Predlozi naziv...Voćko je napisao/la:De ba promijeni naziv teme nije to motka da se skracuje
Pa nije to lista tek onako nego otprilike ko bi se trebao tu nalaziti.Barney Stinson je napisao/la:Heh ima ovdje dobrih postova ali ne može se tek tako praviti lista klubova koji ce igrati... E ajmo ubaciti Sarajevo, pa Široki pa ajde eto ubaciti cemo i Leotara... Ne ide to tako... Ako se ikada bude i smanjivalo to se fino unaprijed treba znati... Npr. danas odrzana sjednica saveza i na njoj je odluceno da ce se od sezone 2012/2013 broj klubova u Premier ligi smanjiti na 12 umjesto danasnjih 16... Znaci onda u sezoni 2011/2012 klubovi koji budu zadnjih 6 mjesta idu dolje a ulazi po jedan kao i dosada... Cuj praviti listu tko ce igrati ccc![]()
naravno da je to najrealnije, ali misljenja sam (vidim i jos neki forumasi) kako god okrenes, skratis, prosiris, rasiris ili nez ni ja sta vise ova liga je nekvalitetna sa mnogo ispodprosjecnih klubova i trebalo bi puno puno promjena i truda da se popravi prvenstveno kvalitet lige , kako sad stvari stoje od tog nema nista al eto ..vidcemo tesko je naci rjesenje za trenutno stanje imajuci u vidu kakvi nam ljudi vode nogometBarney Stinson je napisao/la:Ne može se to tako gledati na na taj način... Za primjer cu uzeti Drinu nek se ne ljute navijači jer je ona trenutno zadnja na tablici... Te sezone 2011/2012 imaju dobru ekipu ljudi ostanu iza desetog mjesta a moj Široki bude 11 i ispada... Nema ti tu uspjesnosti ili neuspjesnosti... Kada se odredi koje sezone se liga umanjuje tko zasluzi ostaje tko ne zasluzi dovidjenja probaj sljedece godine da se vratiš...
Nemoj shvatat ovu listu konacnom posto se zadnji klubovi 1 lige i prvi klubovi 2 lige vazda mijenjaju.Barney Stinson je napisao/la:Ne može se to tako gledati na na taj način... Za primjer cu uzeti Drinu nek se ne ljute navijači jer je ona trenutno zadnja na tablici... Te sezone 2011/2012 imaju dobru ekipu ljudi ostanu iza desetog mjesta a moj Široki bude 11 i ispada... Nema ti tu uspjesnosti ili neuspjesnosti... Kada se odredi koje sezone se liga umanjuje tko zasluzi ostaje tko ne zasluzi dovidjenja probaj sljedece godine da se vratiš...
Ne moze geografski polozaj određivati tko ce igrati u premijer ligi.Nek igraju najkvalitetniji i najbolji.Prvi uvijet treba biti plasman u zadnjoj sezoni prije skraćivanja a zatim infrastruktura,mislim na reflektore,tribine za gostujuće navijače,svlačionice i slično.drinin vuk je napisao/la:Tema je dobra,jer jbg valjda je cilj iste da doprinese vidjenju i mišljenjima.Ali sama ideja o skraćivanju ovog fudbalskog takmičenja koje nosi krajnje smiješno ime je katastrofalna,ne bi doprinijela ničemu.Što kažem ničemu?Pa iz mnogo razloga,prije svega zato što nema klubova kao što je slučaj u ligama iz okruženja gdje ekipe odskaču i gdje stvarno osjeti se razlika u kvalitetu.Ova PL praktično iz godine u godinu daje potvrdu da je to liga u kojoj (ove sezone malo odskače od ove teze)domaćini dobijaju,gdje praktično do zadnjeg kola šansu za titulu ima nekoliko timova,za opstanak pola lige,te gdje se sa sigurnošću ne može pričati nikad o sigurnoj pobjedi bez obzira o kojoj se utakmici radilo.Mogao bih još mnoge razloge navoditi u korist ove moje tvrdnje,al ne vidim svrhu da trošim fizičku snagu na tipkanje i iznošenje svojih stavova kad velika većina iz tzv. velikih sredina eto se digla i ima mišljenje da su samo klubovi iz velikih sredina bogom dani da igraju najkvalitetnije takmičenje.
