Da, Atletiko M. je bolji, jači, spremniji, „sistemniji“. Mi nismo (spremni), nismo još, ali u procesu smo da budemo. Mora se priznati isto tako da, sad, ovaj Bayern u deset pokušaja ne bi prošao ovaj Atletiko. To opet ne znači da neće nekad kasnije, jer kako sam rekao oni su u punom pogonu dok smo mi još pokušavamo stati na noge.
Svaki ljubitelj fudbala mora da oda priznanje poslu koji je napravio Simenone. Ova defanzivna ljepota se rijetko viđa, umjetničkog dojma neke istočnjačke borilačke vještine, koja ne samo da lijepo izgleda u odbrani već i efikasno i smrtonosno i u napadu, upravo pogađa tamo gdje ne treba i u pravo vrijeme. (Prvih pola sata sam većinu vremena gledao u kretnje igrača Atletika, njihova pozicioniranja i presing. To je nešto, dosad, neviđeno.) Upravo je pogodila Bayerna, ne jednom, već i prethodna dva puta – a, tadašnje, a evo i sa sadašnjom opomenom nadam se da neće biti zanemarena idući put.
Na početku utakmice odnos na terenu je bio dosta balansiran. Mi jednu šansu, oni jednu, i sve tako dok Cholova mašina nije ušla u pogon i dok igrači nisu pohvatali šeme i pozicije na terenu. Nakon toga za Bayern je bilo puno teže. Dosta kruženja, kruženja i opet, kruženja, i individualnog pokušavanja (koji oni sa pjesmom lahko neutrališu), dok su oni bili sve opasniji i, na kraju, smrtonosni, jednom, u napadu što im je i donijelo pobjedu. Iako je i Bayern imao prilika, kao tim nikako nije zreo, i nikako nisam, čak na silu, bio uvjeren da je to dobro (kao i što nije bilo). Atletiko je davao osjećaj povjerenja i vjere u sebe, dok to Bayern nije.
Problemi ovog Bayerna nisu nastali u ovoj utakmici. Oni su bili od početka sezone tu. Nekoordinacija u vezi odbrana-sredina, strukturalni problemi, forsiranje individualne igre, smiješan odgovor ekipe na presing (imali smo više grešaka u svojoj trećini nego li u protivničkoj), „sudaranja“ dvije linije (Muller i Lahm su imali identične radijuse kretanja – jedan je drugom skak'o po glavi) i dosta siromašan izbor opcija u napadu su sve problemi koji su „krasili“ Bayern i u prijašnjim tekmama. Schalke i Ingolstadt nisu timovi koji to mogu iskoristiti, ali Atletiko jeste. Carlo je rekao da će sve ponovo analizirati i popraviti sve greške i ja mu vjerujem, a nada za dalje mi je prostor koji vidim u kojem Bayern može napredovati. Jer može, i mora.