Dosad sam branio papeta,pravdajuci se cinjenicom da nemamo kvalitet i da su ocekivanja prevlika.Ta konstatcija stoji.Mi smo prosjecna reprezentacija sa par kvalitetnih igraca(pojedinaca)(Hasagic,Begovic,Spahic,Pjanic,Misimovic,Medunjanin,Dzeko,Ibisevic,Muslimovic) al nazalost svi navedni igraci igraju iste pozicije u ekipi pa ispada da smo samo dobro pokriveni na golmanskoj pozicji,poziciji prednjeg ili ofanzivnog veznog i poziciji napadaca,znaci svega 3-4 igraca mogu igrati u prvoj postavi od svih navedenih,dok su ostale pozicije cisto krpljenje i nedostatak pravog kvaliteta.
Haj sto nemamo kvalitet,ali mi do nedavno nismo imali lijevog beka,ljevaka uopste,stalno smo krpili tu poziciju,pa i slicana jee situacija sa desnim bekom pa i sa stoperima,sta da se spaha povrijedi ili kartone da dobije,mi zamjene nemamo kako treba...zadnjeg veznog nemamo nikako ako ne racunamo rahimica koji je samo tu iz razloga zato sto nemamo drugog.Iz svega toga mozemo vidjeti da mi nemamo ni kvantitet ni potrebnu konkurenciju...bar da to imamo kad vec nemamo kvalitetne igrace na tim pozicijama..al jok..pa realno mi nemo nista.....osim te nesrece da imao par dobrih igraca koji nazalost igraju na istim ili slicnim pozicijama i nema tu hajra,ne mogu svi igrat.
I tako je to,nekad ce neko od navedenih pojedinaca zabljesnut i nekad to bude dovoljno za pobjedu ali u vecini slucajeva nazalost nije...i to je nasa realnost...samo sto smo mi nerealni ili cak ne znamo i ne gledamo to tako.
Ciro je iz ove reprezentacije izvuko maximum-maximuma..i dao je papetu vruc krompir u ruke.Zasto?? pa upravo zato sto su nakon proslih kvalifikacija svi umislili da smo velika reprezentacija a da niko nije sagledo cinjenice o kojima sam ja gore govorio.Pa kad je ciro doso i na pocetku njegovog mandata sa ovom reprezentacijom niko nista nije ocekivao,on je napravio veliki iskorak i odveo nas u baraz nakon cega su ambicije i ocekivanja porasle.
Licno, ja nikad ne bih preuzeo ovu reprezentaciju pod ovim okolnostima,pa sta mislite zasto Vaha,Bajevic i ostali nasi strucnjaci ne zele da preuzmu reprezentaciju??? pa svjesni su sa cime raspolazemo i kakva su ocekivanja(nerealna) i zasto da se kockaju sa imenom i ugledom...pape je pogrijesio sto je preuzeo vruc krompir,al u principu on i nije mogao puno izgubiti jer mu je mozda ovo bila i prilika da se dokaze kao trener..al opet ocekivanja su prevelika,ne vjerujem da je znao u sta se upusta..ustvari tek sad vidi.
Sto se njegovog selektorskog posla tice i igre u dosdasnjim tekmama,cinjenica je da slabije igramo,nema tu neke leprsavosti kao ranije,nema ni zelje i borbe koja je nadoknadjivala nedostatak kvaliteta sto je kod Cire bio slucaj...
Alibi moze moze biti cinjenica da je probao dosta novih igraca i da je trazio idealnih 11 u ovim utakmicama pred kvalifikacije,al sa druge strane ima tu i njegove krivice...takticiki vrlo losa postavka protiv francuza je jedan od glavnih razloga lose igre,bez obzira na sve okolnosti,al ono sto najvise upada u oko je nezalaganje igraca,trka..to smo izgubili a kod cire smo imali....nedostatak autoriteta i ostrijeg pristupa mozda ili samovolja igraca,mozda su to razlozi...borba i htjenje..to je kod cire bila glavna odlika i prednost ovog tima...a toga kod papeta nema.Mislim da mu fali taj ostriji pristup prema igracima...na kraju krajeva i ciro je imo oe igrace koji su igrali sa puno vise htijenja.eto samo to zamjeram papetu
Najbolje je pustiti covjeka da odradi ove kvalifikacije i tek tad cemo moci donositi neke detaljnije zakljucke i sudove.Sve i da ode,ja ne vidim ko bi o mogao voditi reprezentaciju i sta cemo tim dobiti,jer,ponavljam,mi smo samo prosjecna reprezentacija sa par pojedinaca i samo trebamo bit relani i nadat se,jer nada zadnja umire a ovako necemo daleko stici,sa nerelanim ciljevima i licnim frustracijama i animozitetu pojedinaca prema ovoj ili onoj strani,razumijete sta hocu reci.