Prvo nema potrebe za pocinjanjem posta sa "lupas gluposti" jer nikada ne znas ko ti sjedi sa druge strane, ako cemo normalno diskutovati diskutovat cemo ali necemo se sigurno ponasati kao da smo na stadionu ili ulici, nismo pajdasi ...FaustinoAsprilla je napisao/la:lupaš gluposti ili ne pratiš ligu dovoljno dugo . Zrinjski je godinama imao financijskih poteškoća , i dan danas se 'reprogramiraju' dugovi poreznoj upravi od oko čini mi se 500.000 KM , vraćaju se dugovi pojedinim igračima stari 10ak godina , plaća se semafor koji se više i ne koristi .... Stabilizirali smo se se tek kad je 3-4 puta za redom izborena europa .Hrasno1921 je napisao/la:Ovo sto se desava u Celiku nikome ne treba da sluzi za podsmijavanje ili izrugivanje od strane navijaca drugih klubova, jednostavno je zalosno i prava slika stanja bh. sporta opcenito.
Prije par godina smo imali slicnu situaciju i kod komsija a evo sada i u Celiku, i sve dok je tako nama napredka nema, igraci kakvi god bili oni su zaposlenici klubova i za svoj rad trebaju biti adekvatno placeni, sve ostalo je unazadjivanje bh. fudbala, sporta i klubova od strane ljudi koji vode klubove, ako zelimo dobro bh. fudbalu onda cemo i zeljeti da svaki klub normalno funkcionise.
Pretprosle godine sam bio na simposaru gdje je Edis Kusturica (predsjednik fks, covjek bankar onako sa strucne strane) objasnio da skoro svaki bh. klub moze normalno funkcionisati sa prihodima koje ostvaruje u toku godine, samo sto te prihode treba podijeliti i trositi onoliko koliko se ima, te je najveci problem sto klubove ne vode strucni ljudi koji to znaju i umiju, a glavni razlog jeste i "izvlacenje" para iz klubova nama svima opste poznata stvar, zanimljivo takodjer da jedina dva kluba u drzavi koji nikada ama bas nikada nisu imali finansijskih poteskoca jesu Siroki i Zrinjski, dva kluba koji su cvrsto uz politiku HDZ-a i lokalnih "biznismena".
U ovoj sezoni Zrinjski je samo od nastupa u Europi inkasirao 500.000 eura (bez tv prava i ulaznica) . To je pola klupskog proračuna . Prodani graovac i karačić za 350-400.000 eura ( ukupno ) , time je skoro pokriven godišnji proračun . Godinama je i Zrinjski funkcionira na principu kredita , bankarskih pozajmica , uzmi kredit u Hypo banci pa prebij kad dođu pare od europe . Mislim da od dolaska aktualne uprave sa Šulentom i Martinovićem to više nije slučaj . Klub je relativno financijski zdrav . Ali opet da 2 godine za redom ne izborimo Europu došli bi na rub 100%.
Druga je stvar što evo ovdje ovih dana čitam o plaćama igrača Želje , Slobode , pa i iz priče pojedinih forumaša garantiram da ni najplaćeniji igrač Zrinjskog nema plaću ko 5. igrač po plaći u Želji .
Da se razumijemo , i zrinjski promašuje s igračima ali se dogovore na kraju nekako , isplati se te ljude , pogriješili u dovođenju i zdravo . Nema puno priče kroz novine . Ali jedno je isplatit igrača ako mu je plaća 30.000 za godinu dana , a drugo ako je više od 100.000 ko jahiću.
Poanta je da igrači vole doći u klub koji je na glasu da izmiruje obaveze na vrijeme , gdje nemaju problema bez obzira na to tko su i odakle su , itd. Kako će ozbiljan igrač sutra doći na Grbavicu kad vidi da svako malo otpuštaju igrače . (Ne zamjerite što sam za primjer uzeo Želju , oni su nekako najaktualniji a ni drugi nisu bolji ) . Možda smo imali sreće da su se u klub došli dokazivat ta dvojica privrednika koji su se financijski svojim firmama za život osigurali pa im je sad sportski uspjeh izazov .
Široki je sigurno najstabilniji klub u bih , s ogromnim potencijalom što se infrastrukture i gospodarske zaleđine tiče . Problem je samo što su mala sredina . Ipak mi nije jasno kako još uvijek niko nije preuzeo klub nakon odlaska M. Jelića.
Ligu - lige pratim toliko dugo da se sjecam i onog perioda kada se Zrinjski kao klub uopste nije ni takmicio, te je u Mostaru bio samo jedan klub - Velez ...
Sve sto si naveo jeste nacin na koji jedan klub moze da funkcionira, to sto se uzme kredit pa vraca novcem od Evrope nije nista novo, strano niti strasno, vecina klubova u Slovackoj, Ceskoj i Madjarskoj tako i posluje, ocito da nisi shvatio poentu mog posta a to je da Zrinjski i Siroki nikada nisu bili u tezoj finansijskoj situaciji i ako su postojale trzavice to sigurno nisu bile one na nivou Slobode, Celika, Olimpika i dr. klubova i to prije svega zahvaljujuci politici odnosno jednoj politickoj stranci u vidu HDZ-a, kada bi kod trebalo samo bi namignuli lokalnim privrednicima i biznismenima, istim tim koji finansiraju i samu stranku, i to odlicno znam jer sam pune tri godine bio uposlenik FSFBIH i tacno znam o cemu pricam.
Naprosto ne mogu da vjerujem i cisto sumnjam da je klupski budzet Zrinjskog tek dva miliona maraka (sam kazes da je 500.000 eura - milion maraka pola klupskog budzeta), uzimajuci u obzir da je budzet Zelje godinama nije ispod tri - tri ipol miliona maraka ili budzet Sarajeva dolaskom Tana cetiri do cetiri ipol miliona maraka, na kraju ispade da Zrinjski sa duplo manjim budzetom ima mnogo vise sportskog uspjeha od pomenuta dva kluba, sto iz licnog iskustva znam da je nemoguce, ili nisi upucen toliko ili postoji tkzv. ekonomska rupa u Zrinjskom, gdje se dio troskova placa mimo racuna ili na ruke, treceg nema.
Sa ostalim bih se i vise nego slozio sto se tice tvog posta ...
Sve u svemu kao i sto sam Amar Osim rece prije par godina svi klubovi su u bar deka sto se tice kvaliteta, "iskoci" onaj klub koji iskoristi voljni momenat i eventualnu krizu u drugim klubovima, te na kraju na povrsinu iazdje i doza kvaliteta odredjenog igraca koja na kraju prevagne iz utakmice u utakmicu, sto na kraju rezultira upsjehom.