I sve to kada se uporedi sa periodom prije dovoljno je saberete 2+2 gdje ste bili a gdje ste sada (ne govorim o sportskom uspjehu).
Ista stvar i kod nas da dolaskom Mega Misketa
Moderatori/ce: insider,Monolog,ribery,_dreamer_
Druze zamijenio si ti bankara sa Feđom Kusturicom.Da nije Feđe bilo Edis bi i dalje radio u Vakufskoj banciHrasno1921 je napisao/la:Kakav god bio Kusturica i sta god vi mislili o njemu on od kada je dosao na celo fks. u klub je dosao i Tan, sve dugove ste vratili od onih drzavi do onih dobavljacima, te danas normalno poslujete, dug vam je 0 KM, to je cinjenica koju niko ne moze pobiti i to kazem ja kao navijac Zelje.
I sve to kada se uporedi sa periodom prije dovoljno je saberete 2+2 gdje ste bili a gdje ste sada (ne govorim o sportskom uspjehu).
Ista stvar i kod nas da dolaskom Mega Misketaklub normalno posluje, koliki god ja bio kriticar uprave i ljudi u klubu to je takodjer cinjenica, samo sto oni fulaju u sportskom segmentu, te zbog toga nemamo mira u kuci, mi da imamo strucne ljude koji vode klubove, ljude tipa ekonomiste, bankare a ne kvazi legende, pijacare, khurceve biznismene i sl. odavno bi bili par koraka ispred, imali bi bolji rejting lige, uslove i sl., ovako tesko da cemo godinama jos iz svega, nadam se ali tesko ...
Shvatam ja, ali nije to uopste bitno, Kusturicu (Edisa direktor Vakufske samim tim bankar isto kao i Fedja koliko znam i koliko sam upoznat, Edis je drzao predavanje na simposaru) sam spomenuo zbog njegovog izlaganja o poslovanju klubova, nista vise, ko je doveo Tana u fks a ko nije uopste necu u to da ulazim niti me interesuje, sva poenta je u tome je da je dolaskom strucnih ljudi klub, klub nasao i investitora, vratio sve dugove te danas normalno posluje, e sad zamisli da svaki klub u ovoj ligi 12. ima po jednog Kusturicu, Misimovica ili Beusa, gdje bi nam bio kraj !?Ado76 je napisao/la:Druze zamijenio si ti bankara sa Feđom Kusturicom.Da nije Feđe bilo Edis bi i dalje radio u Vakufskoj banciHrasno1921 je napisao/la:Kakav god bio Kusturica i sta god vi mislili o njemu on od kada je dosao na celo fks. u klub je dosao i Tan, sve dugove ste vratili od onih drzavi do onih dobavljacima, te danas normalno poslujete, dug vam je 0 KM, to je cinjenica koju niko ne moze pobiti i to kazem ja kao navijac Zelje.
Ista stvar i kod nas da dolaskom Mega Misketaklub normalno posluje, koliki god ja bio kriticar uprave i ljudi u klubu to je takodjer cinjenica, samo sto oni fulaju u sportskom segmentu, te zbog toga nemamo mira u kuci, mi da imamo strucne ljude koji vode klubove, ljude tipa ekonomiste, bankare a ne kvazi legende, pijacare, khurceve biznismene i sl. odavno bi bili par koraka ispred, imali bi bolji rejting lige, uslove i sl., ovako tesko da cemo godinama jos iz svega, nadam se ali tesko ...
Oni (clanovi uprave,trenutni i smijenjeni) koliko god su dobrog napravili u samom pocetku,visestruko su zagovnali kasnije i da nije bilo Tana oni nebi vratli ni pola dugova do sudnjeg dana..
lupaš gluposti ili ne pratiš ligu dovoljno dugo . Zrinjski je godinama imao financijskih poteškoća , i dan danas se 'reprogramiraju' dugovi poreznoj upravi od oko čini mi se 500.000 KM , vraćaju se dugovi pojedinim igračima stari 10ak godina , plaća se semafor koji se više i ne koristi .... Stabilizirali smo se se tek kad je 3-4 puta za redom izborena europa .Hrasno1921 je napisao/la:Ovo sto se desava u Celiku nikome ne treba da sluzi za podsmijavanje ili izrugivanje od strane navijaca drugih klubova, jednostavno je zalosno i prava slika stanja bh. sporta opcenito.
