Pa sta ja znam, to su oni najnoviji trocilindrasi sa mpi ubrizgavanjem.
Ubrzanje od 0 - 100 oko 15 sec, sto je lose za jednog benzinca, onda putovanja na duge staze itd. nije njegov fah ili ugrubo - to je gradsko auto kojem idealna voznja (60 km/h) u prosjeku odlicno prija, premala potrosnja, onda ona eko sranja (ne zagadjuje okolinu), super tih rad motora (sto je novina kod trocilindrasa inace su vecinom neizbalansirani) itd.
Ubjedjen sam da vecu brzinu od 150 km/h neces razviti (sto je naravno i previse za nase puteve) al po meni su problem ta medjuubrzanja kod preticanja gdje itekak imam svoje sumnje.
Generalno trocilindrasi u uvjetima gdje se trebaju naprezati (uzbrdica, prevelike vrucine, opterecenost auta putnicima il tovranom) nemaju zivotni vijek kao benzinci 4 cilindra vece kubikaze iako su ovi moderni ugladjeniji.
Ovaj motor se koristi u Polu, Skodi Mii ili cak imas i Golf 7 1.0, trocilindras al nosi naziv TSI (samo sto je mnogo vise napucan prije svega zbog same tezine auta).
Moje misljenje - ovi motori su razvijeni u sklopu projekta globalnog zagrijavanja te zastite gradova od stetnih cestica, zatim zbog niske potrosnje te logicno - iskoristavanja benzina na bezbolan nacin. Koja moderna zemlja oce 2.0 benzinca koji izbacuju kajganu na rore, veliku buku, itd. Ja npr. volim sto vecu kubikazu, jaci motor, glomaznije auto, krut mjenjac etc ali to je vec prevazidjeni muscle stil starog kova.
Ak oces kratku definiciju - Fabia 1.0 je gradsko auto iz udzbenika koje ispunjava sve nove propise.
A smooth sea never made a skilled sailor.