Nemanja86 je napisao/la:u čemu je fora sa Joshom Jacksonom, zašto svi toliko sline na njega? Nisam gledao Kansas ove godine, ne znam kako igra generalno, može li se provući napad kroz njega, može li funkcionisati kao primarni kreator?
Gledam samo ove highlightse i workoute, i nisam baš siguran je l on vrijedan 2-3 picka, po građi, snazi i osnovnim fundamentima podsjeća na neke skorašnje small forwarde koji su birani u lutriji, a imaju dosta problema da svoje tijelo i igru prenesu na NBA nivo (mislim na Stanleya Johnsona i Justicea Winslowa), pa nešto nisam optimističan oko njega.
Doduše, ni Lonzo mi nije baš prirastao za srce, tako da ni sam ne znam koji bih korak vukao u Megicovoj i Pelinkinoj poziciji...
Evo kopirao sam post kolege Clutcha sa Sixers teme (nadam se da se nece ljutiti
Clutch je napisao/la:Nemam nista protiv da selektiramo Jacksona jer je strasan prospekt, ali bi i stilom igre bio fantastican za nas. Jasno, nedostatak suta je problem i to je ta kocka koja ce odluku uciniti izuzetno teskom. Da li rizikovat s njim, a u pitanju je high risk - high reward situacija apsolutno, ili trejdat pick za neku nizu poziciju, za losijeg prospekta ali boljeg sutera, i uz put profitirat u nekom trejdu.
Jackson je fenomenalan igrac bez lopte, odlican cutter i bice konstantna lob prijetnja od prvog dana. Uz to je i jak slasher, moze napadat closeout situacije i dokopat se obruca do mile volje zahvaljujuci svom atleticizmu i prvom koraku. I to je jako bitno za nas jer stil igre Filadelfije zudi za takvim igracem i, posebno sad sa Simmonsom, Jackson bi se savrseno uklopio u taj motion offense gdje se generise jako puno prostora za napade na obruc (u ovoj sezoni je znalo biti bolno za gledati koliko takav igrac nedostaje).
Da ne spominjem tranziciju gdje bi Simmons i Jackson mogli podsjetit na Wade/LeBron duo iz Miamia koji je apsolutno terorizirao protivnike. Simmons ce od prvog dana biti jedan od najboljih igraca lige u tranziciji, a sa Jacksonom to ide na neki novi nivo.
Jackson je i dobar kreator, ne na nivou Fultza ali pokazao je da je jako dobar dodavac, ima dobru viziju i solidnu kontrolu lopte. Svakako da treba ocekivat najveci napredak u tom polju koji ce ga, uz razvoj suta definirat kao igraca. Da li moze biti primarni skorer svakako ce ovisit najvise od suta, ali potencijal je ogroman zaista. Mislim da je Andre Iguoadala najbolja usporedba za njega jer su dosta slicni sa svojim manama i kvalitetima.
I to su sve plusevi a da se nisam ni dotakao njegovog glavnog kvaliteta (dobro, uz brutalnu atletiku) a to je odbrana i motor koji posjeduje. Decko je prava napast i strasan faktor na tom dijelu parketa. Moci ce braniti 1-3 pozicije kroz karijeru sto Filadelfiji daje nevjerovatnu kombinaciju versatilnih, dugih i atleticnih igraca. Covington, Jackson, Simmons, Embiid na pozicijama 2 do 5 je OMG defanzivno, strasno.
Tako da postoji dosta validnih razloga zasto je Jackson odlicna stvar za nas, ali svakako da je sut ogroman upitnik i da ce trebat napravit odluku i projekciju dal taj sut moze napredovat dovoljno. Mada Jackson sa sutem je prvi pick na ovom draftu i onda ne bi ni imali ovu situaciju.