Prije par godina smo imali slicnu situaciju i kod komsija a evo sada i u Celiku, i sve dok je tako nama napredka nema, igraci kakvi god bili oni su zaposlenici klubova i za svoj rad trebaju biti adekvatno placeni, sve ostalo je unazadjivanje bh. fudbala, sporta i klubova od strane ljudi koji vode klubove, ako zelimo dobro bh. fudbalu onda cemo i zeljeti da svaki klub normalno funkcionise.
Pretprosle godine sam bio na simposaru gdje je Edis Kusturica (predsjednik fks, covjek bankar onako sa strucne strane) objasnio da skoro svaki bh. klub moze normalno funkcionisati sa prihodima koje ostvaruje u toku godine, samo sto te prihode treba podijeliti i trositi onoliko koliko se ima, te je najveci problem sto klubove ne vode strucni ljudi koji to znaju i umiju, a glavni razlog jeste i "izvlacenje" para iz klubova nama svima opste poznata stvar, zanimljivo takodjer da jedina dva kluba u drzavi koji nikada ama bas nikada nisu imali finansijskih poteskoca jesu Siroki i Zrinjski, dva kluba koji su cvrsto uz politiku HDZ-a i lokalnih "biznismena".
tu si upavu i predsjednika zrinjskog uvijek bira politički obojena skupština (navijači nemaju pojma ni kad to 'tijelo' zasjeda ) , ali se ipak ne pita predsjednik previše (fikus ko barišić u dinamu godinama ) već ovi privrednici koji se bave konkretnim operativnim poslovima ... predsjednik je promijenjen prije par mjeseci a da nitko maltene nije ni skontao . dok je to u većini drugih klubova pitanje ogrmne važnostiBordoBolesnik je napisao/la:Problem je taj sto se vecina klubova koristi kao privatna prchija gdje "glavonje" koriste sve da bih se domogli love ili tu istu oprali, sa strukom to nema puno veze. A i kada dodju ljudi koji urade poprilicno dobar posao ne znaju svoju granicu pa hoce da se mijesaju u sve pa i taj sportski dio o kojem realno nemaju blage veze sto se poslije odrazi i na financijski dio, bez obzira na to opet je bolje nego ova prva navedena varijanta koja je najcesca.
Primjeri ti nisu bas nesto.. Svaka cast svima al kao prvo 2 od ta 3 kluba ovise direktno o jednom covjeku. Imaju malu posjetu opcenito sva tri. Mladost i pogotovo Krupa su mladi premijerligasi da bi ih procjenjivali i na kraju krajeva budzeti su im takvi da se bore za ostanak ili ce se boriti. Jedino Radnik ima nesto veci budzet i dobro stoji od dolaska Krstajica.FrancescoTotti je napisao/la:Dokaz da se MOZE kod nas normalno radit su Krupa, Mladost DK, pa i Radnik. Istina oni nisu imali dugovanja poput Celika, Slobode, Veleza ali su dokaz da bez politicke farbe sport cak i kod nas ide naprijed. Sav problem je u tim 'glavonjama' koje spominje BordoBolesnik, jer oni tu nisu zbog sporta na prvom mjestu...
Dok evo ovi klubovi koje sam nabrojao, bez obzira na ocajnu kompletnu zivotnu situaciju u drzavi, prave stadione, izmiruju igrace, idu naprijed!
Prvo nema potrebe za pocinjanjem posta sa "lupas gluposti" jer nikada ne znas ko ti sjedi sa druge strane, ako cemo normalno diskutovati diskutovat cemo ali necemo se sigurno ponasati kao da smo na stadionu ili ulici, nismo pajdasi ...FaustinoAsprilla je napisao/la:lupaš gluposti ili ne pratiš ligu dovoljno dugo . Zrinjski je godinama imao financijskih poteškoća , i dan danas se 'reprogramiraju' dugovi poreznoj upravi od oko čini mi se 500.000 KM , vraćaju se dugovi pojedinim igračima stari 10ak godina , plaća se semafor koji se više i ne koristi .... Stabilizirali smo se se tek kad je 3-4 puta za redom izborena europa .Hrasno1921 je napisao/la:Ovo sto se desava u Celiku nikome ne treba da sluzi za podsmijavanje ili izrugivanje od strane navijaca drugih klubova, jednostavno je zalosno i prava slika stanja bh. sporta opcenito.
