Svaka naredna utakmica, iz kola u kolo, otvara novi pogled na tabelu i stavlja nas u situaciju da moramo pratiti konkurente. Prije tekme sa Radnikom sam pisao o dva pozitivna ishoda, 4 i 6 bodova. Pobjeda Zrinjskog protiv Metalegea ona cetiri boda cini nedovoljnim pa naredno kolo imamo situaciju da pobijedom dobijamo visestruko. Zrinjski gostuje Radniku i ja sam nekako uvjeren da nece izgubiti, cak da su blizi osvajanju sva tri boda. Radnik mbogo bolje igra u gostima a kuci gdje nekada trebaju i napasti organizovano izgledaju jako blijedo i neuvjerljivo. Za nadati se da ce im otkinuti bar bod, nije ni to lose.
Derbi. Nama je to malo vise od tri boda ali bih sada samo o njima. Tri boda bi pobjegli Konama, mozda jos nekome sa istim dosadasnjim bodovnim ucinkom, priblizila nas ili odrzala korak sa Zrinjakim. Remi ili poraz uz pobijedu Zrinjskog cini prvo mjesto toliko dalekim da bi oni skoro sigurno bili ispred nas na kraju. Ostalo bi samo Sarajevo.
Iskreno, ja bi ih napao i držao taj ritam cijelih 90 min. Eh sada, remi iz ugla pozirivne serije i niza nije los, neki minimum. Ali cilj je titula. I u slucaju poraza mjesto za narednu rundu takmicenja pa cak i mjesto za europu po meni nece biti upitno.
Gledao sam dvije njihove tekme, u obje odbrana pravi veliki broj gresaka. Jako losa komunikacija zadnjeg reda. Slabo pokrivanje, ostavljanje dosta prostora za utrcavanja zbog cestih iskakanja iz linije, ponekad konfuznost koja cini da ishitreno grijese u predaji. U iznosenju lopte im dosta pomaze vezni red koji se komplet vraca po loptu stavljajuci jako puno igraca na jednu stranu gdje se iz kombinatorike pokusava napraviti prostor za krila. Nerijetko mijenjaju stranu, lopte idu na krila u prostor ili Ahmetovica koji dominira ledjima prema golu osvajajuci prostor u posjedu.
Tu ih trebamo napasti. Na `primace` i disati im za vrat dok se konstatno brani prostor za sto nasa zadnja linija mora prici blize centru kako bi prostor za utrcavanja svela na minimum. U zavisnosti sa koje strane napadaju bekovi moraju drzati krila na oku, a stoper da bude osigurac dok drugi pazi na Ahmetovica koji i ne pokusava utrcavati jer je brzinom tu negdje ili cak iinferioran protiv vecine cuvara. Cala jako njeguje kombinatoriku sa dosta, brzih izmjena pasova, trokut, romb a nerijetko cak pet igraca stoji na desetak metara jedan od drugoga te tako osvajaju prostor pomicuci se naprijed. Takav pritisak bi njihove centralne bekove natjerao na organozovanje napada a niti jedan nije vican tome pa cesto ispucavaju naprijed gdje moramo pronaci nacin da umanjimo Ahmetovicev ucinak u prijemu. Ko god im bude igrao otprilike ce tako stajati jer Cala ne odstupa cesto od svoje igre, voli posjed i da kontrolise ritam. Jos jednom, bekovi moraju konstantno oprezni i maximalno koncentrisani jer iz situacija gdje probiju po krilu obicno ide ubacaj u sesnaest metara na izrazito dominatnog i opsnog Ahmetovica. Gradjenje, postavljanje i osjecaj za go su mu na izrazito velikom nivou.
Dakle visoki presing gdje bi se vecina paznje obratila na veznjake a stoperima dalo vise slobode. Izgubljene lopte na taj nacin jako lose brane jer su zgrudvani i necesto ispadaju po četvorica na precizan dupli pas. Takodje znaju ostaviti rupu izmedju zadnje linije i veznog reda pa moramo cesto pokušavati i sutevima sa distance, konstantno prijetiti sto im stopere tjera da izlaze u blok a to ostavlja utrcavanje za podvalu lopte kao jako izglednu opciju.
U defanzivi, imat cemo problema sa Ahmetovicem, to je sigurno. Sposoban je da se ne vidi po 60 minuta i onda odjednom dobra kretnja na centarsut, tacno gdje je nasa rak rana. Eh sada, tu dolazimo do onoga sto me zabrinjava. Potcjenjivanje Cale zbog dugog izostanka iz fudbala a ja sam uvjeren kako sa trenerske strane oni imaju prednost. Iskustvo igranja derbija motivaciono i psiholoski daje im u pripremi blagu prednost. On ce takodje ove nase slabe strane forsirati, ima tacno sto mu treba za to, Ahmetovica. Formacijski smo skoro identicni samo sto nama dajem prednost u indivudalnom dijelu. Sto se tice trenutne forme, tu smo negdje oba tima pokusavaju izaci iz krize u koju su upali sa tim da u kolu prije ovoga mi imamo pozitivniji ucinak ali to ova duga pauza skoro ponistava.
Konacni rezultat 1_3 za nas uz jednu od boljih utakmica pa i u zadnjoj deceniji. Abd.
Eto ga, laicki uz prvu kafu.