Chat - ARHIVA POSTOVA

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderator/ica: insider

Virtu4l
Kontakt:

Re: Chat

Post Postao/la Virtu4l » 21 dec 2017, 20:23

Sveti je napisao/la:Hm. Ja iskreno ne razumijem citav sistem tog rudarenja Onako iz radoznalosti sam danas malo listao. U biti najlaksi nacin je da kupis neku graficku posebnu za to i skines neki program koji za tebe obradjuje neke podatke i imas zagarantovanu zaradu a jedini trosak je trosak struje koji je takodje bitan aspekt u zavisnosti od toga koliko gpu jedinica pokreces.
Nedavno sam pisao o tome,
Virtu4l je napisao/la:Tri grafičke kartice RX570 ovdje koštaju 300 EUR po komadu, plus matična koja ih podržava i PCIE extenderi.

Njihov hashrate je do 90 Mhs.

To je ulaganje od oko €1300, koje bi u ovom trenutko donosilo $229 profita na mjesečnom nivou.

http://whattomine.com/coins/151-eth-eth ... =Calculate

Dakle trebalo bi ti više od 6 mjeseci da otplatiš opremu.

Za bilo šta ozbiljnije je potrebno minimalno šest grafičkih.

EDIT: Ovo je kalkulacija sa današnjom cijenom Ethereuma, prije dva mjeseca je zarada bila dosta manja i trebalo je 10 mjeseci za povrat investicije.
Rudari odobravaju transakcije na Blockchainu, da budem jasniji, recimo Bitcoin transakcije. Ovo ti je primjer jedne transakcije Bitcoina,

https://blockchain.info/tx/2fdb088c825b ... 250132d866

Lijevo je adresa sa koje se šalje BTC, a desno su adrese koje primaju taj BTC. Ispod ćeš vidjeti plavi dugmić gdje piše koliko ta transakcija ima konfirmacija, odnosno koliko su ih rudari do sada odobrili. Još niže ćeš vidjeti fee, koji je u ovom slučaju 0.03718761 BTC (586 USD) i to je cifra koju će rudari podijeliti između sebe za ovu transakciju, koja iznosi 1,4 miliona USD, pređeš kursorom preko zelenog dugmića ili klikneš na njega i vidjećeš vrijednost u USD.

Konkretno rudarenje znači da se uz pomoć softvera rješavaju algoritmi, odnosno traže se poklapanja između tačke A i tačke B, ko prvi riješi tu slagalicu, njemu ide fee. Sada je to postalo zakon jačega, odnosno bolje opremljenog. U Kini imamo hidroelektrane koje proizvode struju samo za mining BTCa...

Eto, pokušao sam najjednostavnije objasniti.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

Sveti
Kontakt:

Post Postao/la Sveti » 21 dec 2017, 20:41

@virtu4l

Jesi li se ti tim pokusavao baviti ili to znas iz radoznalosti? Bas sam danas gledao koliko bih mogao rudariti sa svojim laptopom i online racunalo mi pokazalo 0.129 usd mjesecnog prihoda :lol: s tim da je rijec o litecoinu ne o bitcoinu s kojim je nemoguce rudariti sa normalnim gpuom kako sam ja shvatio :lol:
naprijed rejal

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 21 dec 2017, 20:49

Sveti je napisao/la:@virtu4l

Jesi li se ti tim pokusavao baviti ili to znas iz radoznalosti? Bas sam danas gledao koliko bih mogao rudariti sa svojim laptopom i online racunalo mi pokazalo 0.129 usd mjesecnog prihoda :lol: s tim da je rijec o litecoinu ne o bitcoinu s kojim je nemoguce rudariti sa normalnim gpuom kako sam ja shvatio :lol:
Ja se bavim tradingom, tako da mi je mnogo lakše shvatiti mining. Uz to, poznajem dosta minera i sve probleme sa kojima se susreću.

Ma kakav, integrisana grafička ne dolazi ni u razmatranje, išao bi u debeli minus zbog struje.