Prije par godina smo imali slicnu situaciju i kod komsija a evo sada i u Celiku, i sve dok je tako nama napredka nema, igraci kakvi god bili oni su zaposlenici klubova i za svoj rad trebaju biti adekvatno placeni, sve ostalo je unazadjivanje bh. fudbala, sporta i klubova od strane ljudi koji vode klubove, ako zelimo dobro bh. fudbalu onda cemo i zeljeti da svaki klub normalno funkcionise.
Pretprosle godine sam bio na simposaru gdje je Edis Kusturica (predsjednik fks, covjek bankar onako sa strucne strane) objasnio da skoro svaki bh. klub moze normalno funkcionisati sa prihodima koje ostvaruje u toku godine, samo sto te prihode treba podijeliti i trositi onoliko koliko se ima, te je najveci problem sto klubove ne vode strucni ljudi koji to znaju i umiju, a glavni razlog jeste i "izvlacenje" para iz klubova nama svima opste poznata stvar, zanimljivo takodjer da jedina dva kluba u drzavi koji nikada ama bas nikada nisu imali finansijskih poteskoca jesu Siroki i Zrinjski, dva kluba koji su cvrsto uz politiku HDZ-a i lokalnih "biznismena".
U ovoj sezoni Zrinjski je samo od nastupa u Europi inkasirao 500.000 eura (bez tv prava i ulaznica) . To je pola klupskog proračuna . Prodani graovac i karačić za 350-400.000 eura ( ukupno ) , time je skoro pokriven godišnji proračun . Godinama je i Zrinjski funkcionira na principu kredita , bankarskih pozajmica , uzmi kredit u Hypo banci pa prebij kad dođu pare od europe . Mislim da od dolaska aktualne uprave sa Šulentom i Martinovićem to više nije slučaj . Klub je relativno financijski zdrav . Ali opet da 2 godine za redom ne izborimo Europu došli bi na rub 100%.
Druga je stvar što evo ovdje ovih dana čitam o plaćama igrača Želje , Slobode , pa i iz priče pojedinih forumaša garantiram da ni najplaćeniji igrač Zrinjskog nema plaću ko 5. igrač po plaći u Želji .
Da se razumijemo , i zrinjski promašuje s igračima ali se dogovore na kraju nekako , isplati se te ljude , pogriješili u dovođenju i zdravo . Nema puno priče kroz novine . Ali jedno je isplatit igrača ako mu je plaća 30.000 za godinu dana , a drugo ako je više od 100.000 ko jahiću.
Poanta je da igrači vole doći u klub koji je na glasu da izmiruje obaveze na vrijeme , gdje nemaju problema bez obzira na to tko su i odakle su , itd. Kako će ozbiljan igrač sutra doći na Grbavicu kad vidi da svako malo otpuštaju igrače . (Ne zamjerite što sam za primjer uzeo Želju , oni su nekako najaktualniji a ni drugi nisu bolji ) . Možda smo imali sreće da su se u klub došli dokazivat ta dvojica privrednika koji su se financijski svojim firmama za život osigurali pa im je sad sportski uspjeh izazov .
Široki je sigurno najstabilniji klub u bih , s ogromnim potencijalom što se infrastrukture i gospodarske zaleđine tiče . Problem je samo što su mala sredina . Ipak mi nije jasno kako još uvijek niko nije preuzeo klub nakon odlaska M. Jelića.
Davno sam pricao da je siroki nas najstabilniji klub al ovdje bacam kontekst na klubove koji nemaju nikakvu politicku 'pomoc niti podlogu'. Ovi klubovi koje sam nabrojao nemaju nikoga ni u savezu sto znaci da nisu ukljuceni u mutne radnje.brig je napisao/la:Primjeri ti nisu bas nesto.. Svaka cast svima al kao prvo 2 od ta 3 kluba ovise direktno o jednom covjeku. Imaju malu posjetu opcenito sva tri. Mladost i pogotovo Krupa su mladi premijerligasi da bi ih procjenjivali i na kraju krajeva budzeti su im takvi da se bore za ostanak ili ce se boriti. Jedino Radnik ima nesto veci budzet i dobro stoji od dolaska Krstajica.FrancescoTotti je napisao/la:Dokaz da se MOZE kod nas normalno radit su Krupa, Mladost DK, pa i Radnik. Istina oni nisu imali dugovanja poput Celika, Slobode, Veleza ali su dokaz da bez politicke farbe sport cak i kod nas ide naprijed. Sav problem je u tim 'glavonjama' koje spominje BordoBolesnik, jer oni tu nisu zbog sporta na prvom mjestu...