Po meni idealna PL sa 16 timova bi bila ova:
Željezničar
Sarajevo
Zrinjski
Borac
Slavija
Velež
Leotar
Sloboda
Čelik
Široki
Jedinstvo Bihać
Drina
Radnik
Rudar Prijedor
Zvijezda
Budućnost
Ova liga po mom mišljenju bi bila najbolja u ovom momentu,iz više aspekata ,bez obzira na geografski položaj klubova jasno je da će sredine kao što su Bihać i Bijeljina privući daleko više pažnje nego sredine kao što su Travnik,Orašje,Laktaši.Isto tako treba istaći da pojedine ekipe danas u PL igraju na katastrofalnim stadionima,da nemaju navijačke grupe,da ih vode ljudi sumnjivih prošlosti,mafijaških ruku,itd.
Isto tako smatram da bi za ovo takmičenje bilo najbolje da se prestane sa glupim pravilom o dodjeljivanju sudija za mečeve PL jer u skoro 90% na utakmicama izmedju srpskih i bošnjačkih klubova sudi hrvat,srpskih i hrvatskih sudi bošnjak i obratno što je krajnje smiješno,bez obzira na sve ono što se desilo u prošlosti.
Onda isto tako Savez bi morao apsolutno više pažnje povesti,da se nadje ikakav sponzor,koji će ako ništa drugo moći klubove obezbjediti u pogledu nekih infrastrukturnih riješenja ,te da savez isti dodje do riješenja kada su u pitanju stadioni koji ispunjavaju uslove,jer ovo do sad što je radjeno je smješno,jednom klubu je odobreno da igra na livadi sa jednom nikakvom tribinom,a za neke druge se traže neki drugi aršini i neke druge norme.Isto tako nisam siguran da ova liga po kvalitetu napreduje,jer realno gledano medijski je osakaćena da se tako izrazim.Praktično osim što eto sad ima neka 15-minutna emisija o utakmicama,te prenos koji opet zavisi od klubova,više ništa.Kontam ja da se radi o takmičenju koje nije zanimljivo ni onim najzagriženijim,isti ne dolazim na stadion da bi gledao utakmicu,već da bih navijao za klub,ali svima bi dobro došla po koja informacija prije utakmica,a dešava se da se ni sastavi ne znaju,te ni strijelci golova već se nagadja,što samo potvrdjuje da su mediji nezainteresovani za praćenje,čast nekima,al sve je to još amaterski.
Onda kada se govori o kvalitetu nekog takmičenja spominju se i imena koja igraju u njemu.Realno finansijska situacija ne dozvoljava klubovima da prave dugoročnije planove,pa je prosto nevjerovatno da većina klubova nema igrače sa profesionalnim ugovorima,što je zabrinjavajuće imajući u vidu da klubovi iz Jermenije imaju u oba ranga te pravne procedure,u PL se dešava da se praktično igra od jutra do sutra,te da klubovi uglavnom igrače puštaju za dz.
Da se okrenem i malo toj posjeti,ona je takva kakva je realno slaba,ali imajući u vidu da je i u okruženju slaba,to ne treba biti utjeha,jer realno valjda se treba truditi biti bolji a ne opravdavati se da se u rangu sa onim ispod prosjeka.Niko me ne može ubjediti da će na derbi Sarajevo-Željo doći više od tih 10 000 koliko dolazi u takmičenju sa 16 klubova,ili da će utakmicu Širokog i Veleža pratiti više od 1000 ljudi.Stoga treba biti realan i reći da što se tiče posjete smanjenjem lige se ništa ne bi dobilo,jer onda bi se u zavisnosti od sistema koji bi se igrao,igrala tri ili četiri derbija Željo-Sarajevo,kladim se da bi posjeda opadala iz meča u meč(najbolji primjer iz JSL kada se igrao takav sistem četiri derbija su imala sledeće posjete 31000 ,18000,24500,17000,što je svakako daleko manje od posjeta u ovom sadašnjem sistemu sa 16 klubova kada se na Marakani nadje preko 35000,a na JNA preko 25000).
Trenutno korisnika/ca: Proximic i 9 gostiju.