Ovo bi ti bila konkurencija,
slika
U Kini postoji na desetine hiljada ovakvih mining farmi.
Voli te tvoje Sarajevo.

Sveti
Kontakt:

Post Postao/la Sveti » 21 dec 2017, 20:56

Virtu4l je napisao/la:
Sveti je napisao/la:@virtu4l

Ja se bavim tradingom, tako da mi je mnogo lakše shvatiti mining. Uz to, poznajem dosta minera i sve probleme sa kojima se susreću.

Ma kakav, integrisana grafička ne dolazi ni u razmatranje, išao bi u debeli minus zbog struje.

Ovo bi ti bila konkurencija,
slika
U Kini postoji na desetine hiljada ovakvih mining farmi.
A sunce ti yebem :urnebes:

Trejdas bitcoin ili i alternativne valute?

Naletih i na ovo da je bitcoin kao veliki "balon" i mogao bi da implodira uskoro radi velikog broja investitora i nikako da skuzim na sta se tacno misli. Jer, ako bitcoin postoji kao digitalna valuta bez pokrica u stvarnoj materiji, na internetu, radi cega bi "balon" mogao da prsne, pogotovo ako je taj japanski genijalac postavio maksimalan broj bitcoina u opticaj.
naprijed rejal

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 21 dec 2017, 20:59

Pa zato sto lancano raste jer ljudi vide da brzo raste pa kupuje, dok ne nestane kupaca a onda moze sletit.momacki
Šit bi loš, a sudžuk žilav...

Sveti
Kontakt:

Post Postao/la Sveti » 21 dec 2017, 21:03

Penaltiky je napisao/la:Pa zato sto lancano raste jer ljudi vide da brzo raste pa kupuje, dok ne nestane kupaca a onda moze sletit.momacki
Znaci neko ce zaplakat.

Al je yebeno i kupovat nesto tom kriptovalutom ako je toliko anonimna ta transakcija. Ono platis i ne dobijes robu i mos se yebat
naprijed rejal

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 21 dec 2017, 21:05

Sveti je napisao/la:
Penaltiky je napisao/la:Pa zato sto lancano raste jer ljudi vide da brzo raste pa kupuje, dok ne nestane kupaca a onda moze sletit.momacki
Znaci neko ce zaplakat.

Al je yebeno i kupovat nesto tom kriptovalutom ako je toliko anonimna ta transakcija. Ono platis i ne dobijes robu i mos se yebat
Ne mora znacit, al moguce je

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 21 dec 2017, 21:09

Sveti je napisao/la:Trejdas bitcoin ili i alternativne valute?

Naletih i na ovo da je bitcoin kao veliki "balon" i mogao bi da implodira uskoro radi velikog broja investitora i nikako da skuzim na sta se tacno misli. Jer, ako bitcoin postoji kao digitalna valuta bez pokrica u stvarnoj materiji, na internetu, radi cega bi "balon" mogao da prsne, pogotovo ako je taj japanski genijalac postavio maksimalan broj bitcoina u opticaj.
Trejdam samo alts, a BTC imam naravno, čuvam ga uglavnom zbog forkova i kao neki štek/zalihu.

Te bubble gluposti nikad ne čitam, sve kažu ali ti ništa ne kažu, klasično internet smeće. Trenutno je u cirkulaciji 16,755,425 BTCa, a maksimalna količina je 21,000,000 koja će se po nekim procjenama dostići 2140. godine.

Ove godine su veliki igrači počeli dolaziti na Blockchain, Microsoft, Cisco, Oracle, IBM, Bosch, većina banaka, raznorazne kompanije čiji se revenue mjeri u milijardama, tako da nema zime na kripto.

Ne opterećujem se previše BTCom, jer ima dosta drugih valuta koje mogu donijeti povrat od x50, 100, 1000, pa i više.
Voli te tvoje Sarajevo.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 21 dec 2017, 21:13

Penaltiky je napisao/la:
Sveti je napisao/la: Al je yebeno i kupovat nesto tom kriptovalutom ako je toliko anonimna ta transakcija. Ono platis i ne dobijes robu i mos se yebat
Ne mora znacit, al moguce je
Ne baš, to se nekad dešavalo na Deepweb, dok je Silk Road bio aktuelan (koji je i proslavio BTC).

