toga zavisi koliko ih je Damir dobro uspanovao za kvalifikacijske utakmice.
Sto se tice Cece, nemojmo se varati, u reprezentaciji imas vise komada Srba, a i ovi sto nisu Srbi, imaju jako visok prag tolerancije prema tim stvarima, sto je donekle i normalno. I bolje je tako nego recimo kao u FK Slobodi kada imas jednog Dzidica kojem po mom licnom misljejnu pada mrak na oci od broja suigraca srpske nacionalnosti. Zato ne prosipajmo ovdje lazni moral, treba biti realan i pogledati prvo u ogledalo i sacekati kraj kvalifikacija, pa onda suditi... A ovo napuhivanje stvari po medijima u ovom momentu ne znam da nam moze nekog dobra donijeti.
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)