DANTES je napisao/la:@Hendo isus je rođen oko pashe...
A je li ja ne smijem tebi čestitati bajrame jer je muhamed bio jeretik? Ili još gore satanista (ima struja koja ovo zastupa, katolička čini mi se)...
Mi svi koji vjerujemo u Boga znamo da onaj koji je iz ništa stvorio sve pa i ljude, nije nadrkani pravnički ćata koji će da kažnjava po slovu zakona, već sila stvaranja dobrote i ljubavi. Neće te bog kazniti niti smatrati grešnim ako komšija čestitaš praznik, već samo će ti suditi po tvojim djelima ili nedjelima.
Eid je bajram na turskom a znači radost i dolazi nakon dva velika i iscrpljena ibadeta. Prvi je poslije 30 dana posta, a drugi je nakon obavljenog hadža. Bajram ne predstavlja ništa drugo nego radostan dan ili dan odmora.
Ja tebi mogu čestitati sve kao praznik, tvoj dan odmora, veselja, mogu zamjeniti jaje sa tobom ili kurban, ali kako misliš da ti mogu čestitati rođenje Boga od Boga?
Zar nam ijedna vjera nalaže da čestitamo jedni drugima? Koliko znam ne, ali nas vjera uči da nesmijem dozvoliti da budeš gladan, da tvoja čast i imovina budu zaštićeni dok si tu ali dok si na putu. Da budeš siguran od mojih i tvojih ruku, nogu i jezika.
Čestitanje praznika ili blagdana je komercijalizacija nakon koje dolaze želja za mirom u svijetu. Nije ovo izbor za MISS svijeta.