Sada se to sve više i više reguliše, prihodi na kripto se oporezuju, berze provode KYC (Know your customer). Evropska Unija je rekla, ok, nemamo ništa protiv toga, Blockchain je revolucionarna tehnologija i rješava probleme, ali morate provesti KYC. U Americi je to već regulisano, tako da će ta anonimnost vremenom da isčezne.
Voli te tvoje Sarajevo.

Sveti
Kontakt:

Post Postao/la Sveti » 21 dec 2017, 21:17

Virtu4l je napisao/la:
Sveti je napisao/la:Trejdas bitcoin ili i alternativne valute?

Trejdam samo alts, a BTC imam naravno, čuvam ga uglavnom zbog forkova i kao neki štek/zalihu.

Te bubble gluposti nikad ne čitam, sve kažu ali ti ništa ne kažu, klasično internet smeće. Trenutno je u cirkulaciji 16,755,425 BTCa, a maksimalna količina je 21,000,000 koja će se po nekim procjenama dostići 2140. godine.

Ove godine su veliki igrači počeli dolaziti na Blockchain, Microsoft, Cisco, Oracle, IBM, Bosch, većina banaka, raznorazne kompanije čiji se revenue mjeri u milijardama, tako da nema zime na kripto.

Ne opterećujem se previše BTCom, jer ima dosta drugih valuta koje mogu donijeti povrat od x50, 100, 1000, pa i više.
Stani sad. Dakle ti majneri u biti i stvaraju te bitcoine i zato je i svake godine duplo manje bitcoina moguce rudariti ili tako nesto. Zato ce tih 5 miliona bitcoina ostatka biti stvoreno u tako dugom vremenskom periodu.

Mislim da je sad i najbolje vrijeme za trgovinu alt valutama jer ce dosta trgovaca se okrenuti njima radi visoke cijene btc.
Virtu4l je napisao/la: Ne baš, to se nekad dešavalo na Deepweb, dok je Silk Road bio aktuelan (koji je i proslavio BTC).

Sada se to sve više i više reguliše, prihodi na kripto se oporezuju, berze provode KYC (Know your customer). Evropska Unija je rekla, ok, nemamo ništa protiv toga, Blockchain je revolucionarna tehnologija i rješava probleme, ali morate provesti KYC. U Americi je to već regulisano, tako da će ta anonimnost vremenom da isčezne.
Zar se onda ne gubi smisao kriptovalute?
naprijed rejal

Sarmelino
Kontakt:

Post Postao/la Sarmelino » 21 dec 2017, 21:28

Nisu kinezi normalni :rol:
plešu vještice trče vukovi
puške pucaju lete duhovi
svira tambura plešu vragovi
munje sijevaju cvatu makovi

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 21 dec 2017, 21:39

Sveti je napisao/la:Stani sad. Dakle ti majneri u biti i stvaraju te bitcoine i zato je i svake godine duplo manje bitcoina moguce rudariti ili tako nesto. Zato ce tih 5 miliona bitcoina ostatka biti stvoreno u tako dugom vremenskom periodu.

Mislim da je sad i najbolje vrijeme za trgovinu alt valutama jer ce dosta trgovaca se okrenuti njima radi visoke cijene btc.
Da, to su dvije osnovne fukcije mininga koje su ustanovljene kreacijom BTCa prije deset godina. Stvaranje novog BTCa je već izgubilo smisao jer ide veoma sporo i zanemarivo je u odnosu na profit od odobravanja transakcija.

Ovdje možeš vidjeti originalni Whitepaper BTCa, koji danas djeluje poprilično siromašno,
http://nakamotoinstitute.org/bitcoin/

Jbg, ali to je istorija.