Dok evo ovi klubovi koje sam nabrojao, bez obzira na ocajnu kompletnu zivotnu situaciju u drzavi, prave stadione, izmiruju igrace, idu naprijed!
Od mene kapa do poda za sve to rade al ne moze ih se usporedjivati sa klubovima kao Celik, Sloboda itd sto se tice dugovanja i ostalog. Ili ostale Sarajevo, Zeljo, Zrinjski,Siroki itd koji su godinama u ligi u vrhu
Vidjet cemo kroz koju godinu sta ce od njih biti
Zar ti nije najbolji primjer Siroki koji godinama ima stabilan klub i odlicnu infrastrukturu? I uvijek dobar budzet za nase uvjete i borba za vrh svake sezone?
FaustinoAsprilla je napisao/la:Hrasno1921, isprika zbog prve recenice prethodnog posta .
Ligu / lige pratis , ako si zaposlenik ns bih bio , znas da je međunarodno priznata premijer liga kad je krenula sastavljena od vise liga . ako pratiš lige i od prije 1993., onda ok, tad možeš reć tako kako si rekao, bio je jedan klub u mostaru .
U gradu ima puno više jakih firmi i privrednika koji ne daju marke u Zrinjski , zašto i njima politika ne "naredi" da moraju davati ? ili zašto aktualni ljudi u upravi nisu davali pare prije 10 godina ,a bili su jednako financijski moćni , HDZ je bio i moćniji... malo ti priča ne pije vode.
puno se toga treba poklopit da ljudi pocnu ulagat pare u sport.
budzet po onome sto ja znam jeste 2-2,5 mil. KM , nek je i 3 , nisu to neke pare koje se ne mogu namaknuti ako imas sigurnih milijun od europe . isto tako pouzdano znam da je najplaceniji igrac Zrinjskog Tomislav Tomić zamalo pa duplo jeftiniji od Ivana Lendrića u želji . O Sarajevu da i ne pričam .
Iz Mostara su uvijek govorili kako uredno placaju drzavi.Memara je napisao/la:Sudeći prema posljednjim podacima Porezne uprave FBiH, najveći dužnik među sportskim kolektivima u FBiH je, zaključno sa 30. septembrom 2016. godine.
Čelik - 5.016.984 KM
Sloboda - 3.573.385 KM
Željkan - 2.416.642 KM
Zrinjski - 1.126.339 KM
Ako ne plaćamo kako onda igramo europska natjecanja?MortemHz je napisao/la:Iz Mostara su uvijek govorili kako uredno placaju drzavi.Memara je napisao/la:Sudeći prema posljednjim podacima Porezne uprave FBiH, najveći dužnik među sportskim kolektivima u FBiH je, zaključno sa 30. septembrom 2016. godine.
Čelik - 5.016.984 KM
Sloboda - 3.573.385 KM
Željkan - 2.416.642 KM
Zrinjski - 1.126.339 KM
Pa kako Sarajevo i Zeljeznicar 20 godina igraju...brkatasomina je napisao/la:Ako ne plaćamo kako onda igramo europska natjecanja?MortemHz je napisao/la:Iz Mostara su uvijek govorili kako uredno placaju drzavi.Memara je napisao/la:Sudeći prema posljednjim podacima Porezne uprave FBiH, najveći dužnik među sportskim kolektivima u FBiH je, zaključno sa 30. septembrom 2016. godine.
Čelik - 5.016.984 KM
Sloboda - 3.573.385 KM
Željkan - 2.416.642 KM
Zrinjski - 1.126.339 KM
S tim da nigdje ne pise na koji nacin se placa porez jel mjesecno ili jednom kroz godinu. S toga ovaj datum od 30.semptembar nista ne predstavlja. Zrinja je poslije tog datuma platio za ovu godinu sto ga sljedovalo...
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.