Je li neko stvarno vjeruje da je Čala neloš trener? Pa nemojte biti smiješni, Čalino fudbalsko znanje je ispodprosječno. Ne kažem ispodprosječno među trenerima, nego ispodprosječno uopšte. Je li iko može zamisliti Čaline savjete vezano za utakmicu? Ako Čala zna ime JEDNOG igrača Zarije, pljuni me.
Čala je krivac što se u utakmice ulazi s ovakvim kadrom. Jednostavno, on ne poznaje današnji fudbal, igrače. Njegovo tržište je ograničeno na igrače koji su rođeni u našem kantonu ili su nastupali za Željezničar, Olimpic i Sarajevo. Garantujem da bi Čala, da mu se ponude recimo Samir Bekrić i Stenio Junior, rekao: Bekrić ili ništa. Da mu se ponudi Srđan Stanić ili Bojan Letić, rekao bi: Stanić i tać. Da mu se ponudi Dejan Bandović ili Karlos Kameni, rekao bi: Bandović. Njegovi vidici ne idu dalje od toga i to je takav čovjek. I kuka se na sve, a ko biva on bi trebao tražiti neke igrače. Postoji još jedna opcija dovođenja igrača, a to je da mu Husref/Alispahić/neki treći jaran preporuči nekog. Jaranski.
Čala je pred dvomeč sa Zarijom pilao da se radi o podjednakim ekipama i da će nijanse odlučiti. Tu je korijen problema. U ovom prvom pretkolu nije bilo mnogo ekipa lošijih od Zarije. Pred utakmicu se trebalo postaviti oprezno, ali sa jasnim naglaskom da smo favoriti i da ćemo napasti. Međutim, mi smo prvu utakmicu odigrali kukavički. Problem bi bio da onako igramo sa Apolonom, a kamol sa poluamaterima iz Moldavije. Sinoć je također bilo kukavičluka, a to su svi danima upozoravali. Ljudi dragi, Škendija je ekipu koja je pojam u Moldaviji za ovu Zariju natrpala 7-0. Eto, to bi trebao biti rezultat i kad Sarajevo igra s njima. Slabo se poznaju odnosi u evropskom fudbalu. Ova Zaria je slabija od predstavnika Malte ili Luksemburga, a da smo ispali od nekog takvog, digla bi se hajka. I problem će biti kad za godinu-dvije dobijemo nekog takvog pa ispadnemo, a oni nam već odmiču.
I šta Čala može dobro donijeti ovom Sarajevu? Čovjek izgubi sve što se može izgubiti, i tako konstantno. Njegova JEDINA prednost je što je ko čovjek dobar i što je nekakav balans između mekušca i strogog trenera, što igrači vole. Ako je mekušac, nema autoritet, ne valja. Ako je strog, igračima isto ne valja. Ali, ne može on unaprijediti ni igru na terminima po gradu, a ne igru FK Sarajevo. Na jednu stranu što nema igre, nema akcija, nema nikakvog sistema, ali on ne zna ni uočiti neke opčite stvari. Jučer je samo trebao reći igračima: Ne pravite faul do 35 metara od gola, taman da igrač ide 1 na 1. Tu bi svi problemi bili riješeni. Da, trebao im je još reći da ne uleću bezveze na strani i ne blokiraju, jer je bolje da rahljav centaršut prođe dok je 0/1 igrač Zarije u kaznenom, nego da imamo korner koji je opasnost.
Mehmed mora otići i to je jasno. Na klupu mogu staviti bilo koga, ali Mehmed mora otići. Evo, ovdje su se već pojavila dva kvalitetna imena. Starčević i Marinović. Bez obzira što Starčević ima siguran posao u Krupi, trenerima je Sarajevo izazov i nije to toliko zeznuto. Pa, uostalom, Petrović je došao u komšiluk iz mirne sredine. Marinović ima sistem i bilo bi osvježenje nešto tako vidjeti na Koševu.
Objasnio (s drugog foruma)
Zivio sam zivot, Bog sto mi je dao
Mjesto talijane, engleze gledao
ako je to grijeh, sto dusa pozeli
onda se i meni dzehenem veseli