Dok je ovo Whitepaper projekta IOTA, koji bi mogao biti još revolucionarniji,
https://iota.org/IOTA_Whitepaper.pdf
Sveti je napisao/la:Zar se onda ne gubi smisao kriptovalute?
Pa ne znam baš da je smisao BTCa i Blockchaina bio pranje novca, plaćanje AK-47, heroina, eksploziva i svega što je zabranjeno. Proguglaj 'blockchain solving problems' i vidjećeš koliko daleko to može otići. Blockchain rješava sve ono za šta je potreban konsenzus, sve vrste prevare, sigurnost transakcija od tačke a do tačke b, bez mogućnosti presretanja, lista je jednostavno preduga da bi se sve moglo opisati.

Bitcoin je samo jedan mali dio Blockchaina.

Onda pogledaj Internet of Things i imaćeš dovoljno materijala da ti se zavrti u glavi.
Voli te tvoje Sarajevo.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 21 dec 2017, 21:52

Evo, recimo Status aplikacija koja se može koristiti kao messenger koji se ne oslanja na centralizovane servere,

https://status.im/

Dakle, nema te agencije koja te može špijunirati ili presretati razgovore.

U nedjelju izlazi još jedna, Obsidian, koja je još genijalnija,

https://obsidianplatform.com

Gledaj sad njihovo poređenje sa softverom koji smo navikli da koristimo tipa Telegram, Whatsapp, itd...
slika
Ali proći će još mnogo vremena dok ovo dođe do 'običnog smrtnika' u smislu masovne upotrebe, e zato danas kupiš njihove tokene (coine)...
Voli te tvoje Sarajevo.

Sveti
Kontakt:

Post Postao/la Sveti » 21 dec 2017, 21:55

Virtu4l je napisao/la:
Onda pogledaj Internet of Things i imaćeš dovoljno materijala da ti se zavrti u glavi.
Vec mi se od cijele materije vezane iskljucivo za btc vrti u glavi jer haman da nisam dovoljno pametan da shvatim na kojem osnovu se moze stvoriti sopstvena valuta i jos da bude opceprihvacena u drustvu. Objasnjenje koje si mi prolozio iz te satoshi grupacije (ili je to bio jedan covjek) mi je samo jos vise razbacalo ionako oskudno shvatanje postojanja kriptovalute. Tome sigurno ne pomaze ni nezavidno znanje u opcoj ekonomiji.
naprijed rejal

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 21 dec 2017, 21:59

Tu dolazimo do još jednog termina, ICO (initial coin offering), koji se naslanja na tu tvoju 'kreaciju coina', eto čisto da ti ubacim još jedan novi termin da se još više zbuniš :mrgreen:

Predivan je ovo svijet ;)
Voli te tvoje Sarajevo.

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 21 dec 2017, 22:07

Virtu4l je napisao/la:Tu dolazimo do još jednog termina, ICO (initial coin offering), koji se naslanja na tu tvoju 'kreaciju coina', eto čisto da ti ubacim još jedan novi termin da se još više zbuniš :mrgreen:

Predivan je ovo svijet ;)
Jes kad imas para :mrgreen:

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 21 dec 2017, 22:09

Ja sam krenuo sa ulogom ekvivalentnim tvojih 0.08 BTC koje si prije par dana spomenuo.
Voli te tvoje Sarajevo.

anell
Kontakt:

Post Postao/la anell » 21 dec 2017, 22:13

Virtu4l je napisao/la:Ja sam krenuo sa ulogom ekvivalentnim tvojih 0.08 BTC koje si prije par dana spomenuo.
I kakav si sad ? :mrgreen:
Pld W D L
38 26 12 0

FoSte95
Kontakt:

Post Postao/la FoSte95 » 21 dec 2017, 22:14

ovo me počelo strašno interesovati, ima li kakva stranica da je sve oko toga fino objašnjeno za jednog početnika

legenda reala
Kontakt:

Post Postao/la legenda reala » 21 dec 2017, 22:18

Virto daj marku
Španski bijeli vuk, neprevaziđeni El Matador. Anđeo Madrida. Šef lob udaraca. Njegovo istinsko kraljevsko visočanstvo. Raul Gonzalez Blanco.

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 7 gostiju.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []